Allerede i 1923 ble begrepet Den danske Riviera brukt i en turistbrosjyre
Danmarks riviera
Kyststripen omtales gjerne som Den danske Riviera, noe som forplikter. Ferten av den ekte Rivieraen ved Middelhavet mangler kanskje, men på en deilig sommerdag er det få steder som kan by på så fine strender og så høy feriestemning som Nordsjællands langstrakte kyst.
Første gang vi kom med egen båt til Gilleleje var i 1995. Vi kastet loss i Grenå i strålende sol, men ble overrasket av dårlig sikt halvveis. Dette var tiden før det fantes kartplottere og mobiltelefoner med innebygd GPS. Decca – datidens elektroniske navigasjonshjelpemiddel – ledet oss rett på Gillelejes innseilingsmerke, og derfra var det lett å finne inn i havnen.
Gjennom årene har vi sett den samme utviklingen i hele Danmark som på vestkysten: Det begynner å bli trangt i havnene om sommeren. Gilleleje er en stor fiskerihavn hvor man bruker den indre delen som gjestehavn om sommeren. Kommer man med bil eller tar seg til området på annet vis, er selvsagt gjestehavnens kapasitet mindre interessant.
Gilleleje er Sjællands største fiskerihavn med verft og verksteder. Med stadig innskrenkninger og reduserte kvoter, har antall yrkesfiskere og fiskebåter minsket, og det fanges ikke like mye fisk som før.
Som mange andre steder satser man i stedet på turisme, og det er ikke bare båtfolket som beveger seg rundt i havneområdet om sommeren. En fantastisk sandstrand, flere restauranter med alt fra sushi til smørrebrød og den allestedsnærværende rødspetta, samt en Rema 1000 i nærheten, gjør at man kan tilbringe mange late dager her.
Vandring til fyr
Når man kommer til Danmark merker man med en gang en annen atmosfære. I tillegg til en helt annen arkitektur og byggestil, spesielt i småbyene. Dette gjelder ikke minst for Gilleleje, hvor det fortsatt finnes mange bindingsverkshus med stråtak. Kirken har som vanlig en sentral plass, men nettopp denne kirken har en meget spesiell historie.
I løpet av noen uker høsten 1943 flyktet nesten hele den jødiske befolkningen i Danmark over Øresund til sikkerhet i Sverige. En stor del av disse flyktningene betalte fiskere i Gilleleje for transport over sundet, men mens de ventet på et passende tidspunkt, gjemte de seg i Gilleleje kirke. Målet var Höganäs eller Viken på den andre siden av sundet, hvor de ble tatt imot av frivillige.
Vil du røre på beina, er vandringen østover langs stranden til Nakkehoved fyr et godt avbrekk fra havnelivet. Det er en spasertur i vakre og frodige omgivelser.
Kullabergs silhuett i Skåne på andre siden av sundet er synlig hele tiden, og det er nettopp her den nordlige grensen for Øresund går – mellom Gilleleje og Kullabergs spiss.
Deretter tar Kattegat over. Fyret er åpent for besøk, og har et lite museum. Ikke glem å handle mat og drikke før du forlater Gilleleje, gjerne wienerbrød med sjokolade.
Fetthjørnet
Etter noen dager i havn fortsetter turen til Hornbæk. Her er det en helt annen stemning. Havnen og byen er betydelig mindre enn Gilleleje, så her finnes det mest badesugne barnefamilier eller feststemt ungdom. Der Gilleleje bærer tydelig preg av fiske og industri, har Hornbæk mer preg av badeby.
Nede ved havnen finnes en stor hvit bygning som ble oppført i 1935 som badehotell. Hotellvirksomheten ble imidlertid ikke langvarig. Etter andre verdenskrig ble bygningen solgt, og siden har lokalene blitt brukt til trening av personer med polio eller ryggmargsskader.
Hornbæk har en velstelt liten havn med den servicen man trenger dersom man kommer rekende med båt. Stedet å henge ligger noen minutters gange fra havnen.
Det Fedtede Hjørne serverer drikke og deilig gatekjøkkenmat store deler av døgnet. Her finner du alt fra The Munch Pit Burger og Jacobsens Pita, til Everest Food, som byr på retter fra det nepalske kjøkkenet, og La Parrilla, med retter fra Argentina.
Renessanseslott
Helsingørs Nordhavn er Danmarks største. Kommer du sjøveien, gå inn så langt som mulig og speid etter et grønt skilt. I havneområdet finner du alt av service som du kan ønske deg, inkludert butikker, fiskehandel, seilmaker, båtutstyr og restauranter. Og bygningen som var politistasjon i TV-serien «Sommerdahl-mordene», som finnes på TV2 Play.
Kronborg slott er synlig på lang avstand. Området, der Øresund er som smalest, gjorde det tidlig logisk og strategisk å plassere befestninger både i Helsingborg og Helsingør.
Da den danske kongen Erik av Pommern på 1400-tallet kom på den lønnsomme ideen å innføre toll for alle skip som passerte Øresund, ble dette enda viktigere. Det var også da Helsingør fikk byprivilegier.
Kronborg slott er blitt bygget opp og om siden 1574 da Frederik II påbegynte bygget slik vi kjenner det i dag. Som et av de vakreste renessanseslottene er Kronborg slott med på Unescos verdensarvliste. Slottet ligger bare noen minutters gange fra Helsingørs Nordhavn, så er du i byen kan du ikke gå glipp av en av Danmarks mest besøkte severdigheter.
Turistene flokker seg ikke bare om det vakre slottet, men også om sagnhelten Holger Danske som ifølge legenden sover i kjellerhvelvene, klar til å våkne for å beskytte Danmark mot fare. Og selvfølgelig Hamlet. Shakespeare valgte Kronborg slott for sitt skuespill om død, svik og hevn, selv om han aldri hadde vært der.
Gummistranden
Når du er ferdig med Kronborg slott, er det ikke langt inn til Helsingørs sentrum. Du passerer først det gamle verftsområdet. Som på så mange andre steder er den opprinnelige virksomheten for lengst avsluttet. I stedet er lokalene omgjort til kultursenter, museer og restauranter. På bryggene ligger noen veteranbåter, og har du en båt som er lengre enn 15 meter, er du velkommen til å legge til her.
Hjertet i sentrale Helsingør er gågaten Stengade og Axeltorv. Her finner du mange kafeer og restauranter. I motsetning til de fleste norske byer finnes fortsatt rikelig med slaktere, ostebutikker og bakerier.
Det er enkelt å tilbringe noen dager i Helsingør. Rett nord for Nordhavnen ligger Gummistranden. Dette kan virke som et underlig navn for en fin badestrand, men i 1935 startet det Helsingborg-baserte gummifirmaet Tretorn en fabrikk her.
Den ble lagt ned på 1970-tallet, og det finnes ingenting igjen av den, men navnet lever videre på folkemunne. Ved stranden ligger Marienlyst Strandhotell med en av de beste restaurantene i området (og priser deretter).
Tunfiskfangst
Før et besøk til Helsingør kan anses som komplett, må du besøke Øresundsakvariet. Det ligger i havneområdet og har akvarier både innendørs og utendørs, med pedagogiske utstillinger som på informativt vis forteller om undervannsmiljøet i Øresund. I et av utendørsbassengene, kalt Vandlaboratoriet, kan man komme tett på det unike fiske- og dyrelivet i Øresund.
Det mest interessante er kanskje historien om tunfisken. I årene etter Den andre verdenskrig kom sportsfiskere fra hele verden for å fange tunfisk i Nord-Øresund. Rekorden er fra 1950 med en fisk på 372 kilo. Jeg husker at bestefaren min fortalte om rekorden, men det føltes mer som eventyr enn noe fra virkeligheten.
For en fiskeinteressert ungdom i de nedre tenårene var det et dagsverk å sveive opp en torsk på fem kilo, så det virket helt usannsynlig at noen skulle greie å håndtere en fisk på over 300 kilo med stang og snøre.
Ifølge bestefar hadde skipperen med seg en revolver som ble brukt til å avlive store tunfisker mens de fortsatt var i vannskorpa. Det ville ellers vært umulig å få de digre fangstene opp i de små båtene. På slutten av 1960-tallet forsvant tunfisken helt, trolig grunnet overfiske, men har nå så smått begynt å komme tilbake.
Vår ferie i Danmark er ved veis ende. Er det en riviera vi forlater? Det er i alle fall en veldig trivelig kyststrekning som har mye å tilby, men det er ikke lett å finne likhetstrekk med den ekte Rivieraen. Strendene langs Nordsjælland er bedre, og det er jo bare Danmark som kan dansk hygge.
Kjappe fakta om Den danske Riviera
Ligger kun en 30–40 minutters kjøretur fra København. Det dreier seg om en cirka 200 kilometer lang kyststripe fra Sejerø Bugt i øst til Øresund i vest.
Historien om Den danske Riviera strekker seg helt tilbake til 1800-tallet da den ble Danmarks første strandreisemål. De første turistene skal ha dukket opp i 1847. Berømte personligheter som H.C. Andersen, Søren Kierkegaard og P.S. Krøyer søkte seg til denne kyststrekningen. De fant trolig inspirasjon i den rå naturen. Det sies at Kierkegaard var Gillelejes første turist. Han kom allerede i 1835.
Kilder: «Ferie ved havet – hvilken rigdom» (Jørgen Hansen) og Visit Nordsjælland
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 35 2024
Denne saken ble første gang publisert 04/07 2024.