TEST: OPUS CAMPER
Blås opp campingvogna!
Kombi-camper med offroad-kvaliteter og oppblåsbare teltstenger gjør at du kan luksus-campe utenfor allfarvei.

Husker du kombi-campen, campingtilhengeren med små hjul og lokk som var så populære på 70- og 80-tallet, og som var en blanding av telt og campingvogn?
Noen av dem var ikke større enn at de kunne trekkes av en folkevogn-Boble. De finnes fortsatt, blant annet gjennom selskapet Combi-Camp.
Men campinglivet får stadig tilførsel av nye overnattingsprodukter, blant annet takteltene og godt utstyrte campingtilhengere med offroad-kvaliteter, som Hero Camper og Lifestyle Camper.

Oppblåsbar camper
Blant de nyeste bidragene i dette segmentet, er Opus Camper. Den består av en robust tilhenger med et digert telt som blåses opp med oppladbar kompressor.
Det er teltstengene som blåses opp og bærer duken. I Norge fås Opus i noen forskjellige varianter, der den rimeligste All Road Standard koster 248 552 kroner fra Arctic Trucks.
Vi har imidlertid testet den 5,4 meter lange Off Road Extreme-varianten til 380 177 kroner, som har høyere bakkeklaring.
Extreme-varianten kommer blant annet standard med all terrain-dekk, plastdunker for ferskvann og gråvann, Dometic kjøleboks, Porta potti toalett, kjøkken med vask og to bluss, uttrekkbar utvendig kjøkken med tre bluss, innebygget varmeanlegg og fortelt som til sammen gir 10 soveplasser. Varianten vi testet var uten forteltet.

90 sekunder
Prosedyren er ganske enkel. Lokket på tilhengeren er i to deler som vippes til hver sin side.

Så trekker du ut duken ut langs kantene, sjekker at ventilene er stengt og at endestykket på pumpa er festet, og starter kompressoren.

Etter rundt 90 sekunder er «campingvogna» blåst opp, noe lengre tid dersom du har markise (8674 kroner ekstra), og drøye to minutter med det store forteltet.
Innvendig venter et lite byggesett av kasser og puter. Når det sitter i fingrene, så setter du opp møblementet på noen små minutter, og så er campingvognen ferdig innredet med kjøkken, sittegruppe i kunstskinn, oppbevaringsplasser, sengeplasser og et toalett til nødsfall.
Hyggelig følelse

Undersiden på lokket til tilhengeren er belagt med madrasser og blir til senger med dimensjonene 190 x 140 centimeter i hver sin ende av teltet når lokket vippes ut.
Lokket festes enkelt med en spenne på den ene siden og to stag på den andre siden slik at de blir liggende stabilt og i vater med toppen av hengeren.
Tilhengeren er dessuten utstyrt med støtteben i alle hjørner. Med en sveiv kan du nivellere hengeren slik at den blir stående støtt og rett.

Når vogna er felt ut er den 6,5 meter lang. Store vinduer, som alle kan dekkes til, og en innvendig ståhøyde på 2,4 meter, gir en stor romfølelse.

Utvendig har den formen til en høyreist campingvogn, men veggene er ikke av glassfiber, treverk, polystyren eller polyuretan, men av duk.
Innvendig får du dermed den hyggelig følelsen av å sitte i et velutstyrt fortelt.

Tømmes for luft
Været viste seg fra sin beste siden da vi krøp i soveposen. Hvordan opplevelsen bak den høye veggen av teltduk vil fortone seg i kraftig vind kan vi ikke uttale oss om, men konstruksjonen virker solid.
Akkurat som en sovepose så er det litt mer plundrete å pakke Opus Camper ned enn opp, men med litt trening går det som en lek.

Gass og vann kobles fra, seksjonene til kjøkkenet, bordet samt putene til sittegruppen, plasseres på gulvet.
Teltstengene tømmes for luft ved å åpne fem ventiler, og så samler du duken noenlunde sentralt i tilhengeren og smekker lokkene igjen.
Det er ingenting i veien for å ta neste overnatting på en campingplass, men ta høyde for nysgjerrige blikk og spørsmål når du ruller inn på din tildelte plass og setter i gang pumpa.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 36 2021