Reise: Normandie

En fredeligere

invasjon i vente

Interessert i 2. verdenskrig og militærhistorie? Da kan en tur til Normandie anbefales. Bonusen er østers, gode oster, sider og calvados.

Pluss ikon
<b>JUNO BEACH:</b> 6. juni 1944 inntok canadiske styrker Plage de Courseulles sur Mer, som hadde kodenavn Juno Beach. 
JUNO BEACH: 6. juni 1944 inntok canadiske styrker Plage de Courseulles sur Mer, som hadde kodenavn Juno Beach.  Foto: Marie-Anais Thierry
Sist oppdatert

Normandie i Frankrike er et populært reisemål. I år blir 80-årsdagen for D-dagen markert: 6. juni 1944 strømmet allierte styrker inn på strendene i Normandie i verdenshistoriens største amfibieoperasjon med kodenavn Operasjon Overlord.

Landgangen fant sted langs en 80 kilometer lang kyststrekning som var delt inn i fem sektorer med kodenavnene Utah, Omaha, Gold, Juno og Sword. D-dagen var den første dagen i den allierte invasjonen og frigjøringen av Frankrike. Området er fortsatt preget av invasjonen som ble et vendepunkt i krigen mot nazistene.

Viktig historie

For å få mest mulig utbytte av området, er bil og bobil praktisk. Det finnes mange campingplasser å velge mellom, som ligger nær eller i det minste i behagelig sykkelavstand til besøksmålene. Vil du se det meste, bør du sette av minst to dager. Guidede turer anbefales. Hvis ikke det passer, er tipset likevel å være noenlunde forberedt.

<b>RESTER ETTER KRIGEN:</b> De allierte brukte Mulberry Harbours, mobile flytebrygger i betong, som var helt avgjørende for landgangen i Normandie. Rester etter bryggene er godt synlige den dag i dag, som her i Arromanches.
RESTER ETTER KRIGEN: De allierte brukte Mulberry Harbours, mobile flytebrygger i betong, som var helt avgjørende for landgangen i Normandie. Rester etter bryggene er godt synlige den dag i dag, som her i Arromanches. Foto: Marie-Anais Thierry

D-dagen er fortsatt svært nærværende i Normandie og er en viktig turistindustri. Historien om D-dagen er nær sagt overalt. Folk strømmer til de mange museene, minne­plassene og krigskirkegårdene i området.

<b>OMAHA:</b> Minnesmerket på Omaha Beach, som ble inntatt av amerikanske soldater. 
OMAHA: Minnesmerket på Omaha Beach, som ble inntatt av amerikanske soldater.  Foto: Marie-Anais Thierry

Stridsvogner, kanoner, håndvåpen, personlige eiendeler og andre utstillingsgjenstander kan oppleves på nært hold. Fotoutstillinger, skjermer og filmvisninger gir innsikt i hvordan og hva som skjedde. Det vanligste språket blant besøkende synes å være engelsk, ofte med tydelig amerikansk aksent. Overalt møter vi skoleklasser som tar del i krigsminnene.

<b>INNSIKT:</b> Musée du Débarquement (landgangsmuseet) i Arromanches-les-Bains er svært informativt. 
INNSIKT: Musée du Débarquement (landgangsmuseet) i Arromanches-les-Bains er svært informativt.  Foto: Marie-Anais Thierry

Utenfor Memorial Museum ved Juno Beach, en av de fem strendene landgangen fant sted, poserer en barnefamilie foran et pansret kjøretøy. Mobiltelefonen brukes flittig til å ta bilder. Ekstra mange bilder blir tatt når ett av de ivrige barna klatrer opp på museumsgjenstanden, oppmuntret av entusiastiske foreldrene, trolig mot bedre vitende.

Satt fast i kirketårnet

Rent følelsesmessig er det nesten vanskelig å ta inn over seg det som skjedde, junidagene i 1944. Tusenvis av soldater mistet livet på strendene i Normandie, deriblant 52 nordmenn.

Mange av de allierte soldatene rakk knapt å komme ut av landgangsfartøyene før de ble skutt. Det må ha vært et blodbad. Maskingeværsalvene fra tyskernes stillinger som pepret strendene.

<b>INTERESSANTE MUSEER:</b> En M4A4 Sherman på Airborne museum i Sainte-Mère-Eglise. Også Overlord Museum ved Omaha Beach og Memorial Pegasus i Ranville kan anbefales.
INTERESSANTE MUSEER: En M4A4 Sherman på Airborne museum i Sainte-Mère-Eglise. Også Overlord Museum ved Omaha Beach og Memorial Pegasus i Ranville kan anbefales. Foto: Airborne Museum

Soldater som så kamerater falle om på strendene. Tankene spinner når man som besøkende innser at dette faktisk har skjedd – for ikke altfor lenge siden.

Med litt fantasi er det mulig å forestille seg hvordan det forløp, med hundrevis av krigsskip i horisonten, de brølende kampflyene, kanonenes ildhav, knatringen fra maskingeværenes, skrekken, ropene og desperasjonen.

Lemlestelsen. Sønner og fedre som mistet livet. Alt dette akkompagnert av Winston Churchills hese stemme: «We shall never surrender!«. Strekker ikke fantasien til, så er landgangen brutalt skildret i filmer som «Redd menig Ryan» og serien «Band of Brothers».

<b>GOLD BEACH:</b> Med bobil er det enkelt å ta seg rundt. Fint å stå ved stranden i Arromanches-les-Bains, som hadde kodenavn Gold Beach under invasjonen. Den ble inntatt av britiske soldater.
GOLD BEACH: Med bobil er det enkelt å ta seg rundt. Fint å stå ved stranden i Arromanches-les-Bains, som hadde kodenavn Gold Beach under invasjonen. Den ble inntatt av britiske soldater. Foto: Charlotte Hedberg

Et øyeblikk tenker jeg på amerikaneren John Steele, fallskjermjegeren som satt fast i kirketårnet i Saint-Mère-Église og ble hengende hjelpeløs. Han kunne bare se på mens slaget raste under ham. Han ble firet ned, tatt til fange av tyskerne, havnet i fangeleir, men overlevde krigen. Vakkert, tross alt.

Nytelse for ganen

Men Normandie er så mye mer enn bare museer og krigsskueplass. Her får du en vakker kyst med dramatiske klipper, kilometerlange brede strender, hyggelige gamle byer og historiske bygninger, storslåtte katedraler, kunst, gatemusikk, kultur og filmfestivaler

<b>SPESIALITET:</b> Sider og brennevinet calvados er spesialiteter fra Normandie. Calvados er laget av eplesider.
SPESIALITET: Sider og brennevinet calvados er spesialiteter fra Normandie. Calvados er laget av eplesider. Foto: Charlotte Hedberg

Regionen er også en nytelse for ganen. Ferske østers og andre skalldyr, smakfulle oster, baguetter, gode viner – og avec, som calvados. Et tips er å reise når høsten nærmer seg og dagene blir kortere, da eplehøsten blir til sider og calvados.

<b>ELDORADO:</b> Normandie er et eldorado for østers og andre skalldyr. 
ELDORADO: Normandie er et eldorado for østers og andre skalldyr.  Foto: Charlotte Hedberg

Fra destilleriene i Pays d'Auge strømmer duftene fra frukthagene. Sluttresultatet på flasker er tilgjengelig på herregårder, markeder og i landsbyenes mange og trivelige barer. Øst for Caen ligger Route du Cidre, siderruten, en 40 kilometers skiltet tur som krysser Pays d›Auge og går langs pittoreske landeveier som forbinder landsbyene Beuvron-en-Auge, Cambremer, Bonnebosq og Beaufour-Druval. Underveis har du valget mellom å stoppe ved over tyve sidergårder.

<b>STORSLAGEN:</b> Den flotte katedralen i Rouen. 
STORSLAGEN: Den flotte katedralen i Rouen.  Foto: Ben Collier

Brent på bålet

Byen Rouen og dens storslåtte katedral, hvor korsfarerkongen Richard Løvehjerte ligger begravet, er vel verdt et besøk. Rouen er kjent for sine mange restauranter og utsøkte mat, men også for sin mørke fortid.

Her ble Frankrikes nasjonalhelgen Jeanne d’Arc brent på bålet den 30. mai 1431, bare 19 år gammel. Det finnes et minnesmerke og en kirke på stedet. Minne om hennes dødsdag markeres fortsatt ved å spre hvite blomster på elven Seinen.

<b>HYGGELIG BYER:</b> Det er tett mellom hyggelige byer i Normandie. Dette er den gamle markedsplassen, Place du Vieux-Marché, i Rouen. 
HYGGELIG BYER: Det er tett mellom hyggelige byer i Normandie. Dette er den gamle markedsplassen, Place du Vieux-Marché, i Rouen.  Foto: CORALINE SIMON

Er du interessert i tekstiler, kunsthåndverk og historie, er det berømte Musée de la Tapisserie verdt et besøk. Hovedattraksjonen er det over 70 meter lange Bayeuxteppet, som skildrer Vilhelm Erobrerens vei mot den engelske tronen, via Slaget ved Hastings i 1066. Teppet består av 72 scener brodert på en bunn av tettvevd linstoff.

UNIKT: Bayeuxteppet.
UNIKT: Bayeuxteppet. Foto: Thomas Le Floc'H

Teppet står på UNESCOs verdensarvliste, som et viktig kulturminne av internasjonal betydning, og stammer trolig fra tiden mellom 1066 og 1076, henholdsvis Slaget ved Hastings og tidspunktet for innvielsen av katedralen Notre-Dame de Bayeux.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 31 2024


Denne saken ble første gang publisert 06/06 2024, og sist oppdatert 06/06 2024.

Les også