Sogneprestens vanskelige valg

Gunstein er gift, far til to og bærer på en hemmelighet. Én dag forteller han kona alt. Fra da av er det bare deres hemmelighet

Som lyn fra klar himmel rammer så tragedien.

<b>ORDINERT SOM PREST:</b> Da Gunstein skulle ordineres som prest, følte han for å fortelle sin kone hemmeligheten om at han alltid hadde kjent på en dragning mot menn. Deretter bestemte paret seg for at hemmeligheten skulle bevares mellom de to og aldri fortelles til hverken barna eller øvrig familie.
ORDINERT SOM PREST: Da Gunstein skulle ordineres som prest, følte han for å fortelle sin kone hemmeligheten om at han alltid hadde kjent på en dragning mot menn. Deretter bestemte paret seg for at hemmeligheten skulle bevares mellom de to og aldri fortelles til hverken barna eller øvrig familie. Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

Like før han skulle ordineres til prest, kjente Gunstein at nok var nok. Helt siden han kom i tenårene hadde han båret på en hemmelighet. Han var tiltrukket av gutter.

Han hadde bedt intenst til Gud i flere år om at disse forbudte følelsene måtte forsvinne.

Men Gunstein ble aldri bønnhørt. Én ting var å leve i dølgsmål med seg selv, en helt annen ting var å leve i løgn med kvinnen han elsket, tenkte Gunstein og bestemte seg for å dele den mørke hemmeligheten med kona.

En pliktoppfyllende gutt

– Jeg var omtrent fjorten år da jeg oppdaget at jeg kunne få varme følelser for andre gutter. Det var ingen god opp­dagelse. Slikt var knyttet til synd og skam og noe som var skittent i det miljøet jeg vokste opp i, sier Gunstein Vetrhus (66) som i dag er sogneprest i Holmen kirke i Asker.

– Jeg la lokk over følelsene og brukte mye energi på å være så normal som mulig. Ingen skulle mistenke meg for å være hverken feminin eller homofil. Jeg var en sjenert, men veldig pliktoppfyllende gutt. Jeg var aktiv i menig­heten i frikirken på Vennesla hvor bedehusmiljøet var sterkt gjeldende. Jeg var opptatt av å gjøre alt som var riktig.

<b>FAR:</b> Gunstein hadde en trygg barndom. Her på bærtur med far. I Gunsteins familie var det til og med lov å dra på bærtur på søndager.
FAR: Gunstein hadde en trygg barndom. Her på bærtur med far. I Gunsteins familie var det til og med lov å dra på bærtur på søndager. Foto: Privat

I menigheten var det trange rammer for hvordan livet skulle leves og mange forbud å forholde seg til. Homofili var imidlertid ikke et av dem fordi det var så forbudt at det ikke engang ble nevnt ved navn.

Derimot var det nok av regler og forbud for heterofil kjærlighet før ekteskapet og slikt som det å dra på bærtur på søndager, å spille kort eller å tillate for eksempel et instrument som trommer i kirken.

– Men å elske en av samme kjønn, nei det var bare helt unevnelig, minnes Gunstein.

Les også: Da Cathrine var nitten år, ble hun isolert fra familien: – Jeg ble hjernevasket

Stygt og skittent

– Den eneste gangen jeg kan huske at homofili ble antydet var da min far advarte meg mot en mann i bygda som var kjent for å være glad i gutter. Jeg fikk beskjed om å holde meg langt unna han og da skjønte jeg jo at også far så på dette som noe stygt og skittent, og at hemmeligheten min aldri måtte komme for en dag. I ungdommen forsøkte jeg gjentatte ganger å bli kjæreste med en jente, men det gikk ­aldri bra, forteller Gunstein.

Aldri, ikke en eneste gang gjennom hele ungdomstiden, åpner han opp om de vanskelige følelsene, og det til tross for at de er der absolutt hele ­tiden.

Gunstein ber og ber, men fortsetter å kjenne seg tiltrukket av gutter uten hverken å vise det, fortelle det til noen eller å leve det ut.

Da Olaug solgte leiligheten, fikk hun en overraskelse som snudde livet hennes...
Pluss ikon
Da Olaug solgte leiligheten, fikk hun en overraskelse som snudde livet hennes på hodet. Så rammet et nytt sjokk

Etter å ha bedt forgjeves i mange år, mister han likevel ikke troen på Gud. Snarere tvert om, Gunstein bestemmer seg for å dra til hovedstaden for å studere teologi.

Når han kommer dit, møter han for første gang på kjærligheten.

Den store kjærligheten

– Siren var sykepleierstudent. Flott, vakker og med et nydelig vesen, jeg ble oppriktig forelsket og tenkte at nå er alt dette med følelser for gutter endelig over. Kanskje var det bare noen ungdomsgreier, sier han, og forklarer videre:

– Vi giftet oss etter to år som kjærester og snart kom de første barna. Alt var fint, men så etter hvert som hverdagen tok oss, merket jeg det igjen. Langsomt, men sikkert dukket denne dragningen mot andre menn opp. Jeg forsøkte på nytt å legge lokk over disse føl­elsene, men denne gangen lot det seg heller ikke gjøre, ­minnes Gunstein, som skulle ordineres til prest.

<b>STORFAMILIEN:</b> De var en harmonisk stor­familie og Gunstein ­vurderte aldri å skille seg fra Siren selv om han av og til kunne føle seg tiltrukket av andre menn. Han hadde heller aldri noen annen kjæreste enn Siren så lenge hun var i livet hans.
STORFAMILIEN: De var en harmonisk stor­familie og Gunstein ­vurderte aldri å skille seg fra Siren selv om han av og til kunne føle seg tiltrukket av andre menn. Han hadde heller aldri noen annen kjæreste enn Siren så lenge hun var i livet hans. Foto: Privat

– Det ble mer og mer viktig for meg å være ærlig mot min kone, for jeg elsket virkelig Siren. Mitt ekteskap med Siren var aldri et skalkeskjul for å beskytte min homofile legning. Det var et ekteskap basert på oppriktig kjærlighet. Siren var min beste venn og min kjære kone i alle de årene vi fikk sammen.

På daværende tidspunkt hadde de vært gift i fire år og hadde to små barn.

– Jeg var ikke forelsket i noen andre, det eneste jeg skjulte for Siren, var de forbudte følelsene jeg alltid hadde hatt. Det var en vond hemmelighet å være alene om i et så nært og kjærlig forhold. Jeg bestemte meg for at det fikk bære eller briste, forteller Gunstein som til slutt tok motet til seg og innviet Siren i sine innerste følelser og mørke rom.

Sjokk og sorg

– Hun ble selvfølgelig lei seg. Det var et sjokk og en stor sorg. Hun hadde aldri forestilt seg noe slikt og spurte om jeg ville skilles. Jeg svarte nei, på ingen måte. Jeg ville bare leve sammen med henne og barna, men det var viktig for meg at hun visste om dette. Jeg husker jeg var livredd for at hun skulle forlate meg, sier Gunstein.

Men Siren gikk ikke. Hun ble, og sammen blir de to enige om å ikke fortelle dette til noen andre. Fra da av var det bare deres hemmelighet. De lover å være helt ærlige og åpne overfor hverandre, men ikke mot barna og øvrig familie om akkurat dette.

<b>LYKKELIG SAMLIV:</b> Livet med Siren var ikke et skalkeskjul for Gunsteins homofile legning. Han elsket sin hustru oppriktig og delte hemmeligheten med henne.
LYKKELIG SAMLIV: Livet med Siren var ikke et skalkeskjul for Gunsteins homofile legning. Han elsket sin hustru oppriktig og delte hemmeligheten med henne. Foto: Privat

Gunstein føler seg utrolig lettet og glad. Han ordineres til prest og får først jobb som prest, deretter jobber han som lærer på en bibelskole for siden å bli rektor på en kristen videregående skole.

Nå følger gode dager, og de får to barn til. For alle andre er ­ekteparet Gunstein og Siren et perfekt par med et harmonisk samliv og fire flotte barn.

– Og det var vi, men selvfølgelig dukket det også opp vanskelige perioder innimellom. Dager der Siren ble bekymret og trengte å forsikre seg om at jeg virkelig ville fortsette i forholdet. For meg derimot var det aldri noen tvil, jeg ville være i ekteskapet, både for min egen og for Sirens skyld, og ikke minst på grunn av barna våre. Jeg fortsatte å be til Gud om at disse følelsene måtte gå vekk. Skilsmisse var aldri et alternativ, understreker Gunstein.

Les også: (+) Da Halvor fortalte hemmeligheten, begynte foreldrene å gråte. Han må fortsatt smile av søsterens reaksjon

Sykdommen

Som lyn fra klar himmel ­rammer så sykdommen den travle firebarnsmoren. Siren får diagnosen uhelbredelig kreft med kort tid igjen å leve.

Familien er i sjokk og Gunstein tar seg fri fra jobben for å være hos Siren den siste tiden.

– Det var helt ufattelig, minnes Gunstein.

GUDS VELSIGNELSE: Det var viktig for Gunstein å få Guds velsignelse da han bestemte seg for å leve resten av sitt liv i ekteskapelig kjærlighet med Ole. Paret ble viet i Ullern kirke i 2018.
GUDS VELSIGNELSE: Det var viktig for Gunstein å få Guds velsignelse da han bestemte seg for å leve resten av sitt liv i ekteskapelig kjærlighet med Ole. Paret ble viet i Ullern kirke i 2018. Foto: Privat

Hun var jo så ung, bare femtisyv år gammel. Siren vil dø hjemme på deres felles sommersted på Sørlandet.

Hun viser aldri noe bitterhet eller nag mot Gud for at hun er blitt rammet av en slik skjebne. Heller ikke Gunstein vender seg i vrede mot den guden han har valgt både til sin allmektige herre og som arbeidsgiver.

Begge finner styrke i troen og står sammen i sorgen. Når Siren dør i april 2016, er Gunstein overbevist om at han aldri noensinne kan finne en kvinne han kan elske så høyt som Siren. Han forbereder seg på å leve resten av livet sitt uten en partner. Det er ingen tanke til å bli glad av. Heldigvis har han de fire barna og flere barnebarn.

Tung tid

Nå følger en tung tid, men ­arbeidet og barna gir han ­mening og styrke til å komme igjennom dagene.

Et år etter Sirens død møter Gunstein en mann han får god kontakt med. De kommer i prat og oppdager at de trives i hverandres selskap. Etter hvert blir de gode venner og snart utvikler forholdet seg til noe mer.

– Det gikk ikke lang tid før jeg skjønte at jeg hadde møtt mannen i mitt liv, smiler Gunstein.

Ole Alvik har levd som åpen homofil i mange år, men for Gunstein er dette nytt og paret bestemmer seg for å holde forholdet hemmelig inn til videre.

– Jeg trengte tid. Tid til å summe meg, tid til å rydde opp i både tankene mine og i livet mitt. Likevel sto det hele tiden for meg som en fantastisk gave at jeg hadde møtt en mann som Ole. Han var så flott. Hele hans vesen, hans evne til å være oppmerksom og til å lytte, gjorde at jeg følte meg trygg og akseptert.

<b>MISTET JOBBEN: </b>I 2018 ble Gunstein Vetrhus sogneprest i Holmen kirke i Asker der han ble mottatt med åpne armer. Tidligere hadde han vært lektor på en kristen videregående skole som ikke aksepterte homofilt samliv. Da han stod frem som homofil mistet han jobben på skolen.
MISTET JOBBEN: I 2018 ble Gunstein Vetrhus sogneprest i Holmen kirke i Asker der han ble mottatt med åpne armer. Tidligere hadde han vært lektor på en kristen videregående skole som ikke aksepterte homofilt samliv. Da han stod frem som homofil mistet han jobben på skolen. Foto: Kristin Ma Berg

Gunstein var ny i et slikt forhold, mens Ole hadde vært trygg på seg selv og sin legning i mange år.

– Jeg visste at dette var mannen jeg ville dele resten av livet mitt med, men hva med de fire barna mine? De måtte jo innvies i dette og hvordan ville det gå, undret Gunstein.

Barna visste ingenting om farens mangeårige hemmelighet. Også på jobben ville det få konsekvenser hvis han valgte å leve livet i åpenhet med Ole.

Gunstein var rektor på en kristen skole der homofilt samliv ikke er akseptert. Han visste at kjærligheten ville koste han jobben.

Tid for dugnad

Gunstein bestemmer seg likevel for at han en gang for alle vil kvitte seg med hemmeligheten som har plaget han i alle år. Nå skal også barna innvies i det han tidligere kun hadde delt med Siren.

Han inviterer dem til å bli med på dugnad på hytta på Sørlandet. Barna kommer. Ingen av dem har den fjerneste anelse om at faren har noe viktig og alvorlig på hjertet.

<b>KJÆRLIGHETEN:</b> Det begynte med en god prat, så et varmt vennskap som utviklet seg til et forhold. I dag er Gunstein og Ole et ektepar med stor kjærlighet og respekt for hverandre.
KJÆRLIGHETEN: Det begynte med en god prat, så et varmt vennskap som utviklet seg til et forhold. I dag er Gunstein og Ole et ektepar med stor kjærlighet og respekt for hverandre. Foto: Privat

– Jeg husker hvor redd jeg var for at de ville avvise meg. Jeg kjente på en stor frykt for at de ikke ville forstå. Det var utrolig sterkt å sitte der og fortelle dem at jeg var blitt glad i en annen og at denne personen var en mann, medgir Gunstein.

Men barna tok imot farens budskap med fatning. Det var nytt og uventet for dem. Heller ikke de hadde hatt mistanke om at faren hele livet hadde slitt med slike følelser.

– Likevel tok de meg imot der og da, alle sammen. Det var noe av det sterkeste jeg har opplevd i mitt liv, sier Gunstein.

Tårene blinker i øyekroken hans når han forteller dette, men smilet rundt munnen røper at det ene og alene er gledestårer.

Gunstein følte seg både sett og akseptert av de voksne barna sine. Dernest var det resten av familien, Sirens mor ikke minst, og selvfølgelig måtte jobben ­informeres om hans nye ­kjærlighet. Gunstein visste at han nå ville bli arbeidsledig.

Les også: Merethe bar på en vond hemmelighet: – Var sikker på at jeg skulle bli avslørt

Svigermor

Gunstein kvier seg for å fortelle sin tidligere svigermor at han har funnet kjærligheten på ny. Og at denne kjærlig­heten ikke er en ny kvinne.

Sirens mor er over åtti år og Gunstein har all forståelse for at hun vil se annerledes på dette, men han tar skammelig feil.

Den eldre kvinnen gleder seg på hans vegne og mener at det er det samme om kjærligheten kommer i form av en mann eller en kvinne. Det viktigste er at den tidligere svigersønnen har funnet en han vil dele resten av livet sammen med.

<b>ÅPEN DØR:</b> Han merket at han var annerledes allerede i tenårene, men skjøv det vekk. I hans miljø i Vennesla var det ingen åpen dør for homofile, der var til og med ordet unevnelig. 
ÅPEN DØR: Han merket at han var annerledes allerede i tenårene, men skjøv det vekk. I hans miljø i Vennesla var det ingen åpen dør for homofile, der var til og med ordet unevnelig.  Foto: Kristin Ma Berg

Hun er helt overbevist om at også Siren ville ha følt det samme. Hun får vite at Siren kjente til Gunsteins hemmelighet i alle år og snart får også Gunstein vite at Siren for mange år ­siden betrodde seg til en nær venninne.

I dag synes han det er godt å tenke på at Siren hadde noen å snakke med på dager som av og til kunne være preget av tvil og usikkerhet.

Gift igjen

For Gunstein er det viktig at han og hans nye kjærlighet får en velsignelse av Gud i kirken. Gunstein vil gifte seg med Ole og jobben må informeres.

Han velger derfor selv å si opp sin stilling som rektor på skolen og ser seg straks om etter en ny jobb.

Etter å ha vært vikarprest i Toten kirke, blir Gunstein Verthus ansatt som sogneprest i Holmen kirke der han mottas med åpne armer. Også resten av familien, både Sirens og hans egen familie, gleder seg på Gunstein og Oles vegne. Nå skal det feires.

Paret gifter seg i Ullern ­kirke i 2018 og bor i dag på Røa i Oslo.

For Gunstein har det vært viktig å fortelle historien om de forbudte følelsene han oppdaget i seg selv som tenåring, om den sterke kjærligheten til kvinnen han var gift med i over tredve år, og ikke minst om den gaven han fikk da han på ny fikk oppleve kjærligheten i ekteskapet med Ole.

– Jeg har grublet mye over Gud og hans vilje, men jeg har kommet frem til at også jeg er skapt i Guds bilde. Jeg tror på Guds gode vilje for verden, på nåden, tilgivelsen, og de ti bud. Men jeg har problemer med noe av det som står ­skrevet om homofilt samliv i Det Nye Testamentet hos Paulus. Det mener jeg er farget av tiden det ble skrevet i, sier Gunstein som hver dag takker Gud for Ole og at han på ny fikk oppleve kjærligheten.