Grilltabber
Styr unna grilltabbene
Alle norske menn er grillkonger, og det nytter ikke å fortelle husets grillsjef at han begår noen tabber. Vi gjør det likevel. – Feil bruk av tennvæske og ihjelstekte biffer er de verste tabbene, sier grilleksperten.
Ole Anders Hanssen er sertifisert grillmester for Weber og reiser landet rundt og holder grillkurs. Han er selvfølgelig også en lidenskapelig griller.
– Jeg liker å langtidsgrille, både pulled pork 18 timer i smokeren, eller spareribs, men også kvalitetspølser, sier Ole.
Selv han lærer noe nytt om grilling hele tiden, og han deler gjerne noen erfaringer.
Listen over grilltabber kunne han ha skrevet en bok om. Her er de som går ofte igjen.
For tidlig
1. Du kjøper dårlig grillkull. Kjenn på posen om det er små biter. De brenner opp for fort. Store biter brenner mye lenger og gir mer stabil varme. Det er enorm forskjell, så finn din favoritt.
2. Du begynner å grille for tidlig. Vent til grillen er skikkelig gjennomvarm, og når du bruker kull/briketter, vent til flammene har slukket og varmekilden bare gløder.
Dropp tennvæske
3. Tennvæske er fysj. Den brukes nesten alltid på feil måte og setter vemmelig smak på grillmaten. Én feil er at du ikke venter lenge nok etter at du har sprutet på tennvæsken, den neste er at du spruter på mer væske etter at du har tent på. Tenn kull og briketter med opptenningsrør. Det går fortere også.
4. Kald pizzastein. Pizza er noe av det mest populære på grillen i år, og krever høy varme, indirekte grilling under lokk, og en stein som har ligget i grillen i minst 20 minutter. For bløt pizzadeig er en annen tabbe. Varm stein, fast deig, bakepapir og et meldryss gir suksess og en pizza som lett glir av steinen og over på pizzaspaden.
Kald sone
5. Du griller uten lokk. Det går an, men de fleste grillene har lokk, og det gir fordeler. Du får en jevnere steking, og mindre lufttilførsel gir mindre oppflamming når fettet drypper på varme-
kilden.
6. Høy varme under hele grillen gir liten kontroll. Ha alltid en varm og en kald sone på risten. Det betyr å slå av en av gassblussene, og å ha kull/briketter under halve grillen, eller på begge sider, men ikke under midten – når du skal steke pizza, for eksempel. Når du har gitt råvaren en fin grill-overflate på varmsonen, flytter du den til kaldsonen og tar på lokk. Du redder også maten med en tur på kaldsonen når det blir flammer.
7. Grillskandale, som skjer ofte; biffen er stekt for lenge og blir tørr og trist. Grillkongens viktigste oppgave er å grille flotte råvarer riktig. Indrefilet av okse, kyllingbryst, kveite, lammelår, svinekotelett – alt som er magert og mørt har en ideell kjernetemperatur. Lær deg den og følg den. Med steketermometer har du kontrollen. Grill til måleren viser to-tre grader under ønsket kjernetemperatur, varmen stiger et par grader når kjøttet hviler.
Ikke bland
8. Tynne biffer og hamburgere er ikke bra. En tommelfingerregel er to fingerbredder på det gode kjøttet. Da får du fine stekeoverflater og en mulighet til å bevare en saftig kjerne, hvis du ikke griller maten for lenge.
9. Blandet kost på grillspyd er ikke ok. Paprika, løk, kylling og pølse på samme spyd ser fancy ut, men råvarene trenger ulik grilltid. Lag rene kyllingspyd, biffspyd og grønnsakspyd. Bruker du trepinner, så legg dem i bløt en halvtime før bruk. Da tar de ikke fyr på grillen, det er jo en tabbe.
10. Å pensle marinader/glaze med mye sukker i på kjøttet under grilling på direkte varme blir feil. Sukkeret tar fyr, og maten blir brent. Pensle på sukkerholdig marinade når du har flyttet kjøttet over på kaldsone/indirekte varme.
Børste grillen
11. Kald rist er ikke greit. Pass på at risten er varm, ikke legg den på rett før du skal grille. Varm rist gir de fine rillene på grillmaten, og varm rist slipper grillmaten lettere. Sjekk aldri om hamburgeren og fisken sitter fast i risten mens du griller. Vent til maten er ferdig grillet, da sitter den som regel ikke fast.
12. Ikke børst risten for tidlig, det skader både rist og grillbørste. Når maten er ferdig, sett på lokket og vent til det slutter å ryke, da har matrestene brent opp. Da kan du børste grillen ren og slå den av. Ikke bruk en slitt grillbørste. Når den har fått midtskill, kan du kaste den og kjøpe en ny.
13. Typisk grilltabbe: Ildfullt møte med grillkull. Bruk grillvotter når du jobber i varme strøk på grillen. T-skjorte og shorts er også risikosport, et grillforkle kan hjelpe.
Kull for helgen
Til slutt stiller jeg Ole de klassiske spørsmålene; gassgrill eller kullgrill? Grillkull eller briketter?
– Gass er for hverdager, kull er for helgen. Gass går raskere, kullgrillen har mer sjarm og gir mer røyk og smak, for dem som liker det. Briketter gir en jevn varme over lengre tid, godt kull gir høyere varme, sier Ole.
Så da vet vi det.