Mødre og bestemødre plukker opp tråden

Har strikket 300 meter langt skjerf

Engasjerte mødre og bestemødre strikket et 300 meter langt skjerf for å markere at nå er grensen nådd.

<b>GJENBRUK:</b> Nå er det planer om å montere sammen det norske skjerfet og det tilsvarende svenske, strikket av rebell­mammaene der. De har et budskap som de håper skal høres helt til EU-parlamentet i Brussel.
GJENBRUK: Nå er det planer om å montere sammen det norske skjerfet og det tilsvarende svenske, strikket av rebell­mammaene der. De har et budskap som de håper skal høres helt til EU-parlamentet i Brussel. Foto: Siri Walen Simensen
Først publisert

Det finnes mange måter å aksjonere på. Rundt om i landet har mødre og bestemødre strikket og strikket.

Sammen har de laget et 300 meter langt skjerf, som ble strukket rundt Stortinget 12. april 2024.

Og budskapet var ikke til å misforstås: Her går grensen!

– Grensen er klimamålet, som går ut på å begrense oppvarmingen på kloden til 1,5 grader. Det haster med å effektuere tiltak. Dessverre svikter politikerne, sier Mari Nythun Utheim (38).

Hun er mor til eneggede tvillingjenter på tre år og frykter at de og andre barn må overta en klimasyk klode.

– For meg som bestemor føles det naturlig å engasjere seg. Vi kan ikke etterlate en skakkjørt planet til generasjonene etter oss, sier Margarete Wulfsberg (72).

<b>RUNDT STORTINGET:</b> – Aksjonen rundt Stortinget fikk stor oppslutning og ble vellykket, sier ildsjel Mari, som strakk 300 meter skjerf rundt den store bygningen. 
RUNDT STORTINGET: – Aksjonen rundt Stortinget fikk stor oppslutning og ble vellykket, sier ildsjel Mari, som strakk 300 meter skjerf rundt den store bygningen.  Foto: privat

Hun er mor til to og bestemor til tre i alderen 2–20 år.

Les også (+): Da Birger var liten, ble han ledd av og mobbet for hobbyen sin. De ler neppe nå lenger …

Et uvanlig opprør

• Mødre i mer enn 30 land har gått sammen for å aksjonere mot den menneskeskapte globale oppvarmingen.

• Ønsker rettferdighet mellom generasjonene og global solidaritet.

• Bevegelsen vil også vise at hver enkelt kan påvirke samfunnet ved å gå sammen i kollektiv handling. Ideen til Mothers’ Rebellion stammer fra California i USA.

Se mer

Mari er med i Mothers’ Rebellion, som er en global, voksende bevegelse av mødre, omsorgspersoner og andre allierte.

De ser med sinne på hvordan klimakrisen ignoreres og forsterkes av klima- og miljøpolitikken som føres, og de deler en sorg og redsel for barnas fremtid.

Margarete er med i Besteforeldrenes klima­aksjon, en tverrpolitisk organisasjon som setter fremtiden for barn og unge først. De støtter de unge i deres kamp for et levelig miljø på kloden.

<b>ALLE KAN ENGASJERE SEG:</b> – Når vi aksjonerer gjennom strikk, kan strikkere over hele landet delta, sier Margarete (bildet t.v.). – Da jeg fikk barn, begynte jeg å se på verden i et 80-årsperspektiv, og det ga bekymring, forteller Mari (t.h).
ALLE KAN ENGASJERE SEG: – Når vi aksjonerer gjennom strikk, kan strikkere over hele landet delta, sier Margarete (bildet t.v.). – Da jeg fikk barn, begynte jeg å se på verden i et 80-årsperspektiv, og det ga bekymring, forteller Mari (t.h). Foto: Siri Walen Simensen

Denne ettermiddagen sitter de to og strikker på hvert sitt skjerf. Maris er blitt nesten tre meter langt.

Bare noen dager frem i tid skal skjerfene hektes eller knyttes sammen for å strekkes rundt Stortinget.

150 skjerf i ulike lengder skal ende opp som en hjertevarm og intens protest mot ignoranse og manglende handlekraft.

– Jeg har alltid vært engasjert og tror jeg fikk engasjementet av bestefar, som var veldig bekymret for regnskogen i Brasil. Som voksen har jeg vært feltarbeider i Leger uten grenser i flere år. I landene jeg jobbet i, så jeg at klimakrisen allerede er et faktum. Tørke, flom og ekstremvær rammer mange fattige land, fordi tålegrensen er nådd, sier Mari.

Les også: Øyunn Krogh åpner opp om oppveksten: – Jeg fikk først vite om dette i ettertid

80 års perspektiv

Da hun ble mor, følte hun at klimakrisen ble mer akutt. Plutselig skulle hun tenke i et 80-årsperspektiv.

– Da jeg fikk hodet over vannet, begynte jeg å tenke på hva jeg kunne gjøre eller bidra med, og jeg leste om Mothers Rebellion og tenkte at det var en flott bevegelse å bli en del av. De har globale markeringer fire ganger i året, med for eksempel Overforbruksdagen, Africa Day, Barnerettighetsdagen og Kvinnedagen. Uansett tema, handler det om å ha et globalt perspektiv, forteller 38-åringen.

En rebellmor sa til Mari: «Dere strikker jo så mye i Norge, hva med å strikke en protest?» Da kom ideen om å strikke seg rundt Stortinget.

<b>KLIMAMÅL-SKJERF:</b> 150 strikkere har strikket skjerf i alle slags lengder. De ble hektet sammen til å bli 300 meter, og deretter dratt rundt Stortinget i en aksjon i april 2024.
KLIMAMÅL-SKJERF: 150 strikkere har strikket skjerf i alle slags lengder. De ble hektet sammen til å bli 300 meter, og deretter dratt rundt Stortinget i en aksjon i april 2024. Foto: Siri Walen Simensen

– I stedet for å strikke en genser, strikket vi en grense. Dagen vi strakk skjerfet rundt Stortinget, måtte politikerne bokstavelig talt forsere en grense for å komme seg ut, sier Mari og smiler.

De klarte å engasjere småbarnsforeldre og besteforeldre over hele landet til å bidra.

– Det handler om å finne på noe som ikke er å aksjonere i tradisjonell forstand, der alle kan være med og bidra for å synliggjøre fremtidsbekymringen vi bærer på, oppsummerer ildsjelen.

– Spørsmålet er hva slags verden vi sender barna ut i. Hva kan vi gjøre for å gi dem en trygg fremtid, supplerer Margarete, som jobbet som jurist i NAV i den delen som tidligere var Trygdeetaten, frem til for to år siden.

Les også: «Ingen skal noen gang kunne komme hit og ødelegge den gamle skogen», lovet Sverre M. Fjeldstad. Han holdt løftet sitt

Bekymringssymbolet

Mari har barna Olea og Ember og er seriøst bekymret fordi hun mener vi er på vei mot tre graders global oppvarming.

• The Climate Action Tracker (CAT) er et uavhengig vitenskapelig prosjekt som overvåker myndighetenes klimatiltak.

• CATs forskere gjør blant annet analyser av hvilken påvirkning disse tiltakene og forventede klimautslipp vil ha på den globale oppvarmingen.

• Ifølge deres «CAT-termometer» ligger vi med dagens politikk an til en global oppvarming på mellom 2,2 og 3,4 grader innen utgangen av århundret.

• Prosjektet finansieres gjennom midler donert av ulike stiftelser og statlige myndigheter.

Se mer

Mange med henne er overbevist om at vi med dagens politikk på verdensbasis allerede er på vei dit, langt over Parisavtalens mål om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 eller «godt under» 2 grader, sammenlignet med før-industriell tid.

Mari og hennes meningsfeller argumenterer med at verden vil ha nådd mange andre vippepunkter innen barna hennes er blitt voksne, og konsekvensene av dem kan vi knapt ane eller forstå.

– I Norge gjøres i dag valg som er skadelige for allerede rammede og sårbare land, sier tobarnsmoren.

Klimamål-skjerfet som ble strukket rundt Stortinget, symboliserte bekymrede tanker fra rundt 150 mødre og bestemødre. Noen av bidragsyterne hadde strikket skjerf på ti meter for å uttrykke sin bekymring.

Og slike skjerf kom til Mari i posten fra utkantstrøk over hele Norge, både i sør, nord, vest og øst.

– Det var et poeng å bruke restegarn. Og for å få med ikke-strikkere også, arrangerte vi strikketreff med strikkeopplæring. Skjerfene skulle være 25 centimeter brede, oppsummerer hun.

<b>GRENSELØS AKSJON:</b> Strikkeaksjonistene bestreber å bruke mest mulig restegarn i sin pinne-protest.
GRENSELØS AKSJON: Strikkeaksjonistene bestreber å bruke mest mulig restegarn i sin pinne-protest. Foto: Siri Walen Simensen

Margarete forteller at hun har strikket med restegarnet hun arvet etter sin mor, som døde i 2007. Det er bringebærrødt og rosa og synes godt.

Kanskje til Brussel

– Hva skjer med det 300 meter lange skjerfet nå som aksjonen er ferdig?

– De svenske rebellmammaene hev seg på da vi startet strikkeaksjonen. De har nå mer enn fire kilometer med skjerf og dro strikkeskjerfet rundt Riksdagen i Sverige på Overflodsdagen 21. april. Nå har vi planer om å kombinere grenseskjerfene våre. Kanskje blir det tur til Brussel, hvor vi drar verdens lengste skjerf rundt EU-parlamentet, forteller Mari.

Å bruke strikking som et symbol på engasjement og bekymring, synes hun er fint. Det betyr at mødre og bestemødre over hele landet kan delta og synliggjøre at de ikke godtar en politikk som gradvis ødelegger livet på jorden.

– I Sverige skal rebellmammaene ha ulike markeringer i flere byer. Planen er å surre skjerf rundt statuer som har symbolverdi. «Hva har dere gjort med 1,5 gradersmålet?» er spørsmålet både vi og de stiller. Det haster med å gjøre tiltak, sier Mari.

Les også (+): Fords viktigste bil er en Volkswagen

Var demonstrant i ungdommen

Margarete engasjerte både datter, søster og bekjente til å strikke skjerf for å strekke rundt Stortinget. Som ung deltok hun i demonstrasjoner, og nå føles det naturlig å bruke samfunnsengasjementet også som pensjonist.

<b>VIKTIG:</b> Å engasjere seg i klodens fremtid er viktig. Det handler om generasjonene etter oss, ifølge Margarete og Mari. 
VIKTIG: Å engasjere seg i klodens fremtid er viktig. Det handler om generasjonene etter oss, ifølge Margarete og Mari.  Foto: Siri Walen Simensen

Mari er rørt over alle som bidro og gjorde Stortings-stuntet mulig.

Hun forteller med et smil om en dame fra Sunnmøre som jobber i en barnehage. Hun fikk foreldre, kolleger og bekjente til strikke, og til sammen klarte de å strikke 70 meter skjerf, som ble overlevert.

– Vi mødre og bestemødre er en ressurs. Vi må bare ikke glemme at det finnes mange måter å engasjere seg på. Det vi liker å gjøre, kan bli et virkemiddel. Det er strikkeaksjonen et bilde på, samstemmer mamma Mari og bestemor Margarete.