Sex og ereksjonssvikt
Endelig har hun lyst. Så skjer det som ikke skal skje
Etter at de fikk barn, sliter de med å finne tid til sex. Når de først har sex, blir det viktig for han at det skal det bli skikkelig bra. – Men da blir jeg litt ivrig, for deretter å miste ereksjonen, fortviler mannen, som føler at samboeren ikke forstår. Les sexologens råd til paret.
Spørsmål:
Hei!
Jeg er en mann midt i 40-årene som har vært sammen med dama mi i mange år. Vi har en liten gutt sammen, og er veldig glade i hverandre.
Problemet mitt er at etter at vi fikk barn, har det blitt mindre tid og overskudd til sex. Det er forståelig, men det har ført til at de gangene dama mi viser at hun har lyst at vi skal ha sex, får jeg prestasjonsangst.
Siden vi har sex såpass sjelden nå, føler jeg et stort press på at det må bli veldig vellykket. Jeg vil gjerne at dama mi skal ha det skikkelig godt, og samtidig vil jeg selvsagt også gjerne komme helt i mål.
Men det som heller skjer, er gjerne at jeg blir litt ivrig i starten, og så mister jeg ereksjonen. Dette er veldig pinlig for meg, og gjør at jeg får enda mer prestasjonsangst neste gang. Og til og med har funnet på unnskyldninger for ikke å ha sex et par ganger, bare fordi jeg er redd for å skuffe henne.
Jeg føler også på at dama mi kanskje ikke skjønner helt hvorfor dette skjer, hun misforstår nok og føler at jeg har mistet lysten på henne eller avviser henne. Hva skal jeg gjøre?
Hilsen kjæresten
Svar:
Hei!
Først og fremst vil jeg si takk for at du deler dette og bringer temaet på banen. Det er modig og kjempebra at du gjør.
Dette er en veldig vanlig spiral som mange par opplever, og det er fint å lese at dere er veldig glade i hverandre.
Ereksjonssvikt er et veldig vanlig problem. Du skriver at du er i midten av 40-årene, og derfor vil jeg også oppfordre deg til å ta en liten tur til legen bare for å snakke om dette og høre hva legen din sier. Bare for å sjekke om det også kan henge sammen med noe fysisk.
Men slik du beskriver dette, så er det ikke rart du kan oppleve prestasjonsangst da slike situasjoner kan påvirke ereksjon. Småbarnstiden tar mye plass, og dere sitter nok med ulike følelser og forventninger til hvordan det intime skal være, når lysten er der.
Snakk om sex
Det jeg hører, er at dere må lære dere å snakke om sex. Nordmenn har ikke dette som norm, men blir flinkere og flinkere. Det viktige er at samtalene planlegges, er på en arena utenfor soverommet og at dere ikke er trigget.
Slik gjør dere det:
1. FINN ET GODT TIDSPUNKT: Sett av 60 minutter til en samtale når dere vet at dere mest sannsynligvis ikke blir forstyrret.
2. SE PÅ HVERANDRE: Sitt ansikt til ansikt og bli enige om hvem som skal starte.
3. STILL SPØRSMÅL: Åpne spørsmål er bra, for eksempel: Hva tenner du på? Hvordan liker du å bli forført eller forføre? Hva skal jeg gjøre for at du føler deg trygg? Hva vil du føle deg komfortable med? Hvordan skal vi gi stoppsignal? Når sist syns du vi hadde skikkelig god sex? Fortell litt om hva vi gjorde da, som du likte!
Det som også er viktig, er å snakke om hvordan dere skal håndtere en avvisning. Og snakke om at dette er normalt.
Oppstår det vonde situasjoner, blir dette rettet til noe sex-negativt, og det mater bare prestasjonsangsten. Derfor må du oppleve sex-positive opplevelser og bli trygg nok på at det er helt ok om du ikke får ereksjon, og det er også helt normalt. Selv om du er mann, betyr det ikke at du skal gå rundt og være hard hele tiden. Husk: det vi ser på porno, det er ikke ekte.
Snu utfordringen til noe positivt!
God kommunikasjon bygger broer mellom dere og kan være med på å fjerne press. Og hvis du har et indre press, som mange har, er det viktig å tenke at den ene gangen eller de gangene du opplever ereksjonssvikt, definerer ikke deg som mann. Du er fortsatt like sterk og flott, selv om penis ikke ville akkurat da. Da kan du si til deg selv: «Jaja, sånn ble det med den nå. Jeg kan kose på andre måter!»
Utfordringer i sexlivet er også en åpning for dere å utforske andre sider; husk at sex er så utrolig mye! Ha fokus på forspill uten forventning til sex og lær og nyt på andre måter.
Nå vet ikke jeg om ereksjonssvikten kun oppstår når du er sammen med din partner, men her er noen andre tips også. Bekkenbunnstrening kan være bra. Onaner jevnlig, og test eventuelt ut å bruke penisring. Slå av lyset for å føle deg mer frem og være i sansene. Vær forsiktig med snus, røyk og alkohol, sørg for å være i fysisk aktivitet og avklar om du går på noen medisiner, som påvirker ereksjon.
La stresset slippe taket
Fantasien vår er også et veldig nyttig verktøy. Du kan øve deg når du er alene. Ta på deg selv mens du for eksempel hører på en erotisk novelle eller fantaserer om noe du tenner på.
Prøv å få nok søvn og stresse mindre. Noen kan like å fjerne kontroll. Når dere blir vant til å snakke mer om sex, og blir kjent med hverandre på en ny måte, kan det jo hende dere finner tilbake til leken. Kanskje dere da får lyst å utforske kink. Bind for øynene, håndjern eller litt uskyldig bondage.
Dette kan være forløsende for mange som preges av stress. Stresset påvirker seksuell lyst og ereksjon. Mange kan ha gode opplevelser av bare ligge og motta. Slippe kontrollen og bare føle, nyte. Dette kan være viktige verktøy for mennesker som er mye i hodet.
Men husk! Før dere eventuelt setter i gang med noe kink, så må regler og samtykke snakkes godt gjennom. En sexolog kan bidra med det.
Jeg vil helt klart anbefale deg å oppsøke en sexolog når det kommer til dette om dere vil utforske kink, eller vil lære mer om dette. Og ta gjerne en liten tur til fastlegen bare for å ha gjort det.
Masse lykke til med å utforske sexlivet på nye måter!
Hilsen sexolog og samlivsterapeut Camilla J. J. Sørensen
Les flere ekspertsvar om sex og samliv her.
Mer fra Klikk+: Samleside | Helse | Foreldre
Denne saken ble første gang publisert 05/04 2024.