retter med rabarbra
Smaksbomber med rabarbra
Syrlig og frisk rabarbra gjør seg i både salte og søte retter. Prøv en av disse herlige oppskriftene med sesongens mest overraskende smaksbombe.
Rabarbercrumble med kokos
6 personer
600 g rabarber
100 g sukker
korn af 1 vaniljestang eller 2 tsk. vaniljesukker
Crumble:
125 g smør
100 g hvedemel
50 g kokosmel
150 g sukker
Tilbehør: vaniljeis
1. Rens rabarbraene, og skjær dem i 1 cm tykke skiver. Fordel dem i et smurt ildfast form.
Bland sukker og vanilje, og drys det over rabarbraene. La det evt. trekke tildekket i kjøleskab et par timer.
2. Crumble: Smuldre smøret i hvetemel, kokosmel og sukker, til det er som revet ost. Drys det over rabarbraene
3. Bag kaken ved 200 gr. ca. 40 min. Server lun eller kold med vaniljeis til.
Les også: Rabarbra: Nei, det stemmer ikke at den må spises før sankthans
Lammekoteletter med rabarbrachutney
4 porsjoner
800 g lammekoteletter
salt og pepper
smør og olje til steking
2 hvitløkfedd
frisk rosmarin
Rabarbrachutney:
500 g rabarbra
2 rødløk
½ dl eddik, 7 %
1 dl vann
1 dl rosiner
4 dl sukker
1 ts malt ingefær
½ ts malt nellik
1 ts hel rosèpepper
Skyll rabarbra og del i biter. Skrell løk og skjær i skiver. Ha rabarbra, løk, eddik, vann og rosiner i en gryte og kok opp. La småkoke under lokk i 10 minutter. Rør inn sukker og krydder og kok videre til chutneyen tykner, ca. 30 minutter. Ha over på glass, sett på lokk og avkjøl.
Krydre kjøttet med salt og pepper, og stek i en varm stekepanne med smør, olje, finhakket hvitløk og
rosmarin, 2–3 minutter på hver side. La hvile i pannen i 6–8 minutter før servering. Server lammekotelettene med rabarbrachutney og gjerne stekte poteter eller en kremet potetsalat.
Les også: Tre fantastiske oppskrifter med rabarbra
Rabarbrasaft
ca. 5 liter
3 kg rabarbra
2 sitroner
50 g sitronsyre
4 l kokt, avkjølt vann
500 g sukker per liter saft
Vask og rens rabarbraen, den trenger ikke skrelles. Skjær i biter. Vask sitronene og skjær i skiver. Fyll rabarbra og sitron i en ti-liters kanne eller bøtte. Løs opp sitronsyren i litt av vannet og bland med resten av vannet.
Hell vannet i kannen/bøtten og dekk over. La stå svalt i 2–3 døgn. Sil av saften. Mål opp saften (det blir ca. 3 1/2 liter) og tilsett sukker, 500 g per liter. Rør om til sukkeret er løst opp. Hell saften over på steriliserte flasker og oppbevar svalt. Du kan også fryse saften.
Rabarbra-terte
8 porsjoner
150 g smør
225 g hvetemel
3 ss sukker
2 eggeplommer
Fyll:
400 g rabarbrastilker
6 ss sukker
2 eggehviter
200 g marsipan
½ vaniljestang, ev. 1 ts vaniljesukker
2 ss sukker
Til servering:
melis
mynteblader
pisket krem
Smuldre smøret i hvetemelet. Kna inn sukker og eggeplomme til en samlet deig. Dekk med plast og la avkjøle i kjøleskapet minst 30 minutter.
Forvarm ovnen til 175°. Kjevle ut deigen på et melet bord og kle en paiform,
ca. 26 cm i diameter, med deigen. Sett gjerne formen litt i fryseren, mens du tilbereder fyllet. Del rabarbra i biter på ½ cm. Ha dem i en skål med 2 ss sukker og la trekke noen minutter.
Stivpisk eggehvitene, tilsett 4 ss sukker mens pisken går, og visp til du har en seig marengs. Grovriv marsipan og vend inn med frø fra vaniljestangen. Fyll tertebunnen med marengsen og fordel rabarbrabitene over. Dryss på 2 ss sukker og stek midt i ovnen i ca. 50 minutter. Avkjøl og pynt med et melisdryss og frisk mynte. Server med pisket krem.
Les også: De beste oppskriftene med rabarbra
Saftig rabarbrakake
ca. 8 porsjoner
4–5 stilker rabarbra (ca. 200 g)
125 g mykt smør
125 g sukker
125 g hvetemel
1 ts bakepulver
2 egg
2 ss kaldt vann
sukker og kanel
4 ss hakkede mandler til dryss
Forvarm ovnen til 180°. Skjær rabarbra i biter på ½–1 cm. Pisk smør og sukker hvitt og luftig. Visp inn hvetemel, bakepulver og egg.
Kaldt vann røres inn helt til slutt. Hell røren i smurt springform. Fordel rabarbrabiter utover og dryss over sukker, kanel og hakkede mandler. Stek i ovnen på nederste rille ved i 35–40 minutter. Server kaken lun med krem eller is.
Kjeks med vaniljekrem og rabarbrasyltetøy
16 stykker
100 g smør
125 g hvetemel
50 g melis
½ vaniljestang, ev.
1 ts vaniljesukker
1 eggeplomme
Vaniljekrem:
1½ dl melk
2 eggeplommer
½ vaniljestang,
ev. 1 ts vaniljesukker
2 ss sukker
2 ts Maizena
1½ dl kremfløte
Til servering:
1 dl rabarbrasyltetøy
Se oppskrift på rabarbrasyltetøy her
melis
Smuldre smør og mel med melis og frøene fra vaniljestangen. Tilsett eggeplommen og elt sammen til en jevn deig. Pakk i plast og la hvile i kjøleskapet i ca. 30 minutter.
Forvarm ovnen til 200°. Kjevle ut deigen på et melet bord, ca. ¼ cm tykk, og stikk ut 16 sirkler med en diameter på 7 cm. Bruk en kakeutstikker eller et glass. Legg over på et stekebrett dekket med bakepapir og stek midt i ovnen i ca. 8 minutter. Følg nøye med så de ikke blir for mørke. Avkjøl på rist.
vaniljekrem: Pisk melk, eggeplommer, frøene fra vaniljestangen, sukker og Maizena sammen i en gryte. Bring til kokepunktet og visp til det bobler og tykner, ca. 1 minutt.
Ha over i en glass- eller metallbolle, dryss litt sukker over toppen og avkjøl, gjerne satt i kaldt vann. Pisk kremfløten stiv og pisk opp den avkjølte vaniljekremen. Vend sammen og fordel vaniljekremen utover halvparten av kjeksene. Legg på en skje rabarbrasyltetøy og topp med en annen kjeks. Sikt over litt melis og server med en gang.
Oppskrifter: Kerstin Svensson, Anita Bakker og Matprat.no
Foto: Olof Abrahamsson, Svein Brimi, og Getty images