GUNNVALDS STERKE HISTORIE:

Da Gunnvald var syv år gammel, tok foreldrene et tøft valg: – Slik var det bare

Gunn­vald Bråten var syv år gam­mel da for­eld­re­ne tok det som i dag fremstår som et ufattelig valg. – Men sånn var det bare på den tiden, forteller Gunnvald.

PÅ FAN­GET: Gunn­vald sam­men med sine bio­lo­gis­ke for­eld­re, sit­ten­de på pap­pas fang. Det­te er det enes­te bil­det han har av seg selv sam­men med dem.
PÅ FAN­GET: Gunn­vald sam­men med sine bio­lo­gis­ke for­eld­re, sit­ten­de på pap­pas fang. Det­te er det enes­te bil­det han har av seg selv sam­men med dem. Foto: Privat
Først publisert

Sus­endalen, Nordland: Han hus­ker det godt ennå: Med mat­pak­ke og mel­ke­flas­ke ble han hver dag om som­me­ren sendt ut i sko­gen og på fjel­let for å gje­te kyr og sau­er.

Var han hel­dig, skin­te so­len og han fikk en snill og varm dag. Reg­net det, ble han våt, for regn­tøy had­de de ikke den gan­gen.

– Det falt meg ikke inn å kla­ge el­ler sy­nes synd på meg selv. Li­vet mitt var som det var. Jeg had­de en eld­re bror som var gje­ter på en gård len­ger opp i byg­da og viss­te at and­re barn gjor­de det sam­me som meg. Det uvan­li­ge for oss, var de bar­na som slapp å hjelpe til el­ler jobbe, sier Gunn­vald i dag.

Vi er i Sus­endalen, en vak­ker jord­bruks­bygd i Hatt­fjell­dal kom­mu­ne, helt sør i Nordland fyl­ke, med gren­ser mot Trøn­de­lag og mot Väs­ter­bot­ten i Sve­ri­ge.

Bør­ge­fjell na­sjo­nal­park strek­ker seg helt ned hit. Inn­sjø­er og el­ver i fjell­trak­te­ne fly­ter et­ter hvert sam­men i det mek­ti­ge Vefsna-­ vassdraget.

I Su­sen­dal bor det rundt 300 men­nes­ker, Byg­da er Hattfjelldals mest fol­ke­ri­ke uten­om sent­rum, men er ikke stør­re enn at alle kjen­ner alle, og «alle» vet hvem Gunn­vald er. «Ne­ver­gub­ben» er kjent for å lage kop­per og opp­be­va­rings­bok­ser av ne­ver, rene kunst­ver­ke­ne.

Du kan ikke ta feil av hvor han bor, for i post­kas­se­sta­ti­vet står en ne­ver­post­kas­se og nær­mest skin­ner. Iføl­ge ham fin­nes det bare to slike, den and­re lag­de han på be­stil­ling.

FOR­ELD­RE­NE: Gunnvalds bio­lo­gis­ke for­eld­re, Ragn­hild og Ottar Bråten.
FOR­ELD­RE­NE: Gunnvalds bio­lo­gis­ke for­eld­re, Ragn­hild og Ottar Bråten.

Før Gunnvald gikk med på å fortelle sin personlige historie, måt­te han ten­ke seg om. Da han en­de­lig sa ja, var be­tin­gel­sen at his­to­ri­en ikke dra­ma­ti­se­res og gjø­res til noe an­net enn det den er.

– Det som skjed­de, må sees i lys av ti­den vi lev­de i. Å se til­ba­ke med «nåtidens bril­ler» blir full­sten­dig feil, min­ner han om.

Rundt om i Norge fin­nes det nok frem­de­les noen som bæ­rer på til­sva­ren­de his­to­ri­er som den Gunn­vald for­tel­ler.

Det had­de ikke kun­net skje i dag, da ville tro­lig Bar­ne­ver­net ha blitt kob­let inn og satt en stop­per for slikt bar­ne­ar­beid.

Men den gan­gen, un­der og rett et­ter kri­gen, var det slett ikke uvan­lig at barn ble sendt fra for­eld­re­ne sine for å bo et an­net sted. Kan­skje had­de ikke for­eld­re­ne råd til å for­sør­ge hele un­ge­flok­ken, el­ler kan­skje ville de hjelpe et barn­løst ek­te­par som treng­te hjelp på går­den.

Les også: (+) Ingen ville snakke om den grufulle ulykken. Så fant Line farmors hemmelige notater

Fødte 12 barn hjemme

Gunnvalds for­eld­re drev en li­ten gård som had­de til­hørt bes­te­for­eld­re­ne hans. Det var en ut­gått par­sell fra en ho­ved­gård.

Ragn­hild og Ottar Bråten fikk til sam­men 12 barn, alle ble født hjem­me, med jord­mor til ste­de.

– Ragn­hild Bråten – for et kvinn­folk! sier Gunn­vald om sin bio­lo­gis­ke mor som han kal­te «mam­ma», til for­skjell fra fos­ter­mo­ren, som han kal­te «mor». Han sier at hun kun­ne være skarp i kan­te­ne, men at hun var sterk og ar­beid­som. Når det ble le­vert mel til går­den, ble sek­ke­ne satt av en ki­lo­me­ter unna for­di det ikke var bil­vei opp. Hun bar 50-ki­los sek­ker opp til går­den ale­ne.

<b>NE­VER:</b> I hjem­byg­da Sus­endalen kjen­ner de Gunn­vald som «ne­ver­gub­ben». Her ved sin egen­pro­du­ser­te ne­ver­post­kas­se.
NE­VER: I hjem­byg­da Sus­endalen kjen­ner de Gunn­vald som «ne­ver­gub­ben». Her ved sin egen­pro­du­ser­te ne­ver­post­kas­se. Foto: Siri Wa­len Si­men­sen

– Hun var en li­ten kjer­ring som det sto re­spekt av. Jeg be­und­ret henne ikke minst for mat­la­gin­gen. Da vi bar­na som unge og voks­ne dro hjem på be­søk var det all­tid nok mat til alle, sier han.

Fa­ren Ottar var en få­mælt gub­be som job­bet mye i sko­gen med tøm­mer­må­ling, noe som brak­te sårt til­treng­te kro­ner inn i hus­hol­det. Barna som bod­de hjem­me måt­te hjelpe til på går­den. Slik Gunn­vald ser det, skap­te det sam­hold.

Gunn­vald har bare ett bil­de av seg selv fra sin barn­dom, med sin fa­mi­lie. Det skyl­des at ka­me­ra­er den gan­gen var for­be­holdt dem med god

råd. En fo­to­graf reis­te rundt på går­de­ne og tok bil­der hvis gård­bru­ker­ne had­de råd til å be­ta­le for en slik tje­nes­te.

Sko­le­bil­de ble som re­gel tatt, der­for har han et klas­se­bil­de også.

Se mer

I hu­set på går­den var det to, kan­skje tre so­ve­rom, og den sto­re søs­ken­flok­ken lå and­føt­tes to og to sam­men i hver seng.

– Jeg had­de li­ke­vel ikke noe å kla­ge på, for vi had­de det bra. Det var nøy­somt, ja, men det tenk­te vi ikke over. Vi had­de in­gen and­re re­fe­ran­ser. At det var et slit for for­eld­re­ne våre å fø en så stor un­ge­flokk, tenk­te vi hel­ler ikke over, sier han.

På går­den had­de de fem–seks kyr og noen gei­ter og sau­er. De dyr­ket po­te­ter og sør­get for å høs­te mat til dy­re­ne, både i form av høy og løv til gei­te­ne. Barna del­tok i alt det­te ar­bei­det.

<b>KLAS­SE­BIL­DE:</b> Gunn­vald gikk på en sko­le med to­talt åtte ele­ver, og alle gikk i sam­me klas­se. Læ­re­ren het Und­li­en, og bak ham står Gunn­vald, som enes­te gutt på sko­len.
KLAS­SE­BIL­DE: Gunn­vald gikk på en sko­le med to­talt åtte ele­ver, og alle gikk i sam­me klas­se. Læ­re­ren het Und­li­en, og bak ham står Gunn­vald, som enes­te gutt på sko­len. Foto: Pri­vat foto

Men så, da Gunn­vald var syv år, rett før fre­den kom i 1945, ble han sendt bort. En eld­re bror had­de al­le­re­de bodd på en an­nen gård i nes­ten to år, som fos­ter­sønn og gårds­gutt.

– Jeg hus­ker ikke hva jeg tenk­te. Jeg kla­rer ikke å erind­re at jeg gru­et meg el­ler at jeg var redd for hvor­dan det ville bli. For­eld­re­ne mine sa at jeg skul­le flyt­te, og jeg til­pas­set meg, re­son­ne­rer han.

Les også: (+) Gabi (3) har kommet alene til Norge med en rød koffert. En dag reagerer pleiemor Hjørdis på en rar lukt fra kofferten

Hardt ar­beid

Kan­skje hand­ler Gunnvalds his­to­rie også om barns evne til å til­pas­se seg. Den er også et bil­de på at vil­kå­re­ne du le­ver un­der, blir din nor­mal­re­fe­ran­se.

Det van­lig­ste på den ti­den var at bar­na var i kon­fir­ma­sjons­al­deren når de ble sendt ut for å jobbe. Hvor­for han ble sendt til går­den Foss­heim bare syv år gam­mel, vet han ikke sik­kert, for det ble ald­ri snak­ket om.

Kan­skje had­de for­eld­re­ne pro­ble­mer med å fø på hele un­ge­flok­ken? El­ler kan­skje de ville hjelpe det barn­lø­se pa­ret som treng­te hjelp på går­den? Det er bare gjet­nin­ger.

<b>MIS­TET SØN­NEN:</b> Den stør­ste sor­gen i li­vet var da søn­nen Ro­ald Amund døde, bare seks år gam­mel. 
MIS­TET SØN­NEN: Den stør­ste sor­gen i li­vet var da søn­nen Ro­ald Amund døde, bare seks år gam­mel.  Foto: Pri­vat foto
<b>UNG MANN:</b> Gunn­vald ble tid­lig vok­sen. Her rundt 18 år gam­mel. 
UNG MANN: Gunn­vald ble tid­lig vok­sen. Her rundt 18 år gam­mel.  Foto: Pri­vat foto

– Når jeg ten­ker på det, vil jeg tro at jeg sav­net mam­ma, pap­pa og søsk­ne­ne mine da jeg kom til en ny plass med frem­me­de folk og ukjen­te om­gi­vel­ser. Jeg had­de in­gen å lig­ge and­føt­tes med. Vi søsk­ne­ne var gode ven­ner, så dem sav­net jeg nok, men jeg fikk det greit.

Gunn­vald for­tel­ler at det frem­de­les var krig da han kom til fos­ter­for­eld­re­ne i ap­ril 1945. Han var redd tys­ker­ne og gjem­te seg hvis de kom. Det var ikke uten grunn: Tre fransk­menn på flukt fra en fan­ge­leir og på vei mot Sve­ri­ge, ble bru­talt hen­ret­tet av tys­ker­ne. Li­ke­ne ble hen­gen­de ute til skrekk og ad­var­sel, for at alle i Hatt­fjell­dal skul­le se hva som skjed­de med lov­bry­te­re. Alle snak­ket om det­te, og his­to­ri­en nåd­de også Gunnvalds barne­ører.

På Foss­heim ble han raskt satt i ar­beid. Fore­fal­len­de ar­beid og gje­ting av hus­dy­re­ne ble hans opp­ga­ver. Den eld­re bro­ren, som var på en gård som hør­te til ho­ved­går­den, ble satt til å lære ham opp. De to før­s­te da­ge­ne var de voks­ne med, for å set­te ham inn i hvor­dan det skul­le gjø­res. Dy­re­ne skul­le ikke beite på dyr­ket mark, men hel­ler ikke gå for langt inn i fjel­let. De måt­te hol­des i et be­gren­set om­rå­de, det lær­te han fort.

– Fos­ter­for­eld­re­ne mine, som jeg be­gyn­te å kalle mor og far, tok godt vare på meg, men fra da av ble også li­vet hardt ar­beid. Det rare er at jeg har glemt de tøf­fe da­ge­ne, som jeg helt sik­kert had­de. Jeg har en egen evne til å leg­ge bak meg ting som er vondt og har nok for­trengt noe, inn­røm­mer Gunn­vald.

Les også: (+) En dag åpner lille Gerd den forbudte skuffen. Da faller alle brikkene på plass

<b>EGEN FA­MI­LIE:</b> Da Gunn­vald og Sig­rid ble for­eld­re, viss­te han med en gang at han ald­ri ville kun­ne sen­de bar­na bort. Her med yng­ste­mann Bjørn. 
EGEN FA­MI­LIE: Da Gunn­vald og Sig­rid ble for­eld­re, viss­te han med en gang at han ald­ri ville kun­ne sen­de bar­na bort. Her med yng­ste­mann Bjørn.  Foto: Pri­vat foto

Hjem i rom­ju­len

Helt til han var 13–14 år var han gje­ter på går­den om som­re­ne. El­lers i året gikk han på sko­le to uker om gan­gen, og inn­imel­lom var det to uker med gårds­ar­beid.

– Av og til fikk jeg rei­se hjem til mam­ma og pap­pa på Bråten. Jul­af­ten og før­s­te ju­le­dag fei­ret jeg all­tid hos fos­ter­for­eld­re­ne mine, men i rom­ju­len fikk jeg dra hjem, og da ble jeg hos fa­mi­li­en min til over nytt­år. Det var stor gle­de når vi søsk­ne­ne ble gjen­for­ent, sam­hol­det mel­lom oss var hele vei­en sterkt, min­nes han.

<b>GRU­SOMT TAP:</b> Ro­ald Amund (t.v.) døde da han var bare seks år gam­mel. Her er han sam­men med sto­re­­bro­ren Jan-Ove.
GRU­SOMT TAP: Ro­ald Amund (t.v.) døde da han var bare seks år gam­mel. Her er han sam­men med sto­re­­bro­ren Jan-Ove.

Men han løp ikke inn i hu­set og ga for­eld­re­ne en god klem. In­gen ga hver­and­re klem­mer.

– Hjem­me hos oss snak­ket vi ikke om fø­lel­ser, ting var som de var. Klem­ming var ikke en del av vår om­gangs­form, men mam­ma og pap­pa var gode mot oss. Jeg had­de en on­kel som bod­de i Sve­ri­ge, og hans fa­mi­lie klem­te. Det syn­tes vi var skam­me­lig og nes­ten ek­kelt. Nei, det var rart for oss.

Gunn­vald har en fø­lel­se av at mo­ren var engs­te­lig for at det var feil å sen­de ham bort så ung. Hun sa det ikke, men han føl­te at hun kan­skje tenk­te det. Han had­de et vel­dig godt for­hold til mam­ma Ragn­hild.

<b>KJÆR HOB­BY:</b> Gunn­vald la­ger de re­nes­te kunst­verk av ne­ver inne i snek­ker­bo­den hjem­me. 
KJÆR HOB­BY: Gunn­vald la­ger de re­nes­te kunst­verk av ne­ver inne i snek­ker­bo­den hjem­me.  Foto: Siri Wa­len Si­men­sen

– I den ti­den skul­le man være for­sik­tig med å dele. Bak­grun­nen gjor­de oss nok litt in­ne­slut­tet. Jeg har all­tid hatt van­ske­lig for å ut­le­ve­re. Også i venn­skap tok jeg med meg den­ne for­sik­tig­he­ten, kan­skje for­di jeg var redd for å såre. Jeg vil si at jeg ble tid­lig vok­sen, og det fine med alt, var at jeg lær­te å bli glad i na­tu­ren.

Han ser ikke bort fra at han var lei seg når han måt­te dra fra for­eld­re og søs­ken igjen et­ter kor­te be­søk hjem­me, men det gikk seg all­tid til. Da han skul­le stå til kon­fir­ma­sjon, fikk han be­skjed om at han skul­le kon­fir­me­res på Foss­heim, hos fos­ter­for­eld­re­ne. Men fa­mi­li­en var til ste­de, så det ble fint.

Les også: (+) Jorunn forsto aldri hvorfor hun haltet og ikke kunne huske barndommen. Så fant hun en bunke brev i foreldrenes pengeskap

Stif­tet egen fa­mi­lie

– Når du var kon­fir­mert, ble du sett på som vok­sen, og jeg fikk mer og mer an­svar på går­den et­ter hvert. Så møt­te jeg Sig­rid, som jeg gif­tet meg med.

Sig­rid Aa­ker­vik fra Røs­vatn had­de vokst opp på en gård og kom til Sus­endalen som læ­rer. Gunn­vald for­els­ket seg ho­de­stups da de møt­tes på dan­se­fest. Han had­de som 14-år­ing grått seg til et trekk­spill og spil­te gam­mel­dans og var glad i mu­sikk. De ble raskt et par.

– Vi gif­tet oss i ok­to­ber 1959, og på bryl­lups­fes­ten var både fos­ter­for­eld­re og bio­lo­gisk fa­mi­lie. Som vok­sen føl­te jeg meg nok nær­mest mam­ma, pap­pa og søsk­ne­ne mine. Jeg var de­res barn, og kan­skje føl­te jeg iblant at fos­ter­for­eld­re­ne mine var litt sja­lu for­di det var sånn. Vi Bråten-gut­te­ne har be­stan­dig hatt vel­dig ster­ke bånd.

<b>MED KONA:</b> Gunn­vald mis­tet kona Sig­rid for noen år si­den, men har gode min­ner om fine år.
MED KONA: Gunn­vald mis­tet kona Sig­rid for noen år si­den, men har gode min­ner om fine år. Foto: Pri­vat foto

Gunn­vald po­eng­te­rer at det ald­ri falt ett vondt ord mel­lom de to fa­mi­li­e­ne hans. Det var en gjen­si­dig re­spekt mel­lom dem.

Da Gunn­vald et­ter hvert fikk egne barn, tre søn­ner født i 1960, 1964 og 1969, for­sto han tid­lig at han ald­ri ville ha klart å sen­de fra seg noen av dem. Men han syn­tes sam­ti­dig det var vik­tig at de lær­te seg å hjelpe til på går­den.

– Kona mi var en om­sorgs­per­son, som gjor­de meg mer åpen. Vi to kun­ne snakke om alt, og jeg had­de nok et be­hov for det, re­son­ne­rer han.

De fikk et godt ek­te­skap. Et­ter hvert over­tok de går­den Foss­heim et­ter hans barn­lø­se fos­ter­for­eld­re. De gnis­nin­ge­ne som opp­sto i ek­te­ska­pet var ikke stør­re enn at de klar­te å hånd­te­re dem, selv om det var noen opp- og ned­tu­rer, som hos folk flest.

<b>SAM­MEN­SVEI­SET:</b> Det gikk bra med Gunn­vald. Som vok­sen ble han gift og fikk tre barn. Her med de to som lev­de opp, Bjørn (t.v.) og Jan Ove. 
SAM­MEN­SVEI­SET: Det gikk bra med Gunn­vald. Som vok­sen ble han gift og fikk tre barn. Her med de to som lev­de opp, Bjørn (t.v.) og Jan Ove.  Foto: Pri­vat foto

Sor­gen kom da den mel­loms­te søn­nen, Ro­ald Amund, døde av krupp bare seks år gam­mel. Det pre­get dem vel­dig. Gunn­vald sier at et slikt tap ald­ri gir slipp.

– Vi slet med å snakke om det. Det­te skjed­de i en an­nen tid, der du ikke au­to­ma­tisk fikk hjelp til å hånd­te­re sor­gen. Det er bra det­te har end­ret seg. Våre liv måt­te gå vi­de­re, og jeg drev går­den vi­de­re. Sig­rid og jeg var gift i mer enn 50 år før hun døde for fire år si­den. Hun fikk Parkinsons og had­de noen tøf­fe år, men vi kjem­pet sam­men.

De­ler hus med søn­nen

<b>KUNST­FER­DIG:</b> Kunst­fer­dig ut­for­me­de ne­ver­bok­ser som dis­se sel­ger han til folk som vil ha, el­ler han be­hol­der dem selv. 
KUNST­FER­DIG: Kunst­fer­dig ut­for­me­de ne­ver­bok­ser som dis­se sel­ger han til folk som vil ha, el­ler han be­hol­der dem selv.  Foto: Siri Wa­len Si­men­sen

Han har vært pen­sjo­nist i man­ge år nå, og hob­by­en ne­ver­sløyd fyl­ler sto­re de­ler av ti­den hans. Søn­nen Bjørn har over­tatt går­den nå, og de to bor i hver sin ende av ge­ne­ra­sjons­bo­li­gen. Pap­pa Gunn­vald står for mid­da­gen hver dag, og han ba­ker flat­brød, krum­ka­ker og all slags an­net godt også. Å sit­te ned uten å gjø­re noe har han ald­ri vært flink til.

Når han ten­ker til­ba­ke på barn­dom­men han fikk, ser han at det ikke var tid til mye lek, men han kon­klu­de­rer li­ke­vel med at han har hatt et godt liv.

– Alt jeg opp­lev­de har selv­føl­ge­lig pre­get meg, men når det er sagt, så tror jeg at du let­te­re set­ter pris på de små tin­ge­ne i til­væ­rel­sen med en bak­grunn som min. Når folk kla­ger på en hum­pe­te vei, ten­ker jeg at vi må være glad for at vi har vei. Det had­de ikke mine for­eld­re. De fikk elek­trisk strøm først i 1963, slik si­tua­sjo­nen var også for and­re her i Sus­endalen.

Han for­tel­ler at de bio­lo­gis­ke for­eld­re­ne lev­de på Bråten til sin død. De lev­de fra hånd til munn, men had­de gode liv. Nå dri­ves går­den av and­re, og det går vei helt opp dit.

<b>GAM­MEL­STUA:</b> – Når jeg som barn ble sendt ut for å gje­te hus­dyr, star­tet jeg ofte rett bak gam­mel­stua, for­tel­ler Gunn­vald. 
GAM­MEL­STUA: – Når jeg som barn ble sendt ut for å gje­te hus­dyr, star­tet jeg ofte rett bak gam­mel­stua, for­tel­ler Gunn­vald.  Foto: Siri Wa­len Si­men­sen

– Om min his­to­rie vil jeg også min­ne om at barn er flin­ke til å til­pas­se seg. Mine fos­ter­for­eld­re kun­ne være strenge og tok meg i øret hvis jeg sa styg­ge ord, men det er ikke noe jeg bæ­rer med meg som øde­leg­gen­de på noe vis. Vi kan rett og slett ikke døm­me det som skjed­de da ut fra da­gens nor­mer. Og tenk hvor flink jeg ble til å lese dyr, og hvor fy­sisk sterk og sprek jeg ble av alt jeg måt­te gjø­re, min­ner han om.


<b>ET GODT LIV:</b> Det er for­ståe­lig om man med da­gens bril­ler re­age­rer på det Gunn­vald for­tel­ler fra barn­dom­men. Selv min­ner han om at his­to­ri­en må ses i lys av da­ti­dens for­hold. Her står han i dø­ren til Gam­mel­stua.
ET GODT LIV: Det er for­ståe­lig om man med da­gens bril­ler re­age­rer på det Gunn­vald for­tel­ler fra barn­dom­men. Selv min­ner han om at his­to­ri­en må ses i lys av da­ti­dens for­hold. Her står han i dø­ren til Gam­mel­stua.