pride
En dag kom en dame bort til Marius: – Hun tok meg i armen, dro meg inn i et hjørne og sa «Jeg skal be til Gud om tilgivelse for deg»
Det hele startet med en fascinasjon og en interesse. For Marius (21) ble det en måte å finne seg selv på.
En solrik junidag møter Marius Normann (21) smilende opp ved døråpningen. Det store smilet og det krøllete håret fanger oppmerksomheten.
Han legger håret bak ørene med de nystøpte rosa neglene, og de glinsende gulløredobbene trer frem.
Han leder veien opp trappa og inn på barndomsrommet sitt ikledd en grå shorts, hvit t-skjorte og enhjørningstøfler.
Det første som møter deg er det fargerike regnbueflagget på veggen, og de glitrende høye hælene i skohylla.
Marius identifiserer seg som ShadyDeStroyer når han velger å vekke henne til livet. Det hele startet inne på dette soverommet.
En voksende interesse
– Da jeg var yngre, pleide søsteren min, Helga, å ta på meg sminke. Vi så på sminkevideoer på Youtube sammen. Sminke hadde lenge vært fascinerende, men jeg startet ikke å utforske det ordentlig før i førsteklasse på videregående skole.
- Drag blir som regel definert som et midlertidig skifte av kjønnsuttrykk, det vil si å opptre som et annet kjønn fortrinnsvis ved sceneopptreden.
- Drag er ikke det samme som transvestisme. Dette fordi omkledningsprosessen for en som kler seg i «drag» ikke nødvendigvis er avgjørende for følelsen av å være en hel person, eller å uttrykke sin kjønnsidentitet, men her kan det også være glidende overganger.
- For en del dreier det seg om en viktig side ved deres identitet.
Kilde: Store norske leksikon
Marius sin nye fascinasjon og interesse vokste seg større. Da han var 16 år, kledde søsteren ham i drag, og like etterpå ble ShadyDeStroyer (Shady) skapt. På den tiden visste ikke Marius mye om drag, kun det han hadde sett på Rupaul's Drag race.
– Da jeg lagde en personlig drag, lærte jeg mer om miljøet og jeg fant ut at det har mange sider ved seg, forteller Marius mens han gjør seg klar for å sminke seg.
Han strekker seg etter foundation-flaskene i skapet ved siden av vasken.
På badet like ved soverommet har han en hylle full av sminke. Der ligger det fargeriket øyenskyggepaletter, foundation flasker, sminkepung og en krukke med sminkebørster.
– I all hovedgrunn var Shady en måte for meg å utforske mer om meg selv, og finne ut hvem JEG er. Jeg blir aldri en stor drag-artist, men jeg har funnet en fascinasjon i sminke og en interesse jeg personlig liker.
– Det har ført til at når jeg skal finne på noe hyggelig, så sminker jeg meg for å se og føle meg litt ekstra fin. Men jeg tar ikke med meg Shady, hun forblir hjemme.
Les også (+): Mitt sosiale liv tok slutt, nå lever jeg ut alt på Facebook. Er det negativt?
Innenfor soverommets fire vegger
Shadydestroyer er ikke en Marius blotter for verden. Som regel holder hun seg innenfor soverommets fire vegger. Men hun er likevel en del av Marius han ikke er redd for å vise frem.
– Jeg lagde en Instagram som heter ShadyDeStroyer som først og fremst er for vennene mine. Det var min måte å vise henne frem på og introdusere henne for andre. Det startet egentlig som tull, men så begynte vennene mine å følge den. Da prøvde jeg så godt jeg kunne å være drag, selv om jeg ikke var noe god på det.
– Jeg følte det bidro til å utvikle meg som person, og det fikk frem en side av meg som ikke kom frem så ofte.
Marius ser ned på de sterke fargene på palettet og vurderer hvilke farger han skal ta. «Det er pride måned, så kanskje vi skal ta noen fine pride farger», mumler han til seg selv mens han fører kosten forsiktig på en knæsj blå farge.
– Jeg tar ikke på meg drag-sminke nå, men dette er et eksempel på en sminkelook jeg kunne hatt når jeg skal ut og finne på noe gøy.
Ble snakket til av fremmed dame
Pride, eller gay pride («homofil stolthet»), er en feiring av skeiv kjærlighet og mangfold.
Sidan tidlig 1980-tallet har pride-feiringene satt sitt preg på norske byer og tettsteder, og gjort det skeive miljøet stadig synligere i det norske samfunnet.
Derfor er juni pride-måned:
Pride oppsto som minnemarkering for Stonewall-opprøret 28. juni 1969.
Klientellet på baren Stonewall Inn i New York City hadde over lang tid blitt trakassert av politiet, og gjorde denne kvelden opprør mot politiets arrestasjoner.
Opprøret har blitt stående som et viktig symbol og startskott for den moderne homokampen, hvor diskresjon og undertrykking ble bytta ut med stolthet, åpenhet og krav om retter.
Kilde: Store norske leksikon.
Pride for Marius er en viktig markering, og han ser frem til å ha en koronavennlig feiring med vennene sine. For ham er Pride en måte å vise at det er helt lov og greit å være seg selv.
– Pride for meg er både en feiring av tidligere forkjempere for rettigheter for LGBTQ+, og for eksiterende ungdom som ikke er sikker på seg selv enda. Samtidig som det er en mulighet for det skeive samfunnet å vise seg frem uten å være redd for å få hets. Sist, men ikke minst, så er det en måte for skeive folk å møtes og bli kjent.
– Det er viktig å fortsette å sette søkelyset på rettighetene til LGBTQ+ mennesker rundt om i verden der ikke alle har det like bra.
Selv om åpenheten har ført til mye positivt for Marius, så hender det også at han opplever sjokkerende opplevelser som skaper frykt.
En dag var Marius på togstasjonen på Nationalteateret i Oslo alene. Han sto ventende på toget kledd i bukse, genser og med sminken på. Plutselig kom en eldre dame bort til ham.
– Hun tok meg i armen, dro meg inn i et hjørne og sa «Jeg skal be til Gud om tilgivelse for deg». I det øyeblikket sto jeg bare der. Jeg var sjokkert og det føltes svært ubehagelig. Jeg fikk kjenne på hvor ekkelt det er. Når jeg tenker på situasjonen i dag, så er jeg bare glad for at det ikke har skjedd verre og farligere ting med meg, for det kan skje, og det skjer med mange der ute.
Les også: Sjokkert over hetsen
– Et dust konsept
– Så lenge jeg kan huske har jeg hatt tanker om at jeg liker gutter, og jeg hadde ikke noen negative tanker rundt det. Det var ikke før på starten av ungdomsskolen at jeg fikk et inntrykk av hva det er å være homofil, og det negative bildet assosiert til det.
– Jeg liker å tro at jeg var relativ åpen om min seksualitet, men jeg tror jeg var litt skamfull de første årene på ungdomsskole før jeg lærte mer om homofili.
Etter det var det aldri noe Marius la skjul på. Han opplevde aldri en «kom ut av skapet» opplevelse.
– Det er et dust konsept at det skal være en så stor greie som viser at det er unormalt å like det samme kjønn. Det var bare en del av meg, og sånn var det. Hvis noen lurte så kunne de spørre, men jeg følte aldri jeg hadde noe behov for å annonsere det.
Marius ser gjennom klærne i klesskapet. Der henger det fargerike klær dekket av paljetter og glitter. I nederste skuff har han kjolene sine. Han roter gjennom og trekker frem en hvit kjole.
– Parykkene vet jeg ikke hvor er, så vi får ta det uten parykk i dag, sier han mens han strekker seg etter en av tiaraene som ligger på skrivepulten hans.
– Denne fargerike paljettjakka må på, og til den er det fint med disse glitrende høye hælene.
Marius strekker seg etter de sølv glitrende høye hælene og tar de med seg bort til senga. Der setter han seg ned og tar de forsiktig på.
Åpenhet og frihet
Åpenheten førte til at Marius fikk en sterkere relasjon til vennene sine.
– Jeg opplevde aldri noe negativitet rundt ShadyDeStoryer og min legning. Jeg hadde venner som hadde lyst til å sminke meg, og det førte til at jeg ble bedre venn med vennene mine.
Gående ned trappa hører man hælene treffe treplankene, «klink, klink, klink», og paljettjakken flagrer bakover. Nederst i trappen står mammaen til Marius smilende.
– Så stilig du ser ut, sier hun mens Marius går ut mot terrassedøren.
– Jeg er heldig som alltid har hatt en åpen og støttende familie. Jeg har aldri følt at min interesse og legning ikke er greit her hjemme. Alle har alltid vært støttende og aksepterende med den jeg er, forteller Marius.
Da Shadydestroyer var ny for noen år siden, var hun stadig på «besøk» hos Marius da han var alene og ønsket å ha det moro. På den tiden koste han seg veldig med å kle på seg stilfulle kjoler, høye hæler og parykk inne på soverommet sitt.
- Mye av drag-personligheten har blitt trukket inn i min personlighet. Det er som om ShadyDeStroyer og Marius har blitt forent, og blitt en hel person. Det skinner mye i hvordan jeg kler meg og sminker meg til daglig, men det er ikke i samme grad som drag. Det kan hende at jeg ønsker å ha det moro og vekker henne litt til live når jeg er alene eller med venner.
- Gleden kommer i at jeg har friheten til å gjøre det uten å være redd for livet mitt. Og det at jeg kan kose meg med å sminke meg og ta på meg fine antrekk, sier Marius smilende.
Les også: Denne juli-prognosen kan få deg til å juble, men ...
Les også: Kaia (19) er superpopulær - både på catwalken og i sosiale medier