Verdens mest isolerte hus?
«Verdens mest isolerte hus» er spektakulært og myteomspunnet – men du kan ikke dra dit
På denne lille øya i havgapet finner man et hus som ofte omtales som verdens mest isolerte. Diverse rykter har florert om hvem som fikk det bygget - alt fra en eksentrisk riking til artisten Björk. Sannheten er mer jordnær.
Båtturen fra fastlandet tar bare et kvarter. Utfordringen møter du når du skal i land. For den vakre, men steile lille øya har intet anløp for båter. Du må komme deg fra båten og over til en klippeavsats der det helst bør stå noen og ta deg imot.
– Du må hoppe fra båten i fart, medgir lokale Ragnar Thor Johannsson (34) som kjenner øya bedre enn de fleste.
– Er det dårlig vær, må du være ekstra nøye med å time hoppet ditt så du treffer land, legger han til.
Rådet virker fornuftig. Tanken på å bomme på klippeavsatsen og isteden havne i den frådende sjøen, frister ingen. Men utfordringene stopper ikke der.
For å komme deg opp til Elliðaeys grønnkledde enger og til det omtalte huset og dets lune rede, må du over en bratt fjellside. Heldigvis er det lagt ut tau. Slik har det ikke alltid vært. Mer om det senere.
Jordnært bakteppe
Men hvorfor bygge et hus på en vakker, dog værhard øy i havet som uansett er for liten til å kunne ha noen ordentlig bebyggelse?
Diverse internettrykter til tross; det er verken artisten Björk (som har hus på en annen større øy ved samme navn), en anonym riking eller frykt for zombie-apokalypse, eller andre vidløftige teorier som er løsningen på hvorfor det mye omtalte huset ble bygget. Svaret er langt enklere: et lokalt jaktlag står bak.
– Vi er om lag 30 mann fra tre generasjoner som eier huset, sier Ragnar Thor Johannsson i Elliðaey jaktlag til Vi Menn.
I tillegg til huset, ligger det også en eldre jakthytte på Elliðaey. Ragnar forteller at hans familie var en av fem som siden 200 til 250 år tilbake i tid hadde rett til å hente ut høy og matressurser fra Elliðaey.
– De sov i telt den gangen. Først rundt 1900 ble hytta bygget. Men den er liten og tjener i dag som oppbevaringsrom.
På 1950-tallet ble huset som brukes i dag, oppført.
– Da huset ble bygget, fantes det så visst ingen tau å ta seg opp med. Alt av materiale ble båret opp for hånd av sterke, lidenskapelige menn som hadde respekt for Elliðaey og forholdene som rår her ute, sier Ragnar.
Les også: (+) «Thomas» (18) fra Mysen er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling
Uten sikkerhetstau
Å komme seg opp her med tung last, tur etter tur, uten noen form for sikkerhetsopplegg, kan virke avskrekkende. Men Ragnar forklarer at det verken da eller siden har vært ulykker i forbindelse med forseringen opp fjellveggen - et strekke på cirka 50 meter.
Huset, som fremstår som et innbydende sted å oppholde seg etter en lang dag ute i den vakre naturen, er blitt restaurert to ganger, i 1986 og 1994.
– Akkurat nå holder vi på å utvide plattingen samt at vi vedlikeholder huset jevnlig. Min tipp-tipp-oldefar jaktet lundefugl på Elliðaey, sier Ragnar, og legger til.
– Så også min bestefar, min far og nå meg selv. Og så min sønn som er et fremtidig medlem av jaktlaget. Slik er det for flere i laget.
Les også: (+) Sagnomsuste «Elg-Johansen» drev med tjuvjakt og bodde i huler og skur i villmarken
Lundefugl-jakt
Islendinger har lang tradisjon med å jakte og spise den nevnte lundefuglen, som jaktes med nett. Jaktsesongen er fra 1. til 15. august, forteller Ragnar, og legger til at omtrent åtte millioner lundefugl trekker til Vestmannaeyjar fra sydligere breddegrader hvert år.
– Cirka en til to millioner av disse ender opp på Elliðaey.
Navnet Vestmannaeyjar skal ifølge Store norske leksikon stamme fra vestmenn (irer) som var fanger og treller til norrøne folk, og som flyktet til øyene. Altså ikke helt ulikt det lundefuglen gjør hvert år.
Tidligere var jaktsesongen fra 1. juli til 15. august. Den gang var det ikke uvanlig at laget felte mellom 6000 og 10 000 lundefugl i løpet av en jaktsesong, ifølge Ragnar.
– Nå til dags jakter vi for å holde tradisjonen i hevd for oss selv og våre etterkommere. Jeg anslår at vi feller 300 til 600 fugler per år, sier islendingen.
Ragnar, som bor på Heimaey, den største og eneste bebodde av øyene i øygruppen Vestmannaeyjar, forteller at han har besøkt Elliðaey hvert eneste år hele livet.
– Dette er et paradis. Jeg drar ofte med min bestefar på 78, min far og sønnen min. Da er vi fire generasjoner her, sier han.
Les også: (+) Rutetur ble historisk ferd ingen hadde gjort før dem – og ingen har gjort siden
Værfast
Om sommeren, når været er sikrest og øya på sitt mest innbydende, hender det at Ragnar eller andre i jaktlaget tar med besøkende. Slik som youtuberen Ryan Trahan som lagde film om besøket.
– Jeg angrer, medga Ryan Trahan mens han klamrende til tauet klatret opp den steile og regnglatte fjellsiden.
– En fantastisk opplevelse, konkluderte han imidlertid da han var vel inne i huset og fikk servert biff og god drikke av Ragnar og kameratene.
– Man kan kun komme seg hit om man blir invitert med som gjest av et av medlemmene. Vi tar også med forskere og pressefolk til tider. Vi synes det er hyggelig å vise frem øya, men ønsker samtidig ikke at dette skal være en typisk turistdestinasjon, medgir Ragnar.
Ragnar og resten av jaktlaget besøker øya kun fra vår til høst. Vinterstid er været for uforutsigbart.
– Men selv midt på sommeren har vi opplevd å bli værfaste her. Da trengs en erfaren båtfører for å komme og hente deg, sier Ragnar. Som de fleste andre i jaktlaget har også Ragnar sin egen båt.
Man kan imidlertid jukse og ta helikopter ut til Elliðaey.
– Men, spør den hardføre islendingen:
– Hva er moroa med det?
Fakta om Elliðaey
Elliðaey er med et areal på 0,45 kvadratkilometer den tredje største øya i øygruppen Vestmannaeyjar på Island, og ligger cirka seks kilometer sør for fastlandet. Øygruppen består av 15 små øyer og rundt 30 klipper og skjær og har en total størrelse på 17 kvadratkilometer, en lengde på 38 kilometer og en bredde på 29 kilometer, ifølge Store norske leksikon.
Heimay er den største av øyene med et areal på 13,4 kvadratkilometer,. Her finner man også øygruppens eneste bebyggelse, tettstedet Vestmannaeyjar med rundt 4200 innbyggere.
Elliðaey er ubebodd og det kreves tillatelse til å gå i land på øya, som ikke har anløp for båt. Elliðaey og Vestmannaeyjar har en stor koloni lundefugl. Island er det eneste landet i verden der jakt på lundefugl er lovlig. Den serveres gjerne på restauranter rundt om på sagaøya. Smaken beskrives som en mellomting av fisk og kylling.
Kilder: snl.no, atlanticseabirds.info, huntermeetshunter.com, "Overnight in the World's Loneliest House"