putins palasser
Putins vanvittige luksus: «Hytta» er på 17 000 kvadratmeter
Offisielt tjener Vladimir Putin litt over en million kroner i året som president i Russland. Men den vanvittige luksusen han omgis av, står ikke helt i forhold til inntekten.
Alle vet at Putin er en av verdens mektigste politiske ledere. Men muligens er de færreste klar over at den tidligere KGB-offiseren gjennom sine år i Kreml er blitt en av verdens aller rikeste personer, og definitivt den rikeste politikeren.
Det er umulig å si hvor store verdier Putin rår over. Men at hans formue har antatt enorme dimensjoner i løpet av de godt over 20 årene han har sittet på toppen av det tidligere kommunistiske diktaturet er hevet over tvil.
Anslag tilsier at Putin i dag er verdt mer enn 160 milliarder pund, vanvittige 2000 milliarder norske kroner. Ikke verst for en mann som sier han «jobber som en galeislave,» for en beskjeden lønn på en drøy million kroner i året.
Forsvarer luksuslivet
Oversikten over hva Vladimir Putin eier, er satt sammen av opplysninger fra ulike steder, ikke minst fra Putins sterkeste kritikere. Oversikten og verdsettingen må ses i lys av at Putins motstandere står bak. Til sammen danner den et bilde av en politisk leder besatt av makt – og luksus.
Putin er kjent for sine skreddersydde designerdresser, og har en klokkesamling som er verdt rundt 50 millioner kroner. Én av klokkene skal alene være verdt tre millioner pund, rundt 35 millioner kroner.
I 2012, like før presidentvalget i Russland, offentliggjorde tidligere visestatsminister Boris Nemtsov og hans medarbeider Leonid Martynyuk en omfattende rapport om Putins rikdommer. De hevder blant annet at en av de viktigste årsakene til at Putin er så manisk opptatt av å ha makten i Russland, er luksuslivet det fører med seg.
Rapporten listet opp mer enn 20 palasser og luksusvillaer, 58 fly og helikoptre, en flåte av luksusyachter til en samlet verdi av langt over en halv milliard kroner, en enorm samling av luksusbiler, svært mange av dem Mercedes.
– Vi har ikke tatt med opplysninger om verdien av klær og andre ting Putin bruker regelmessig. Dressene, skoene og slipsene er verdt titusenvis av dollar, men det blir rene trivialiteter i forhold til eiendommene, luftfartøyene, klokkene og bilene.
I et land der mer enn 20 millioner mennesker knapt makter å få endene til å møtes, er presidentens luksusliv en tydelig og kynisk utfordring til fellesskapet fra en leder helt uten grenser, heter det i rapporten.
Den ble presentert under den ironiske tittelen «Galeislavens liv,» og var et forsøk på å diskreditere Putin i forbindelse med valget av president. Det lyktes ikke, og i årene som er gått har den tidligere KGB-offiseren bare konsolidert og styrket sin makt og posisjon – og blitt enda mye rikere.
Slaveliv
Uttrykket «galeislave» stammer fra en pressekonferanse Putin holdt i 2008, der han sammenlignet seg selv med slavene som i sin tid ble brukt som rorskarer som for det meste ble umenneskelig behandlet på galeiene.
– I alle disse åtte årene har jeg jobbet som en galeislave, med alle mine krefter. Jeg er fornøyd med resultatet av arbeidet, sa Putin etter sine to første perioder som øverste sjef i Kreml.
Rapporten inneholder en detaljert oversikt over, og bilder av, det forfatterne mener er Putins luksuseiendommer. Det gjelder enorme eiendommer utenfor Moskva, i feriebyen Sotsji ved Svartehavet og en rekke andre steder i landet.
På en øy midt ute på Valdai-sjøen ligger en herregård på nærmere 10 000 mål med en gigantisk luksusvilla som sentrum. På øya er det svømmeanlegg, to restauranter, kinosal, bowlingbane og helikopterlandingsplass – i tillegg til presidentens egen kirke!
1000 ansatte sørger for at alt fungerer som det skal, både når Putin er til stede og ellers.
Kremfarget gave
Nemtsov og hans medarbeidere hevdet i 2012 at Putins livsstil kunne sammenlignes med en sjeik i et av landene i Persia-gulfen, eller en av Russlands mest velstående oligarker, til tross for at han offisielt altså bare tjener mindre enn en norsk statsminister. Putins daværende talsmann Dmitrij Peskov avviste påstander, blant annet via Wikileaks, om presidentens velstand som «komplett latterlige.»
Nemtsov og Martynyuk hevder at det ene av Putins 43 fly, en Ilusjin-96, er utstyrt med en salong som alene kostet 18 millioner dollar å innrede. Det ble brukt flere gullsmeder til utsmykkingen, og flyet skal blant annet ha en toalett av gull til den nette sum at 75 000 dollar.
Putins klokkesamling
Den russiske presidenten har en imponerende samling armbåndsur – og han bærer dem – i likhet med den norske kongefamilien – på høyre hånd (ifølge Putin fordi kronen skraper opp armen på venstre hånd).
Det er flere kilder på hvordan Putins klokkesamling ser ut, men felles for dem er at de er nokså usikre. Så vi kan jo ta utgangspunkt i armbåndsurene han er fotografert med:
* A Lange & Sohne Turbograph (ca. 4.9 millioner kroner)
* Patek Philipe Perpetual Calendar (ca. 590 000 kroner)
* Patek Philipe Calatrava (ca. 170 000 kroner)
* Breguet Marine (ca. 148 000 kroner)
* Blankpain Leman Flyback (ca. 100 000 kroner)
* Blancpain Leman Aqua Lung Grande Date (uret han har på bildet)
(ca. 100 000 kroner)
Presidenten har ved flere anledninger gitt bort luksusur til noen heldige undersåtter. Hans favoritt er etter sigende Blancpain, et enkelt, men elegant og praktisk ur uten for mye fiksfakserier, med kasse i stål og rem av gummi.
Og så er det selv toppen av kransekaken:
For et års tid siden dukket det på YouTube opp en videofilm som skapte rabalder i Russland. Den var laget av opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj og hans medarbeidere i antikorrupsjonsorganisasjonen FBK.
«Putins palass. Historien om verdens største bestikkelse,» var navnet på filmen den russiske presidentens fremste kritiker presenterte. Navalnyj har offentlig hevdet at Putins rikdom i hovedsak stammer fra presidentens venner som har gitt presidenten enorme summer for å kunne berike seg selv på landets bekostning.
Giga-palasset i Gelendzjik ved Svartehavet er den største og dyreste enkeltgaven presidenten noen gang skal ha mottatt. I filmen forteller Navalnyj at palasset har kostet om lag 1.4 milliarder dollar å bygge – til nå.
– De bygde dette palasset til sjefen sin, sier opposisjonspolitikeren som i august 2020 ble forsøkt tatt livet av med nervegiften Novitsjok.
Bygget − og revet
Gaven til Putin skal totalt være på mer enn 17 000 kvadratmeter, noe som gjør det til Russlands største privateide bolig. Dronebilder som Navalnyj og hans folk fikk tatt, viser et enormt, kremfarget slott bare et steinkast fra Svartehavet.
Bak høye og godt bevoktede piggtrådgjerder finner man et anlegg som inneholder kasino, et underjordisk isanlegg med skøytebane, et vanndiskotek og innendørs kino – blant annet. I tillegg består eiendommen av flere vingårder.
Fra anlegget går det en tunnel direkte ut i Svartehavet. Hele området er strengt bevoktet og det er forbudt å fly over den 70 000 mål store eiendommen.
Innendørs skal det ikke være spart på noe. Håndsydde sofaer har en prislapp på 260 000 kroner, bordene koster godt over en halv million for stykket – og dobørstene koster 8500 kroner pr. stykk, blir det fortalt.
Mye er uklart rundt det gigantiske palasset like utenfor feriebyen Gelendzjik. Arbeidene skal ha begynt i 2005, og arbeidet pågår delvis fortsatt. Flere ganger er ting som har vært gjort ferdig blitt revet ned og bygd opp på nytt – enda finere og dyrere enn forrige gang. Det var blant annet tilfellet med et treningsstudio bygget i eksklusiv marmor.
– Jeg kunne ikke tro det jeg så, da en mann plutselig en dag etter et par-tre år, kom og knuste alt sammen og fikk det fjernet, forteller en anonym arbeider til BBC.
«Kjedelig»
Giga-palasset har i perioder vært helt ubeboelig på grunn av sterke angrep av muggsopp. Dette er også årsaken til at deler av det har vært revet ned, og at interiøret ble strippet. Arbeidere som jobbet på anlegget forklarte til BBCs russiske journalister at årsaken var dårlig ventilasjon og at fuktige vegger hadde blitt dekket med gipsplater.
På det meste arbeidet det rundt 1500 personer på palasset. De brukte kun de dyreste og mest eksklusive materialene og i løsningene utendørs skulle det legges vekt på mest mulig usynlighet fra sjøen. I den japanske hagen ble det anlagt et basseng som gikk i ett med terrenget.
– Man kunne ikke engang se at det var der, fortalte en av arbeiderne.
Les også: Slik er Norges hemmelige jakt på angrepsubåten NATO frykter mer enn noe annet
Det har ikke manglet på tåkelegging og bortforklaringer rundt det hemmelige palasset.
* I 2010 påsto den svært velstående Sergej Kolesnikov, i et åpent brev til daværende president Dmitrij Medvedev, at han hadde vært ansvarlig for byggingen, at palasset ble bygget for Putin og at det var finansiert av en av hans venner.
* I 2014 dokumenterte nyhetsbyrået Reuters at to av Putins venner tappet offentlige midler gjennom overprisede helsekontrakter. Fortjenesten ble sendt til byggingen av palasset i Gelendzjik.
* I februar i fjor hevdet milliardæren og Putins nære venn Arkadij Rotenberg at bygningen var hans, og at meningen er at den skal bli et leilighetshotell for superrike.
* Selv har Vladimir Putin i alle år benektet at han har noe med byggingen av det enorme slottet å gjøre.
Da Aleksander Navalnyj presenterte sin film om anlegget, sa presidenten at den var kjedelig og noe han ikke orket å se. Men det var mange andre som gjerne ville kikke presidenten i kortene. I løpet av året som er gått, har videoen blitt sett langt over 100 millioner ganger.
Og uansett hva presidenten påstår, så tyder mye på at slottet er hans. Lekkede dokumenter knytter byggingen sterkt til ledelsen i Kreml. Både kontrakter og andre dokumenter er undertegnet av en sentral medarbeider i presidentens organisasjon, skriver avisen Novaja Gazeta.
Flytende luksus
Nettstedet The Richest presenterte i fjor en oversikt over Vladimir Putins luksusyachter:
«Grasiøs»: Yachten er på 2685 tonn og 72 meter lang, og er akkurat så elegant som navnet oversatt til norsk, tilsier. Yachten ble designet i London, bygget i Tyskland, har seks doble lugarer og syv mannskapslugarer med plass til 14. Det største rommet om bord er det som kalles Master Suite, deretter følger to VIP-salonger og tre elegante gjestelugarer. Yachten har plass til et basseng på 17x3 meter, som kan gjøres om til et dansegulv med et enkelt tastetrykk.
Skipet skal ha kostet 100 millioner dollar, og det årlige driftsbudsjettet ligger på mellom fem og 10 millioner – dollar.
«Olimpia» er den mest kjente og mest fotograferte av Putins yachter, og hans favorittfartøy. Det 57 meter lange skipet ble bygget i 2002. Marsjfarten er 16 knop, og yachten har en aksjonsradius på 4700 mil.
Putin har flere ganger vært avbildet om bord på «Olimpia» sammen med ledere fra ulike deler av verden. Skipet hadde en prislapp på 50 millioner dollar, har plass til 10 gjester og et mannskap på 16. Presidentens egen lugar ligger på et dekk for seg selv og strekker seg over en tredel av skipets lengde. For øvrig er interiørdetaljene holdt strengt fortrolige, nærmest som statshemmeligheter.
«Måken» er bygget i Tyrkia i 2009 til en angivelig pris på i underkant av 35 millioner dollar. Skipet, som er 54 meter langt, ble bestilt av den russiske regjering, og har plass for 12 gjester og 11 besetningsmedlemmer.
«Petrel» er den minste og minst kjente yachten på listen; 35 meter lang, 14 knops fart, og plass til
16 gjester og et mannskap på 12. Ut over det er svært lite informasjon om skipet tilgjengelig, blant annet fordi Putin ikke har vært sett om bord så ofte som på flere av de andre yachtene.
Det er kanskje grenser for hvor mye luksus man kan nyte når man skal styre et folk.
Les også: Stig er ikke som andre millionærer ...
Fra KGB-rekrutt til president
Vladimir Putin er vant til å få viljen sin.
Vladimir Vladimirovitsj Putin ble født i daværende Leningrad, nå St. Petersburg 7. oktober 1952. Etter universitetsutdanning gikk han rett inn i KGB i 1975. Etter innledende opptrening og utdanning ble han først ansatt i avdelingen for kontraspionasje, arbeidet senere med overvåking av utenlandske diplomater i Leningrad. Ifølge russiske historikere jobbet også Putin med å slå ned på politiske opprørere i det daværende Sovjetunionen.
Putin arbeidet noen år utenlands, mest i Øst-Tyskland før han i 1991 fikk en stilling ved Statsuniversitetet i St. Petersburg. Noe av jobben gikk ut på å jakte på mulige rekrutter til KGB. På denne tiden etablerte han seg som en nær venn av Anatolij Sobtsjak, daværende ordfører i byen, noe som skulle bli avgjørende for Putins fremtid.
Sommeren 1991 ble han St. Petersburgs «utenriksminister», og fikk ansvar for å promotere byen for utenlandske turister og investeringer. Han beholdt stillingen frem til 1996. I løpet av perioden ble Putin etterforsket for korrupsjon, uten at etterforskningen kom frem til noe konkret.
Da Sobtsjak tapte valget i 1996 dro Putin til Moskva der han hadde flere betydelige jobber før han i juli 1998 overtok som
øverste sjef for FSB (KGBs etterfølger). Putin ble fast medlem av Russlands sikkerhetsråd 1. oktober 1998 og deretter rådets sekretær fra 29. mars 1999. Putin satt i FSB-sjefsstolen frem til september 1999.
Da ble han valgt til Russlands president.
På denne tiden var åtte år det maksimale en president kunne sitte, men Putin fant sin egen løsning. I 2008 ble han statsminister, mens hans «marionett» Dmitrij Medvedev hadde presidentjobben på nåde i fire år. Da hadde Putin fått endret grunnloven slik at han kunne gjenvelges, og fra 2012 har han vært Russlands ubestridte leder – muligens vil han sitte på livstid.