Overgangsalder for menn
– Jeg mistenker at mannen min har kommet i overgangsalderen
– Kan dette stemme, hva er kjennetegnene og hva kan man gjøre? spør leser. Les hva Camilla J. J. Sørensen svarer.
Spørsmål:
Hei!
Jeg mistenker at mannen min har kommet i overgangsalderen, men han mener det ikke finnes en slik alder for menn. Stemmer det?
Har menn eventuelt andre symptomer enn oss kvinner?
Hilsen fruen
Svar:
Hei, og takk for ditt spørsmål.
Det snakkes generelt for lite om overgangsalderen i vår kultur. Det fører til at vi egentlig ikke vet så mye om den, eller fornekter den.
En del synes det er vanskelig å bli eldre, selv om det er noe som er helt normalt, og noe vi alle skal igjennom. Og ja, både menn og kvinner går inn i overgangsalderen, men prosessene er ulike.
Hormonforandringer er en naturlig del av det å bli eldre. Mens overgangsalderen kan være litt lettere å oppdage hos kvinner, synker testosteronnivået hos menn over tid. Det starter allerede i 30-årene, og tiltar betraktelig med tiden.
Vanlige symptomer på overgangsalder hos menn:
- Seksuelle problemer
- Økt tretthet på grunn av søvnforstyrrelser
- Depresjon og nedstemthet
- En følelse av svakhet og slapphet i kroppen
- Hårtap kan være vanlig
- Konsentrasjon og hukommelse kan også påvirkes
Mange menn velger fornektelse heller enn å undersøke det nærmere når noen av de ovennevnte problemene oppstår. En del leger spør heller ikke om sex og samliv. Det ligger dessverre ofte skam bak de ulike seksuelle problemene, som kan være nedsatt lyst, mindre spontane ereksjoner, impotens og infertilitet.
Ikke så rart når vi har et samfunn som mislærer oss at menn alltid skal være klare, og at en erigert penis er svaret på en ekte mann. Slik er det altså ikke.
Seksualitet er en stor del av oss som mennesker, og vår ære og selvverd ligger i denne. Får vi utfordringer seksuelt, så treffer dette ganske dypt.
Og er det noe som kan være sårt, så er det å dele egne følelser dersom det er noe som ikke fungerer seksuelt. Men det er helt normalt, det som skjer, og hadde dette blitt fanget opp tidligere, kunne man ha forebygget og økt testosteronnivået.
Dette bør menn i overgangsalderen gjøre
Flere undersøkelser viser at med en fornuftig livsstil, og hvis man trives i parforholdet – og med seg selv – så kan menn gjøre en god del for å dempe symptomene på overgangsalder. Det handler for eksempel om å droppe snus, ha gode toalettvaner, gjøre bekkenbunnsøvelser, drikke mindre alkohol og spise sunn mat.
Å jobbe med å forstå eget tenningsmønster, er også lurt. Det finnes også en hel del erotiske hjelpemidler man kan benytte seg av, samt diverse øvelser. Siden det ofte ligger en del skam bak dette, er det psykologiske viktig å sjekke inn med først. Skam kan fryse kroppen, og dette påvirker helt klart ereksjonen.
Hvis mannen din får vite at alt dette er normalt, og dere finner nye metoder å være nære på, så slipper også ofte en del av prestasjonspresset som kan dempe ereksjonen. Da kan det være lettere å sette søkelyset på det positive ved å være nære.
Nå vet jeg jo ikke hva som vekker din mistanke, jeg kan bare anta at det er snakk om seksuelle utfordringer. Det kan være vanskelig for deg som partner at dere ikke snakker om dette. Kjenner du på en form for avvisning, eller at du ikke er viktig nok?
Savner du at dere setter dere ned og utforsker temaet sammen? Det er helt normalt at ting man ikke snakker om, og måten det utspiller seg i samlivet, kan påvirke den romantiske relasjonen. Det kan gjøre vondt.
Ta en blodprøve hos legen
Jeg anbefaler at mannen din starter med å ta en tur til legen og får tatt en blodprøve, som viser om han har et redusert testosteronnivå. Den vanligste typen behandling for symptomer på mannlig overgangsalder er kostholds- og livsstilsendringer, men skulle ikke det hjelpe, kan legen vurdere om han bør få medikamentell behandling.
En sexolog kan også hjelpe dere med å kommunisere godt om dette og gi gode råd for hvordan dere kan utvikle både samlivet og sexlivet. Selv om man er voksne, og har kommet i overgangsalderen, kan man oppdage hvordan man kan ha nærhet på helt nye måter, noe som kan være til stor glede i parforholdet. Ofte hjelper det bare å innhente informasjon og lære å snakke om temaet.
Overgangsalderen er en helt normal fase for både menn og kvinner. En god samtale rundt temaet vil kunne være nyttig for dere, tenker jeg.
En samtale hvor dere klarer å skape et trygt rom og virkelig kan se hverandre, og lytte til hverandre. Det kan føre dere enda nærmere, da det er i sårbarheten at magi ofte skjer i relasjoner.
Lykke til!
Hilsen sexolog og samlivsterapeut Camilla J. J. Sørensen
Les flere ekspertsvar om sex og samliv her.