pappa var alkoholiker:
Jespers største mareritt var å ende opp som pappa. Én dag innså han at det var nettopp det som var i ferd med å skje
Utad fremstod Jesper (34) lykkelig og som en som hadde kontroll på livet. Inni seg slet han med dårlig selvfølelse og bar på sorgen over faren han mistet.
10. april 2018: Jesper Kolstad Rødseth sitter i en taxi på vei hjem til moren. Han har nettopp våknet og husker ikke gårsdagen.
Det er 31-årsdagen hans, men på grunn av nok en fyllekule dagen i forveien, er han forsinket. Han har aldri vært så nervøs for en familiemiddag som det han er nå. For første gang på veldig lenge skal han prøve å være ærlig med familien sin.
Under måltidet forteller han at han nesten ikke har sovet noe den natten fordi han har tenkt på noe han vil si, og at det å si det er verre enn han trodde.
Han fortsetter med å fortelle at han tok seg en øl på onsdag, og at den satte han fra seg først søndag morgen klokken 06. Jesper hadde nemlig vært på «grisefylla» i fire dager.
Les også: (+) Vi hadde en hemmelighet i familien. En ulykke forandret alt
Varm og inkluderende pappa
Jesper vokste opp på Mortensrud i Oslo. Han hadde mamma og pappa, tvillingsøsteren Line og storebror Kai. Jesper så opp til faren sin og syntes han var en spennende fyr. Faren var en mann som inkluderte Jesper i mye av det han drev med, enten det var i boden utenfor huset eller på filmsettet hvor han jobbet med filmeffekter som røyk og brann. Jesper kan fortsatt kjenne lukten av lær og bål som faren ofte luktet når han kom hjem fra jobboppdrag.
Jesper beskriver faren som en varm og forståelsesfull person som gjerne kunne kysse ham god natt før han la seg om kvelden.
Jesper var syv år da faren flyttet ut. To år senere, mandag 24. april 1995, satt ni år gamle Jesper og spilte Playstation før han skulle på skolen. Plutselig ringte det på døren. Jesper løp for å åpne og fikk øye på presten som spurte om moren hans var hjemme.
Jesper kunne se på moren sin at noe var galt da hun kom tilbake. Presten fortalte at faren hans hadde vært utsatt for en ulykke. Jespers første tanke var at faren hadde mistet tommelen mens han var på jobb. Så fikk han beskjed om at faren hans hadde dødd i en brann, bare 39 år gammel.
Senere fikk Jesper vite at faren hadde vært full, kommet hjem fra fest og sloknet. Han hadde ikke merket at et stearinlys eller en røyksneip hadde tatt fyr og døde av kullosforgiftning.
– Det er paradoksalt å tenke på at pappa, som jobbet med filmeffekter som røyk og brann, døde i en brann, sier Jesper i dag.
25 år etter at faren døde, fylles han med gode minner når han ser tilbake på barndommen. Selv om faren hadde et alkoholproblem, så merket Jesper lite til det.
Les også: «Faren din er død», er alt moren vil si. Så får Bjørn et overraskende livstegn
«Party-Jesper»
Kjære pappa
Dokumentarfilmen til Jesper Kolstad Rødseth, Kjære Pappa, er produsert av Fuglene AS. Du kan du se ved å gå innpå ap.no/fylla
I tenårene begynte Jesper å spille hockey, og på laget var to av fedrene trenere. Å se lagkameratene og fedrene deres sammen fikk Jesper til å tenke på hva han kunne ha hatt hvis faren hans hadde levd. Jesper var den eneste på laget som kom med moren sin på trening.
På ungdomsskolen rørte ikke Jesper alkohol, og han gikk aldri på fest. Han satset på idrett og var pliktoppfyllende på skolen. Andre året på videregående dro han ett år til England for å være utvekslingsstudent. Før han dro, hadde han bestemt seg for å lære å drikke øl.
I England ble det i perioder mye drikking og festing. Da Jesper kom hjem til Norge, hadde han fått smaken på utelivet og begynte å feste i helgene.
Så fort Jesper hadde mulighet, dro han ut. Han fikk rykte på seg for å være ganske vill i fylla og en som andre syntes det var morsomt å ha med seg på fest. De gangene Jesper drakk, slapp han alle hemninger og ble en annen. Etter en guttetur til Ayia Napa på Kypros begynte folk å kalle ham «Party-Jesper». Jesper likte det imaget og ville leve opp til det. Han skulle være best på fest.
Siste året på videregående bestemte Jesper seg for at han ville bli fallskjermjeger, og han brukte mye tid på trening. Opptaket på Rena leir var tøffere enn han hadde forestilt seg, og Jesper måtte etter hvert kaste inn håndkleet.
Les også: (+) Solveig våknet stadig av at mannen lå og skrek. Til slutt måtte hun ta sitt livs tøffeste avgjørelse
– Det var et stort nederlag ikke å få til det jeg ville, forteller Jesper.
Trenger du hjelp til å håndtere alkohol?
Kontakt rustelefonen.no
Det gikk utover selvfølelsen at han ikke kom inn på fallskjermjegerskolen. Det han hadde prestert, var ikke bra nok. Jesper følte seg ikke så tøff som han trodde han var.
Jesper begynte i Telemarksbataljonen. Han var opptatt av å være en god soldat i hverdagen, men da helgen kom, dro han hjem til Oslo for å slå ut håret i fylla.
Les også: Da Nina kom hjem fra jobben, ville hun bare sitte hjemme for seg selv og ruse seg
Holdt på å gå forferdelig galt på fylla
En dag spurte en venn: «Har du tenkt over hva som er grunnverdiene dine? Er det å være soldat det riktige for deg?». Da innså Jesper at det var ikke militæret han skulle være i. Han reiste til Brasil og Costa Rica for å bli en god surfer. Under dette oppholdet begynte Jesper å drikke sprit, og han drakk mye.
Da Jesper kom hjem fra utenlandsoppholdet, hadde han stort, blondt, krøllete hår og følte seg som verdens kuleste fyr.
– Jeg hadde høy selvtillit, selv om jeg hadde lav selvfølelse, sier Jesper.
Innerst inne følte han seg ikke god nok.
Jesper var blitt 22 år og visste ikke hva han ville med livet sitt, derfor brukte han tiden på å drikke og feste. Det var ikke en helg uten at Jesper drakk, og når han drakk, så drakk han så mye at han ofte fikk blackout dagen derpå.
En sommerdag i 2008 var Jesper på besøk hos en kompis i Moss. Kompisen skulle feire bursdagen sin. Jesper skulle lage drinker og drakk mange av dem selv. Etter hvert dro gjengen ned til sentrum og slo seg ned ved et bord i nærheten av en bryggekant.
Plutselig fikk Jesper et innfall. Han kledde av seg, gikk opp på bordet i boksershortsen og tok sats og stupte ut i vannet uten å se seg for. Jesper kjente at han traff noe, og da han karret seg opp av vannet, så han at kneet var ute av ledd.
Les også: En dag åpner lille Gerd den forbudte skuffen. Da faller alle brikkene på plass
Alvorlig skadd
Han ble hentet i ambulanse og kjørt til sykehuset. Jesper hadde sterke smerter, men kunne ikke få morfin fordi han var for full. Han ble operert på Fredrikstad sykehus før han ble overflyttet til Ullevål.
Til sammen hadde han
13 operasjoner og tre år med opptrening. Siste gangen han ble operert, var det 50 prosent sjanse for at de måtte amputere det ene beinet.
På grunn av kneskaden var det mange drømmer Jesper måtte legge på hyllen.
– Jeg var en skygge av meg selv og gråt hver kveld for konsekvensene av å ha vært så bajas på fylla, sier Jesper som måtte lære seg å gå på nytt.
Jesper begynte å tenke gjennom hva han ville med livet sitt, og søkte seg inn på medier og kommunikasjon på Høgskolen i Oslo. Ved siden av studiene, jobbet han på Chat Noir nesten hver helg. Etter jobb ble han med kolleger og festet. Før han visste ordet av det, så var «party-Jesper» tilbake.
– Jeg kunne feste i flere dager i strekk, forteller han.
Ettersom tiden går, ble Jesper mørkere og mørkere til sinns. Han følte seg som en taper, en som ikke fikk til noe. Det eneste Jesper følte seg god til, var å feste. En dag så han på Facebook at en bekjent av ham hadde tatt livet sitt. Alle var sjokkert fordi ingen hadde sett det komme. Jesper tenkte at det kunne ha vært ham. En som utad virket vellykket og kul, men som slet med indre demoner.
Jesper så ikke glede i noe som helst, og det eneste han levde for, var å feste. Da ting var på sitt mørkeste, vurderte Jesper hvordan han kunne gjøre slutt på alt.
Les også: Ann-Iren er maktesløs mens moren blir en skygge av seg selv
Film om faren
Jesper savnet noe meningsfylt å gjøre og lagde en dokumentarfilm om tvillingsøsteren. Den handler om Line, som hadde vært utsatt for en voldtekt som 20-åring, og hennes prosess med å ta livet tilbake. Stolt av deg heter filmen som ble lansert i 2016.
Etter det fikk Jesper lyst til å lage en film om faren sin. Han ville finne ut hvem han var, men etter hvert skjønte Jesper at dokumentaren Kjære pappa handlet like mye om han selv og hans eget forhold til alkohol.
Da Jesper begynte på dokumentarfilmen, tenkte han at hans alkoholvaner bare gikk ut over ham selv. Det skadet ikke andre, tenkte han. Men en natt Jesper kom hjem fra fylla, satte han en pizza i stekeovnen og sloknet. Da Jesper våknet, sto kameraten han bodde med, over ham og spurte hva som skjedde. Hele leiligheten var røyklagt fordi Jesper har glemt å ta ut pizzaen fra ovnen.
Nå skjønte Jesper at han måtte begynne å jobbe med seg selv.
Det første han tok tak i, var hans indre kritiker som aldri var fornøyd. Jesper innså at grunnen til at han drakk så mye, var fordi han ikke hadde det bra inni seg. Han slet med mange uoppgjorte følelser etter det ødelagte kneet og tapet av faren.
– Alkoholen var en flukt. Jeg måtte utforske hvorfor jeg drakk og ta tak i det, sier Jesper.
Oppgjøret med seg selv
Jespers filmprosjekt starter med at han skal greie å si til familien at han har et problem med alkohol. Det er da han tar mot til seg på familiemiddagen hjemme hos moren. Og for første gang på veldig lenge er han ærlig med familien sin. Etter at Jesper har fortalt om sitt forhold til alkohol til moren, tvillingsøsteren og sin fem år eldre bror, sier moren at hun har skjønt at han ikke har det lett. «Mammaer ser sånt», sier hun.
Hun forteller om Jespers far som ofte drakk seg snydens og ble verre og verre. Faren drakk ikke hver dag, men når han først drakk, så klarte han ikke å slutte. Moren var glad i mannen sin, men han tok ikke tak i problemene. Det var grunnen til at faren til Jesper til slutt måtte flytte ut. Det som har bekymret moren mest, er at hun har sett det samme mønsteret hos sønnen.
– Jeg jobbet mye med selvfølelsen og begynte å se på meg selv med nye øyne. I stedet for å snakke meg selv ned, begynte jeg å si til meg selv at jeg hadde oppnådd mye og gjorde mye bra, forteller han.
I dag har ikke Jesper sluttet å drikke, men han drikker sjeldnere og i mer begrensede mengder.
– Jeg har et problem det ikke finnes en enkel løsning på. Et problem jeg må lære meg å leve med. Da jeg aksepterte det, aksepterte jeg også meg selv. Det ga meg en ro jeg aldri før har hatt.
Les også: Wenche er 39 år, mor til tre jenter, sprek og livsglad. Så skjer det ufattelige
For tre år siden fikk Jesper seg kjæreste. Nå er de samboere og har en sønn på ett år.
– Pappa døde fordi han drakk for mye. Mitt største mareritt er å ende opp som ham. Jeg vil ikke videreføre den arven. Jeg vil ikke at min sønn skal miste en far som velger flaska istedenfor familien sin.
I flere år jaget Jesper kortvarig lykke. Det som gir Jesper lykke i dag, er å gjøre ting som kjennes meningsfylt.
– Være en god far, jobbe med film eller å formidle i ulike fora, sier Jesper som ønsker å bruke mer tid på å holde foredrag, særlig for unge.
– Etter å ha gransket meg selv i klipperommet så har jeg fått en unik erfaring, og jeg vil ikke at andre unge skal kaste bort år av livet sitt på å ha dårlig selvfølelse, sånn som jeg hadde.
Det var ikke et lett valg å skulle lage en film om sine egne alkoholproblemer.
– Å snu kamera mot meg selv tvang meg til å ta et oppgjør med alkoholavhengigheten min.