MILLIARDÆRPARETS DOBBELTLIV

Da den svenske milliardæren fant kona død på soverommet, tok han et uforståelig valg

Oppfinnelsen av melkekartongen gjorde den svenske familien til multimilliardærer på få år. Men rikdommen ble for tøff å bære − og en oppskrift på tragedie og skandaler for deler av familien.

<b>VELDEDIGE:</b> Hans Kristian og Eva Rausing delte rundhåndet ut penger til ulike veldedige formål og vanket i kongelige kretser. Men utad sa de lite og særlig Hans Kristian mistrivdes i offentlighetens lys. Her under en veldedighetsmiddag i The Grosvenor House Hotel i London.
VELDEDIGE: Hans Kristian og Eva Rausing delte rundhåndet ut penger til ulike veldedige formål og vanket i kongelige kretser. Men utad sa de lite og særlig Hans Kristian mistrivdes i offentlighetens lys. Her under en veldedighetsmiddag i The Grosvenor House Hotel i London. Foto: Dave Benett / Getty Images
Sist oppdatert

Liket av kvinnen bar preg av å ha ligget lenge i luksusvillaen i Londons beste strøk. I sengen, gjemt under flere lag med tepper og søppelsekker lå det som var igjen av Eva Rausing (48), kona til en av Sveriges og Storbritannias rikeste menn.

Hun hadde vært død i over to måneder.

Et helt vanlig tilfelle av fyllekjøring avslørte tragedien i den femetasjes byvillaen i Cadogan Place, én av de flotteste adressene i den britiske hovedstaden.

Huset tilhørte Hans Kristian Rausing, én av arvingene til emballasjeselskapet Tetra Pak, og god for utallige milliarder kroner.

Knuste melkeflaskene

Løst snakk under en lunsj i Sverige ga grunnlaget for en av nabolandets største industrieventyr − og skandaler og tragedie. Under en lunsj i 1953 foreslo Elisabeth Rausing at ektemannne Ruben kunne finne opp et lett alternativ til melkeflasker.

Samme ettermiddag begynte han å jobbe med prototyper og patenterte senere oppfinnelsen. Deres sønner, Hans og Gad, markedsførte produktet.

<b>PAPPSKALLER:</b> Ruben Rausing (f.v.) og sønnene Hans og Gad revolusjonerte drikkeemballasjeproduksjon i verden og ble ekstremt rike. 
PAPPSKALLER: Ruben Rausing (f.v.) og sønnene Hans og Gad revolusjonerte drikkeemballasjeproduksjon i verden og ble ekstremt rike.  Foto: REX

Ruben Rausings vanntette pappbeholder for oppbevaring av melk, juice, yoghurt og iskrem, ble satt i produksjon i 1953, men først 10 år senere, da Tetra Brik ble lansert, begynte pengene å strømme inn.

Etter hvert ble det Storbritannia vertsland for Rausings' multimilliard Tetra Pak-imperium. I 1982, året før Ruben Rausing gikk bort, flyttet sønnene Hans og Gad til Storbritannia for å unngå svenske skatter. Med på lasset fulgte blant annet Hans' sønn Hans Kristian og døtrene Lisbet og Sigrid.

Hans Rausing levde til 2019 og måtte dermed bevitne storparten av sønnens tragiske skjebne og dødsfallet som skulle skandalisere en av Europas rikeste familier. For mens søstrene Lisbet og Sigrid var intelligente, målrettede og hardtarbeidende, fremsto Hans Kristian som en som snakket lite og gjorde lite. Han har aldri hatt noe egentlig yrke, ingen kjente hobbyer, bortsett kanskje fra å «samle» på kostbare eiendommer.

<b>PAPP-REVOLUSJON:</b> Slik markedsførte Rausing-familiens Tetra Pak de nye kartongene blant gammelmodige melkeflasker.
PAPP-REVOLUSJON: Slik markedsførte Rausing-familiens Tetra Pak de nye kartongene blant gammelmodige melkeflasker. Foto: Tetra Pak

Gjemt på soverommet

9. juli i 2012 ble Hans Kristian Rausing stanset av politiet i London, åpenbart sterkt alkoholpåvirket. Funn av crackpiper og mindre mengder narkotika i bilen, gjorde at politiet bestemte seg for å undersøke boligen. Det mest oppsiktsvekkende funnet var levningene av en død kvinne i ferd med å gå i oppløsning.

Den svenske Rausing-familien har i flere tiår vært kjent for å være enormt velstående, én av de rikeste familiene i Europa. Formuen stammer i all hovedsak fra melkekartonger, et konsept funnet opp av Ruben Rausing for 70 år siden. Etter noe treg start, skjøt forretningen fart tidlig på 1960-tallet.

Rausing-familien styrer fortsatt Tetra-gruppen. De seks barnebarna etter Ruben er alle blant de 20 rikeste på årets utgave av Financial Times' «Rich List.» 

I dag selges det mellom 150 og 200 milliarder ulike typer Tetra Paks i året. Et gjennomsnittlig menneske vil bruke 23 kartonger i året.

Se mer

Obduksjonen avslørte senere at kvinnen hadde dødd over to måneder tidligere, høyst sannsynlig av en overdose narkotika.

Eva Rausing hadde tatt både kokain og andre stoffer kort tid før hun døde. Om det skjedde ved et uhell eller som en villet handling er aldri blitt kjent.

Ingen utenforstående vet helt sikkert om noen var sammen med Eva Rausing da hun døde om morgenen 7. mai 2012. Det man vet, er at hjertet til den 48 år gamle firebarnsmoren gikk inn i det som kan kalles en «ikke-overlevbar rytme», ifølge pacemakeren hennes. Pacemakeren var innmontert seks år tidligere for å reparere for skader på hjertet, forårsaket av overdreven narkotikabruk.

Da Hans Kristian Rausing oppdaget sin døde kone inne på hovedsoverommet, gjemte han henne bort under lag av klær og tepper. Deretter låste han av værelset slik at tjenerskapet ikke skulle oppdage dødsfallet. Etter hvert som lukten ikke lot seg stanse, la han plast over den døde i håp om å stenge den ute.

<b>LÅ I TO MÅNEDER: </b>Sjokkene sto i kø etter likfunnet i Chelsea, på en av Londons aller mest eksklusive adresser: Milliardæren Eva Rausing var ikke bare død, hun var stinn av narkotika og hadde ligget i to måneder uten at noen var varslet om dødsfallet
LÅ I TO MÅNEDER: Sjokkene sto i kø etter likfunnet i Chelsea, på en av Londons aller mest eksklusive adresser: Milliardæren Eva Rausing var ikke bare død, hun var stinn av narkotika og hadde ligget i to måneder uten at noen var varslet om dødsfallet Foto: Peter Macdiarmid/Getty Images

Det gikk dårlig.

Eva Rausings død avdekket i full bredde det styrtrike parets tragedie. De levde begge et liv i rus som de ikke klarte å komme seg ut av, uansett hvor hardt de forsøkte og hvor mye penger de hadde.

Hans Kristian Rausing ble tiltalt for å ha latt være å opplyse om dødsfallet og for å ha forhindret konas begravelse, men ikke for å ha hatt noe direkte med dødsfallet å gjøre. I retten sa Rausing seg skyldig, og hevdet at han måtte ha fått et sammenbrudd etter at han oppdaget at Eva var død.

– Jeg har ikke noe klart minne om hva som skjedde i tiden før og etter at Eva døde. Jeg sverger på at jeg aldri har hatt noe ønske om å skade henne. Men sett i ettertid er det klart at jeg etter hennes død ikke akkurat handlet rasjonelt. Jeg forsøkte å oppføre meg som om det ikke hadde skjedd, sa Rausing i en uttalelse som ble lest opp i retten. Den svenske milliardæren ble dømt til 10 måneders betinget fengsel.

I en uttalelse etter én av mange rettshøringer etter Eva Rausings død, sa familien at de «desperat håper at deres kjære sønn vil finne styrken til å begynne den lange og harde reisen mot avrusning og rehabilitering».

Les også: (+) Politimannen Tore (25) drepte ni – på én natt

En skadet fugl

Eva Rausing ble født i USA i 1964. Faren Thomas Kemeny var en av toppsjefene i Pepsi-Cola, og Eva vokste opp blant velstående og privilegerte familier. Det hindret ikke at hun søkte inn i rusen. Flere ganger ble hun innlagt i forsøk å få bukt med avhengigheten. Det var på en slik institusjon hun møtte Hans Kristian Rausing midt på 1980-tallet.

Hans Kristian Rausing hadde på mange måter vært en skadet fugl fra han var ganske ung. Han hadde drevet gjennom livet i skyggen av sin far, Hans Rausing, og hadde blant annet reist til India for å «finne seg selv». Flere har hevdet at han hadde problemer med å takle familiens enorme formue, sammen med friheten og ansvaret den ga. Privat var han stille og beskjeden, i selskapslivet ofte nesten lammende utilpass. Noen har antydet at tilbakeholdenheten hans kan stamme fra hans dårlige forhold til faren.

I et intervju gitt i 2008 fortalte en tidligere ansatt i Rausing-familien, Richard Bezant, hvordan Hans Rausing alltid virket frustrert over sønnen.

– Hans K. var en drømmer og en skuffelse for sin far. Rausing var en dominerende far. Han tvang Hans Kristian til å sitte i styrene i familieselskapene sine. Jeg var på møter der han overhodet ikke sa et ord. Han var stille som en mus, fortalte Bezant som i 2001 hadde fått sparken i Rausing-selskapet.

<b>KJENDISVENNER:</b> Eva Rausing vanket med kjendiser i eliteklassen, som her etter en polo-konkurranse i 2002. Mannen på bildet er Nick Mason – trommeslager i den legendariske rockegruppen Pink Floyd.
KJENDISVENNER: Eva Rausing vanket med kjendiser i eliteklassen, som her etter en polo-konkurranse i 2002. Mannen på bildet er Nick Mason – trommeslager i den legendariske rockegruppen Pink Floyd.

Levde høyt

Hans Kristian og Eva giftet seg ikke lenge etter at de møttes på rusklinikken, og fikk til sammen fire barn. I perioder klarte de seg bra, og bidro begge i arbeidet mot narkotikamisbruk og donerte store summer til ulike organisasjoner som drev med rusforebyggende arbeid.

Milliardærparet levde et tilsynelatende bekymringsløst og flamboyant liv. De hadde penger nok til å gjøre hva de ville, pleide omgang med kremen i det britiske samfunnet og så ut til å klare seg bra. De ble blant annet kjent for å donere betydelige summer til mange gode formål.

I et intervju med Vogue i 2006 fikk Eva spørsmål om hvordan hun håndterte den enorme rikdommen.

– Vær åpen om det og vær aktiv med det, lød svaret.

Og da hun ble spurt om hvorfor det var så vanskelig å avslå forespørsler om penger, sa hun at hun trodde det hadde med skam å gjøre.

– Jeg vil gjerne tro at det er skyld, men jeg tror nok det er skam, hvis jeg kan gjøre den forskjellen. Folk visste at du hadde penger, så du kunne aldri si, «kom tilbake neste måned.»

Les også: (+) Drapsgåten fra Valdres er fortsatt uoppklart – Dette er det siste sporet

Kongelig støtte

Men gang på gang ramlet paret ut på kjøret igjen uten at mange utenfor den indre krets merket det. Deres posisjon i samfunnet gjorde at de sjelden kom i kontakt med politiet. Men i 2008, fire år før tragedien rammet for alvor, var paret en hårsbredd unna å bli arrestert:

Eva Rausing ble pågrepet fordi hun hadde forsøkt å ta meg seg flere poser kokain i en håndveske inn til et mottagelse i den amerikanske ambassaden. Hjemme hos Rausing fant politiet både heroin og crack til en verdi av mer enn 2 000 pund. Som alternativ til fengsel ble paret dømt til å gjennomgå et fire måneders rehabiliteringsprogram.

Den tause og mediesky Hans Kristian snakket aldri om hendelsen, men Eva unnskyldte det hun hadde gjort.

– Jeg er veldig lei meg for oppstyret jeg har forårsaket. Jeg har gjort en alvorlig feil som jeg angrer veldig på. Jeg ser at livet mitt har tatt en feil vending, sa Eva Rausing til journalister på dørstokken til hjemmet der hun noen år senere ble funnet død.

Arrestasjonen i 2008 ble en stor skandale, Den velstående og sosialt fremstående familien ble satt kraftig i forlegenhet. Eva og Hans Kristian tilhørte den øverste delen av den britiske sosieteten, de omgikkes til og med kongelige – blant dem daværende prins Charles som var på fornavn med paret.

Prins Charles var for øvrig én av dem som ikke ville vende paret ryggen etter skandalen. Eva Rausing var medlem i styret for en av prinsens veldedige stiftelser, og Charles insisterte på at hun skulle få en sjanse til. Eva var også engasjert sammen med prins Williams kone Kate i anti-narkoorganisasjonen Action on Addiction.

To år tidligere hadde prins Charles offentlig takket Rausing-paret for en sjenerøs donasjon til prinsens Regeneration Trust.

– Jeg er glad for å kunne si at vi har fått seriøs støtte fra en veldig spesiell filantrop, sa tronarvingen. Charles skal angivelig ha vært «lei seg» da Eva Rausing døde. Og selv om det ikke er kjent hvor nær kontakt ektemannen hennes og Charles har hatt de siste årene, hevder britisk presse at det er sannsynlig at de er i kontakt.

I forbindelse med Evas død, skrev spaltisten William Langley i Sunday Telegraph at «alt dette kommer med kjente ekkoer; påminnelser om at rikdom og familie gir lite forsvar for menneskelig svakhet. Historiene til Getty, Guinness, Rothschild, Kennedys og gjerne også Hiltons – fantastiske dynastier – forfulgt av ulykker – antyder at ingen familiebånd er sterke nok til å hjelpe de svakeste individene.»

Les også: (+) Ronald (71) ble brutalt drept. I kjelleren gjorde politiet et grufullt funn

På bena igjen

For Hans Kristian Rausing har livet tilsynelatende tatt en ny vending etter at kona Eva døde i 2012.

Kartong-arvingen har omsider klart å kvitte seg med rusavhengigheten, og han har bygget seg opp sosialt på rekordtid.

I juli 2014, temmelig nøyaktig to år etter at Eva ble funnet død, giftet han seg på nytt med Julia Delves Broughton (f. 1961), datter av baronen av Derby, en britisk adelskvinne og kunstekspert som blant annet har vært seniordirektør for auksjonshuset Christie's.

<b>COMEBACK:</b> Etter at kona Eva døde og Hans Kristian Rausing kom over sjokket og sammenbruddet etterpå, har han fått bukt med narkotikamisbruket og har giftet seg igjen med Julia Delves Broughton.
COMEBACK: Etter at kona Eva døde og Hans Kristian Rausing kom over sjokket og sammenbruddet etterpå, har han fått bukt med narkotikamisbruket og har giftet seg igjen med Julia Delves Broughton. Foto: Dave Benett/Getty Images for The National Portrait Gallery

Den nye Mrs. Rausing tilhører det virkelige aristokratiet i Storbritannia, og har åpenbart hatt en positiv innvirkning på ektemannen.

Den tidligere så tilbaketrukne og sjenerte Hans Kristian har i de senere årene vært å se ved en lang rekke sosiale tilstelninger blant aristokrater og kongelige, med pondus, veltrimmet skjegg og kostbare, skreddersydde klær.

Gjennom Hans K. Rausing Trust gir han fortsatt bort millioner hvert år til verdige veldedige organisasjoner.

Blant dem er – kanskje ikke overraskende – Action On Addiction.

Denne saken ble første gang publisert 29/08 2023, og sist oppdatert 23/11 2023.

Les også