Arvekonflikt om anneks

Søsknene er ikke på talefot. Hva gjør man når han arver hytta, og hun annekset?

– Vi anser dette som en uholdbar fordeling i testamentet, men hva kan vi gjøre? spør arvingene. Advokaten skisserer noen løsninger.

Pluss ikon
<b>HYTTE OG ARV: </b>Hvilke andre løsninger kan man bli enige om dersom man er uenige i et testamente? Advokat Anders G. Haug ved advokatfirmaet Dehn svarer.
HYTTE OG ARV: Hvilke andre løsninger kan man bli enige om dersom man er uenige i et testamente? Advokat Anders G. Haug ved advokatfirmaet Dehn svarer.
Først publisert Sist oppdatert

Spørsmål:

Hei!

Da svigermor nylig døde, viste det seg at hun hadde valgt å testamentere hytta på fjellet til mannen min, men en tinglyst bruksrett til annekset til hytta til hans søster. Vi synes det var en merkelig ting å gjøre, for min mann og søsteren hans har ikke vært på talefot på mange år.

Vi anser dette som en uholdbar fordeling i testamentet. En sånn ordning, der vi skal være nødt til å samarbeide om bruken av hytta, vil ikke fungere for oss, men hva kan vi gjøre?

Hilsen arvingene

Svar:

Hei!

Hvis testamentet er gyldig inngått, får dere ikke ensidig omgjort selve testamentsbestemmelsen.

Men selv om det foreligger et testament som gir uttrykk for avdødes vilje, har arvingene mulighet til å avtale andre ordninger direkte seg imellom.

Det gjelder full avtalefrihet mellom arvingene. Men arvingene må selvsagt være enige hvis de skal inngå en avtale.

Alternative løsninger

Hvis begge sider er enige om at dette er en dårlig løsning, kan dere for eksempel avtale at søsteren får noen andre verdier i arveoppgjøret, mot å si fra seg bruksretten.

Eller hvis det ikke er noen andre verdier hun ønsker seg, kan dere forsøke å verdsette bruksretten, og så kjøpe henne ut for det beløpet.

Hvis søsteren ikke er villig til å si fra seg bruksretten, kan dere vurdere om det er bedre å selge hele hytta til henne.

Felles for de løsninger som finnes, er at det må være enighet mellom dere.

Gi det litt tid

Det lureste er kanskje å forsøke ordningen i et par år. Hvis begge sider ser at dette ikke fungerer, blir det forhåpentligvis enklere å inngå en avtale med henne om at hun trer ut.

Uansett må partene snakke sammen igjen, selv om de ikke har vært på talefot på lenge. Kanskje er testamentsbestemmelsen et forsøk fra svigermor på å «tvinge» søsknene til å snakke sammen igjen?

Hvis samtaler ikke fungerer, kan man for eksempel bli enige om å engasjere en felles advokat, som kan ta dialogen og finne løsninger for dere.

Hilsen advokat Anders G. Haug

Les flere ekspertsvar om hytter og bolig her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Reportasje | Underholdning