Haglund i et helvete av støv, selvmord og barnearbeid

Her sliter de for våre klær. Prisen de betaler er høy

Helsefarlig støv, barnearbeid, forurensning og ikke minst selvmord ligger som en mørk sky over bomullsindustrien i India. Den drives av ønsket om billige klær i Vesten.

<b>FORURENSET:</b> Amita (18) sitter her daglig og drar ut skitten bomull fra et transportbånd. Kun et skjerf holder støvet ute, men det er neppe nok til å holde lungene fri for bomullsstøv infisert med kjemikalier.
FORURENSET: Amita (18) sitter her daglig og drar ut skitten bomull fra et transportbånd. Kun et skjerf holder støvet ute, men det er neppe nok til å holde lungene fri for bomullsstøv infisert med kjemikalier. Foto: Johnny Haglund
Først publisert Sist oppdatert

Lufta er så tjukk av støv at assosiasjonene går til en realt norsk snøvær. Det kreves ikke medisinsk utdannelse for å skjønne at det er helsefarlig å trekke inn denne luften opptil ti timer hver dag, seks dager i uka. Én ting er selve bomullsstøvet – verre er det med kjemikaliene som brukes på bomullen for å bekjempe insekter.

Alt dette suger arbeiderne ned i lungene. Arbeiderne er i overveiende grad unge mennesker på landsbygda i India.

Amita og Zhia, to 18 år gamle jenter, sitter midt i en haug skitten bomull med kun et skjerf foran munnen. Deres oppgave er å dra ut bomull fra maskineriet som driver et samlebånd.

– Bomullen på samlebåndet skal bli til tekstiler, mens det som faller ned blir skittent av olje og støv. Så det skal brukes i madrasser, forteller jentene sjenert.

<b>SOM SNØ:</b> Inne i bomulls­fabrikken er lufta tjukk av bomullsstøv. Det ser nesten ut som om det snør.
SOM SNØ: Inne i bomulls­fabrikken er lufta tjukk av bomullsstøv. Det ser nesten ut som om det snør. Foto: Johnny Haglund

Helsefare har de ikke ofret mange tankene.

– Vi har jobb og tjener penger, forteller de i stedet stolt.

Fabrikkens eiere ser heller ikke dette problemet. De er fornøyde med å kunne tilby arbeidsplasser.

– 50 arbeidere jobber her nå under innhøstingssesongen for bomull, forteller Aulpez, en av sjefene, mens han viser meg rundt.

To rekker av maskiner sorterer bomullsfrø fra bomullen. Utenfor ligger store hauger av bomull som etter hvert skal pakkes og sendes til tekstilindustrien både i India og utenlands.

– Det er stor sjanse for at bomull herfra ender opp i klærne du kjøper hjemme i Norge, smiler Aulpez.

Stolte barnearbeidere

India er verdens nest største produsent av bomull med 21 prosent andel av verdens totale produksjon. Bare Kina produserer mer og bare USA er en større eksportør.

Bomullsproduksjon er en nøkkelindustri i indisk økonomi.

I over 5000 år har fibrene fra bomullsplanten blitt brukt til å produsere klær.

Rundt 40 prosent av verdens behov for tekstiler produseres av bomull. Sammen med sukker og ris er bomull blant de mest vannkrevende avlingene.

Store mengder kjemikalier benyttes i bomullsdyrking, og ifølge WHO bruker bomullsproduksjonen 25 prosent av den totale mengden jordbrukskjemikalier i verden. Dette til tross for at bomullsproduksjon kun opptar 2,5 prosent av jordens totale jordbruksarealer.

De aller fleste kjemikalier i bomullsproduksjonen er skadelige for mennesker.

En stor del av bomullen som i dag dyrkes er gen­modifisert.

Se mer

Men bomullsprodusent Aulpez er mer opptatt av de nære ting, der han haster av sted for å gi nye ordrer til arbeiderne sine: Fire jenter på 12 år går på skole om dagen, men om ettermiddagen og kvelden sitter de her og sorterer bomull.

Da Olaug solgte leiligheten, fikk hun en overraskelse som snudde livet hennes...
Pluss ikon
Da Olaug solgte leiligheten, fikk hun en overraskelse som snudde livet hennes på hodet. Så rammet et nytt sjokk

Barnearbeid er aldri hyggelig å se, men i dette tilfellet er det kanskje litt lettere å svelge. For selv om de unge jentene sitter omgitt av støvete og skitne bomullshauger og jobber til sent på kveld, skravler og ler de mye.

– Vi tjener penger til familiene våre, forteller de og er tydelig tilfreds med det.

Men bomullsindustrien har flere mørke sider enn barnearbeid.

Les også: (+) Langsomt forsvinner storbyene i havet – hvorfor går det motsatt vei i Oslo?

<b>BARN I JOBB:</b> Skole om dagen, jobb i bomullsfabrikken om kvelden. I India er ikke barnearbeid noe som nødvendigvis er negativt. Barna er ofte stolte over å kunne bidra til familieøkonomien.
BARN I JOBB: Skole om dagen, jobb i bomullsfabrikken om kvelden. I India er ikke barnearbeid noe som nødvendigvis er negativt. Barna er ofte stolte over å kunne bidra til familieøkonomien. Foto: Johnny Haglund

Mindre bomull, større behov

Nærmere 47 millioner mennesker i India jobber i bomullsindustrien, og Gujarat produserer mest av alle delstatene. Bomullsåkre kler det flate landskapet, og overalt står grupper av mennesker og plukker bomull.

– Vi plukker fra soloppgang til solnedgang, forteller en gruppe kvinner godt innpakket i klær. Klærne beskytter mot de kjølige morgenene og mot den stekende sola midt på dagen. De klager over dårlige avlinger.

– For bare få år siden var det mye mer bomull, og dermed lettere for oss, hevder søstrene Rupel (36) og Parhol (38).

De forteller at de får betalt etter hvor mye de plukker. Derfor har jobben deres på kort tid blitt både hardere og dårligere betalt.

<b>BESKYTTELSE:</b> Kvinner i bomullsåkrene forteller at de pakker på seg mye klær – både som beskyttelse mot kjølige morgener, men også mot den sterke sola midt på dagen.
BESKYTTELSE: Kvinner i bomullsåkrene forteller at de pakker på seg mye klær – både som beskyttelse mot kjølige morgener, men også mot den sterke sola midt på dagen. Foto: Johnny Haglund

Samtidig øker etterspørselen etter bomull. Og årsaken er Vestens enorme appetitt på billige klær. Oppsiden er flere arbeidsplasser i India og andre bomullsproduserende land, nedsiden er konsekvensene av fallende avlinger.

– Klimaforandringer har ført til en rekke selvmord blant bomullsbønder de siste årene, forteller Ragovai Bagat (55).

Han har jobbet 40 år i bomullsbransjen. Da hans far døde for ti år siden, arvet han 130 mål med bomullsmarker. Ragovai ramser opp kostnader ved å dyrke bomull som lønn til arbeidere og frø.

Veldig mange av bøndene låner penger for å dekke utgiftene, og betaler dette tilbake etter innhøstingen. Men mange bomullsdyrkere ikke har utdannelse og er analfabeter, derfor følger de det samme systemet som sine foreldre og deres foreldre igjen; de låner ikke penger av banken, men av lokale pengemenn.

<b>ARVET ÅKRE:</b> Ragovai Bagat (55) har jobbet 40 år i bomulls­bransjen, og da hans far døde for ti år siden, arvet han 130 000 kvadratmeter med bomulls­marker.
ARVET ÅKRE: Ragovai Bagat (55) har jobbet 40 år i bomulls­bransjen, og da hans far døde for ti år siden, arvet han 130 000 kvadratmeter med bomulls­marker. Foto: Johnny Haglund

– Mange stoler ikke på bankene fordi det der er papirer som skal leses og signeres, hevder Ragovai.

Så lenge innhøstingen går som planlagt, skal det være mer enn nok penger til å betale tilbake lånet straks bomullen er solgt. Men fordi rundt 65 prosent av bomullsmarkene i Gujarat er avhengige av regn, er de ganske sårbare når nedbøren uteblir.

– De siste ti årene har nedbørsmengden minket betraktelig, samtidig som prisen på frø har økt og prisen på bomull har gått ned, forklarer Ragovai.

– Når bomullsbøndene etter innhøstingen fortsatt står i stor gjeld til en av landsbyens viktige og rike menn, tar mange livet av seg i skam, hevder Ragovai.

Les også: (+) I Kina pollineres frukttrærne for hånd. Snart kan norske bønder måtte gjøre det samme med jordbær

<b>ARBEIDER FOR VÅRE BILLIGE KLÆR:</b> Bomullsdyrking er svært viktig for indisk økonomi og landbruksdistriktene, men prisene synker, og bønder og arbeidere fortviler.
ARBEIDER FOR VÅRE BILLIGE KLÆR: Bomullsdyrking er svært viktig for indisk økonomi og landbruksdistriktene, men prisene synker, og bønder og arbeidere fortviler. Foto: Johnny Haglund

Drikker insektmiddel

Selvmordstallene blant bønder i India er registrert siden 1800-tallet. Tallene er verre nå enn noen gang. Bare i 2022 ble det rapportert om 60 000 selvmord blant dagsarbeidere, landbruksarbeidere og bønder.

Og bomullsbøndene kommer dårligst ut.

<b>MED MAMMA:</b> Ute i bomulls­åkeren er lufta frisk og ren, i hvert fall i dette litt bortgjemte hjørnet av staten Gujarat. Her dyrkes bomull hovedsakelig på den gamle måten, uten kjemi­kalier. Jenta til venstre i bildet er med sin mor fire-fem dager i uka ut i åkeren, men har ingen oppgaver og jobber ikke.
MED MAMMA: Ute i bomulls­åkeren er lufta frisk og ren, i hvert fall i dette litt bortgjemte hjørnet av staten Gujarat. Her dyrkes bomull hovedsakelig på den gamle måten, uten kjemi­kalier. Jenta til venstre i bildet er med sin mor fire-fem dager i uka ut i åkeren, men har ingen oppgaver og jobber ikke. Foto: Haglund, Johnny

Selv om eksperter hevder årsakene er mange, mener alle jeg snakker med i bomullsbransjen i Gujarat at mangelen på nedbør og derfor langt dårligere avling i kombinasjon med lån, er hovedårsaken.

På bomullsmarkedet i byen Babra dukker nok en vri på den teorien opp.

– Produsentene må få varene til å se så fine, lette og fluffy ut som mulig, forteller Sikhander og peker på et par menn som sitter plantet midt oppi en enorm mengde plastnett fulle av bomull. De drar bomullen forsiktig ut, veiver den litt i lufta og legger den tilbake igjen.

<b>FLUFFER OPP:</b> Bomullsselgere på markedet i Babra i Gujarat jobber for å gjøre varene sine mer attraktive for kjøperne.
FLUFFER OPP: Bomullsselgere på markedet i Babra i Gujarat jobber for å gjøre varene sine mer attraktive for kjøperne. Foto: Johnny Haglund

Sikhander har jobbet ved bomullsmarkedet i 18 år og mener selv han vet alt som er å vite om bomull. Han bekrefter Ragovais beretning om klimaendringer, lokale pengemenn og selvmord.

– Men vet du hvordan mange av bøndene tar livet av seg, spør han uten å vente på svar:

– De drikker insektmiddel…

Les også: (+) Ben Are forsvarer Norge − men én ting gjør ham og naboene rasende

<b>HÅPER PÅ PRISSTIGNING:</b> Bomullsbonde Jahabai Hasura (90) og hans arbeidere har høstet en stor haug bomull fra jordene hans, men han nøler med å selge i håp om at prisene skal stige.
HÅPER PÅ PRISSTIGNING: Bomullsbonde Jahabai Hasura (90) og hans arbeidere har høstet en stor haug bomull fra jordene hans, men han nøler med å selge i håp om at prisene skal stige. Foto: Johnny Haglund

Krypende fare

Sikhander forklarer at det finnes flere kvaliteter av bomullen.

– Den beste går for 1010 rupier (ca. 130 norske kroner) per kilo, forteller han.

Selv om kjemikalier og genmodifiserte bomullsfrø har gjort sitt inntog i bomullsindustrien, praktiserer de aller fleste bomullsbønder i dette distriktet organisk dyrking av bomull.

– Det er vel og bra, hadde det ikke vært for den rosa bollwormen som ødelegger bomullen. Den må det farlige kjemikalier til for å ta knekken på, eller de må bruke genmodifiserte bomullsfrø, som frastøter seg marken … eller begge deler, hevder Sikhander.

Han tillegger at uansett hva valget blir, vil dette representere nok en kostnad for en allerede hardt presset bomullsbonde:

– Verden vil ha billige klær og gjerne også miljøvennlig dyrket bomull. Men hadde det tatt livet av dere hvis klærne var litt dyrere og mennesker i min verden hadde fått det litt bedre?