Test: VW T-ROC R

Rampete sjarmør

VW-importøren skal kun tilby helelektriske biler etter 2023. Da haster det å skaffe seg en moroklump med R i navnet. 

<b>FREKK:</b> Sterk blåfarge og fire eksosrør melder om at dette er noe mer enn en snill kompakt-SUV. 
FREKK: Sterk blåfarge og fire eksosrør melder om at dette er noe mer enn en snill kompakt-SUV.  Foto: Terje Bjørnsen
Først publisert Sist oppdatert

Helt siden GTI-bølgen på 1970- og 80-tallet har det å stappe masse motor inn i en lett og kompakt bil vært en vellykket metode til masse kjøreglede, gjerne til en hyggelig pris.

Les også: Vi mente forrige VW T-Roc R var VWs morsomste bil

Kanskje bortsett fra det siste punktet er VW T-Roc R et glitrende eksempel på nettopp det.

I dagens verden, der halv- eller helhøye crossover/SUV-modeller er så populære, er det kanskje ikke rart at VW setter R-merket på sin kompakte T-ROC-modell. En i utgangspunktet snill, liten crossover med en duft av et parbil - enten for de helt unge, eller de med stadig tiltakende gråfarge på luggen.

R-behandlingen gjør at du kan stryke alt som har med snill å gjøre i beskrivelsen av T-Roc. I R-salongen har frisøren tatt fram utstyret som skal få rockesveisen på plass, der selvsagt den toliters bensinturbomotoren med 300 hester og 400 Nm setter mest farge på resultatet.

<b>HØRES:</b> De sportslige Conti-dekkene er relativt moderate i dimensjonen, men høres godt på motorvei. 
HØRES: De sportslige Conti-dekkene er relativt moderate i dimensjonen, men høres godt på motorvei.  Foto: Terje Bjørnsen

Les også: Vi Menn Bil har kjørt alle Golf GTI-generasjonene. Noen favoritter har vi fått.

I tillegg kommer viktige detaljer som strammere understell, større felger, hissigere dekk og de nødvendige pynteelementene både ut- og innvendig.

På vei rundt bilen synes jeg egentlig VW har vært en smule forsiktige, men det var før jeg kikker på bakparten og oppdager de fire eksosrørene.

Herlig Race-modus

Innvendig er T-Roc R relativt moderat, med et par behagelige sportsseter som høydepunkt, men det er helt til du begynner å rote rundt i kjøreoppsettet. Det finner du relativt lett tilgjengelig i betjeningsskjermen i midtkonsollen. Her er det nemlig noen helt vanlige valg, samt noen som drar T-Roc ut av middagshvilen og rett inn i Toppidrettsveka.

Velger du race-innstillingene, forsvinner siste rest av sivilisert oppførsel ut av bakluka, og du sitter igjen med en bøllete rampebil som stadig får smådjevlene på skulderen til å rope mer gass i øret ditt.

KONSERT: Et eksosanlegg i titan fra spesialisten Akrapovic til 50 000 kroner øker opplevelsen ytterligere.
KONSERT: Et eksosanlegg i titan fra spesialisten Akrapovic til 50 000 kroner øker opplevelsen ytterligere. Foto: Terje Bjørnsen

Ved siden av å stramme inn på alt som har med kjøredynamikk å gjøre, sørger nemlig innstillingene for å gi motor- og eksoslyd en ordentlig grov, raspete klang. Alt med en passende dose boff og knurr på på- og avdrag, opp- og nedgiringer.

Alle som har vært innom slike biler vet at disse lydkulissene har en oppkvikkende effekt på innsatsfaktoren fra førerplass, samt bredden på et selvtilfreds glis. Et eksosanlegg i titan fra spesialisten Akrapovic til 50 000 kroner øker opplevelsen ytterligere.

Futt i mellomregisteret

<b>JA TAKK:</b> Motorkarakteren innbyr til å bruke hendlene bak rattet for å gire manuelt. 
JA TAKK: Motorkarakteren innbyr til å bruke hendlene bak rattet for å gire manuelt.  Foto: Terje Bjørnsen

Da merker du at T-Roc - tross R-betegnelsen - ikke havner helt i samme klasse som kostbare AMG-, M- eller RS-modeller.

I mine øyne er det en god ting, for her merker du kreftene som bilen kjemper med på et langt lavere fartsnivå.

Les også: VW Golf - en epoke er over

I stedet for å gå på skinner inn i hyperspace, blir det bevegelse, behov for korreksjoner og en mer involverende kjøreopplevelse uten å at du bryter lydmuren inn i synderegisteret.

Den klassiske hjemmebanen for T-Roc R er svingete bakveier, gjerne med et rettstrekk eller fire der du kan strekke den sinte toliteren.

Den er nemlig langt sprekere oppe i fart enn fra stillestående. Der opplever jeg en liten nøling i startfasen, og det blir bare 5,6 sekunder fra 0-100 km/t, mot fabrikkstallet på 4,9.

Det legger ingen stor demper på stemningen, for motoren er så til de grader til stede når den får noe mer turtall å jobbe med. Det saftige frasparket i mellomregisteret gjør at det blir helt perfekt å sjalte manuelt med girhendlene på rattet. Da har du masse krefter å leke med, uten et plutselig kickdown hvis høyrefoten blir for ivrig.

Vi Menn Bil mener:

Dette er noe så enkelt som en morsom bil. VW har ikke tatt så veldig mye hensyn til ting som kjørekomfort, men lagt innsatsen på de områdene som kiler entusiastiske sjåfører på de rette stedene. I forhold til kjøregleden den gir, er T-Roc verdt kronene. Den har som kjent gått dukken i nesten alt av elbiler til samme pris.

En tøff storebror

STØRRE: Samme motor, kjørekarakter og blåfarge kan også fås med den større VW Tiguan R.
STØRRE: Samme motor, kjørekarakter og blåfarge kan også fås med den større VW Tiguan R. Foto: Martin Jansen

Hvis T-Roc R blir litt for liten og spartansk, kan storebror Tiguan R være et godt alternativ. Der får du alt som «mangler» i T-Roc R; plassen er på godt familiebilnivå, den trekker tyngre henger og er mer behagelig på langtur. Det er hentet litt mer effekt ut av motoren (320 hk og 420 Nm), dermed er ytelsene omtrent de samme som i den 180 kg lettere T-Roc, mens Tiguan R er rundt 150 000 kroner dyrere. Se tabellen for detaljer.

TEKNISKE DATA

VW T-Roc R VW Tiguan R

Motor, cm³: 1984 1984

Effekt, kW/hk: 221/300 235/320

Dreiemoment, Nm: 400 420

Egenvekt, m/fører, kg: 1568 1746

Tilhengervekt, kg: 1700 2200

Lengde/bredde/høyde, cm: 424/182/156 451/186/168

Bagasjerom, liter: 392–1237 615-1655

Standard dekkdimensjon: 215/50-18 235/45-20

Forbruk, WLTP, l/mil: 0,83 0,97

CO₂-utslipp, g/km: 193 224

0–100 km/t, fabrikk, sek: 4,9 4,9

Toppfart, km/t: 250 250

Pris fra, kr: 617 400 782 300

Pris testbil fra, kr: 704 800 864 900

TESTDATA

0–100 km/t, sek: 5,6 5,7

60–100 km/t, kickdown: 2,6 2,9

80–120 km/t, kickdown: 3,3 3,5

Støy 100 km/t, dBA: 72,5 69,5

Testforbruk, l/mil: 0,75 0,90

Misvisning 100 km/t: 99 98

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 47 2022