Angrepet på Norge: Bildene du aldri har sett før

Det er 85 år siden tyske tropper marsjerte opp Karl Johans gate i Oslo foran øynene på nordmenn i sjokk. Her er bilder fra krigsvåren 1940 slik du aldri har sett dem før.

OVERFALLET: Tyskerne marsjerer inn i Oslo 9. april 1940, og er her kommet fram til Stortinget – forbi en oppfordring om å røyke Blue Master. Orkesteret som skulle spilt for soldatene hadde gått ned med «Blücher». Derfor fikk de bare en taus mottakelse av et sjokkert publikum.
Publisert Sist oppdatert

Angrepet på Norge 9. april 1940 var det første i historien der hær, marine og flyvåpen virket sammen. Nesten hele den tyske marines overflateskip ble tatt i bruk. 

9000 mann skulle overføres med krigsskip og ytterligere 2000 skulle landsettes med fly på Sola og Fornebu.

I de påfølgende dagene skulle lasteskip ankomme med ytterligere 50 000 mann, 15 000 kjøretøyer og mer enn 60 000 tonn med utstyr. 

Planen var dristig og typisk for Hitlers måte å drive krig på. Man gamblet, krysset fingrene og håpet på «forsynets» gunst, for her var det mye som kunne gå galt.

Og galt gikk det flere steder, men ikke galt nok til at vi greide å stanse angrepet. 

TRONDHEIM: Krysseren «Hipper», søsterskip av «Blücher», hadde 800 soldater som ble satt på land i Trondheim. Byen overgav seg uten kamp.
NARVIK: Den tyske jageren «Wilhelm Heidkamp» setter i land soldater og utstyr tidlig om morgenen 9. april i Narvik. Like før hadde den vært med på å senke panserskipene «Eidsvold» og «Norge». Nesten 300 nordmenn omkom.
NARVIK HAVN: De to britiske angrepene 10. og 13. april rystet de tyske overfalls­mennene. De ti jagerne som havnet på bunnen i Ofoten, utgjorde nesten halvparten av tysker­nes krigsflåte, og en invasjon av England ble vanskeliggjort.
INTET BLIVENDE STED: Kvinne på flukt til fots fra Oslo 10. april 1940. Store folkemengder rømte byen, på alle slags vis. Aften­posten rapporterte at «10 000 dro ut med rutebussen» og «fire døde av sjokk».
PANIKKDAGEN: I Oslo spredte panikken seg dagen etter invasjonen, da svensk radio meldte om forestående britiske bombeangrep. Alle ville vekk. De heldige hadde bil.

Ignorerte trusselen

Alle regjeringsmedlemmene hadde natten til 9. april, tross de illevarslende signalene som lå i luften, tatt kveld med unntak av utenriksminister Halvdan Koht.

Mens den tyske angrepsstyrken forberedte landgang ved innseilingen til Oslofjorden, sto utenriksminister Koht om kvelden i stortinget og hamret på at hans nøytralitetslinje var det eneste riktige. Koht hadde fått en rekke telegram som varslet om faren som truet, men reagerte ikke.

Tyskerne marsjerer på Karl Johans gate, 9. april 1940.
SKUTT NED: Håkon Kyllingmark var melder, haleskytter og navigatør på en Fokker. Jagerflyene, som tilhørte Nord-Hålogalands Flygeravdeling var i Alta da angrepet på Norge kom. De ble beordret sørover til Bardufoss i hui og hast. Turen nedover ble dramatisk. De ble utsatt for snøstorm og måtte nødlande flere ganger, men kom seg frem. Disse gammelmodige flyene sloss helt til de ble skutt ned eller gikk tapt av andre årsaker. Håkon Kyllingmark og pilot Eggen ble også skutt ned, men overlevde.
TRUSSEL: Tyskerne satte inn små stridsvogner i kampene på Østlandet. De utgjorde en alvorlig trussel siden Norge ikke hadde våpen til å stanse dem. Motstandsfolk lagde derfor små brannbomber av flasker fylt med bensin som ble forsøkt brukt. I tillegg ble det hugget ned trær som stoppet fremrykningen en tid. Bildet viser en tysk panser­vogn av type 2 som er forsøkt gjemt innimellom hus på en bondegård under frem­rykn­ingen på Østlandet.
KNIPLINGSDUK SOM KAMUFLASJE: Tyske soldater rykker frem på Østlandet. Tyskerne hadde ikke tenkt på kamuflasje og brukte det de fikk tak på. En av soldatene har her tatt i bruk en kniplingsduk. Den hadde han neppe med seg fra Tyskland.
SKADET: En norsk Fokker, som har nødlandet ved Storsteinnes i Troms. Ser du godt på bildet, kan du se at haleroret har blitt skadet. Det var også en norsk feltflyplass ved Storsteinnes.
FREM­RAGENDE INNSATS: Skole­kompaniet besto av elever fra offisers­skolen i Harstad som ble satt inn tidlig i kampene i Nord-Norge. Kompaniet gjorde en fremragende innsats under vanskelige forhold.

Redningsmann

Da angrepsstyrken nærmet seg Drøbak, ble Tysklands mest moderne krysser, «Blücher», tatt under ild og senket etter ordre fra oberst Birger Eriksen. Oberst Eriksen hadde tatt en rekke telefoner om kvelden 8. april for å få ryggdekning om han åpnet ild, men det var ingen som ville snakke med Eriksen.

At ikke Oslo ble tatt morgentimene 9. april skyldtes handlekraften fra én mann. Det medførte at både regjering, kong Haakon og kronprinsen greide å komme seg unna med et ekstratog satt opp i hui og hast.

Dronning Martha klarte med et nødrop å ta seg til Sverige med barna. Eiendommelig er det at kong Haakons adjutant, Bjart Ording, i sin dagbok noterte at «Kongen hadde det ikke travelt med å reise til Østbanen 9. april 1940.»

Situasjonen var mildt sagt kaotisk. Ikke bare klarte konge­familien å komme seg unna. Til og med Norges Banks gullbeholdning ble lastet opp på 27 lastebiler, ført ut av Oslo og senere i sikkerhet til England.

De større byene, som Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger og Trondheim ble tatt i løpet av timer. I nord ble Narvik okkupert, deretter frigjort i slutten av mai, for så å bli gjeninntatt av tyske tropper.

STANSET FREMRYKNING: Norske offiserer nord for Narvik i april 1940. At vi greide å stoppe den tyske fremrykningen 13. april ved Jordbrua er ikke så kjent. Derimot er kampene om Lapphaugen gått inn i historien, da tyskerne ga opp å ta seg videre nordover. Offiseren som sitter helt til høyre er Thor Størmer fra Svolvær. Nestemann er løytnant Nordgård fra Gravdal.
EN LITEN HVIL: Utslitt norsk soldat fra skolekompaniet våren 1940.
NØDLANDING: Tyskerne mistet også en hel del fly. Bildet viser en Messerschmitt som har nødlandet. Flyene ble ikke liggende så lenge før mekanikere kom og formelig skrudde flyet i biter og fraktet det bort med hest og slede. Men noen fly lå så vanskelig til at de bare ble liggende, og ligger der den dag i dag på øde plasser hvor det ferdes lite folk.
OVERTATT: Engelsk ambulanse gjensatt på Evenskjer sommeren 1940, og tatt i bruk av tyskerne.
TATT: Tyske fanger i Harstad venter på transport til fangeleir. Flere av fangene fra Luftwaffe ble senere sendt med det digre fangeskipet «Orama» som skulle til England. Men skipet ble senket utenfor kysten av Nord-Norge, og man greide ikke å få låst ut de tyske fangene. Samtlige 43 offiserer skal ha mistet livet.
I BRANN: Oljetankene til Nemak (Shell) i Svolvær blir bombet 7. juni 1940. En tysk firemotors FW 200 Condor sto for angrepet. Mange i Svolvær hadde flyktet fra byen i frykt for å dele skjebne med Bodø, som hadde blitt utslettet 27. mai.

Harde kamper

De gamle panserskipene våre, «Norge» og «Eidsvold», ble senket inne i Narvik havn. 286 norske sjøfolk mistet livet. Nord for Oslo kom det til harde kamper flere steder. Det ble drevet oppholdende strid. Men selv om tyskerne ble stanset gang på gang, måtte norske soldater stadig trekke seg nordover.

Regjeringen hadde sendt ut ordre om skriftlig mobilisering, noe som gikk tregt. Til slutt var det bare Nord-Norge som holdt stand. Her sloss nordmenn sammen med franske, polske og britiske styrker under vanskelige forhold med snøslaps og råtten snø i to måneder.

I fjellheimen inn mot svenskegrensen sloss nordmenn mot kamptrente tyske alpejegerne og mannskaper fra de senkede tyske skipene som ble satt inn i kampene, og presset inntrengerne helt opp mot grensen til Sverige.

TRANSPORTFLY: Et Focke Wulff Condor transportfly fotografert over Narvik. Sammen med de mindre Ju 52-maskinene holdt Condor-flyene åpen en spinkel luftbro med forsyninger fra Tyskland til Dietls beleirede garnison i malmbyen.
FLEISCHERS GUTTER: Den norske hæren i nord, under general Carl Gustav Fleischers stødige kommando, gjorde en bemerk­elses­verdig innsats mot Hitlers elitesoldater, hvorav storparten var bergjegere fra Tyrol i Østerrike. Blant annet var tyskerne nærmest skrekkslagne over nordmennenes eminente skyteferdigheter.
IKKE NOE IGJEN: Om morgenen 8. juni, dagen etter det tyske bombeangrepet på oljetankene til Shell, kom den norske vaktbåten «Ranen» inn og skjøt i brann alt som tyskerne ikke hadde truffet dagen før, blant annet anlegget til Mil Benzin (BP). Norge hadde kapitulert og det skulle ikke være noe igjen til tyskerne. Midt i det hele gikk vaktbåten «Nordkapp» til angrep på «Ranen» – som de trodde var tysk. De ble liggende og skyte på hverandre i 45 min­utter før de forsto at de var på samme parti. «Ranen» fikk kreket seg over til England, mens «Nordkapp» gikk til Tromsø.
GENERAL: Eduard Dietl var sjef for de tyske styrkene ved Narvik under felttoget i 1940. Det er ikke godt å si hva han ler av, men han er blitt beskrevet som en folkelig leder. Dietl døde i en flystyrt i Østerrike i 1944.
ETTERLATT: Fransk panservogn på Ankenes i Ofoten. De franske alpejegerne og de hevnlystne polakkene utmerket seg i kampene om Narvik, mens de britiske soldatene på land utmerket seg mest med mangel på samarbeidsvilje og evne til å ta seg frem i snø.
SISTE HVILESTED: Dimitterte norske soldater viser de 34 falne fra Trønderbataljonen i Gratangen den siste ære.

Nær total seier

Det var spørsmål om timer før generaloberst Dietl, som ledet de tyske styrkene i Nord-Norge, måtte kapitulere eller ta seg over til Sverige. Like før det siste avgjørende slaget skulle settes inn, fikk de allierte troppene ordre om å trekke seg ut for å bli satt inn i forsvaret av Frankrike.

De norske styrkene stod alene tilbake og måtte vifte med det hvite flagget. Soldatene som deltok i kampene ved frontavsnittet ved Narvik kom aldri over at vi kapitulerte like før en total seier ville vært et faktum. 

Den 7. juni dro kong Haakon, kronprins Olav og regjeringen med krysseren «Devonshire» til England. 8. juni opphørte ild­givningen. og den 10. juni kapitulerte vi. Norge var okkupert av Hitlers Tyskland.

ØDELEGGELSER: Et norsk hjem sprengt av grunnmuren.
SEIER: Hakekorsflagget heises på Fagernesfjellet i Narvik, 1940.