Singel som voksen

Anette ble singel etter fylte 50. Særlig én ting overrasket henne

Å være singel i 50-årene er noe helt annet enn i 20-årene, har Anette (51) erfart. Brått forsvant mange av de sosiale arenaene hun kunne delta i som gift. Nå har hun tatt saken i egne hender og nekter å la singelskammen stoppe henne.

<b>FERIETUR:</b> I år tok Anette mot til seg og reiste alene på Sydentur. Det ble en stor suksess!
FERIETUR: I år tok Anette mot til seg og reiste alene på Sydentur. Det ble en stor suksess! Foto: Privat
Publisert

– Det var ingen dramatikk i vår skilsmisse. Min eksmann og jeg holdt sammen på godt og vondt i 18 år – og da vi landet på å skilles, var det etter en lang prosess. For min del var det slett ikke fordi det var noen som sto og ventet i den andre enden, sier Anette Tollefsen (51) fra Skien åpenhjertig, og utdyper:

– Det var heller ikke et behov for å være «young, free and single». Livet skjer, og for vår del så ble det slik. En sånn avgjørelse sitter langt inne og involverer mange blandede følelser og konflikter med seg selv.

Noe av det hun kjente aller mest på var den dårlige samvittigheten. En skilsmisse får konsekvenser for andre enn kun ekteparet, og det er så mye som brytes opp. Selv om de hadde relativt voksne barn på det tidspunktet, kjentes det allikevel ekstremt sårt å skulle splitte opp noe som var så trygt.

– Det å splitte familiære bånd, selv om det ikke var noen konflikter eller uvennskap, opplevdes tøft, medgir Anette.

Så, etter en stund – og over tid – følte hun på en enorm egoisme. Noe av grunnen var nok også fordi hun på dette tidspunktet hadde startet opp noe nytt i livet. 51-åringen byttet nemlig helt arena i voksen alder, og utdannet seg til personlig trener mens hun enda var gift.

– Jeg debuterte faktisk i fitness som 44-åring, med full støtte fra mann, barn og familien for øvrig. Jeg fikk «blod på tann» og gjorde det bra. Det ble pallplass i både NM og Nordisk Mesterskap, og jeg fikk mye positiv oppmerksomhet.

– Mange har spurt om dette var en årsak til skilsmisse. Men nei, både mann og barn støttet meg 100 prosent i denne prosessen, og jeg følte jeg hadde full frihet til å gjennomføre.

<b>LIVSENDRING:</b> Skilsmissen var ikke dramatisk, men Anette ble likevel overrasket over hvor annerledes livet ble etterpå.
LIVSENDRING: Skilsmissen var ikke dramatisk, men Anette ble likevel overrasket over hvor annerledes livet ble etterpå. Foto: Privat

Fra scratch igjen

Anette hadde en tanke om at livet alene, som singel, kom til å bli bra. At det skulle bli ensomt streifet henne ikke.

– Der tok jeg feil, og det var tøft i starten. På en måte startet jeg jo helt fra scratch – alt fra den økonomiske biten og til det å etablere egne og nye rutiner. For å få det til, jobbet jeg fulltid både som personlig trener og gruppeinstruktør.

Å ha den type uforutsigbarhet når du skal ha lån til egen leilighet, er likevel ikke nok, og Anette måtte derfor trå til med en «vanlig» 8–16 jobb i tillegg, rett og slett for å få lån i banken.

– Det var egentlig helt greit, siden det gjorde at jeg ikke rakk å kjenne så mye etter. Hverdagene besto av at jeg trente, og jobbet og jobbet.

– Jeg tenkte nok ikke på at det å være singel som 51-åring slettes ikke er det samme som å være singel som ung. Da er det mange i kretsen rundt som er i samme situasjon, men som voksen er det ikke slik, sier Anette.

I starten hadde hun først og fremst fokus på å etablere seg, både som singel, men også som personlig trener, slik at det ville være mulig å leve av det. Etter som tiden gikk, opplevde Anette likevel at det sosiale livet hadde blitt påvirket i mye større grad enn hun hadde sett for seg.

– Jeg har alltid hatt en stor vennekrets. Mat og middager og selskapeligheter med både familie og venner har alltid stått i fokus. Jeg trodde ikke at det kom til å endre seg så mye etter bruddet. Vi hadde jo snakket en del om dette, også med venner, og var enige om at vår skilsmisse ikke skulle sette noen begrensninger på vårt sosiale liv, forteller Anette.

Mest overrasket over dette

I starten føltes det greit, beskriver hun, men så kom pandemien. Livet gikk da fra singel til ensom, uten tilhørighet til noen kohort. De sterke begrensningene opplevdes tøffe. Mens venninnene var i etablerte forhold, kjente 51-åringen på et ganske så stort tomrom og vakuum.

– Det var nok følelsen av utenforskap som overrasket meg aller mest. Noe jeg nok var delvis årsak til selv – fordi jeg var ekstremt selvsentrert og fokusert mot konkurranse i fitness. Men, også fordi den følelsen tok meg litt på sengen.

– Det at JEG – som alltid har hatt så stor krets rundt meg – plutselig sto der som «viggo-venneløs». Så det å føle meg så uten venner var nok noe av det aller såreste, sier Anette ærlig.

Samtidig var hun veldig aktiv i sosiale medier, og «alle» rundt trodde det var full fart og at hun hadde det bra. Sannheten var imidlertid en ganske annen.

– Når jeg ikke jobbet eller trente, følte jeg meg enormt tom innvendig.

Les også: – Jeg trodde aldri jeg skulle være 38 år og singel, men her sitter jeg og swiper etter drømmemannen på Tinder

<b>ANNERLEDES:</b> Singellivet i 50-årene er noe annet enn når man er 20.
ANNERLEDES: Singellivet i 50-årene er noe annet enn når man er 20. Foto: Jona Helgen

På jakt etter kjærligheten

Til tross for at 51-åringen beskriver seg selv som ei svært selvstendig dame, trives hun så absolutt best med å ha en annen voksen person i livet sitt, og mener singeltilværelsen de siste fem årene har bydd på lite positivt.

– Jeg synes jeg har vært singel fryktelig lenge, og det var nok ikke slik jeg ønsket å ha det som 50-åring. Samtidig opplever jeg at folk stusser over at jeg er singel, særlig siden det ikke er noe jeg trives med, og aktivt har søkt etter kjærligheten.

Anette legger ikke skjul på at singellivet helt klart har endret det sosiale livet og relasjonene hennes, og påpeker at det har en sammenheng med at hun har godt etablerte relasjoner rundt seg. Ressursene er ikke de samme alene som i et parforhold.

– Så det å eksempelvis skulle reise på ferie med venner, eller invitere på de samme middagene, begrenser seg med ett mer. Det er jo heller ikke helt uvanlig at vennepar gjerne synes det er hyggelig å være sosiale med andre vennepar.

– I tillegg kan det sikkert bli litt uinteressant å høre på hun single venninnen som helst har historier om de siste datene å dele rundt middagsbordet, sier Anette leende.

Allerede ganske tidlig i singeltilværelsen var hun «på jakt» etter kjærligheten, og opprettet datingprofiler med godt mot. I starten opplevdes det ordentlig spennende å sveipe seg frem og tilbake i en for henne helt «ny» verden.

Det resulterte i en del dater, og 51-åringen hadde en periode hvor hun kjørte nærmest «land og strand» rundt for å ta en date, enten det dreide seg om en gåtur, en lunsj eller en kopp kaffe.

– Det er et eller annet merkelig med algoritmene på disse appene. Av en eller annen grunn, når man har gratis abonnement, så var det nesten umulig å finne matcher i eget nærområde. Når jeg valgte å sette ned avstanden til det minimale, så var det plutselig ingen matcher. Mens når jeg satt opp avstanden var det hundrevis, sier Anette med et smil.

Hun har møtt flere hyggelige menn, men opplevd at det også er mange som fremstiller seg som noe helt annet enn det de i virkeligheten er. Da bommer man jo på date, og det er uansett først når man treffes at det blir en ekte dialog, fastslår Anette.

– Jeg har fått en del direkte og upassende tilbud, og tilbud om både turer og penger. Jeg møtte også en som jeg startet et slags forhold med, men det viste seg at jeg var én av fire han ønsket å treffe jevnlig. Man skal virkelig være oppmerksom og holde på integritet og selvrespekt.

Les også: (+) Vi flyttet sammen etter et år. Det tok ikke lang tid før jeg begynte å ane uråd

Ferie på egenhånd

I starten av 2024 kjente Anette sterkt på at det var skikkelig på tide å ta noen grep. Til daglig forteller hun kundene sine at for å gjøre positive endringer for seg selv og eget liv, så handler det om å legge hendene på eget ratt og våge å ta grep.

– Jeg har lenge hatt lyst til å reise mer, men så har jeg utsatt det. Både av økonomiske grunner, men også fordi det har vært unaturlig for meg å tenke på ferier når jeg ikke har hatt noen å dele det med. Men, så ser jeg hvordan årene flyr av gårde. Jeg kan simpelthen ikke sitte og vente – for jeg risikerer å vente forgjeves.

Anette bestemte seg raskt for å finne en ferie med en overkommelig pris for én, og resultatet ble ei fantastisk uke i greske Chania på vårparten. Det føltes både godt og befriende å «bare gjøre det».

– Det var slett ikke hverken flaut eller skummelt å reise alene! Faktisk traff jeg på en kar allerede i flysetet ved siden av meg på vei til Chania. Jeg tror jeg på et tidspunkt duppet av på skulderen hans … (ha, ha, ha!) Heldigvis hverken siklet eller snorket jeg …

<b>NYE VENNER:</b> En ferietur alene kan fort føre til at du blir kjent med nye personer.
NYE VENNER: En ferietur alene kan fort føre til at du blir kjent med nye personer. Foto: Privat

Snart tok hun en annen avgjørelse også.

– Jeg slettet alle profilene mine fra datingapper. Det har jo strengt tatt ikke gitt meg noe annet enn skuffelser og vært en skikkelig tidstyv!

For første gang på fem år kjenner hun på en bedre ro i kroppen. Fokuset er på det som virkelig betyr noe: Familie, det sosiale, egen helse og jobb. 51-åringen føler seg mer tilstedeværende enn på lenge. Kan hende er det tiden som har bidratt til økt trivsel i tilværelsen også, mener Anette.

– Men for min del, må jeg si at det å slippe fokuset mot den evinnelige letingen har vært nydelig. Bare et fåtall lykkes med for eksempel Tinder, og jeg tror disse appene er skapt for å skape en slags avhengighet – og slett ikke for å lykkes med kjærligheten.

På spørsmål om hun har slått seg til ro som singel og trives med tilværelsen, kommer svaret kjapt:

– Å si at jeg trives som singel, ville være å overdrive. Fortsatt ønsker jeg sterkt å finne den rette. Jeg ønsker en å dele mer av livet med og skape minner med. Legge planer med og oppleve mer av hverdagen med. Og jeg har fortsatt troen på kjærligheten!

Denne saken ble første gang publisert 06/08 2024.

Les også