FRYKTER DØDSFALL:

Advarer nordmenn mot dødelig grill-tabbe

Overlege frykter det kan skje unødvendige dødsfall.

<b>LIVSFARLIG:</b> – Grillen din blir brått og umerkelig til et giftgass-apparat, advarer ekspert, som håper alle er klar over farene med kullosforgiftning i telt og andre lukkede rom.
LIVSFARLIG: – Grillen din blir brått og umerkelig til et giftgass-apparat, advarer ekspert, som håper alle er klar over farene med kullosforgiftning i telt og andre lukkede rom. Foto: Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
Først publisert Sist oppdatert

Korona gjør at nordmenn ferierer på nye måter. Enten det måtte være i telt, båt, campingvogn, bobil eller hytter.

Dette får Giftinformasjonen og Oslo universitetssykehus til å slå alarm.

De registrerer med jevne mellomrom alvorlige hendelser eller dødsfall, der det viser seg at årsaken til ulykken er indre kvelning på grunn av kullosforgiftning og oksygenmangel.

De advarer folk mot den usynlige og luktfrie, men livsfarlige gassen.

– Felles for dødsfallene er mangelfull lufting mens man bruker aggregater og gassdrevne apparater, og til og med innendørs grilling og bruk av primus, heter det i en pressemelding.

<b>GIKK FRYKTELIG GALT: </b>En ulovlig grottefest fikk store konsekvenser for flere av festdeltakerne. Aggregater spredte giftig kullosgass og førte til flere forgiftninger. To pådro seg hjerneskader. Foto:
GIKK FRYKTELIG GALT: En ulovlig grottefest fikk store konsekvenser for flere av festdeltakerne. Aggregater spredte giftig kullosgass og førte til flere forgiftninger. To pådro seg hjerneskader. Foto: Foto: Jil Yngland / NTB

Grottefest ble giftbombe

I august 2020 gikk det forferdelig galt da en ulovlig grottefest med opp mot 200 deltakere i Oslo utviklet seg til å bli en giftbombe.

To aggregater som forsynte lys- og lydanlegg i bunkeren på St. Hanshaugen, spredte kullosgass gjennom grotten.

Flere ble alvorlig skadd og 27 ble fraktet til sykehus med mistanke om kullosforgiftning.

To personer fikk hjerneskade som følge av forgiftningen. De var på bedringens vei og i rehabilitering, meldte OUS 22. september 2020.

Tragedie for de som rammes

– Grottefesten og forgiftningene som skjedde i fjor, er et eksempel på hvor farlig kullosforgiftning kan være, sier avdelingsdirektør for Giftinformasjonen ved FHI, Mari Tosterud.

Tosterud forteller at slike forgiftninger er noe de ser ganske jevnlig.

– Det får et større omfang når mange personer er involvert, men uansett kan det bli en tragedie for de som blir rammet, sier hun.

– Vi har gjennom mange år sett at kullosforgiftninger skjer ved bruk av aggregater, forbrenningsapparater som primuser i små rom med dårlig utlufting. Det er viktig at man ikke tar med seg engangsgrillen eller slike apparater inn i lukkede rom som båter, telt kjellere eller garasjer, sier hun.

Les også: Sol-ekspert advarer før spesiell sommer

Grillen blir giftgass-apparat

I tillegg til brannfaren, er dette potensielt livsfarlig på grunn av faren for kullosforgiftning.

– Ved grilling dannes det noe kullos, og bruk må derfor alltid skje utendørs. Ved innendørs bruk fungerer grillen din som et giftgass-apparat, forteller Merete Vevelstad, overlege ved avdeling for rettsmedisinske fag, OUS

Hun gikk i vår ut sammen med Giftinformasjonen og advarte nordmenn før en sommer der mange etter alt å dømme vil feriere på nye måter.

– Mange av sakene vi ser med kullosforgiftning, skyldes nettopp uvettig omgang med grill, eller aggregater som går på drivstoff som propan, diesel eller bensin.

Alle disse typene brensel inneholder hydrokarboner. Vanlig grillkull er et annet eksempel.

Les også: Chris (29) har kjøpt seg to campingvogner i vår – dette er tabbene du må unngå

Luktfri gass

Ved bruk av grill og aggregater omdannes brenselet først til giftgassen karbonmonoksid - kullos, og deretter omdannes det meste videre til karbondioksid og vann.

BEST UTENDØRS: En ung mann forsøkte seg med engangsgrill innendørs i Oslo nylig. Det kan være livsfarlig på flere måter.
BEST UTENDØRS: En ung mann forsøkte seg med engangsgrill innendørs i Oslo nylig. Det kan være livsfarlig på flere måter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Dersom oksygentilførselen er begrenset under bruk, eller flammen blir nedkjølt av kaldt vann eller snø (ved bruk av primus), så oppstår det såkalt ufullstendig forbrenning. Da stopper reaksjonen opp ved kullos, som er en livsfarlig, usynlig og luktfri gass.

– Kullos er en veldig giftig gass som raskt og langvarig kaprer oksygenets plass i blodcellene dine, advarer Vevelstad. Dessuten kan det bli lite er det nesten ikke oksygen igjen i lufta du puster, siden det er brukt opp for å lage kullos. Uten lufting gir dette etter hvert en farlig forgiftningssituasjon, med uspesifikke symptomer som man lett kan overse

Det er derfor uhyre viktig å salltid sørge for tilstrekkelig utlufting ved enhver bruk av aggregater eller grill.

  • Kullos er en fargeløs og svært giftig gass som altså dannes ved ufullstendig forbrenning av organisk karbonholdig materiale. Man kan ikke kjenne at man puster inn kullos, før man begynner å få symptomer på forgiftning.
  • Kullos er giftig fordi gassen raskt fortrenger oksygenet (oksyhemoglobin) fra de røde blodcellene og i stedet danner karboksyhemoglobin. Kroppens vev får derfor tilført for lite oksygen, og det oppstår en «indre kvelning».
  • Farligheten av kullos avhenger av hvor mye oksygen og kullos det er i luften man puster, og av eksponeringstid. I tillegg er barn, og personer med hjerte-karsykdom eller nedsatt lungefunksjon, spesielt sårbare. Kullos er ekstra farlig hos gravide, siden fosteret får høyere nivå og langsommere nedbrytning av kullos enn moren.
  • Når ca 20% av hemoglobinets evne til å transportere oksygen er blokkert av kullos vil det oppstå begynnende symptomer, men mange vil kunne bagatellisere disse symptomene og tro at de har annen årsak.
  • Fra ca 40 % blokkering eller høyere vil det oppstå alvorlig eller dødelig forgiftning, men hos risikogruppene ses alvorlige skader og dødsfall ved lavere blokkeringsgrad.
  • Kullos gir symptomer fra hjernen og hjertet. Ved lett forgiftning oppstår det hodepine, tretthet, hjertebank og kanskje kvalme. Hvis man sover merker man ingenting, før det kan være for sent. Ved uttalt blokkering av oksygentransporten oppstår det alvorlig forgiftning med tap av bevissthet, kramper, pustestans og død.
  • Førstehjelp består i å umiddelbart sørge for å få den forgiftede bort fra kulloskilden og til frisk luft. Unngå anstrengelser, og sørg for hvile etter eksponeringen.
  • Hvis nødvendig må man ty til kunstig åndedrett. Den forgiftede må snarest mulig behandles med oksygen og tas hånd om av lege/sykehus. Alle gravide skal kontakte lege eller Giftinformasjonen for vurdering, selv ved milde symptomer, siden fosteret er særskilt utsatt for kullos.

Kilder: Giftinformasjonen og OUS

Se mer

Livsfarlig tabbe

Seniorrådgiver i Giftinformasjonen, Christian Haga, forteller at de får innrapportert mellom 50 og 100 tilfeller av kullosforgiftning hvert år. Kullosforgiftninger forårsaket av husbranner kommer i tillegg.

Bobiler, campingvogner og telt er typiske steder der kullosforgitninger inntreffer.

– Det hender noen ganger folk tar engangsgrillen inn i teltet eller andre små rom på grunn av regn eller at det er kaldt. Det er livsfarlig, sier Haga.

Også primus og stormkjøkken bør man være forsiktig med å bruke i små rom eller telt, særlig om ikke utstyret er i orden, eller om man bruker det over lang tid med dårlig utlufting, understreker han.

Les også: (+) Dette er de tryggeste og beste bruktbåkjøpene

Kollapset i hyttedusjen

De ser også jevnlig tilfeller der folk har blitt forgiftet i hytter eller små rom.

– Installasjoner som bruker mye brennstoff som vannvarmere til hyttedusjer og frittstående ovner uten pipe kan være farlige dersom de er feilmontert og ikke brenner ordentlig. Der har vi flere eksempler der folk nærmest har kollapset i dusjen på grunn av feil på utstyr for oppvarming av vann.

Dersom en slik ufullstendig forbrenning skulle skje når du har lagt deg for å sove, er det stor fare for at du ikke vil våkne igjen.

– Det som er skummelt er at de fleste først vil merke at de blir trøtte, uten å skjønne hvorfor og at man dermed ikke vil fjerne seg fra stedet i tide. Andre symptomer er hodepine, svimmelhet, forvirring, kvalme og oppkast og den type ting. Hvis flere opplever de samme symptomene i teltet eller campingvognen, så bør alarmklokkene ringe, advarer han.

– Vi frykter at sommeren bli spesiell, men håper folk får vite om farene siden dette er så lett å forebygge. Dessverre tar kullosforgifting, som ikke skyldes brann, liv nesten hvert år i Norge, avslutter Vevelstad.