Livet etter korona:

Eksperter: Slik blir hverdagen din nå

– Den største forskjellen er definitivt at livet ikke blir det samme igjen.

<b>DELER SINE TANKER OM DEN NYE HVERDAGEN:</b> Sosialantropolog Gunn-Helen Øye, fremtidsforsker Anne Skaare Nielsen og psykolog Ragnhild Bang Nes.
DELER SINE TANKER OM DEN NYE HVERDAGEN: Sosialantropolog Gunn-Helen Øye, fremtidsforsker Anne Skaare Nielsen og psykolog Ragnhild Bang Nes. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen, Marianne, Anne Kring og Privat
Først publisert

Hva har vi egentlig lært av halvannet år med korona – og hvordan blir livene våre framover? Sjekk hva framtidsforskeren, lykkeforskeren og sosialantropologen tror!

Framtidsforskeren:

Hvordan tror du livet blir etter pandemien?

– Vi går fra mer til bedre, knyttet til både bærekraft, empati og menneskelighet på arbeidsplassen. Vi ser ting tydeligere og rykker opp et nivå i «livets dataspill». Vi kaller det The great resignation. I dette begrepet ligger det at vi ikke orker mer piss, rett og slett. Kriser forsterker og transformerer. Hadde du det bra i livet fra før, har pandemien sannsynligvis ført til at du har kost deg enda mer. Levde du i et voldelig forhold eller hatet jobben din, er det sannsynlig at pandemien har forsterket dette. Kvinner i hopetall har forlatt hjemmene sine under koronakrisen. Nedstengningen gjorde det uutholdelig for mange, og en del har tatt konsekvensene og gjort om på livet sitt, sier framtidsforsker og futurist Anne Skare Nielsen.

Hun har en bachelor i biologi og en master i statsvitenskap fra Københavns Universitet.

Les også: (+) «Alle» gleder seg til at Norge åpner opp. For meg er det et mareritt

Hva blir den største forskjellen fra slik vi levde før?

– Pandemien har vært en oppvåkning for mange. Voksne mennesker ønsker å ta seg sammen, og dette innebærer dårlig samvittighet for en del. Mange har innsett at det er mulig å leve på en måte der de jobber smartere og har mer tid til å være sammen med familien, for eksempel. Men det å ha dårlig samvittighet er ikke farlig. Det er et tegn på at du er et godt menneske, og i dette ligger én av forskjellene: Vi skal ha gode mennesker til å fylle flere roller i samfunnet. Nye rollemodeller som viser at du kan leve livet på en annen måte. Nå sier vi takk for det vi arvet fra foreldrene våre og fokuserer på å finne vår egen sannhet.

– Den største forskjellen på livet før, nå og framover, er at de usunne vil bli mer usunne – og at de som har det vanskelig, vil få det enda vanskeligere. De som har tatt grep, og som har overskudd til å hjelpe, vil bli våre nye pionerer. Ikke teknologiske pionerer, men sosiale pionerer som ser det som sin oppgave å bidra til å skape et godt og mer naturlig liv for andre.

<b>NYE FORBILDER:</b> Anne Skare Nielsen mener at de som har tatt grep i koronatiden og forbedret livene sine til det bedre vil bli våre nye rollemodeller og sosiale pionerer.
NYE FORBILDER: Anne Skare Nielsen mener at de som har tatt grep i koronatiden og forbedret livene sine til det bedre vil bli våre nye rollemodeller og sosiale pionerer. Foto: Anne Kring

Hva har vi lært dette halvannet året?

– Vi har lært at verden ikke raser sammen fordi vi sitter hjemme, at vi har mange gode teknologiske systemer – og at naturen er deilig, tar oss imot og kysser oss i pannen. Naturen er gratis og gjør oss godt. Vi har lært å ta vare på lokalsamfunnet – og at skolen mangler viktige redskaper. Vi burde hatt en nasjonal digital skole, som alle barn kan logge seg inn på ved lockdown – eller om de er syke, introverte, høysensitive eller har skolevegring, for eksempel. Vi har lært at det er mulig å leve mer fleksible liv. Det å holde fast hører fortiden til. Verdiene handlet da om å skaffe seg et hus og eie en masse ting. Vi ville ha trygghet og styr på ting. Framtiden derimot, den er fleksibel og har et mer variert uttrykk.

Hva er det mest positive vi tar med oss videre?

– Det mest positive handler ikke om hvordan vi kan få mer ut av hverandre og av tilværelsen, men om hvordan vi kan få noe bedre ut av hverandre og livene våre.

Les også: Bør du ta koronavaksinen hvis du er gravid? Dette svarer de norske ekspertene

◆ Lag flere «kaker»: Det er stor forskjell på å stå på kjøkkenet med ingrediensene foran seg – egg, mel, melk og sukker, for eksempel – og på å kunne ta noe ut av ovnen etterpå. Sånn er det med et godt familieliv, et blomstrende lokalsamfunn og en solid virksomhet, også. Du må selv stå for magien.

◆ Gjør det på din måte: Du må selv finne riktig mengde og blandingsforhold på kakeingrediensene. Noen ganger tar du salt i stedet for sukker, andre ganger faller kaken sammen. Ikke gi opp, prøv igjen! Når du elter, rører og eksperimenterer, øver du deg og blir god. Symbolsk handler dette om at du utvikler deg og blir et bedre menneske.

◆ Vær raus med ros: Vi må bli bedre til å rose hverandre, og samtidig erkjenne at det som funker for andre ikke nødvendigvis funker for oss. Kanskje synes du at de andres kaker smaker vondt – men unn dem likevel å være fornøyde med det de har fått til.

◆ Vær sammen med andre: Ingen gjør suksess helt på egenhånd – og ikke er det noe gøy å sitte alene og spise kake, heller.

◆ Glem det perfekte: Føler du deg som en deigklump? Da er du på rett vei! Legg bak deg tiden da du ikke snakket om problemene og traumene dine. Dropp målet om det perfekte. Gi slipp – og det vil skje en transformasjon.

Se mer

Sosialantropologen:

Hvordan tror du livet blir etter pandemien?

– En konkret forskjell er at kvalitet har knust kvantitet, og at pandemien har gjort oss mer selektive. Kino og restaurantmiddager vil komme tilbake i livene våre, men jeg tror vi snakker om et annet omfang enn tidligere. Mange velger ut den ene kinofilmen og er fornøyd med å ha vært på kino. Den ene forestillingen på operataket gjør nok enda mer med oss nå enn tidligere. Vi lever godt på den erfaringen og lar den få hvile lenger i oss enn før, sier Trendforsker og sosialantropolog Gunn-Helen Øye.

Hva blir den største forskjellen fra slik vi levde før?

Da Olaug solgte leiligheten, fikk hun en overraskelse som snudde livet hennes...
Pluss ikon
Da Olaug solgte leiligheten, fikk hun en overraskelse som snudde livet hennes på hodet. Så rammet et nytt sjokk

– Den største forskjellen er definitivt at livet ikke blir det samme igjen. Hverdagene, og selve livet, forblir annerledes etter pandemien. Det blir definitivt mer hjemmekontor! Før pandemien var det en økende grad av fleksikontor, men dette ble sett litt ned på. Hjemmekontor ble gjerne latterliggjort og kalt «gjemmekontor». Men erfaringene fra pandemien viser at hjemmekontor gir mindre sykdom – og produktiviteten har ikke sunket.

– Professor i sosiologi Sverre Lysgaards gamle analyse om «arbeiderkollektivet» stemmer. Den viser at forandring faktisk gir økning i produktiviteten. Klemming blir det mindre av. Håndtrykk også. Mange viser derimot mer glede gjennom ansiktsuttrykk og smil – og med ord når de møter mennesker. Hilseritualer i hverdagen er selve limet i øyeblikksmøter, og vi er i ferd med å skape nye hilsningsformer. Selv har jeg valgt den buddhistiske formen: Hendene samlet, håndflate mot håndflate, foran hjertet.

Les også: Derfor kan noen mennesker spre mye mer smitte enn andre

<b>NYE PERSPEKTIVER:</b> Pandemien har gjort at vi har fått kjenne på egen ensomhet, men også på det globale fellesskapet, mener Gunn-Helen Øye. Hun er trendforsker og sosialantropolog.Cand.polit. fra Universitetet i Oslo og har en mastergrad i Luxury management fra moteskolen Polimoda i Firenze. Jobber for flere store mote- og dagligvarekjeder..
NYE PERSPEKTIVER: Pandemien har gjort at vi har fått kjenne på egen ensomhet, men også på det globale fellesskapet, mener Gunn-Helen Øye. Hun er trendforsker og sosialantropolog.Cand.polit. fra Universitetet i Oslo og har en mastergrad i Luxury management fra moteskolen Polimoda i Firenze. Jobber for flere store mote- og dagligvarekjeder.. Foto: Werner Anderson

Hva har vi lært dette halvannet året?

– Et venneløst liv og hjemmekontor har latt oss erfare vår egen ensomhet, men også et globalt fellesskap. Vi forstår nå at vi trenger «de andre», verdenssamfunnet, for at lille jeg kan leve i trygghet. Pandemien berører hvert eneste menneske på jordkloden vår. Noe lignende har ikke engang slått oss tidligere. Nå har vi erfart det og fått et nytt og viktig perspektiv. «Den norske dugnaden» har vist at vi nordmenn stoler på myndighetene og erfarer at vi blir tatt vare på. Jeg opplever at det har vært godt for oss å kjenne på dette sosialdemokratiske fellesskapet.

Hva er det mest positive vi tar med oss videre?

– Kanskje det at ensomheten også er fin – og ikke så skremmende. Refleksjonene kommer i ensomheten og gir oss råd om det videre livet – slik jeg ønsker det for meg selv og mine. Alle trenger imidlertid ikke å flytte ut til havgapet for å finne «den nye meg». Det holder å bestemme seg for å avslutte Netflix eller HBO, for eksempel.

Les også: «Hjemmekontor er ikke fremtiden … for meg»

◆ Ta en digital detox: I hverdagen, som har blitt enda mer digital, trenger vi å legge inn en digital fridag. Det er vanskelig, og jeg skal innrømme at det faktisk var enda vanskeligere enn jeg hadde trodd. Men så godt det var … Å få ordentlig hvile en hel søndag!

◆ Hold igjen når samfunnet åpner: Sørg for å fortsette å holde det ryddig, ikke bare i klesskapet ditt, men også i selve livet. Hvem og hva skal du omgi deg med?

◆ Lytt innover: Under pandemien har vi blitt tvunget til å stoppe opp og lytte til oss selv. Fortsett med det. Vi må alltid gå innover før vi går utover.

◆ Ikke øk tempoet for mye: Sett deg ned. Sitt stille i 15 minutter. Se ut av vinduet eller inn i veggen. Kjenn etter: Hvem er jeg nå? Det er ikke bortkastet tid. Det gjør noe med deg.

◆ Memento mori: Husk å leve dypt og inderlig.

Se mer

Lykkeforskeren:

Hvordan blir livet etter pandemien?

– Mange vil gjenoppta vaner og uvaner og fortsette som før. Pandemien blir for dem stående som en av livets parenteser. Samtidig vil kriser som varer over tid, som koronaen, bidra til nye atferdsmønstre og hverdagsrutiner. Mange har satt seg nye mål og fått større perspektiv på ting. Historien og forskningen viser at vi mennesker er svært tilpasningsdyktige. På godt og vondt. Gjennom historien har vi tilpasset oss naturkatastrofer, uår og konflikter. De fleste har opplevd personlige kriser og reist seg etter nederlag. Tilpasningsevnen fungerer som et psykologisk immunforsvar og bidrar til at vi mestrer nye situasjoner og venner oss til det livet vi får, sier lykkeforsker Ragnhild Bang Nes.

<b>MER TILSTEDE:</b> Verdien av færre valg og et litt mer saktegående liv er noe psykolog og lykkeforsker Ragnhild Bang Nes (t.h.) mener vi tar med oss videre.
MER TILSTEDE: Verdien av færre valg og et litt mer saktegående liv er noe psykolog og lykkeforsker Ragnhild Bang Nes (t.h.) mener vi tar med oss videre. Foto: Astrid Waller

Hun er psykolog og forsker ved Folkehelseinstituttet og har i en årrekke forsket på hva som gir oss hverdagsglede og livskvalitet. Er også en av programlederne i Kamilles podkast Summa Summarum.

Hva blir den største forskjellen fra slik vi levde før?

– Under pandemien har vi utviklet, videreutviklet og etablert rutiner for større fleksibilitet. Både i jobb, undervisning og kommunikasjon. Dette vil definitivt prege framtiden. Men det er vanskelig å komme med spådommer. Ikke engang meteorologene liker å varsle været for lengre perioder. Det viktigste er at vi nå befinner oss i en situasjon som gir unike muligheter for oss mennesker. Jeg håper at vi alle griper disse mulighetene! Jeg håper også at politikken framover i større grad vil være basert på kunnskap og opprettholde fokuset på de viktige spørsmålene, som hva som skal til for å sikre lange, rettferdige og gode liv.

◆ Knytt bånd: Sosiale relasjoner, både nære og fjerne, er grunnleggende for gode liv. Ingenting immuniserer oss bedre i møte med kriser og utfordringer, og lite gir større glede enn gode relasjoner. Det å gjøre hyggelige ting sammen med – og for – andre, er kanskje det viktigste du kan gjøre nå.

◆ Vær oppmerksomt til stede: Vær til stede der du er. Her og nå. Enten du er alene, eller sammen med de du har rundt deg. Kjenn sola som varmer i ansiktet, lytt til lyden av regnet som drypper og nyt smaken av bærene du plukker. Vær samtidig oppmerksom på hva du føler inni deg. Ikke hast videre med en gang. Bruk litt tid på å reflektere over erfaringene dine.

◆ Vær aktiv i naturen: Fysisk aktivitet og naturopplevelser er mirakelmidler. Begge deler er en slags lykkeeliksirer, og i kombinasjon er effekten muligens uslåelig!

Ikke noen markup/edit-modus definert for desktop

◆ Sørg for å få sosiale doser: Forskning viser at de med hjemmekontor er mer deprimerte og ensomme enn de som fremdeles er på arbeidsstedet sitt. Mange arbeidsplasser ser for seg muligheten for innsparinger ved å droppe kontorer, men dette kan bli dyre løsninger på sikt. Vi er flokkdyr som trenger hverandre. Vi trenger å føle at vi har verdi og tilfører andre verdi. Ikke glem det!

Se mer

Hva har vi lært dette halvannet året?

– Koronakrisen har, for mange av oss, tydeliggjort at livskvalitet kan være kortreist og bærekraftig. Vi har lært at kildene til et godt liv ikke primært ligger i økt forbruk, men i gode relasjoner, helse og nære opplevelser. Vi har erfart at det er godt å leve i et tillitssamfunn med økonomiske ressurser. Dessuten har vi lært at gode relasjoner gir økt livskvalitet og bedre psykisk helse. Pandemien har også vist oss hvor nært forbundet vi er på kloden. Hva en vietnamesisk gårdbruker, en nigeriansk sykepleier, en spansk kjernefamilie eller en norsk billedkunstner gjør, kan fort prege store deler av verden. Dette er nok en visshet mange vil ta med seg videre.

Hva er det mest positive vi tar med oss videre?

– Under pandemien ble valgalternativene færre og enkelte valg ble tatt fra oss. Frihet fra valgfrihet og verdien av saktegående tid, er erfaringer vi kan ta med oss inn i mer normaliserte hverdager. FOMO (Fear of Missing Out) kan erstattes med JOMO (Joy of Missing Out). Pandemien har vist at de fleste slutter opp om en politikk som prioriterer liv og helse – og at nød lærer naken kvinne å spinne. Vi har erfart at innovasjon og framskritt kan samskapes når vi møter en felles utfordring og en delt fare.