Samvær med barn

– Barna skulle være hos far i høstferien, men i stedet drar han på tur med den nye kjæresten. Nå er jeg lei

– Nå er jeg lei av at han bryter avtalene vi har for samvær med barna, sier alenemor. Les hva barnerettsadvokat Ragnhild Kverneland sier hun bør gjøre.

Pluss ikon
<b>SKUFFET: </b>Barna blir lei seg, når faren likevel ikke kan ha dem i høstferien. Nå har eks-samboeren fått nok!
SKUFFET: Barna blir lei seg, når faren likevel ikke kan ha dem i høstferien. Nå har eks-samboeren fått nok! Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Min tidligere samboer skulle hatt barna våre i høstferien, men nå har han plutselig booket en tur med sin nye kjæreste og forventer at jeg skal ha barna hos meg likevel.

Vi har jo en samværsordning, men dessverre bryter han stadig vekk denne avtalen. Det setter ofte meg i en vanskelig situasjon siden jeg jo kan ha lagt planer for de periodene der han skal ha barna.

Nå er jeg lei! Hva kan jeg gjøre?

Hilsen alenemor

Svar:

Hei!

Når dere som foreldre har laget en avtale for barna deres, er det dere som foreldre som har ansvar for å følge den opp. Etter et brudd er forutsigbarhet viktig for barn.

Dette er noe av grunnen til at advokater, psykologer og familievernkontoret er så opptatt av at det lages gode avtaler, som følges opp i praksis.

<b>ADVOKAT: </b>Ragnhild Kverneland ved Advokatfirmaet Dehn er ekspert på barnerett, arbeidsrett og konfliktløsning.
ADVOKAT: Ragnhild Kverneland ved Advokatfirmaet Dehn er ekspert på barnerett, arbeidsrett og konfliktløsning. Foto: Elin Eike Worren

Det er imidlertid ingen regler i barneloven som kan «tvinge» en forelder til å gjennomføre sitt samvær.

Dette er det heller ikke forslått i den nye barneloven som kommer forhåpentligvis i løpet av 2025.

Be om mekling

Fungerer ikke avtalen, bør du be om mekling på familievernkontoret.

Før du møter til mekling, anbefaler jeg deg å lage en oversikt over de brudd det har vært på avtalen, og hvilke konsekvenser dette har fått for barna og for deg.

Hvis din tidligere samboer ikke klarer å forplikte seg til en avtale om feriesamvær, kan det være at han ikke skal ha slikt samvær i for eksempel høstferie og vinterferie.

Blir dere ikke enige her, kan dere bringe tvisten inn for domstolen.

Gi beskjed til barnefaren

Spørsmålet er hva du gjør nå – det er ikke lenge til høstferien.

Mitt forslag er at du sender far en e-post hvor du sier at det ikke passer med dine planer, og at barna har gledet seg til høstferie med sin far.

I samme e-post kan du varsle ham om at du uansett vil be om mekling ved familievernkontoret, da dette ikke er første gang den avtalen dere har, brytes, og at du tenker det er på tide at dere setter dere ned med avtalen og ser om den bør justeres.

Jeg håper uansett du klarer å kaste om på dine planer slik at du og barna får en fin høstferie dersom far ikke gjør om på sine planer.

Hilsen advokat Ragnhild Kverneland

Les flere ekspertsvar om foreldreollen her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning

Denne saken ble første gang publisert 22/09 2024.

Les også