Pringles-boksen er stemplet som versting – nå blir den endret

Lurer du på hvordan du kildesorterer en pringles-pakke? Du er neppe alene. Nå tar chips-giganten omsider grep.

ENDRES: En tom boks med Pringles-chips er avbildet etter at de er blitt kastet fra seg på en sandstrand. Nå varsler produsenten at de vil lansere en mer miljøvennlig emballasje til den verdenskjente snacksen.
ENDRES: En tom boks med Pringles-chips er avbildet etter at de er blitt kastet fra seg på en sandstrand. Nå varsler produsenten at de vil lansere en mer miljøvennlig emballasje til den verdenskjente snacksen. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Den klassiske chips-boksen til potetgull-merket Pringles er en kompleks konstruksjon med metall-bunn, plastlokk, et lokk med metall som kan rives av, mens selve boksen består av foliert papp.

Med andre ord et mareritt med tanke på kildesortering.

– Hvilken idiot designet dette?

Allerede for tre år siden skrev vi om hvordan den amerikanske snacksen ble slaktet av den britiske Resirkuleringsforeningen.

– Hvilken idiot designet dette med tanke på resirkulering? Vi må bort fra dette, var den krystallklare beskjeden fra selskapets administrerende direktør Simon Ellin.

Nå, tre år senere, skriver BBC at Pingles-eier Kellogg's, har begynt å teste ut en enklere boks for bedre å møte kravene til resirkulering.

Tester ny boks

Den nye boksen består 90 prosent av papir, mens 10 % er en plastfilm som hindrer at oksygen skal komme inn i boksen og ødelegge smaken.

Kellogg's har tester ut to ulike versjoner av denne i dagligvarebutikker i USA: Den ene har plastlokk, den andre har et lokk av papir.

Tidligere nevnte Ellin er glad for endringen, og mener den nye boksen kan være mulig å resirkulere, men at de må teste den først.

Resirkulerings-sjefen er imidlertid klar på at plastlokket MÅ bort.

– Den nye innpakningen er en forbedring som vi tar imot med åpne armer, men dersom de beholder plast-lokket bidrar de bare til problemet med plast-forurensning. Folk kaster lokkene fra seg i naturen og de finner veien til elver og til havet. Plastlokket må bort, sier Ellin til BBC.

Det har tatt 12 måneder å utvikle de nye Pringles-pakkene. Det er ikke kjent når de eventuelt lanseres på en full skala.

Kellogg's har som målsetting at all deres emballasje skal være resirkulerbar innen 2025, skriver CNN.

Tre millioner pringles-bokser produseres i Europa hver eneste dag.

Kastes i restavfall

Pringles-boksen skal for øvrig sorteres som restavfall, mens lokket kan sorteres som plastemballasje, skriver Sortere.no og Bir.no.

Sortere.no kan man opp hvordan man skal kildesortere ulike produkter dersom man er usikker.

Pringles ble introdusert i 1968 og ble lansert på det norske markedet høsten 1998.