isbading BLE DØDELIG DRAMA:

«Gud, så kaldt det er. Tenk om jeg dør», sier firebarnsfar Jonas (49). Så faller han livløs om

Jonas var klinisk død. Nå takker han naboene for livet.

<b>TAKKNEMLIG:</b> Jonas Lundell opplevde hjertestans, men reddet livet.
TAKKNEMLIG: Jonas Lundell opplevde hjertestans, men reddet livet. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget
Først publisert Sist oppdatert

Mørket begynner å senke seg over badeplassen da Jonas Lundell og hans samboer går dit sammen med naboene Linda Jägard, Henrik Strömblad og Christian Schmitt.

Det er stille, og vannet på innsjøen Örtjärn i Mölnlycke er nesten speilblankt.

Kontrasten til forrige gang de møttes her, er stor. Da handlet det om liv eller død for Jonas.

– Det var flere lykkelige omstendigheter som gjorde at jeg kan stå her i dag, sier Jonas.

– Jeg har min samboer og naboer å takke for alt.

Det var på selveste julaften i 2021 at Jonas plutselig fikk hjertestans rett etter at han hadde isbadet i sjøen.

At han lever i dag, kan han takke sine tre naboer for, de er nemlig utdannet innen hjerte- og lungeredning.

– Jeg har hatt utrolig flaks, sier han.

Isbadet bestemte han seg for å ta på impuls.

– Jeg har vinterbadet én gang tidligere, og på formiddagen på julaften for et drøyt år siden var det strålende vakkert vær, og jeg fikk lyst til å ta meg et bad.

Falt baklengs

Kvelden før hadde foreldrene til hans samboer Jenny kommet til Mölnlycke. Grunnet pandemien var det nesten ett år siden de hadde møttes, og alle så frem mot en hyggelig jul sammen med Jonas og Jennys barn, Lily og Eddie.

– Under pandemien ble alle hjemme hos seg selv og feiret jul. Det ble litt trendy å isbade, og jeg tenkte at jeg også skulle gjøre det, forteller Jonas.

Jenny var litt urolig og sa at det kunne være farlig for hjertet, men han tullet det bort og sa at det ikke var noen fare for ham som var helt frisk.

Kledd i badebukser, badekåpe og en varmende parkas, gikk han den korte strekningen fra huset deres og ned til badeplassen ved Örtjärn.

Sammen med moren sin og barna fulgte Jenny med for å dokumentere julebadet med mobilkameraet.

– Selvet badingen var ikke noe problem. Det var kaldt i vannet, men ikke uutholdelig, sier Jonas.

På filmen som Jenny tok, ser man hvordan Jonas klatrer ned fra badestigen ved bryggen, samtidig som han lener seg mot henne og sier: «Gud, så kaldt det er. Tenk om jeg dør?»

Han rakk etterpå bare å gå et par meter opp mot badstuen der han hadde lagt badekåpen sin. Rett foran øynene på Jenny og barna falt han deretter baklengs og ble liggende med armene utstrakte i det ulendte terrenget som var fullt av trerøtter.

– Jeg skjønte først ikke hva som hadde skjedd, men så oppdaget jeg at Jonas var helt livløs. Jeg begynte å skrike om hjelp, så høyt jeg bare kunne. Mamma, som sto litt lenger borte med barna, tok hånd om dem, forteller Jenny.

Les også: Monicas jobb føltes meningsløs etter at tragedien rammet. Da tok hun et uvanlig karrierevalg

<b>LIVREDDERNE:</b> Christian Schmitt og Linda Jägard (til venstre) og Henrik Strömblad (lengst til høyre) er naboene som hjalp til med å redde Jonas Lundell. Til høyre for Jonas, står hans samboer Jenny Thorell.
LIVREDDERNE: Christian Schmitt og Linda Jägard (til venstre) og Henrik Strömblad (lengst til høyre) er naboene som hjalp til med å redde Jonas Lundell. Til høyre for Jonas, står hans samboer Jenny Thorell. Foto: Bo Håkansson

Husker ingenting

For Jonas selv var det som en bryter ble vridd om. Det ene sekundet var han full av liv og glede etter å ha turt å dyppe seg.

Det neste sto hjertet hans stille.

– Jeg husker ingenting fra den dagen, og det er kanskje best sånn. Jeg har noen fragmenterte minner av at svigerforeldrene mine kom dagen før og enkelte andre minner fra andre hendelser i desember, men det meste er borte, innrømmer han.

Den første som hørte Jennys desperate rop om hjelp, var Henrik Strömblad (38) som var på vei ned til stranden for å feire jul med sin familie.

– Jeg forsto med en gang at det var alvor, og løp ned til badeplassen. Det så ille ut da jeg kom frem. Mannen som lå på bakken, var helt grå i ansiktet, forteller han.

Henrik satte seg på huk ved Jonas og forsøkte å kjenne etter pulsen, men han viste ingen livstegn. Han satte derfor umiddelbart i gang med brystkompresjoner.

Samtidig hadde flere personer som befant seg i nærheten, ringt etter ambulanse.

HLR i diskotakt

– Jeg har tatt noen HLR-kurs (hjerte-lunge-redning, journ.anm.) gjennom årene, det siste i 2018 gjennom skolen jeg nå jobber på, og jeg visste hvor viktig det er at man gjør kompresjonene i takt og trykker ned skikkelig. Jeg hadde diskolåten Stayin' Alive i hodet mens jeg ga Jonas kompresjoner, forteller Henrik.

I mellomtiden løp en yngre jente i full fart opp mot husene som ligger ved sjøen, og ropte om det var noen som kunne hjerte- og lungeredning.

En av de første hun kom bort til, var Linda Jägard (45).

– Vi var akkurat på vei for å dra da hun kom løpende. Denne jenta kjenner datteren min, og vet at jeg har vært håndballtrener og kan en del om å ta hånd om skadde, forteller hun.

Dessuten hadde de, etter initiativ fra Linda, hadde et kurs i HLR på en kongress på jobben hennes noen år tidligere.

– Jeg visste at mannen min ikke kan noe om HLR, så jeg sendte ham for å hente distriktslegen Christian Schmitt som bor noen hus lenger bort, og løp senere ned mot badeplassen.

Les også: (+) Fem døtre eller motstandskamp? Gunnar (36) klarte ikke å velge

HOLDER SEG PÅ LAND: I år blir det ikke noe vinterbad på Jonas. Her er han sammen med samboeren Jenny og barna deres, Eddie go Lily.
HOLDER SEG PÅ LAND: I år blir det ikke noe vinterbad på Jonas. Her er han sammen med samboeren Jenny og barna deres, Eddie go Lily. Foto: Bo Håkansson

Var klinisk død

Da Linda kom frem til stedet, så hun at Henrik pumpet frenetisk på brystet til Jonas og at han trengte hjelp. Samtidig var Jenny i ferd med å få panikk.

– Jeg sa til Henrik at vi måtte begynne å telle kompresjonene høyt. Ved 15 kompresjoner avgjorde vi om vi skulle bytte plass, og ved 30 gjorde vi det.

På grunn av den pågående korona­pandemien var hverken Linda eller Henrik så gira på å gjøre innblåsinger, men Linda ba Jenny om å gjøre det.

Etter at Christian, som er spesialist i allmennmedisin, ble varslet av Lindas mann, skyndte han seg ned til badeplassen.

Lindas mann ordnet senere nøkler til en veibom slik at ambulansen kunne kjøre helt frem.

– Som tredje person på plass kunne jeg bare konstatere at Linda og Henrik gjorde alt riktig. Men prognosen var ikke god. Jonas var helt grå i ansiktet, og han var klinisk død.

De tre byttet på å gjøre brystkompresjonene mens Jenny fortsatte med innblåsingene.

At de var tre gjorde det lettere for dem å utføre den fysisk anstrengende innsatsen for å redde liv.

– Man fortsetter med hjerte- og lunge­redning til man er helt sikker på at alt håp er ute, og det kunne vi ikke være før ambulansen kom frem, sier Christian.

Det tok 23 minutter for ambulansen å komme til badeplassen, men for de involverte kjentes det ut som en evighet.

– Men de siste tre minuttene opplevde vi en forandring som ga oss håp. Fargen i ansiktet til Jonas endret seg, og jeg syntes jeg kunne kjenne en uregelmessig puls.

Les også: Tar et oppgjør med skammen rundt overgangsalderen: – Kvinner lider i stillhet

På sykehuset i to uker

Jonas ble kjørt med blålys til sykehuset, og ble behandlet der i to uker.

– Det sterkeste minnet jeg har, er at jeg våknet på sykehuset tre dager senere uten å ane hvor jeg var. Da jeg så alle slangene og maskinene, forsto jeg at jeg lå på sykehus, og jeg trodde jeg hadde blitt utsatt for en trafikkulykke, forklarer han.

Da en sykepleier forklarte at han hadde hatt hjertestans, hadde han vanskeligheter med å ta det innover seg.

– Det kom virkelig som lyn fra klar himmel. Jeg har alltid følt meg bra og trodde jeg hadde et friskt hjerte.

Det viste seg at hjertestoppen til Jonas var forårsaket av en trolig medfødt feil på den ene hjerteklaffen.

– Først var det snakk om at jeg skulle gjennomgå en hjerteoperasjon med én gang, men så viste det seg at det ikke var like akutt. Jeg har fått en pacemaker med hjertestarter operert inn. Men antageligvis må jeg operere hjertet om noen år.

Tilbake i full jobb

Jonas ble sykmeldt i tre måneder, men begynte deretter å jobbe igjen. I dag er han tilbake i full jobb og kjenner seg nesten som før.

– Takket være Jenny og mine naboer som holdt sirkulasjonen og syretilførselen i gang da hjertet mitt sto stille, har jeg klart meg uten å få varige mén.

Da 49-åringen fikk vite at han kunne nominere sine livreddere til Årets hjerte- og lungeredder 2021, en svensk pris som deles ut av Riksförbundet Hjärtlung og Svenska rådet för HLR, gjorde han nettopp det.

Og det ga resultater.

Ved en seremoni fikk Jenny, Henrik, Linda og Christian ta imot utmerkelsen Årets hjerte- og lungeredder 2021.

– Den prisen har de virkelig fortjent, sier en takknemlig Jonas.