overgsangsalder

Når det koker over: Ekspertenes beste råd mot plager i overgangsalderen

Det kommer plutselig. Heten bare stiger til det uutholdelige. Du føler du ikke får puste. Svetten pipler. Ansiktet og kroppenføles klam, rødglødende og pulserende. L-u-f-t !!!

<b>FÅTT HJELP MOT PLAGENE:</b> Siw Helen Gabler (t.v.) og Wenche Trutt har begge funnet hjelp mot overgangsalderplagene.
FÅTT HJELP MOT PLAGENE: Siw Helen Gabler (t.v.) og Wenche Trutt har begge funnet hjelp mot overgangsalderplagene. Foto: Foto: Lena Sveen
Først publisert

Sånn kan det oppleves for mange kvinner i overgangsalderen.

– Tre av fire kvinner kjenner på overgangsplager i varierende grad, fra milde til sterke. Hetetokter er en av de vanligste plagene, ofte i kombinasjon med nattesvette og søvnvansker. Mange lider i stillhet, men det er hjelp å få, sier Inger Øverlie.

Hun er spesialist i gynekologi og obstetrikk, og jobber ved Medicus i Oslo.

Kan gjøre mye selv

Du kan også gjøre mye selv ved en sunn livsstil.

– Det mest vanlige er skolemedisin som hormonbehandling ved uttalte plager, men det finnes også alternativer. Naturmedisin, kostholdsveiledning og akupunktur, sier Helen K. Aasrud, som er spesialist i naturmedisin og kvinnehelse.

Begge ekspertene er enige om at det ikke er noen grunn for at noen skal lide i stillhet. Overgangsalderen er en like naturlig fase i livet som alle andre faser, og kunnskap og åpenhet er med på å fjerne skam, tabuer og misforståelser.

Vi møter Siw Helen Gabler (50) og Wenche Trutt (58) som begge har hatt stor hjelp enten med skole- eller naturmedisin i forbindelse med overgangsalderen.

Les også: Tar et oppgjør med skammen rundt overgangsalderen: – Kvinner lider i stillhet

<b>EKSPERTER: </b>Inger Øverlie, gynekolog og obstretikk ved Medicus i Oslo, og Helen K. Aasrud, spesialist i naturmedisin og kvinnehelse ved helseklinikken En glad kropp.
EKSPERTER: Inger Øverlie, gynekolog og obstretikk ved Medicus i Oslo, og Helen K. Aasrud, spesialist i naturmedisin og kvinnehelse ved helseklinikken En glad kropp. Foto: Medicus og privat

– Jeg kjente på en tunghet

Siw Helen var rundt 45 år da hun begynte å merke forandringer, først med uregelmessig menstruasjon, deretter hetetokter flere ganger per dag, nattesvette, dårlig søvn, samt hjertebank.

– Jeg kjente på plagene mest på ettermiddag etter jobb og kveldstid, og fordi jeg sov dårlig, føltes det som jeg aldri helt fikk fulladet batteriene og gikk stadig på sparebluss.

Siw Helen har alltid vært proaktiv. Hun søkte selv opp informasjon om overgangsalderen, og da fastlegen kom til kort, tok hun kontakt med en spesialist.

I samråd med spesialist fikk hun god veiledning og fant frem til det som fungerte for henne. Hun startet på hormonbehandling.

I fjor tok Siw Helen en pause fra behandlingen for å teste hvordan kroppen reagerte uten hormonene.

Kroppen produserer mindre av hormonene østrogen og progesteron.

Forandringer i kroppen og plager kan oppstå lenge før menstruasjonsslutt, helt ned i 40 årene.

Noen plager, som hetetokter, er en direkte følge av hormonforandringer.

Når menstruasjonsblødningene stopper helt (og har opphørt sammenhengende i 1 år), er du i menopausen.

De fleste kvinner slutter å menstruere mellom 45–55 år.

Overgangsalderen kan vare fra et par år til 10 år.

Symptomer:

De fleste kvinner får et eller flere symptomer i overgangsalderen, disse kan variere fra kvinne til kvinne og fra milde til sterke:                                  

hetetokter, nattesvette, tynnere/tørrere slimhinner, søvnvansker, verkende muskler og ledd, vektøkning, mindre muskelstyrke og mer fett rundt midjen, mindre sexlyst, tristhet og depresjon, humørsvingninger, engstelse og glemskhet.

Kilder: HelseNorge.no, NHI.no

Se mer

– Hetetoktene kom tilbake sammen med flere symptomer. Mens jeg «kokte over» og ikke fikk sove, hadde mannen min ingen problemer med temperaturen, ler hun.

I tillegg til hetetoktene og nattesvetten merket hun et skifte i humør og velvære.

– Jeg kjente på en tunghet, orket ikke like mye som før, og var generelt mer nedstemt. De rundt meg merket også en endring. De kjente meg ikke helt igjen, sier hun.

Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på
Pluss ikon
Koffein: Drikke- og matvarene du bør være obs på

Da hun begynte på behandlingen igjen, kom hun raskt i balanse og fant tilbake til seg selv.

En del av morgenrutinen

I dag bruker Siw Helen en kombinasjon av østrogen (Lenzetto spray) og progesteron (Provera tabletter). Det er enkelt, går raskt og er en del av hennes morgenrutine.

Hun har tidligere prøvd hormonplaster og hormonspiral, men føler nå hun har funnet det som er mest optimalt for henne, og hun merket store forbedringer etter bare kort tids bruk.

– Jeg merker det fort hvis jeg glemmer å ta behandling. Da kommer hetetoktene og jeg sover dårligere med én gang. Jeg kan våkne 10–12 ganger på en natt, forteller hun.

Siw Helen jobber som hjelpepleier i 100 prosent stilling og har en aktiv arbeidshverdag med turnusjobbing som gir uregelmessig arbeidstid, tidlige morgener, kveld og helg.

I dag er Siw Helen en sprudlende og glad dame. Behandlingen har hjulpet henne til en mye bedre livskvalitet.

– Jeg kjenner på en gnist, energi og lyst til å finne på ting. Jeg føler meg glad og stabil, konstaterer hun.

– Mitt råd til andre som har overgangsplager er: Ikke nøl, søk hjelp, gjerne en gynekolog eller spesialist. Symptomene kan være mange og varierte. Få nok og riktig informasjon og bli trygg, sier hun.

Les også: (+) Lille Eva Ragde plukket flasker klokken fem om morgenen, men det var ingen som reagerte

<b>GLIMT I ØYET</b>: Siw Helen er glad og sprudlende. Hun prøver å tilføre litt krydder i hverdagen, noe som setter ekstra smak på tilværelsen.
GLIMT I ØYET: Siw Helen er glad og sprudlende. Hun prøver å tilføre litt krydder i hverdagen, noe som setter ekstra smak på tilværelsen. Foto: Lena Sveen.

Kunnskap gir trygghet

Inger Øverlie har forsket på overgangsalder og presiserer at overgangsalderen er en helt normal biologisk hendelse som alle kvinner skal igjennom.

– De med mest plager, har stor effekt med østrogenbehandling, og ni av ti merker store forbedringer ved bruk etter kort tid. Hormonbehandling er ufarlig for de aller fleste. Tilføringen ligner vår egen østrogenproduksjon og forlenger bare hormonvelværen, og doseringen er til sammenligning lavere enn ved P-piller.

– Plager i overgangsalderen kan være arvelig, men det har vist seg at god helse med sunn vekt og moderat aktivitets­nivå gir lettere plager.

Snakk om det

Wenche Trutt (58) fikk voksende og «uvanlige» plager da hun var rundt 53 år. Det endte med at hun ble sykmeldt.

Wenche fikk først vondt i leddene og sov dårlig over en lang periode. På denne tiden gikk hun på P-sprøyte, og var ellers frisk. Hverken hun eller fastlegen koblet de sterke leddsmertene til overgangsalderen.

Hun holdt et høyt tempo og sjonglerte en aktiv hverdag som pedagog og styrer av familiebarnehage, restaurering av småbruk og stell av hund og fem hester.

Det endte med at hun gikk på en smell og ble sykmeldt en periode.

– Det var vanskelig og frustrerende å kjenne på sterke og uforklarlige endringer i kroppen, uten å få svar på hva det var, innrømmer hun.

Wenche er uredd, rett frem, åpen og vitebegjærlig, og hun begynte å snakke med venninner og søkte på nett etter informasjon – så begynte bitene å falle på plass.

Etter et år med vonde ledd, lite søvn og økende hetetokter begynte hun med Femarelle tabletter, et helsekostpreparat.

I tillegg er hun bevisst på kosthold og blant annet forsiktig med sukker.

<b>AKTIV HVERDAG:</b> Kongepuddelen Filo (1½), elsker å være på småbruket. Her får han løpe fritt på deres 40 mål tomt. «Vårt lykkeland» som de kaller plassen gir ro i sjelen.
AKTIV HVERDAG: Kongepuddelen Filo (1½), elsker å være på småbruket. Her får han løpe fritt på deres 40 mål tomt. «Vårt lykkeland» som de kaller plassen gir ro i sjelen. Foto: Lena Sveen

Jobbet med stresset

– Tablettene tok toppene av plagene mine, men jeg har også jobbet aktivt med stressproblematikk, mer struktur og planlegging i hverdagen min. Ved å ikke gape over for mye og klare å moderere meg, har jeg funnet en sunn balanse, sier hun.

Wenche mener at åpenhet og mer informasjon rundt overgangsalder vil være til god hjelp for de fleste.

– Skal jeg dele noen råd med andre i overgangsalderen, må det være å være åpen og snakke om det. Tegnene er individuelle og ikke alltid like. Det er ingen grunn til å bære på det selv eller skamme seg på noen som helst måte.

– Det finnes altfor lite informasjon om kvinners overgangsalder. Helt uforståelig da dette omhandler halve befolkningen, sier hun oppgitt.

Les også: Johanne hadde bare uker igjen å leve. Operasjonen hun skulle igjennom, var det ingen i verden som hadde gjort før henne

Naturmedisin kan også hjelpe

Noen bruker også naturmedisin mot plagene. Men er det et alternativ eller tillegg til skolemedisin?

Helen Kranstad Aasrud er en erfaren kostholdsveileder og naturmedisiner. En engasjert driver av «En glad kropp» – helseklinikk for kvinner.

– Det er flere som ikke ønsker eller kan ta hormoner. Førovergangsalder og overgangsalder kan være en tid med mange rare symptomer og plager, men det betyr ikke at man er syk. Symptomene kan stamme fra andre ting enn vi tror.

– Årsakene til plagene er ikke bare fysiske. Vi må se på helheten – både fysiske, psykiske og mentale faktorer. Jeg liker å tenke på symptomene som våre veiledere, som vår GPS. Da kan vi lytte til kroppen vår, ta hensyn og justere.

Helen Aasrud ser på hele kroppen når hun behandler.

– Det er viktig å spise mat som holder blodsukkeret stabilt samt hele matvarer som ikke er prosessert. Riktig mengde magnesium roer ned stress, påvirker søvnen, regulerer blodsukkeret og kan roe ned hetetokter.

Livsstilsendring

Stressreduksjon er noe av det Aaserud jobber mest med hos pasientene sine, og selv om alle kvinner skal gjennom denne perioden, vil den oppleves ulik fra kvinne til kvinne. Noen få merker ingenting, men de aller fleste får milde eller sterke plager.

– Det er viktig å finne den løsningen som passer best for deg, og legge opp et individuelt løp som er skreddersydd deg. Når livskvaliteten går ned på grunn av overgangsplager, er det på tide å ta grep, sier Aasrud.

Det er viktig å ta vare på helsen etter overgangsalderen, spesielt med tanke på benstyrke, benskjørhet og hjertet.

– Spis balansert og sunt og få i deg nok frukt, grønnsaker og kalsium. Regelmessig moderat trening anbefales. Hold en sunn vekt, moderat alkoholforbruk og unngå røyk og høyt stress, anbefaler hun.