Alkoholisme
Familiefar Øyvind (42) drakk 100 halvlitere i uken. Da måtte han ta et valg
Lenge sjonglerte han jobb og familieliv med et voldsomt alkoholkonsum. Vendepunktet kom da alt så som mørkest ut.
Øyvind Svenkerud (42) vokste opp i en familie med normalt forhold til alkohol.
Da han var 15 år gammel, begynte han å konsumere alkohol i små mengder. Han slet med dårlig selvtillit, dårlig selvfølelse og svekket selvbilde.
– Jeg følte meg som supermann da jeg drakk. De vonde tankene ble litt borte. Jeg kunne se de fine sidene ved meg selv, sier han til Klikk.no.
Øyvind smilte stadig og hadde et muntert humør. De fleste rundt ham trodde han alltid var blid, men det var ikke tilfellet.
På innsiden var det mørkt. Et mørke han prøvde å skjule for alle rundt seg.
Styrkeløft
Tenårene startet bra.
Øyvind var god i sport, og etter hvert begynte han med styrkeløft. Han fikk både NM medaljer og nordisk gull. Karrieren gikk oppover, men så stagnerte det.
– Alkohol som lenge ga meg bedre selvtillit og en slags boost, ble min fallgruve. Jeg ødela mange forhold. Jeg drakk vekk første året mitt på høyskolen, og ødela dermed idrettskarrieren min.
Øyvind ble mer og mer sugd inn i mørket. Han slet med psykiske problemer, og opplevde å få selvmordstanker.
Mental Helses hjelpetelefon: 116 123 – et gratis og døgnåpent telefontilbud der du kan være anonym. De har også døgnåpen chattetjenesten sidetmedord.no
Kirkens SOS: 22 40 00 40 – en døgnåpen krisetjeneste som tilbyr en anonym og uforpliktende samtale også på helligdager.
Ingen visste at Øyvind hadde det så vondt. Han holdt fasaden både på jobb og hjemme.
Etter hvert bestemte han seg for å flytte til Sørlandet der broren hans bor. Han hadde et håp om at han kunne rømme fra mørket.
Men slik ble det ikke. Styggen på ryggen ble med på flyttelasset.
Øyvind prøvde likevel å holde fasaden og leve et normalt og godt liv.
Han jobbet som vanlig, og alkoholbruket var under kontroll, trodde han.
Les også: Da den skjebnesvangre dagen kom, la Oddvar ut et punktum på Facebook
Styggen på ryggen
I 2008 møtte Øyvind sin nåværende samboer, Nina (44). «Kanskje ting blir bedre nå?», tenkte han. Men styggen på ryggen var sterk. Den ville ikke gi slipp på ham.
I starten festet han gjerne en gang i løpet av uken. Så ble det to dager med festing og drikking. Så tre. Og slik fortsatte det.
– Fra 2010 til 2021 drakk jeg i snitt fire til fem ganger i uken. Fra 2013 drakk jeg gjerne fem til seks ganger i uken.
– Det merkelige er at jeg ble pappa i 2013. Ofte tenker man «Nå må jeg virkelig ta meg sammen», men det skjedde ikke.
Øyvind satt så dypt i det. Han klarte ikke å komme seg ut.
– Jeg drakk bort begge pappapermisjonene mine. Jeg har ødelagt mange turer og stunder jeg kunne hatt med barna mine Eila (11) og Tiril (8). Ikke fordi jeg var stygg mot dem eller voldelig, men jeg var rett og slett ikke til stede.
Satt dypt i det
Øyvind tenkte på jobb og alkohol. Familielivet fikk lite plass i hverdagen hans.
– Jeg ble en egoist. Det er helt utrolig at jeg har greid å holde fasaden på jobb og holde det hemmelig. Det var 37,5 timers uker med manipulasjon, løgn og planlegging. Jeg er overrasket over at ingen oppdaget det, eller at ingen turte å konfrontere meg hvis de hadde en mistanke om det.
Kun Øyvinds nærmeste venner og familie visste om hemmeligheten hans. De prøvde stadig å oppmuntre ham til å få hjelp, men lenge nyttet det ikke.
– Jeg kunne drikke cirka 100 halvlitere i uken, én flaske sprit eller mengder med vin. Fra 2013 var jeg nesten aldri ute og drakk. Jeg satt gjerne hjemme i kjellerstuen mens familien var i overetasjen.
– Jeg satt dypt i det, det var vanskelig for dem å komme gjennom. Jeg kunne reagere med sinne, forsvar, angrep, og til og med bagatellisere det. Jeg var nødt til å ønske og slutte å drikke selv. Det ligger mye skam og skyld i det, og når man innrømmer det for seg selv, er det sårt og vondt.
Les også (+): Test av næringsinnhold i fiskekaker: Én får terningkast en
Vendepunktet
Så kom vendepunktet.
– Jeg var så sliten og lei. Jeg tenkte «Nå orker jeg ikke dette mer. Nå må jeg velge alkohol eller familie. Nå mister jeg alt hvis jeg ikke får hjelp».
Øyvind bestemte seg for å oppsøke hjelp og få behandling for alkoholismen.
– Hvis jeg ikke hadde søkt hjelp, hadde jeg mest sannsynlig ikke levd i dag. Da hadde barna mine vokst opp uten en far. Det er hjerteskjærende å tenke på. Jeg er glad jeg fikk hjelp, og at jeg turte å oppsøke hjelp.
Rusfri
Øyvind har vært rusfri i tre år og syv måneder.
I dag lever han et godt og innholdsrikt liv med familien sin.
– Jeg kan ikke ta igjen det tapte. Jeg har jobbet hardt for å ta vekk skyldfølelsen og skammen jeg hadde, sier han og fortsetter:
– Etter jeg ble rusfri har jeg hatt mange fine opplevelser med barna mine, og mange flere minner skal vi skape. Nå er jeg en tilstedeværende far, og jeg er takknemlig for at jeg har mine to døtre og samboer ved min side. Familien min har virkelig heiet på meg og støttet meg gjennom dette. Uten dem hadde jeg ikke klart det.
Øyvind jobber frivillig i Kirkens bymisjon, noe som har betydd mye for ham.
– Det har betydd mye. Det har hjulpet meg med å bli avholds og holde meg avholds.
Han jobber som erfaringskonsulent i rusbehandling i Blå Kors klinikk Loland, og studerer rus og psykisk helsearbeid ved siden av.
– Jeg brenner virkelig for å hjelpe andre. Jeg ønsker å hjelpe andre med å skape det livet jeg har klart å skape - uten rus.
Ta alkoholpraten før jul
Nå nærmer det seg juleaften, og flere liker å kose seg med med alkoholholdig drikke.
Øyvind oppfordrer andre til å ta alkoholpraten dersom det er nødvendig.
– Snakk med de det gjelder. Er du redd noen skal drikke for mye alkohol i et selskap, snakk med dem. Ta praten i god tid før, ikke gjør det når personen er godt ned i flasken. Da kommer man ingen vei. Spill gjerne på hvordan personen oppfører seg når hen blir full, sier Øyvind.
– Det er mange som kjenner på at noen i nære relasjoner drikker for mye, spesielt i høytider som jul. Det drikkes gjerne for mye rundt barn, noe som kan ødelegge feiringen for dem og skape et uhyggelig sted å være, legger han til.
Øyvind synes ikke alkohol og barn passer sammen.
– Det bør ikke drikkes rundt barn i julen. De som drikker alkohol blir gjerne mer påvirket enn de selv merker. Det skal ikke mye til før barn ser atferdsendringer.
Les også: Alkohol rundt barn: – Vi må passe på dette, selv om det kan være sosialt kleint å snakke om
1 av 3 nordmenn er bekymret
Undersøkelse viser at 1 av 3 nordmenn er bekymret for at noen som står dem nær (familie, venner kollegaer) har utfordringer med alkohol.
– Jeg tenker det er et høyt tall at hundretusener av nordmenn er bekymret for noens alkoholbruk. Samtidig er det dessverre ikke overraskende, når vi vet at 15 prosent av befolkningen har et risikofylt drikkemønster.
Dette sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til.
Alkohol kan påvirke mange relasjoner.
– Alkohol påvirker mange relasjoner. Og det er viktig å huske at det ikke behøver å være et stort alkoholproblem, for at relasjoner påvirkes.
– Det kan være partnere som er uenige om hvor mange glass man kan drikke foran barna, eller vennen som alltid blir litt fullere enn andre. Alkohol - og ulikt syn på alkohol - kan føre til krangling og uenighet.
Mange ønsker gjerne å ta opp alkoholproblemet med den det gjelder, men så er det flere faktorer som hindrer dem.
– Noen frykter hvilke reaksjoner som vil komme, og følelsene som vil dukke opp. Vil den andre bli sint, veldig lei seg eller forsøke å latterliggjøre deg?
– Andre igjen kan være usikker på om de er riktig person til å ta opp problemet, og om ikke noen andre som står mer nær bør gjøre det, eller synes det er dobbeltmoralsk å ta det opp – fordi man drikker selv. Men andre igjen kan være veldig usikre på hvordan man i det hele tatt snakker om noe slikt.
Alkoholpraten
Organisasjonen Av-og-til laget et nytt verktøy kalt «Alkoholpraten.no», utviklet med forskere og eksperter på feltet – blant annet psykologspesialist og alkoholforsker Fanny Duckert.
Verktøyet skal hjelpe de som er bekymret for noen sin alkoholbruk til å vite hvordan de kan ta det opp på en god måte, og hvordan de kan forberede seg på reaksjonene som vil komme.
– Hvorfor er det lurt å ta alkoholpraten?
– Vi synes det er viktig å si at dersom du har en bekymring, liten eller stor, har du rett til å ta den bekymringen på alvor. Det å gå med en bekymring er ubehagelig. Du eier din bekymring, og i beste fall kan det at du lufter den også bidra til noe positivt for den det gjelder, svarer Kaski.
– Hvordan kan man ta opp denne praten med familie, venner eller kollega?
– Målet med «Alkoholpraten» er at du skal få skreddersydde råd til din situasjon, basert på hvor bekymret du er, hvilken relasjon det er snakk om – og hva du er bekymret for om du tar opp temaet, sier Kaski.
Her er tre generelle råd fra Kaski i Av-og-til:
1. Viktig å velge et tidspunkt hvor begge er edru. Det øker sannsynligheten for en god prat.
2. Ta utgangspunkt i din egen bekymring, og egne opplevelser. Det kan være lett å gå rett til «du må endre på det», eller «du gjør alltid dette». Men det kan gi bedre effekt å ta utgangspunkt i seg selv, og si at «jeg er bekymret fordi …», eller «jeg opplever dette, fordi…».
3. Tenk gjennom hva du har lyst til å si, hva du opplever, og hvordan du har lyst til å ta praten. Rett og slett forbered deg på hva du skal si, og hvordan den andre potensielt kommer til å reagere.
– Som pårørende kan man aldri tvinge noen til å endre vanene sine. Det er bare den som drikker som kan endre vaner. Det kan være vondt i de tilfellene hvor man ikke føler man når igjennom til den man er bekymret for, sier Kaski og fortsetter:
– Samtidig har du tatt grep, og gjort noe med din egen bekymring. Det har verdi. Og så vet vi at mange av dem som oppsøker hjelp, har hatt noen som har tatt praten om alkohol med dem.