Spørsmål om overgangsalder

Samleie er vanskelig for meg. Er det noe jeg kan gjøre?

Når kommer jeg i overgangsalderen? Bør jeg ta hormoner? Hva med sexlivet? Lege og overgangsalderspesialist Marianne Natvik svarer.

Plagsomt: Overgangsalderen kan føre med seg mange plager. Heldigvis er det mulig å gjøre noe med flere av dem.
Plagsomt: Overgangsalderen kan føre med seg mange plager. Heldigvis er det mulig å gjøre noe med flere av dem. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Kamilles podkast Hetebølgen, ledet av Dora Thorhallsdottir, er i gang med en ny sesong. I podkasten får lytterne svar på alt de lurer på om overgangsalderen – en periode alle kvinner på et tidspunkt må gjennom.

I første episode får Dora besøk av lege og overgangsalderspesialist Marianne Natvik, som svarer på mange spørsmål om overgangsalderen.

Vi har samlet noen av dem:

Hvor gammel er Kari Nordmann når de første symptomene dukker opp?

Her må vi skille mellom overgangsalder og menopause. Menopause er siste menstruasjon, og siste menstruasjon for Kari Nordmann er mellom 51 og 53 år.

Overgangsalderen rommer tiden rundt denne siste menstruasjonen.

Symptomene er ofte at menstruasjonen blir uregelmessig, hetetokter, humørsvingninger, søvnforstyrrelser, smerter i muskel og skjelett. Dette er vanlig fra 45 år, men kan også starte tidligere.

En tredjedel av kvinner får daglige plagsomme symptomer i overgangsalderen, og en tredjedel får nesten ingenting. Mellom 80 og 85 prosent opplever hetetokter i varierende grad.

Bør jeg prøve hormonterapi hvis symptomene blir plagsomme?

De fleste symptomene er knyttet til at det er et lavere østrogennivå, så da er det østrogener man trenger. Østrogener har en uheldig, naturlig effekt, ved at de stimulerer slimhinnene i livmoren.

Hvis vi tar østrogen alene, uten gestagener for å beskytte livmoren, er det økt risiko for kreft i livmoren. Så vi gir alltid en kombinasjon til kvinner som har livmor.

Les også (+): Jeg eier en andel i en familiehytte, men vil ut av sameiet. Kan jeg kreve å bli løst ut?

Er det trygt å ta hormoner?

Det var studier som viste at det var farlig, men nå er det nyansert. Jeg gjør en vurdering av deg, av den som sitter foran meg. Hvem er du, hvor gammel er du, hvilke symptomer har du, hva trenger du av behandling, hva er din historikk?

Vi sjekker av listen, og den er ikke så lang med tanke på hvem som ikke kan få hormoner, men det er viktig å sjekke. De fleste kvinner som har symptomer som påvirker livskvaliteten i overgangsalderen, kan få behandling.

Det er sunt å være skeptisk, og vi skal ikke bare ta hormoner uten videre, det er ikke som tran. Vi skal ha en god grunn til det. Da handler det ofte om livskvalitet. Når du ikke sover, ikke fungerer på jobb, har smerter og problemer kan det være lurt å ta hormoner.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Bruk tid

Jeg har såre slimhinner i skjeden, og har fått plaster i forskjellige styrker og stikkpiller, men det hjelper ikke, så samleie er en vrien sak. Er det noe jeg kan gjøre?

Dette er veldig sårt, for samleie er en viktig del av forholdet vårt.

Det er viktig å bruke tid. Det kan fort bli en vond sirkel, ved at lysten blir mindre fordi man ligger og gruer seg fordi det var så vondt sist. Det å bruke tid, jobbe opp lysten, ikke være så raskt på, er kjempeviktig. Du må ikke ligge og grue deg.

Det er også viktig å tørre å si hva man liker og ikke liker, det er en viktig del av å få det godt.

Glidemidler kan også hjelpe når man holder på. Og så fins det flere varianter av stikkpiller i skjeden, så hvis man har prøvd én, kan man be om å få en annen. De er litt forskjellige. Noen kan ha glede av det ene og ikke den andre, og omvendt.

Er det noen fordeler med overgangsalderen?

På kinesisk, hvis vi oversetter ordene, betyr «overgangsalderen» «en ny vår». Den er god! Det er overgangsoptimistisk.

Søk hjelp hvis det trengs, og tenk at det å bli gammel er noe flott, vi er heldige som får leve videre. Det er bare vi mennesker og to hvalarter som lever videre etter overgangsalderen.

Overgangsalderen er snakket sånn ned, og med tanke på symptomene er det mye negativt rundt det.

En annen side er at vi reflekterer over ting, alt er ikke en selvfølge lenger. Kanskje tar man noen valg som gjør at man får det bedre.

Og så tenker jeg at det er en frihet fra en del ting, som fra menstruasjonssyklusrelaterte plager, man slipper blødninger, PMS, ting stabiliserer seg.

En del reagerer på prevensjonsmetoder de har tatt, og det slipper man nå, og det er ingen redsel for å bli gravid lenger.

Man vet hva man vil, har kanskje økonomien på plass, kjøper den sykkelen jeg har lyst på, klarer å si fra om hva man vil, klarer å hoppe litt i det. Man må ikke på noen måte tenke at det er over nå.

Jeg får av og til kritikk når jeg blir for positiv, for overgangsoptimisme er et ord jeg prøver å løfte fram. Jeg tror likevel at det er lurt å høre med et lite øre, for det betyr at du kan hjelpe deg selv.

Eksperthjelp: Se flere spørsmål og svar om sex og samliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Historier fra virkeligheten