Studentspøk ble statsbesøk

Studenten (24) bløffet seg inn i tyrannens indre sirkel – det kunne fått fatale følger

Da den brutale diktatoren skulle krones til keiser, var en ung student på vei til seremonien. Det var oppskriften på tidenes spøk. Eller den visse død.
🕛 Åpen for alle frem til mandag 11.3.2023

<b>HOFFET:</b> Kongedømmet til jusstudentene var først og fremst «en unnskyldning for å feste og å finne på skøyerstreker» ifølge Didier Piganeau (i midten med slips, krone og kappe).
HOFFET: Kongedømmet til jusstudentene var først og fremst «en unnskyldning for å feste og å finne på skøyerstreker» ifølge Didier Piganeau (i midten med slips, krone og kappe). Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

Frekkheten ved å snike seg uinvitert inn på ærestribunen under en keiserlig kroningsseremoni kan kanskje bare overgås på én måte: Ved å bløffe seg til en offisiell invitasjon til samme seremoni.

Et rasende festlig pek? Eller en grov provokasjon? Hvordan ville en afrikansk diktator og tyrann, anklaget for kannibalisme, reagere?

Den franske jusstudenten Didier Piganeau (24) fant svaret.

Didier Piganeau tar imot Vi Menn i hagen utenfor sitt herskapshus i landsbyen Chauvigny, noen timer sør for Paris. Han har blitt litt gråere i håret nå, kanskje litt lutere i ryggen. Men fremdeles med et gutteaktig smil og et godt glimt i øynene.

I sin ungdom var Didier (70) konge. Det vil si; studentforeningen i den franske byen Poitiers titulerte sin leder «Konge». «Kongedømmet Basoche» var ikke større enn to-tre puber. Didier ble konge fordi han var den siste som dukket opp da leder skulle velges.

Kong Didier I av Basoche. Hans kongelige handlinger begrenset seg lenge til skøyerstreker som å sende telegram til dronning Elizabeth og beklage at han ikke kunne være med på jubileet hennes på grunn av eksamen.

70-åringen henter frem album og avisutklipp. Fra albumet finner han frem kortet fra «Det sentralafrikanske imperiet» til Hans majestet Didier I og hans dronning.

<b>OSS KONGELIGE IMELLOM</b>: «Kong Didier I» og påtroppende keiser Bokassa av Den sentralafrikanske Republikk.
OSS KONGELIGE IMELLOM: «Kong Didier I» og påtroppende keiser Bokassa av Den sentralafrikanske Republikk. Foto: Privat / NTB scanpix

Kortet fra 1977, den gang da Didier Piganeau var 24 år, studerte juss og var leder av studentforeningen − det fiktive kongedømmet Basoche.

Kortet som markerer punktet der en artig spøk gikk over til å bli et ellevilt og potensielt livsfarlig forehavende.

Les også: (+) Forskere tror spekkhoggere lærer hverandre å senke båter. Hvorfor?

Overmodig «fetter»

I 1977 var Jean Bedel Bokassa enehersker i Den sentralafrikanske republikk. Han hadde styrt det afrikanske landet med jernhånd siden han overtok makten i et statskupp i 1966. Først som leder, så som president, deretter som president på livstid.

I 1977 bestemte han seg for å gå «all-in» og la seg krone til keiser.

Bokassa var ikke bare en komisk figur med krone og septer. Han var også et hensynsløst monster.

Jean Bedel Bokassa hadde 17 koner og 50 barn. Under hans styre gikk Den sentralafrikanske republikk fra et spirende demokrati til et eneveldig keiserdømme med mishandling, drap og lik i keiserens fryseboks. Folk som ikke hadde arbeid, risikerte fengselsstraff.

Blant jusstudentene i Poitiers ble Bokassa tema på ett av møtene i studentforeningen Kongedømmet Basoche: For burde ikke lederen av studentforeningen også bli invitert til kroningen? Jo da, de mente da det.

Proppfull av selvtillit og ungdommelig overmot, sendte studentleder Didier brev til den sentralafrikanske ambassaden for å gjøre det klart at han var tilgjengelig for å delta på den store begivenheten, ettersom det ikke var noen eksamener i desember som kunne kollidere.

– Jeg var høflig og titulerte Bokassa som «min kjære fetter», ettersom vi jo begge var statsledere. Så fortalte jeg om kongedømmet mitt og smurte litt ekstra på.

Noen uker senere dukket det utrolig nok opp en invitasjon i posten. Seremonien skulle skje i hovedstaden Bangui 4. desember. Men noen flybilletter lå ikke ved, og da var de jo på en måte like langt.

Les også: (+) Dyrene var alene igjen i krigen - Frederik (39) fra Oslo dro til Ukraina for å hjelpe dem

Kjølige føtter

<b>KLAR FOR FEST:</b> Det ligger i studenters natur å gjøre narr av autoriteter og adel og dresse seg opp for fest. Det forklarer kanskje drakten til «Kongen av Basoche».
KLAR FOR FEST: Det ligger i studenters natur å gjøre narr av autoriteter og adel og dresse seg opp for fest. Det forklarer kanskje drakten til «Kongen av Basoche». Foto: Privat

Didier Piganeau samlet hoffet, altså sine studievenner, for å legge planene videre. Ruset på kongedømmets suksess, og kanskje litt på alkohol også, ringte liksom-monarken til den sentralafrikanske ambassaden for å takke for invitasjonen og fortelle om de manglende flybillettene.

– Ambassaden forsikret meg om at det var ingen grunn til bekymring. De sa at jeg bare kunne møte opp på flyplassen om fire dager, så skulle alt ordne seg, forteller Didier.

Didier fylte kofferten med lette sommerklær, pendress, studentenes galladrakt og det nærmeste han kom kongelige pontifikalier; en lue pyntet med små vinflasker og forgylte erigerte peniser.

Den påfølgende natten sov ikke Didier særlig godt. Han begynte å få kalde føtter. Men både kjæresten og faren til Didier mente det ville være for sent å trekke seg ut nå. Derfor dro de til flyplassen, som de hadde fått beskjed om. Men noe fly til Bangui var ikke å se. Ikke billettene heller.

Hadde Didier blitt lurt i sitt eget spill?

<b>PONTIFIKALIER:</b> Kong Didier I hadde hverken krone, septer, rikseple eller andre pontifikalier. Det fikk nøye seg med en sort lue utsmykket med forgylte peniser og miniatyrvinflasker.
PONTIFIKALIER: Kong Didier I hadde hverken krone, septer, rikseple eller andre pontifikalier. Det fikk nøye seg med en sort lue utsmykket med forgylte peniser og miniatyrvinflasker. Foto: Sverre Bjørstad Graff

Mens han grublet, fikk han øye på en ung afrikaner i ført pelskåpe og bowlerhatt. Med så artig klesdrakt kunne han kanskje være ute i samme ærend som Didier?

Didier gikk bort og presenterte seg som kongen av Basoche, afrikaneren kvitterte med at han var prins av Etiopia. Og begge noterte at de var på vei til samme keiserkroning. Flere gjester ventet i en egen lounge på flyplassen. Det var bare å slutte seg til.

Men Didier alias Kongen av Basoche hadde ennå ikke sett snurten av en flybillett.

– Heldigvis fikk jeg hjelp av en studievenn fra «hoffet» som hisset seg opp og spurte om Det sentralafrikanske keiserdømmet ønsket en diplomatisk krise med kongedømmet Basoche. Det ønsket de ikke, forteller Didier.

<b>ROYAL LEGITIMASJON:</b> Ved å bruke et kongelig visittkort som legitimasjon, printet dagen før, var flybilletten sikret. Billetten ble utstedt til «kong Didier I». Ingen sjekket «kongens» pass.
ROYAL LEGITIMASJON: Ved å bruke et kongelig visittkort som legitimasjon, printet dagen før, var flybilletten sikret. Billetten ble utstedt til «kong Didier I». Ingen sjekket «kongens» pass. Foto: Sverre Bjørstad Graff

Tilfeldigvis hadde Didier også fått printet ut noen kongelige visittkort hos en kompis dagen før. Disse ble brukt som legitimasjon. Dermed kunne kong Didier I og dronning Dominique gå om bord i flyet like etterpå.

Les også: (+) Langsomt forsvinner storbyene i havet – hvorfor går det motsatt vei i Oslo?

Roomservice

Da flyet med de mer eller mindre prominente gjestene landet i Bangui, ble de tatt imot av landets statsminister, og innlosjert i en villa. Var det noe de trengte, var det bare å løfte på telefonrøret. Da ville de automatisk bli satt i forbindelse med innenriksdepartementet.

<b>OPPVARTNING:</b> En bil, to tjenere og en bevæpnet vakt sto til den falske kongens disposisjon på den Sentralafrikanske republikks regning. Nok et bevis på at paret ikke var noen hvem som helst.
OPPVARTNING: En bil, to tjenere og en bevæpnet vakt sto til den falske kongens disposisjon på den Sentralafrikanske republikks regning. Nok et bevis på at paret ikke var noen hvem som helst. Foto: Privat

– På kvelden oppdaget vi at kjøleskapet var tomt. Så da slo jeg på tråden og spurte om det var mulig å få noe whisky og gin. Det var det. 30 minutter senere stoppet en lastebil utenfor og kjøleskapet ble fylt opp.

Den overdådige kroningsseremonien til Bokassa var inspirert av kroningen av Napoleon 173 år tidligere (se faktaboks). Didier Piganeau så alt fra kongetribunen.

– Jeg husker at da Bokassa skulle ta på seg keiserkronen, hadde han glemt å ta av seg gullkransen han allerede hadde på hodet. Det førte til litt kluss, forteller Didier og ler.

<b>KONGEN OG DRONNINGEN:</b> Didier Piganeau og hans hustru Dominique, 45 år etter at de dro det som kan ha vært tidenes studentspøk.
KONGEN OG DRONNINGEN: Didier Piganeau og hans hustru Dominique, 45 år etter at de dro det som kan ha vært tidenes studentspøk. Foto: Sverre Bjørstad Graff
Den storslagne kroningen av Bokassa startet tidlig på morgenen den fjerde desember 1977. «Kongen og dronningen av Basoche» overvar seremonien blant andre kongelige og notabiliteter fra orkesterplass.
Den storslagne kroningen av Bokassa startet tidlig på morgenen den fjerde desember 1977. «Kongen og dronningen av Basoche» overvar seremonien blant andre kongelige og notabiliteter fra orkesterplass. Foto: PIERRE GUILLAUD/AFP

Han forteller at han selv ble presentert over høyttaleranlegget som «Didier I, kongen av Basoche».

Les også: Militære kupp er tilbake i Nord-Afrika

Frykt på flyet

Didier Piganeau hilste aldri på Bokassa personlig. Han fikk tilbud om audiens, men feiget ut og tenkte at Bokassa neppe ville være interessert i det fiktive kongedømmets gjøren og laden. Han angrer fortsatt på at han ikke takket ja.

– Men vi var nær hverandre, og jeg tror han så lua mi, forteller Didier og ler.

Hva som kunne skjedd om Bokassa hadde avslørt bedrageriet, tør han knapt tenke på. Bokassa regnes for å ha vært en av verdens mest hensynsløse diktatorer som kastet motstandere til løvene. Mer enn én gang ble han anklaget for kannibalisme.

Likevel bedyrer Didier at han aldri var direkte redd under oppholdet. Bare én gang kjente han engstelse: Da han og kjæresten skulle tilbake til Frankrike, fikk de beskjed om at flyet var forsinket på ordre fra Bokassa. Var Didier omsider blitt avslørt? Han fryktet det verste.

– Et av besetningsmedlemmene fortalte meg at de trodde keiseren lette etter en person som skulle ta flyet. Da ble jeg nervøs. Men til slutt tok flyet av. Det var heldigvis ikke meg!

Les også: (+) Gabi (3) har kommet alene til Norge med en rød koffert. En dag reagerer pleiemor Hjørdis på en rar lukt fra kofferten

<b>IKKE SÆRLIG BONAP-ARTIG:</b> Keiser Bokassa ønsket å fremstå som Afrikas Napoleon.
IKKE SÆRLIG BONAP-ARTIG: Keiser Bokassa ønsket å fremstå som Afrikas Napoleon. Foto: Wikimedia Commons

Sendte lue som takk

I løpet av de fem dagene han deltok i feiringen var det bare én som turte spørre hvem han egentlig var: En fransk journalist. Journalisten kunne nok historie til å skjønne at noe ikke stemte, dessuten stusset han over detaljene på lua. Men Didier fikk ham til å love at han ikke skulle skrive noe før de var vel tilbake i Frankrike igjen.

Han tror Bokassa etter hvert må ha skjønt at han hadde blitt lurt.

– Vi sendte ham en studentlue som takk etter at vi var kommet tilbake. Vi fikk aldri noe svar, men lenge etterpå hørte jeg fra en av hans slektninger at han hadde «frydet seg over spøken til de franske studentene».

Da Bokassa i 1979 fikk hundrevis av skoleelever arrestert, og noen henrettet, fordi de ikke ville betale for skreddersydde skoleuniformer fra en av hans hustruers fabrikker, fikk Frankrike og Vesten nok, og styrtet diktatoren.

Jean Bedel Bokassas var lite opptatt av måtehold når verden skulle få en ny keiser. At landet hans var et av verdens fattigste, spilte liten rolle for den 58 år gamle diktatoren.

Flere tusen liter vin og champagne var fløyet inn fra Frankrike. Elegante hester var hentet fra europeiske oppdrettere. Svarte Mercedeser bestilt fra Tyskland. En bronsetrone formet som en ørn med utstrekte vinger var på plass.

Rett over én milliard kroner, i dagens verdi, ble brukt på den ekstravagante festen, som ble kalt «århundrets begivenhet».

Bokassas krone alene kostet rundt 130 millioner kroner.

En forgylt vogn trukket av hvite hester fraktet Bokassa langs Banguis eneste asfalterte gate til Bokassas sportspalass i Bokassa-avenyen, hvor seremonien foregikk.

Bokassa var kledd i samme klær som Napoleon i den kvelende afrikanske heten. Varmen var så intens at to av hestene som trakk den Askepott-aktige vognen døde.

Se mer

I 1987 ble den tidligere keiseren dømt til døden for minst 20 drap under sitt terrorregime. Bokassa ble frikjent for anklagen om kannibalisme.

Han ble senere benådet og døde i sitt hjemland i 1997.

Didier Piganeau tror ikke det hadde vært mulig å gjennomføre en tilsvarende bløff som han og hans medstudenter gjorde. I dag er verden helt annerledes. Dessuten finnes internett.

– Men da jeg så kroningen til Kong Charles i våres, var det ikke fritt for at jeg tenkte at Kongen av Basoche skulle vært der.