Samliv i ekteskap

Skal mannen min få lov til å ha sex med andre?

Mannen min og jeg har vært gift i mange år, men de siste årene har vi ikke hatt noe sexliv. Det er det flere grunner til , men jeg trodde egentlig at det var OK for oss begge. Nå har jeg funnet ut at mannen min har besøkt en sexarbeider, og det påvirker meg veldig. Hva gjør jeg?

Pluss ikon
BEKYMRET: Samlivsekspert Vibeke Dorph gir råd til kvinne i 50-årene.
BEKYMRET: Samlivsekspert Vibeke Dorph gir råd til kvinne i 50-årene. Foto: Getty Images (Illustrasjonsfoto)
Publisert

Spørsmål

Jeg er en kvinne i slutten av 50-årene som møtte mannen min for 18 år siden. Vi har alltid hatt det og har det fortsatt fint sammen.

Imidlertid er det en slange i paradiset. For seks år siden ble jeg diagnostisert med kreft, og siden da har jeg ikke hatt sex med mannen min, da jeg mistet lysten og ikke tålte at han rørte meg.

Det skal sies at da var også sexlivet vårt blitt ganske uinteressant for meg. Han gjorde ingen anstrengelser overhodet og var også blitt overvektig.

Under korona gikk han ned i vekt på grunn av stress, noe som heller ikke økte sexlysten hans. I sommer følte han seg bedre, og jeg ante her at han hadde blitt mer interessert i sex igjen, men det var ikke noe han snakket med meg om.

Her om dagen oppdaget jeg at han hadde kontaktet en prostituert og fått en 45 minutters «behandling».

Jeg er helt i sjokk. Dette så jeg ikke komme. Jeg konfronterte ham ikke, men dagen etter kom han og spurte om jeg var klar over at han elsket meg veldig høyt.

Det skal sies at vi kommuniserer dårlig for tiden. Han snakket meg ned når han var stresse, og da lukket jeg meg litt for å beskytte meg selv.

Jeg vet det er en dum løsning, men jeg orker rett og slett ikke all den praten.

Jeg er så sjokkert akkurat nå at jeg ikke helt innser hvor ille det han har gjort er. Jeg føler i alle fall at han har sviktet meg på alle fronter.

Så, hva gjør jeg? Bør jeg konfrontere ham? Kaste ham ut? Ignorer det? Eller kanskje setter pris på at han har sex andre steder når jeg ikke vil ha det med ham?

Les også (+): «Nora» (24): – Han fortalte meg at han var i et åpent forhold

Svar

I et forhold har begge parter likt ansvar for at det skal fungere. Det er dermed ikke bare din manns ansvar at sexlivet deres fungerer godt, det er like mye ditt.

Hvis du stenger følelsesmessig fordi du synes han snakker for mye, så har du også et ansvar for å få løst det problemet.

Å bare klappe og være avvisende både fysisk og følelsesmessig er umodent og absolutt ingen løsning.

Nå har mannen din tydd til å få sitt behov for sex dekket andre steder, fordi du ikke vil ha sex med ham.

Jeg kan forstå at du ikke har et stort ønske om sex på grunn av sykdommen din, men jeg kan også forstå at mannen din ikke kan sette sexlivet på standby i seks år på grunn av det.

Han har et liv som må fungere, og det gjør det tilsynelatende ikke hvis sex ikke er en del av det, så det må du nok respektere.

Hvis jeg var i din situasjon, hvor jeg ønsket å beholde mannen min, men ikke ønsket et sexliv, ville jeg vist mye storhet og vært åpen for alternative løsninger.

For kjærlighet mellom to mennesker handler også om å sørge for at ens kjære får det beste ut av livet han eller hun nå har.

Mitt primære ønske for dere begge er for det første at dere begynner å ta forholdet deres langt mer seriøst og dermed også får snakke ordentlig om deres intime liv - både på det følelsesmessige og fysiske plan.

Før du gjør det, vil ingen av dere være lykkelige, og det ville vært en forferdelig skam for dere begge.

Hilsen samlivsekspert Vibeke Dorph

Denne saken ble første gang publiset på alt.dk

VIBEKE DORPH: Samlivsekspert og forfatter. Fast brevkasseredaktør i det danske ukebladet Hjemmet.
VIBEKE DORPH: Samlivsekspert og forfatter. Fast brevkasseredaktør i det danske ukebladet Hjemmet. Foto: Alt.dk

Denne saken ble første gang publisert 21/06 2024.

Les også