Samlivsterapeut svarer

Svigerinnen min ødela ferien vår

En familieferie som vanligvis er koselig og avslappende, ble ødelagt av svigerinnen min. Les samlivsekspert Vibeke Dorphs svar her.

Pluss ikon
FERIE: Det som skulle være en koselig ferie, ble ødelagt av min svigerinne.
FERIE: Det som skulle være en koselig ferie, ble ødelagt av min svigerinne. Foto: Illustrasjon: Getty Images
Sist oppdatert

Spørsmål

Hvert år har vi én uke familieferie på hytta til foreldrene til mannen min.

Det pleier å være hyggelig, og mine snille svigerforeldre bruker mye tid på å være med barnebarna. De bor langt fra oss, så det er veldig trivelig å samles når vi kan.

I år var vi en større gjeng på hytta. Broren til mannen min, kona hans og deres to barn ble med på hyttetur. Vanligvis tilbringer de ferien sammen med familien hennes i Sverige, men i år ville de være med oss.

Ferien vår består vanligvis av små gjøremål, badeturer, bærplukking og avslapning. Vi liker å kose oss med gode bøker, film, og god mat og vin på kvelden.

Men dette var ikke godt nok for min svigerinne. Hun sa allerede i starten av ferien at hun ønsket å ha planer hver dag, og gjorde det klart at ferien var «på barnas premisser».

Resultatet ble at vi var på farten fra morgen til kveld. Hun bestemte at barna skulle være med på hver middag og at vi skulle spille felles brettspill etter det. De hyggelige middagene med voksensamtaler over et godt glass vin, ble borte.

Barna mine, som før kunne underholde seg selv, ble plutselig masete og krevende. Svigermor ble stresset og stemningen ble etter hvert så spent at jeg endte opp med å be svigerinnen min om å slappe av.

Vi renset luften, men ferien ble ødelagt. Svigermor ble lei seg, og jeg kan ikke unngå å føle at det var svigerinnen min sin feil.

Hva synes du?

Svar:

Jeg synes det er greit å tydeliggjøre hvilke forventninger dere har til en felles familieferie. Alle har sin egen ide om hvordan den ideelle ferien skal foregå. Vi har ofte ulike forventninger.

Noen tenker kanskje som deg, der de ønsker en ferie med avslapning og gode voksensamtaler, mens andre tenker som svigerinnen din, der de ønsker å være med barna og finne på ting fra morgen til kveld.

Når det er sagt, synes jeg din svigerinnes oppførsel er litt klønete.

Hun er med dere for første gang på deres tradisjonelle hytteferie, hvor alle har blitt vant til at ferien forløper stille. Her bør hun stikke fingeren i jorda før hun går videre med egne planer og prosjekter.

Jeg kjenner alt for godt til typer som din svigerinne. Den typen som er veldig opptatt av å bruke barn som dukker for sitt eget behov for kontroll.

Den typen mennesker er også flinke til å spre skam og dårlig samvittighet rundt seg, og det er trist.

Hvordan vet din svigerinne at barna har det bedre med å kjøre rundt i bil fra A til Å i stedet for å plukke blåbær i hagen eller andre stille nytelser?

Jeg kan ikke unngå å tenke at bak din svigerinnes oppførsel, skjuler det seg en usikkerhet og dermed et behov for kontroll.

Dersom dere skal på ferie sammen igjen, vær åpen for din svigerinnes forslag, men husk at ferie også handler om å slappe av og være sammen.

VIBEKE DORPH: Forfatter og samlivsekspert. Vibeke svarer på spørsmål om parforhold, familiekonflikter, kjærlighetssorg og andre problemer
VIBEKE DORPH: Forfatter og samlivsekspert. Vibeke svarer på spørsmål om parforhold, familiekonflikter, kjærlighetssorg og andre problemer Foto: Alt.dk

Trenger du noen å sprette tankene dine fra? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om relasjonsproblemer, familiekonflikter, kjærlighetsforhold eller andre problemer du veldig gjerne vil ha løst. Mail sendes til [email protected]

Denne saken ble første gang publisert 06/10 2024, og sist oppdatert 06/10 2024.

Les også