psykolog, advokat og økonom anbefaler:

Den viktige praten alle bør ta: – Venter du for lenge, kan det være for sent

Hva skjer når mamma og pappa blir gamle, og kanskje ikke klarer seg alene? Ingen gleder seg til å ta den praten med foreldrene sine! Men det beste er å hoppe i det – først som sist!

<b>PSYKOLOG:</b> Marion Zoe Ørseng står bak @traumepsykologen.
PSYKOLOG: Marion Zoe Ørseng står bak @traumepsykologen. Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

For mange er det både vondt og sårt at foreldrene blir gamle, siden det tvinger oss til å tenke på døden.

– Det er ubehagelig å tenke på at de man er aller mest glad i, ikke skal leve for alltid, sier psykologspesialist Marion Zoe Ørseng.

– Mange utsetter derfor å tenke på dette, og på den måten skyver vi alderdomsplanleggingen foran oss.

Det kan bare skape større problemer senere.

Dine, mine og våre barn

Psykologen poengterer hvor viktig der et å ta disse samtalene i fredstid, og mens foreldrene fremdeles er friske.

– Venter du for lenge, kan det med ett vise seg å være for sent om for eksempel brå og uventet sykdom skulle inntreffe.

Hvis dere derimot på et tidlig tidspunkt snakker sammen om både alderdom og døden, og alt det praktiske som etter hvert tvinger seg fram, er bonusen at for eksempel uenigheter og konflikter mellom søsken unngås.

– Særlig der hvor man kommer fra en familie med mine, dine og våre barn, kan dette være særlig avgjørende, sier psykologen.

Bare 37 år gammel opplevde hun selv at begge foreldrene ble alvorlig syke.

– I denne prosessen måtte vi som familie snakke sammen både om hvor de ønsket å dø, men også praktiske ting som arv og fullmaktsskjemaer i tilfelle de ikke lenger ville kunne ta helsemessige avgjørelser selv.

Begge foreldrene døde i fjor, med bare 6 måneders mellomrom.

– Vi har alltid vært en familie som snakker om våre ønsker framover for helse, økonomi eller lignende, og også døden. Så for oss var det praktiske en enkel prosess.

Hun tenker at å snakke om forventninger foreldrene har til egne barn når det kommer til hjelp når de blir eldre, samt bevissthet rundt hva helsevesenet kan tilby, bør gjøres så tidlig som mulig.

– Ha det som en naturlig del av samtalen ettersom foreldrene blir eldre.

Men hvem skal ta initiativet til å snakke om dette?

– Ansvaret for å ta opp disse temaene ligger hos begge parter, mener psykologen.

Les også: (+) Dag Otto Lauritzen åpner opp om tøffe tak i familien: – Det gikk hardt inn på alle

Ta vare på deg selv!

Å være en omsorgsperson for foreldre som blir eldre og trenger mer hjelp, kan være krevende.

– Husk at du ikke trenger å gjøre alt selv, sier psykologen.

Sjekk ut hva som finnes av hjelp i kommunen når det kommer til eksempelvis transporttjenester, måltidslevering eller sosiale aktiviteter for eldre.

Økonomen: – Lag en klar plan!

– Både voksne barn og foreldre er ofte opptatt av å tenke på alderdommen. Likevel er min erfaring at mange utsetter disse samtalene til det er for sent, sier Derya Incedursun, forbrukerøkonom hos Nordea.

<b>FORBRUKER- ØKONOM:</b> Derya Incedursun i Nordea.
FORBRUKER- ØKONOM: Derya Incedursun i Nordea. Foto: Nordea

Ikke så rart; det kan føles både sårt og vanskelig å snakke om.

Men det kan skape utfordringer for både foreldre og barn når akutte situasjoner oppstår hvis man ikke har en klar plan.

Forbrukerøkonomen anbefaler at man begynner å snakke om dette tidlig, gjerne allerede når foreldrene er i 60-årene.

– Både det praktiske og økonomiske er det fint å snakke om mens de eldste fortsatt er friske, mener hun.

Ved å planlegge i fellesskap, og respektere foreldrenes ønsker, kan man sikre at de får en god alderdom.

Les også: Lise Fjeldstad gruer seg til å bli gammel: – Slik skal det vel ikke være?

<b>OMSORG:</b> Vi ønsker alle at foreldre våre skal få en fin alderdom. Men husk at det hjelper ikke om du sliter deg ut, så si ja takk til den hjelpen du kan få.
OMSORG: Vi ønsker alle at foreldre våre skal få en fin alderdom. Men husk at det hjelper ikke om du sliter deg ut, så si ja takk til den hjelpen du kan få. Foto: Getty Images

Smart å få skrevet ned

Forbrukerøkonomen mener det er viktig å tenke på flere ting i denne prosessen. Blant annet å snakke om hva slags omsorg foreldrene ønsker hvis helsetilstanden deres endres.

Dette kan eksempelvis være hjemmehjelp, sykehjem eller andre omsorgstjenester.

– Opprett også nødvendige juridiske dokumenter som testament og framtidsfullmakter, råder eksperten.

Det vil sikre at foreldrenes ønsker blir fulgt, og at det er klare retningslinjer hvis de en dag skulle bli ute av stand til å ta beslutninger selv.

– Det kan være smart å rådføre seg med en advokat for å få hjelp til å få juridiske dokumenter på plass og sørge for at alt blir dekket, sier Incedursun.

Er dere godt forberedt, vil det i stor grad kunne gjøre at dere unngår konflikter og problemer senere. For når alle parter er klare over hva som er forventet, og hva som er planlagt, er det mindre fare for misforståelser og uenigheter.

Og ikke minst forhindres tvister om arv eller hvordan omsorg skal håndteres.

Les også: (+) Begge mine foreldre ble rammet. Hva bør jeg ha orden på dersom jeg skulle bli dement?

Kontroll over egen framtid

– For både foreldre og barn gir det en god trygghet å vite at framtiden er planlagt, mener Incedursun.

Ikke bare kan det føre til bedre relasjoner og mindre stress; det er også godt for foreldrene å føle at de har kontroll over egen framtid, og at deres ønsker blir respektert.

– Husk likevel på at behovene og situasjonene vil kunne endre seg over tid. Derfor er det en god idé å sørge for å ha noen oppfølgingssamtaler underveis.

Advokaten: – Skreddersy en framtidskontrakt

– Når foreldre begynner å bli gamle, er vår erfaring at både de voksne barna og foreldrene selv får en rekke følelser, tanker og bekymringer, forteller Ingrid Brekke Randa, advokat hos advokatfirmaet Bro AS.

<b>ADVOKAT:</b> Ingrid Brekke Randa i advokatfirmaet Bro AS.
ADVOKAT: Ingrid Brekke Randa i advokatfirmaet Bro AS. Foto: Kristoffer Sandven

Voksne barn begynner ofte å tenke mer på hvordan de skal ta vare på foreldrene, og hva som må være på plass for at de skal kunne hjelpe dem, beskriver hun.

– Mange eldre kan på sin side få sterke følelser rundt det å miste sin uavhengighet og måtte få hjelp til de tingene som de tidligere har klart selv.

Advokaten anbefaler alle til å opprette en framtidsfullmakt. På den måten kan de eldre selv bestemme hvem som skal handle på sine vegne dersom de på et tidspunkt ikke lenger er i stand til å ivareta egne interesser.

– En slik framtidsfullmakt bør skreddersys til hver enkelt, slik at vedkommendes ønsker og behov blir godt ivaretatt.

Les også: (+) Mine to barn har kuttet kontakten med meg og jeg forstår ikke hvorfor

Unngå krangler om arv

I tillegg til opprettelse av framtidsfullmakt, er arv og arveplanlegging noe som angår begge generasjoner, og som de fleste er opptatt av, sier Brekke Randa.

Hun tror ikke man kan starte prosessen med verken arveplanlegging eller framtidsfullmakt tidlig nok, og har erfart at altfor mange går rundt og tenker på at de snart burde få det på plass, men at det av ulike grunner utsettes.

– Ofte er åpen og ærlig kommunikasjon nøkkelen her. På den måten vil den yngre generasjon få kunnskap om hva som er viktig for de eldre, og motsatt. Arveplanlegging og generasjonsskifter er en prosess, og den krever dialog og forståelse for hverandre.

Dersom en framtidsfullmakt skulle tre i kraft, kan det bli nødvendig å ta viktige beslutninger om foreldrenes framtid. Om det i forkant har vært en god dialog med foreldre og eventuelle søsken, vil det i de aller fleste tilfeller være betydelig enklere å ta disse beslutningene.

– En åpen dialog er naturligvis ikke mulig i alle familier, men uansett vil god planlegging og juridiske forberedelser med fullmakter og eventuelle testamenter være viktig.

<b>BETRYGGENDE:</b> Å vite at man har en plan for framtiden, er godt for alle parter.
BETRYGGENDE: Å vite at man har en plan for framtiden, er godt for alle parter. Foto: Getty Images

En lettelse

Bevissthet rundt framtiden vil ofte kunne hindre at problemer oppstår, og sammen med en nær og god dialog vil det også kunne forhindre konflikter rundt arv.

– Mange av de som kommer til oss, har gått rundt og tenkt på dette i lang tid allerede. De opplever det gjerne som en lettelse når de nødvendige dokumentene endelig er skrevet, og kjenner det som en trygghet å vite at man har kontroll på hvordan dette vil bli i framtiden, sier Brekke Randa.

Hun legger til:

– Så mitt råd er helt klart: Få disse tingene på plass før det plutselig viser seg å være for sent. Konsekvensene av å utsette dette kan bli store.