Bobiltrend: Offroad og 4x4

Caravanmessas barskeste

En trend i bobilmarkedet er barske varianter med høy bakkeklaring og 4x4.

<b>X-PEDITION:</b> Kraftig takgrind med LED-skinner. Kjørebroen som er hektet på takgrinden bak sier det meste om bilens formål.  
X-PEDITION: Kraftig takgrind med LED-skinner. Kjørebroen som er hektet på takgrinden bak sier det meste om bilens formål.   Foto: Martin Jansen
Sist oppdatert

Denne kjerra er rigget for eventyr utenfor allfarvei. Weinsbergs største nyhet på Caravan Salon i Düsseldorf var utvilsomt X-Pedition 600 MQ. Nå kan beskues på Caravan Xpo på Hellerudsletta.

Ifølge produsenten bygger X-Pedition 600 MQ videre på et konsept de lanserte allerede i 2008, som da fikk mye oppmerksomhet. Det handler om en terrengbobil som oser kraft og fremkommelighet. Basen er Mercedes Sprinter med 150 hester, bakhjulsdrift og 16-tommers terrengdekk.

<b>OFFROAD:</b> X-Pedition kommer standard med 245/75 R 16 all terrain-dekk.
OFFROAD: X-Pedition kommer standard med 245/75 R 16 all terrain-dekk. Foto: Martin Jansen
<b>HYTTESTEMNING:</b> Moderne interiør med en touch av hyttestemning. 
HYTTESTEMNING: Moderne interiør med en touch av hyttestemning.  Foto: Produsenten

Fikse løsninger

Modellen kan imidlertid leveres med firehjulstrekk, høyere bakkeklaring og lengre fjæringsvei. Kundene kan også velge mellom fire forskjellige farger. Interiøret kombinerer moderne design, komfort og praktiske løsninger for opptil fire personer.

X-Pedition 600 MQ kommer med flere fikse løsninger som salongbord som også kan benyttes utendørs. Ryggstøtten på den bakre sengen kan foldes ned for å fungere som komfortabel sofa. Den heftige bybobilen kan også fås med selskapets egen OWN-line som omfatter mer kraftfull eksteriørdesign og spesielle aluminiumsfelger.

Fortsatt litt hemmelig

På messa i Düsseldorf viste konsernslektning Knaus også frem en oppsiktsvekkende bobil, Cascan 690 LE, en bybobil i luksusklassen. Den er ikke til stede på Caravan Xpo og Knaus jobber fortsatt med interiøret. Bilen ble derfor holdt lukket og låst da den sto utstilt i Düsseldorf. Det finnes kun en illustrasjon av interiøret som er designet som en moderne bolig med svarte detaljer.

<b>LUKSURIØS:</b> Knaus Cascan 690 LE på Caravan Salon i Düsseldorf. 
LUKSURIØS: Knaus Cascan 690 LE på Caravan Salon i Düsseldorf.  Foto: Messe Düsseldorf / ctillmann

Badet har vask som kan foldes opp mot veggen og et Cleanflex-toalett skjult i et skap. Cleanflex er et campingtoalett uten vann eller kjemikalier, som også Weinsberg X-Pedition 600 MQ er utstyrt med.

En innovativ teknologi forsegler biologisk avfall rent og luktfritt i økologisk nedbrytbare filmer. Videre har Cascan et unikt belysningskonsept og åpne flater for økt funksjonalitet.

<b>MODERNE:</b> Illustrasjon av interiøret i Cascan. 
MODERNE: Illustrasjon av interiøret i Cascan.  Foto: produsent
<b>TRENGER IKKE VANN:</b> Både Cascan og X-Pedition kommer med smart Cleanflex-toalett som verken trenger vann eller kjemikalier. 
TRENGER IKKE VANN: Både Cascan og X-Pedition kommer med smart Cleanflex-toalett som verken trenger vann eller kjemikalier.  Foto: Produsenten

Bybobilen er basert på Mercedes Sprinter og kommer standard med 150 hester, men kan fås med 190 hester og nitrinns automat. Den kan også leveres med firehjulstrekk og 10 centimeter høyere bakkeklaring. Som Weinsberg X-Pedition kan også Cascan leveres med OWN-line-elementer.

Flere barskinger på Caravan Xpo

En annen barsking som imidlertid kan oppleves på Caravan Xpo er Kabe Van med offroad-pakke. Kabes første bybobil kom i 2019, som sågar hadde en slags verdenspremiere i Norge. Kabe Van er ingen hvilken som helst bybobil, men en 690 centimeter lang variant basert på Mercedes Sprinter.

Les også: Trolig den mest påkostede bybobilen vi noen gang har sett

<b>HEFTIG BYBOBIL:</b> Kabe Van med firehjulstrekk og offroad-pakke
HEFTIG BYBOBIL: Kabe Van med firehjulstrekk og offroad-pakke Foto: Martin Jansen

Den kan også fås med firehjulstrekk og 190-hesters motor og nitrinns automat. Da er startprisen rundt 1,9 millioner kroner. Nytt for 2025-sesongen er at Van også kan fås med offroad-pakke som blant annet omfatter høyere bakkeklaring, 18-tommers all terrain-dekk, skjermbreddene og kufanger.

<b>HELÅRSBRUK:</b> Eura Mobil Xtura er en delintegrert bobil bygget for helårsbruk og fricamping. 
HELÅRSBRUK: Eura Mobil Xtura er en delintegrert bobil bygget for helårsbruk og fricamping.  Foto: Martin Jansen

På Caravan Xpo er også en annen Mercedes Sprinter-basert offroader: Eura Mobil Xtura. En fricampers drøm med 190-hester motor i kombinasjon med nitrinns automat, firehjulstrekk, høy bakkeklaring og all terrain-dekk. Pakkene med litiumbatterier skal holde til 20 dager elektrisk selvforsyning.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 48 2024


Denne saken ble første gang publisert 20/09 2024, og sist oppdatert 20/09 2024.

Les også