Alkohol og samleie

Studie: Alkohol kan øke selvtilliten i senga, men ...

En ny undersøkelse viser hvordan alkohol kan påvirke sexlivet vårt på godt og vondt.

ATTRAKTIV: Over halvparten svarte at de føler seg mer attraktive og opphisset etter å ha drukket alkohol.
ATTRAKTIV: Over halvparten svarte at de føler seg mer attraktive og opphisset etter å ha drukket alkohol. Foto: Illustrasjon: Getty Images
Publisert

– Alkohol og sex er ikke nødvendigvis en dårlig kombinasjon. Mange forteller at alkohol øker den seksuelle opphisselsen, og at alkohol gjør man føler seg mer attraktive i forbindelse med sex, sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til.

Men du kan ikke alltid forvente denne positive effekten, særlig ikke om du drikker nok til å bli godt beruset.

Det har nylig blitt gjennomført en befolkningsundersøkelse på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til, der 1000 respondenter i alderen 18-30 år er spurt.

Halvparten sier at de sliter med å få orgasme når de drikker alkohol.

Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til
Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til Foto: Thomas Brun

– Alkohol gjør oss mer avslappet og kan øke selvtilliten, men alkohol påvirker også hvordan kroppen vår fungerer. Når det kommer til sex, trenger du helt klart mange av kroppens funksjoner, sier Kaski.

Slik ble resultatet av undersøkelsen:

  • Følt økt seksuell opphisselse? 62% svarer ja.
  • Følt deg mer attraktiv? 68% svarer ja.
  • Økt sannsynlighet for orgasme? 17% svarer ja.
  • Hatt bedre sex? 41% svarer ja.
  • Mindre tilfredsstillende? 56% svarer ja.
  • Vanskeligheter med ereksjon? 43% svarer ja (kun menn spurt her).
  • Slitt med å få orgasme? 51% svarer ja.

– Er man uerfaren med alkohol og/eller sex kan det være greit å skille disse to aktivitetene til man blir bedre kjent med seg selv og kroppen sin i de ulike situasjonene, råder Petter Winther-Brose.

Han er vernepleier og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) ved Helsestasjon for kjønn og seksualitet i Oslo kommune.

– Det er svært individuelt hvordan alkohol påvirker oss. Noen kan drikke store mengder alkohol uten å legge særlig merke til endringer i eget sexliv, mens andre har mindre toleranse og påvirkes etter å ha konsumert mindre mengder alkohol, sier han.

Les også: Går hardt ut mot gammel søvn-myte: – Ødelegger søvnkvaliteten

Alkohol og sexlyst

Winther-Brose forteller at alkohol har i mange tilfeller blitt omtalt som et afrodisiakum - midler som antas å øke den seksuelle lysten og prestasjonsevnen, men alkohol som kjemisk substans, er ikke påvist til å være dette.

– Det at alkohol har som virkning å være beroligende, angstdempende og senke konsekvenstenkning, kan i noen tilfeller oppleves, og brukes som, et afrodisiakum og øke sexlyst hos konsumer, sier han.

Ved nedsatt angst og mindre indre negativt fokus, kan vi få mer tilgang til egen sexlyst.

Petter Winther-Brose, vernepleier og Spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) ved Helsestasjon for kjønn og seksualitet i Oslo kommune.
Petter Winther-Brose, vernepleier og Spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) ved Helsestasjon for kjønn og seksualitet i Oslo kommune. Foto: Privat

- I tillegg kan man nevne de sosiale forventningene og effektene av alkohol som rusmiddel - flere har en forventning om å dra ut på byen, drikke alkohol og sjekke opp andre mennesker, med mål om å oppnå sex eller seksuell aktivitet. Alkohol kan i mange tilfeller bidra til økt sexlyst og mer tilgang til sex, sier Winther-Brose.

Bedre samliv

Mange uttrykker at de opplever bedre sex i alkoholpåvirket tilstand.

Dette kan skyldes at alkohol reduserer angstsymptomer der og da, hemmer konsekvenstenkning og får oss til å slappe mer av.

– Når man ikke opplever å være stresset og mindre bekymret, kan det føre til at man er mer avslappet når man har sex med seg selv eller andre, og føle mindre press på å prestere eller søkelys på hvordan man ser ut eller oppleves, sier Winther-Brose.

– Det kan være greit å være bevisst på ved nedsatt konsekvenstenkning kan man oppleve å delta på seksuelle aktiviteter man ellers ikke ville ha deltatt i, noe som kan være kilde til utfordrende og ubehagelige følelser, tanker og minner tiden i etterkant, legger han til.

Selv om noen opplever bedre samliv, er det andre som opplever nedgang i sexlyst.

– For noen kan alkoholrus gi mindre sexlyst, det avhenger av mengde alkohol og hvordan individet responderer på rusen. I tillegg kan setting, hvem man er sammen med og liknende bidra til mindre sexlyst, sier Winther-Brose og fortsetter:

– Her er det vel i all hovedsak kombinasjoner med alkohol som bidrar til redusert sexlyst. Alkoholrus kan gjøre deg sløv og søvnig, og det er et mindretall som opplever slike kroppslige responser som lystfremmede.

Les også (+): – Jeg elsker ham over alt på jord, men jeg kan bare ikke sove ved siden av ham

Alkohol og ereksjon

43 prosent av menn som svarte på undersøkelsen, opplever vanskeligheter med ereksjon.

Alkohol er et sentralnervestimulerende middel og påvirker vårt nervesystem når det er aktivt i kroppen. Dette kan føre til at man opplever å være mer avslappet og mindre påvirket av tanker og følelser enn i edru tilstand.

– Når nervene våre blir mindre sensitive, kan man oppleve mindre kontakt med egen kropp og at det kreves mer stimulering av kroppen for å oppnå lik respons som i edru tilstand. I tillegg påvirker alkohol blodårene våre og blod gjennomstrømning i disse, sier Winther-Brose.

Dette kan føre til utfordringer for kroppen å fylle penis svampelegmer med blod som skaper en ereksjon, eller å holde blodet i penis over tid.

– Sett effektene i sin helhet vil det derfor kunne påvirke en eventuell utløsning og man kan oppleve at utløsningen og orgasmen er mindre sterk, sier han.

Men, det er ikke bare menn som opplever endring i underlivet.

Alkohol kan påvirke vagina i negativ forstand da alkohol virker dehydrerende på kroppen.

– Dette kan føre til følelse av utmattelse og tørr/tørrere skjede. Enkelte har rapportert at de opplever å bli våtere på natten etter å ha konsumert alkohol sent på kvelden, og dette kan skyldes økt urinproduksjon og i noen tilfeller små lekkasjer under søvn, sier Winther-Brose.

Utfordringer med egen seksualitet

De fleste som oppsøker rådgiving og hjelp hos helsestasjonen, har utfordringer med sitt kjønn, seksualitet og/eller identitet.

– I de samtalene som omhandler alkohol og seksualitet er det ofte overgrep i ruspåvirket tilstand eller uregulert seksualitet og rus, forteller Winther-Brose.

Hans beste tips er å bli kjent med deg selv og egen kropp i de ulike situasjonene før du kombinerer eller deler disse med andre.

– Det kan være greit å kjenne seg selv og sin seksualitet før man deler dette med en eller flere partnere. Ofte kan man ha seksuelle fantasier som ikke fungerer i virkeligheten, og det er helt greit. Når man er ruspåvirket kan man ofte tro at man vil og ønsker mer enn man kanskje tåler, eller være med på aktiviteter som man kan kjenne skam og anger ved i etterkant, sier han.

Ellers vil han nevne at alle partene involvert i seksuelle aktiviteter skal samtykke og kunne kommunisere dette, og også bli respektert hvis de trekker sitt samtykke underveis.

– Det kan være greit å sjekke inn på partner(e) underveis, og at man stopper opp eller tar pauser om man er usikker eller ikke får tydelige svar. Kommunikasjon er ikke bare verbal, men også kroppslig, og enkelte rusmidler kan svekke vår måte å kommunisere på eller oppfatte kommunikasjon korrekt, sier Winther-Brose.

Les også (+): Endelig har hun lyst. Så skjer det som ikke skal skje

– Avtal regler

Skal man kombinere rus og sex kan det være greit å avtale regler og grenser i forkant og at man deler dette med mennesker man kjenner og er trygge på.

– Ikke la deg påvirke for mye av krav og forventninger til sex - det skal være morsomt og gøy! Ikke tro at man må gi alt for at noe skal oppleves spennende, og at man ofte har nok å bidra med bare ved å være seg selv.

– Det er også normalt å måtte bruke tid på å bli våt, hard, klar og oppvarmet, så bruk tid på å gjøre deg selv og partner(e) klare før eventuell penetrerende sex, sier Winther-Brose.

En grei huskeregel er også at sex er mer enn penetrasjon og orgasme, så her kan man være kreative og lekne, påpeker Winther-Brose.

– Sex handler om å stimulere våre sanser, så mulighetene er uendelige! Til slutt: ha sex kun når du vil! Ikke for at du føler du må eller skal. Ingen kan kreve kroppen eller seksualiteten din, sier han.

Denne saken ble første gang publisert 28/05 2024.

Les også