Maria Selliken og Einar André Høgenes
Maria og Einar «giftet seg» da de var 10 år gamle. De holder fortsatt sammen
Nå er Maria Selliken og Einar André Høgenes gift på ordentlig og lever livet de alltid har drømt om på et småbruk på Jæren.
De har vært kjærester stort sett hele livet og «giftet» seg første gang da de var 10 år gamle.
Men det første bryllupet kunne ha endt i katastrofe, for «brudgommen» ble forhindret fra å møte.
– Jeg var klassens klovn og hadde vel gjort et eller annet galt, for jeg måtte sitte igjen i storefri. Problemet var bare at det var i akkurat dette friminuttet Maria og jeg skulle «gifte» oss, sier Einar og humrer litt over episoden fra barndommen.
Utenfor vinduene til klasserommet ventet barna i skolegården. De banket på vinduet og ropte at Einar André måtte få komme ut. «Presten» og gjestene ventet nemlig på brudgommen.
– Det ble bryllup. Vi hadde til og med ordnet «prest» og ga hverandre flettede ringer til jubel fra bryllupsgjestene i skolegården. Vi var gift i ett år før vi gjorde det slutt, sier Maria.
«Skilsmissen» mellom de to, som da var blitt hele 11 år gamle, varte derimot ikke lenge. Allerede på ungdomsskolen var de sammen igjen, før de nok en gang gjorde det slutt.
– Men fra videregående av, har det bare vært oss to, sier Maria.
Romantisk idyll
Da Hjemmet ankom Litlabruket på Klepp, var det en av disse sjeldne, vindstille, varme og solrike dagene på Jæren.
En hund bjeffet på tunet, som består av et lite, hvitt hus under et stort eiketre og en nybygd stall med grisefjøs i kjelleren.
På jordene som strekker seg vidt utover mot havet og ned til de lange sandstrendene på Jæren, gikk hester på beite.
– Velkommen til Litlabruket.
En cowboy dukket opp og presenterte seg som Einar – litlabonden. Bak ham sto litlakånå, Maria. De var unge, vakre og matchet hverandre perfekt i turkis.
– Vi er så glade for å ha funnet dette stedet, sier Maria, som så potensialet i minigården da den ble lagt ut for salg.
Hun hadde lenge drømt om et sted der hun kunne bo sammen med Einar og hestene sine. Frem til da hadde alle gårdene de hadde sett på, vært for dyre. Denne var innen rekkevidde. Men Einar var skeptisk.
– Han sa faktisk nei til å kjøpe stedet, sier Maria.
Les også: Evy satt fast på fjellhylle i to døgn. Så dukket Lars opp
Nektet å kjøpe
Huset var over 100 år gammelt, det var lite og måtte totalrenoveres. Stallen hadde rast sammen over en grunnmur og måtte bygges opp på nytt. Selve eiendommen var overgrodd med kratt, trær og ugress.
– Jeg sa blankt nei, sier Einar André, som jobber som rørlegger.
Han er fryktløs og praktisk. Han sier normalt ja til de fleste forslagene fra Maria, men nå var han redd hun hadde mistet gangsynet. Dessuten var eiendommen på bare to mål. Altfor lite til hestehold. Men naboer lovet at det unge paret skulle få disponere ti mål til. Dessuten var det dette de hadde råd til.
Maria klarte heldigvis å overbevise Einar André.
– Da vi hadde kjøpt, var vi som to Duracell-kaniner. Vi rev overetasjen i huset og pusset opp soverommene først. Da det var gjort, kunne vi bo her mens vi fikset resten av gården, sier Maria.
Hun har vokst opp med dyr rundt seg og har ridd siden hun var 5–6 år gammel. Hun konkurrerer både innen dressur og voltige, og hun har selvsagt lært opp Einar André til å bli en brukbar rytter.
– Jeg har ønsket meg gård så lenge jeg kan huske.
Etter et halvt år kunne Maria hente hestene. På rekordtid hadde Einar André satt opp ny stall med hjelp fra gode venner.
Stor på TikTok
I dag er det tre år siden de kjøpte Litlabruket. De har 14 dyr og ønsker seg flere. På sikt håper Maria å etablere en butikk i en av bygningene på gården.
Da skal paret naturligvis selge klær og utstyr som passer for cowboyer med eller uten hest.
Paret var bare 25 år da de overtok det lille småbruket. Gradvis har de kunnet leve ut drømmen om et liv med dyr på egen gård. Om sommeren går hestene ute på beite, men når høstværet kommer, flytter hestene inn i den nye stallen.
To små minigriser har fått plass i kjelleren, geiter går på et eget, inngjerdet område og har et lite hus i hagen. Innimellom får ponnien Tinka komme inn i bolighuset til Maria og Einar André.
– Einar har fått seg en TikTok-konto der han legger ut videoer fra gården. Han liker å ta dyrene med inn og filme dem i stua og på kjøkkenet. Det neste blir å ta inn føllet som ble født på gården i sommer. Det må skje før føllet blir for stort, og før vi legger nytt stuegulv, sier Maria og ler.
Einars videoer får stadig mer oppmerksomhet, og antall følgere på sosiale medier øker for hver dag.
– Det har jo tatt helt av, sier de to, som har begynt å bli gjenkjent på gaten.
Les også: (+) Tone og Marte tok et uvanlig boligvalg. Nå får de det samme spørsmålet fra alle
Unikt bondebryllup
I sommer giftet Maria og Einar André seg på ordentlig, etter ti år som samboere. Det ble et ekte bondebryllup på egen eiendom.
Huset var ferdig renovert, låven sto nyreist og flott, alle dyrene fikk blomsterkrans rundt halsen, brudepikene ble fraktet i hestevogn bak ponnien.
Bruden selv ankom på sin egen hvite hest, Lady, som hun kjøpte for konfirmasjonspengene sine.
Einar ankom i sin gamle boble, mens hunden Ida var ringbærer.
Det ble et helt spesielt bryllup, med griser, hester, kaniner, storband og med vielse i hagen foran venner og familie.
Romantisk forbilde
– Vi synes jo det er litt spesielt og veldig kult at det alltid har vært oss to. Jeg vokste opp med kjærlighetshistorien om min farmor og farfar. De giftet seg da de var 17 år gamle og har holdt sammen hele livet. Jeg likte å høre om kjærlighetsbrev hun fikk fra farfar da han var på sjøen, sier Maria, som har lært at det mest av alt handler om å ta et valg.
– For å være sammen hele livet må du aktivt ta et valg. Du må ønske det, sier hun og håper hennes og Einar Andrés kjærlighetshistorie skal bli like lang og vakker som besteforeldrene sin.
– Vi har vært flinke til å holde på romantikken så langt i alle fall, sier Maria.
– Jeg savner Maria med en gang hun går ut døren, sier Einar André.
Selgeren bor der ennå
Da de to kjøpte Litlabruket for tre år siden, fikk de Vigdis med på kjøpet. Stedet er Vigdis' barndomshjem. Da stedet ble solgt til Einar og Maria, fikk hun beholde huset hun bodde i.
Det har ingen av dem noe imot, selv om selgeren nærmest bor vegg i vegg.
– Vigdis har blitt som en mor eller en bestemor for oss begge. Hun er den eneste naboen vi har, og hun har beholdt sitt eget hus på gården. Vi er veldig glad for å ha fått henne med på kjøpet, sier Maria.
Maria drømmer stort
De to unge småbrukerne er begge drømmere, men Maria har de største drømmene. Så sant han klarer det, setter Einar ideene ut i livet. Han restaurerer, snekrer og fikser.
Det er også han som tar det daglige morgenstellet av dyrene. Han starter dagen tidlig, og før han går på jobb som rørlegger, er han innom hestene, grisene, geitene, kaninene, hunden og katten om nødvendig.
Resten av dagen er det Maria som tar seg av arbeidet på Litlabruket.
– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle være den som drar oss litt ned og er den mest nøkterne av oss. Jeg har alltid vært den som hopper ut i alt mulig, men Maria tar jo helt av. Hun drømmer stort, sier han og synes godt fornøyd med at livet er blitt som det er blitt.
– Det hender vi blir litt overrasket selv over alt det vi finner på og begir oss ut på. Hadde vi hatt penger, er det nesten ingen grenser for hva vi skulle fått til, sier de to.
Fikk gode råd
Det nygifte paret har derimot ikke hoppet helt ubetenksomt ut i livet som småbrukere. Planleggingen har tatt noen år, og de var ikke gamle da de første gang utforsket muligheten for å ha dyr på eget småbruk.
– Vi pratet med banken for å få gode råd. De anbefalte oss å bo hjemme så lenge vi kunne for å spare penger. Så vi bodde i en kjellerleilighet hos mine foreldre til vi var 25. Da hadde vi bodd sammen siden vi var 17 år, sier Maria.
I 2021 fant de småbruket på Klepp som de kjøpte for 2,9 millioner kroner.
Forsaker andre ting
Maria og Einar André er vant til å klare seg med lite. Derfor er de stolte av alt de har klart å utrette med små midler. De gjør det meste selv og har pusset opp huset de bor i.
– Det er mye arbeid å ha et slikt sted, men alt er verdt det. Vi er veldig løsningsorienterte og finner alltid gode måter å gjøre ting på. Det er blitt en livsstil, og vi har ikke behov for å være andre steder enn her. Vi drar ikke engang på hytteturer i helgene, sier de to unge småbrukerne på Jæren.