arbeidsplass for alle

Endelig føler Beathe gleden av å være til nytte: – Nå har jeg det veldig bra

Takket være en stiftelse som gir utviklingshemmede en sjanse i hverdagen, har Beathe fått en hverdag hun trives med.

<b>FLITTIG:</b> – Jeg fikk opplæring i to uker, og da klarte jeg å gjøre oppgavene alene, sier Beathe Hedegaard-Friis.
FLITTIG: – Jeg fikk opplæring i to uker, og da klarte jeg å gjøre oppgavene alene, sier Beathe Hedegaard-Friis. Foto: Kristina Vosyliene
Publisert

– Nå holder jeg på med lunsjservering, så jeg kan ikke snakke med dere ennå. Men vi ses etterpå sammen med Anne Kristine, sier Beathe Hedegaard-Friis (53), mens hun haster videre på Fyllingsdalen behandlings­senter i Bergen.

Hun er litt streng i stemmen, det er tydelig at hun ikke vil sluntre unna oppgavene sine. Rundt det dekkede bordet bak henne sitter avdelingens be­boere og spiser.

Vi er for tidlig ute til avtalen vår og rusler litt rundt der hun jobber for å få et inntrykk av arbeidshverdagen hennes.

Med den hvite uniformen og nyfarget, rosa hår er Beathe lett å kjenne igjen i korridorene. Her har hun vært siden 2017 og er svært fornøyd med det.

– Jeg bor i et bofellesskap, og det er noen som trenger en del hjelp. Men jeg er såpass selvstendig at jeg klarer meg selv. Jeg vasker tøy, lager mat, vasker boligen og går turer alene, forteller Beathe stolt.

Da skulle det bare mangle at hun ikke skulle få seg en jobb også. Hun er nettopp ­ferdig med arbeidsdagen på behandlingssenteret. Her er hun hver uke, mandag til torsdag, fra klokken åtte til klokken to. Oppgavene er vasking, dekking av bord, klargjøring av måltider og andre oppgaver.

– Det var noen i bofellesskapet mitt som fortalte at «Helt med» hadde utlyst en stilling. Jeg søkte først på en annen jobb som jeg ikke fikk. Men så kom utlysningen på stillingen her, og da fikk jeg fire ukers prøvetid. Det var to stykker som ga meg opplæring og viste meg hva jeg skulle gjøre. Etter halvannen uke klarte jeg å gjøre det helt selv, forteller hun.

Beathe brukte litt tid på å bli vant til den nye jobben. Rutinene var en ting, men det å jobbe med mennesker fører ofte med seg ting man kanskje ikke er helt forberedt på.

Men nå trives hun veldig godt.

Les også: Maria var plaget med slitenhet og kløe, men ignorerte symptomene. En dag forsto hun at noe var alvorlig galt

Inkluderende arbeidsliv

– «Helt med» er en stiftelse, og målet er å inkludere mennesker med utviklingshemming i arbeidslivet. Det gjelder både innen det offentlige og det privat næringsliv i hele Norge, forteller Anne Kristine Vetås.

Hun er jobbspesialist i «Helt med» og har jobbet der i nesten tre år. Hun er Beathes kontaktperson og følger henne opp slik at både arbeidsgiver og Beathe er fornøyde. I hyppig dialog med begge parter ber hun om både ris og ros.

<b>ENGASJERT:</b> – Det føles veldig meningsfullt å se hvordan folk blomstrer når de trives på jobb, sier Anne Kristine Vetås.
ENGASJERT: – Det føles veldig meningsfullt å se hvordan folk blomstrer når de trives på jobb, sier Anne Kristine Vetås. Foto: Kristina Vosyliene

– Vi samarbeider med ­kommuner og bedrifter i hele Norge for å finne den beste kandidaten for arbeidsopp­gavene som skal løses. «Helt med» utlyser stillingene, og vi går igjennom søknadene og finner kandidater vi tenker kan passe til dem. Intervju­rundene foregår hos arbeids­giver, og vi er til stede som støttespillere. Den som blir ansatt, får to faddere på arbeidsplassen, forteller Anne Kristine.

Den utvalgte får fire ukers prøvetid med svært tett opp­følging fra «Helt med». Når de fire ukene er omme, skal man vurdere om vedkommende får en prøvetid på seks måneder, med like betingelser som en arbeidstager.

De beholder ­uføretrygden og mottar i tillegg lønn tilsvarende minimum 20 prosent av sammenlignbar tariff.

– Vi setter opp arbeidstider og blir enige om detaljer ved ansettelsen i kontraktsmøtet. I ettertid er jeg tilgjengelig for spørsmål og kan bistå med hva det skulle være av situasjoner som måtte oppstå underveis. Noen av arbeidstagerne liker å prate i telefonen, andre vil møte meg til lunsj, forklarer Anne Kristine.

Samvittighetsfull og flink

Beathe og Anne Kristine har blitt godt kjent i løpet av de nesten tre årene sistnevnte har fulgt henne opp. Beathe vet hvordan hun vil at ting skal være, er veldig samvittighetsfull og ønsker å gjøre en god jobb.

Anne Kristine forteller at Beathe får skryt for hvor god hun er med de eldre. Hun er flink i jobben sin og passer på å spørre kollegaene sine om de trenger hjelp innimellom.

– Jeg har hatt to jobber før. Den første jobben var i trykkeriet på Haukeland Sykehus, men så ble trykkeriet nedlagt. Da sa jeg at jeg gjerne ville jobbe i en barnehage. Det gikk greit, og det var kjekt. Jeg trivdes veldig godt med barna, men jeg syntes det var trist at de andre voksne som jobbet der, ikke snakket så mye med meg i lunsjen. Jeg følte meg utenfor og sluttet, sier Beathe.

I jobben hun har nå, er det annerledes:

– Her på behandlingssenteret snakker alle med meg, og det er veldig hyggelig. Jeg liker kollegene mine veldig godt, de er greie og snille. Jeg har lært mye siden jeg startet her, sier Beathe.

Det sosiale er viktig for Beathe. Hun er ikke så ofte sammen med venner på fritiden. Riktig nok har hun noen hun treffer av og til i bofellesskapet ved siden av bygningen hun bor i. I tillegg har hun to bestevenninner, én av dem ble hun kjent med på trykkeriet.

På fritiden liker hun å holde på med diamond painting, lage bilder av fargefulle stener på et klebende lerret. Det gir henne ro i sjelen, det virker nærmest terapeutisk når hun holder på. Hvis været er fint, går hun gjerne tur, sammen med noen eller alene. Hun har fri hver fredag, og da trener hun.

– Det var ganske lange ­dager i den perioden da jeg ikke hadde jobb. Det var i 2015 og 2016. Det var veldig kjedelig. Nå har jeg gode kolleger å spise lunsj sammen med og prate med, forteller hun.

Les også: (+) – Å vokse opp med René har gjort meg til den personen jeg er i dag

Ser dem blomstre

Anne Kristine har jobbet med mye annet i sitt yrkesliv, hun er utdannet frisør i bunnen og jobbet i mange år som det. Men nå har hun funnet en jobb i «Helt med» som er både ­variert, innholdsrik og men­ingsfull.

– Jeg har nå lang erfaring i «Helt med», og har opparbeidet en god forståelse for hvordan man kommuniserer med og, ikke minst, motiverer de jeg jobber med. For tiden har jeg 30 arbeidstagere jeg følger opp, og jeg har blitt veldig glad i dem alle sammen. Det føles som et privilegium å se dem blomstre og utvikle seg etter at de har kommet i jobb, forteller hun.

Ved første møte kan mange være usikre, stille og sjenerte. Det endrer seg etter hvert som de finner plassen sin og mestrer oppgavene sine på ­arbeidsplassen.

<b>SAMARBEID:</b> Anne Kristine og Beathe har blitt godt kjent gjennom jobben, og smilet er aldri langt unna.
SAMARBEID: Anne Kristine og Beathe har blitt godt kjent gjennom jobben, og smilet er aldri langt unna. Foto: Kristina Vosyliene

– Jeg har den beste jobben, og sier på tull at jeg har 30 barn. Plutselig begynner de å prate og engasjere seg i sam­talen, det er ofte stor forskjell på før og etter jobbstart. De blir tryggere på seg selv og mer fornøyde, og det er så gøy å se. Mange sier at de er så glad for at de har en jobb. For ellers hadde de snudd døgnet, sier Anne Kristine.

Les også: Det startet med uskyldig erting i barnehagen. I dag kan Emma bli sjokkert over voksnes oppførsel

Å være til nytte

Dagene går mye raskere når vekkerklokken ringer fire dager i uken og oppgaver skal utføres. For Beathe starter dagen som regel med frokostservering, og hun er god på å lage «deilige brødskiver med pålegg», som hun sier.

– Det blir en del matlaging og servering, men jeg rydder og vasker også. Jeg tar det jeg rekker i løpet av en arbeidsdag. Jeg er ikke inne på rommene til de eldre, men jeg kan følge dem inn om de trenger hjelp til det, forklarer hun.

I tillegg er hun veldig glad i å bli involvert om det er noe ekstraordinært som skjer på huset. Som den årlige festivalen «Det er festival». Da får Beathe presentere de som kommer på besøk. Ofte er det kjente mennesker.

– I år er det Anita Skorgan. Hun er helt fantastisk, og jeg har hørt musikken hennes på Spotify. Jeg har spurt noen som er frivillige og som jobber her, om jeg kan få lov til å presentere henne. De skal ta det opp, men jeg vet at jeg får lov, sier hun og ler.

Hun vet ikke hva hun skal si ennå, det trenger hun å tenke litt på. Selv om Beate er veldig fornøyd med jobben, er det ikke alle dager som er solskinnsdager. Det fine er at da snakker de gode kollegene med henne og gir henne den oppmuntringen hun trenger.

– De sier at jeg klarer dette her, og det er jo sant. Om jeg ikke hadde jobbet, hadde jeg bare gått hjemme og kjedet meg. Det hadde jeg ikke klart. Da hadde jeg gått på veggen. Akkurat nå har jeg det veldig bra og trives veldig godt, sier Beathe.

Denne saken ble første gang publisert 26/09 2024.

Les også