Prøvekjørt: BMW M8 Coupé Competition

Hvis du vil ha alt, så er BMW M8 løsningen

M8 er en seriøs luksusbil men også med solide egenskaper som sportsbil, og glir nærmest umerkelig opp i høye hastigheter.

Pluss ikon
<b>GUL FARE:</b> Store luftinntak er med på å skille M8-versjonen fra M-peformance-versjonen M850i. Bilen vi kjørte hadde en M Carbon-eksteriørpakke til 54 000 kroner.
GUL FARE: Store luftinntak er med på å skille M8-versjonen fra M-peformance-versjonen M850i. Bilen vi kjørte hadde en M Carbon-eksteriørpakke til 54 000 kroner. Foto: Martin Jansen
Sist oppdatert

0-100 km/t på 3,2 sekunder. Det er superbilraskt. Og så rask er nye BMW M8 Coupé Competition. Med superbil tenker jeg på modeller som for eksempel McLaren P1, Porsche 918 Spyder og Ford GT. Men BMW M8 Competition hører ikke med i dette selskapet. Til det er den altfor komfortabel og enkel å håndtere.

Titter man utover det digre panseret – som i dette tilfelle er foliert gult og som skjuler en 4,4-liters V8 med to turboer – sendes tankene oftere til en amerikansk muskelbil enn superbil.

Men først og fremst er M8 en skikkelig seriøs luksusbil med solide egenskaper som sportsbil.

Den bygger videre på kunnskap ervervet gjennom mange år i BMW Motorsport GmbH og spesielt sjette generasjon M5 som kom i 2018.

<b>STORE DIMENSJONER:</b> Lyden fra de fire eksosrørene kan justeres fra førerplassen. Endestykkene på eksosanlegget er 10 centimeter brede. Taket er i karbonforsterket plast.
STORE DIMENSJONER: Lyden fra de fire eksosrørene kan justeres fra førerplassen. Endestykkene på eksosanlegget er 10 centimeter brede. Taket er i karbonforsterket plast. Foto: Martin Jansen

Totrinns-bremser

Motor, cm³: 4395

Gir: 8-trinns M Steptronic

Effekt, hk ved o/min: 625/6000

Dreiemoment, Nm ved o/min: 750 1800-5800

Egenvekt, u/fører, kg: 1885

Lengde/bredde/høyde, cm: 487/191/136

Akselavstand, cm: 283

Bagasjerom, liter: 420

Standard dekkdimensjon: 275/35 R20 (foran) 285/35 R20 (bak)

Forbruk, WLTP, l/mil: 1,11

CO₂-utslipp, g/km: 252

0–100 km/t, fabrikk, sek: 3,2

Toppfart, km/t: 305

Pris fra, kr: 2 200 500

Pris testbil, kr: 2 480 805

Utvalg ekstrautstyr: Bowers & Wilkins Diamond surround anlegg (44 200 kroner), BMW Night Vision med persongjenkjenning (23 900 kroner), karbon-keramiske bremser (87 400 kroner) M Driver's Package (24 400 kroner ) og M Carbon-eksteriørpakke (53 700 kroner)

Se mer

I utviklingen av M8 har den vært tunet på Nürburgring side om side med banebilen M8 GTE som er utviklet for 24-timersløp. M8-chassiset er det samme som øvrige 8-serier, mens det adaptive M-hjulopphenget er basert på M5.

M8 er senket 10 mm sammenlignet med M5 og tre mm sammenlignet med M5 Competition.

Den har ikke firehjulsstyring som M850i. Det har spart vekt.

<b>NYTT BREMSESYSTEM:</b> Helt nytt i M8 er et brake-by-wire bremsesystem. Det er et elektronisk system der sensorelektronikk erstatter mekanisk forbindelse.
NYTT BREMSESYSTEM: Helt nytt i M8 er et brake-by-wire bremsesystem. Det er et elektronisk system der sensorelektronikk erstatter mekanisk forbindelse. Foto: Martin Jansen

Den har heller ikke aktive stabilisatorstag, men det er heller ikke noe savn for understellet og den elektromekaniske styringen er så dønn presis at det føles som om 1,9 tonn bil fordelt på 4,87 meter krymper i svingene.

Avstivning i konstruksjonen både foran og bak sikrer solid vridningsstivhet, og sammenlignet med den vanlige M8 (som ikke selges i Norge) med bare 600 hestekrefter, har Competition-versjonen modifiserte motorfester.

Helt nytt i M8 er et brake-by-wire bremsesystem. Det er et elektronisk system der sensorelektronikk erstatter mekanisk forbindelse.

Det kan jo høres foruroligende ut. Man nærmest aner et bremsesystem med ullen følsomhet. Men nei.

<b>SLEKTNING:</b> M5 Competition er mer rampete, og også mer praktisk, men M8 er noen hakk mer imponerende. 
SLEKTNING: M5 Competition er mer rampete, og også mer praktisk, men M8 er noen hakk mer imponerende.  Foto: Martin Jansen

Det funker som bare det og jeg føler absolutt at det er jeg som styrer de karbonkeramiske bremsene, ikke en eller annen vag elektronikk.

Brake-by-wire-systemet medfører også at M8 er den første serieproduserte BMW-en der du kan justeres bremsene selv i to trinn, komfort eller sport.

Les også: Forbruket er det laveste vi har oppnådd med en bil i denne klassen

Tilpasses omgivelsene enkelt med forskjellig modus

M8 er en bil som du fint kan bruke hver dag. I grunninnstilling står M8 Competition i «Road». xDrive firehjulstrekket er aktivert, motoren står i «Efficient»-mode og parametre som understell og styring er i «Comfort»-modus.

I komfortinnstilte M8 girer den åttetrinns girkassa nærmest umerkelig, og selv om M-emblemet kanskje skaper forventninger om noe veldig stramt og stivt, så er ikke det tilfelle.

<b>GODT STED:</b> Luksus og sport i skjønn forening. 
GODT STED: Luksus og sport i skjønn forening.  Foto: Martin Jansen

Det avanserte understellet gjør at den håndterer øvelser som både norske fartshumper og fartsdisipliner på dertil egnede steder.

For der man rygger den lett ut av parkeringsplassen utenfor et hektisk kjøpesenter, så er den 100 prosent bakhjulsdrevne fartsmaskinen bare noen tastetrykk unna.

Trykk noen ganger på berøringsskjermen for oppsett, og vips, så står alt i sport eller sport plus, firehjulstrekken er deaktivert, det samme er den elektroniske stabilitetskontrollen, og alle de 625 hestekreftene sendes til bakhjulene.

<b>M-KNAPPER:</b> De to M1- og M2-knappene på M-rattet kan brukes til å lagre to oppsett som kombinerer førerens preferanse for karakteren på motor, overføring, understell, styring, bremser og hvor pirkete og inngripende stabilitetskontrollen skal være
M-KNAPPER: De to M1- og M2-knappene på M-rattet kan brukes til å lagre to oppsett som kombinerer førerens preferanse for karakteren på motor, overføring, understell, styring, bremser og hvor pirkete og inngripende stabilitetskontrollen skal være Foto: Martin Jansen

Du kan fortsatt rygge den lett ut av den nevnte parkeringsplassen på det masete kjøpesenteret uten viderverdigheter, men også komme sidelengs i svingene mens det buldrer en dyp og nesten truende bass fra eksosanlegget.

Da sjette generasjon BMW M5 kom i 2018 var den første M-bil med xDrive firehjulstrekk. For puristene som mener M Sport er ensbetydende med bakhjulsdrevet bil var det et lite sjokk.

BMW kunne imidlertid raskt forsikre om at firehjulstrekket kunne deaktiveres, og ikke bare på lissom. Firehjulstrekket er dessuten solid vektet mot bakhjulene, og M xDrive-systemet sørger for at forhjulene først engasjeres når det ikke er mulig å sende mer kraft til bakken via bakhjulene.

Mens en overføringskasse koblet til girkassen justerer kreftene mellom for- og bakaksel, sørger en aktiv M-differensial for at kreftene fordeles mellom bakhjulene.

Med det elektroniske stabilitetsprogrammet aktivert (Dynamic Stability Control (DSC)), tillates litt slipp ut av svingen. I M Dynamic Mode tillates enda mer slipp. Ved å skru av DSC-en helt kan du forvandle M8 til en svært luksuriøs sladdemaskin.

Se mer

Les også (+): Vi tipper dette blir et stort år for Volvo XC40

Har stort fartspotensial

I sportsmodus er det også mer liv i girkassa, og med M Drivelogic-funksjonen kan du stille inn hastigheten på girskiftene i tre trinn.

Med ett er det plutselig slutt på de umerkelige girskiftene som i stedet sparkes inn.

Vi merker ingen tendenser til understyring i svingene og den bare øser på mens turtallet stiger. Dreiemomentet er på rause 750 Nm mellom 1800 og 5800 omdreininger.

Slipper du ikke opp gir den seg ikke før speedometeret har passert 300 km/t (krever M Driver's Package til 24 400 kroner ellers stanser toppfarten på 250 km/t). Og da berører vi den største utfordringen med bilen: Fartspotensialet.

<b>GIR:</b> Girspaken er unik for M8. Du kan justere hastigheten på girskiftene i tre trinn. 
GIR: Girspaken er unik for M8. Du kan justere hastigheten på girskiftene i tre trinn.  Foto: Martin Jansen

Den glir nærmest umerkelig opp i hastigheter som kan loppe deg for både førerkort og en anseelig sum penger.

I mellomakselerasjonen fra 60 til 100 km/t går det drøye to sekunder, og da våre kolleger i Auto Bild Sportscar testet den på Sachsenring-banen, slo den biler som Nissan GT-R Nismo og Porsche 911 Turbo S (991/2). Og BMW M5 Competition.

Kronjuvelen

<b>BAGASJEPLASS:</b> Nydelig bakseter som er helt ubrukelige som sitteplass, men som sammen med bagasjerommet på 420 liter gjør at det er bra med bagasjeplass for to.
BAGASJEPLASS: Nydelig bakseter som er helt ubrukelige som sitteplass, men som sammen med bagasjerommet på 420 liter gjør at det er bra med bagasjeplass for to. Foto: Martin Jansen

For interiøret sin del er det ikke ett element som minner om noen hverdagslig selv om M8 har noe så prosaisk som koppholdere.

Som resten av bilen er det bunnsolid gjort. Ingenting er overlatt tilfeldighetene. Heldigvis har ikke M8 den bittelille girspaken som dukket opp i forrige M-generasjon av X5 og X6.

Her er det skikkelig girspak delvis trukket i svart skinn og med M-emblemet på toppen. Midtkonsollen er stor og bred, og uten tegn til dilldall. Bak hver detalj ved bilen ligger årevis med kunnskap om å utvikle biler og førermiljøer av ypperste karakter.

Og akkurat nå er M8 selve kronjuvelen i BMW-utvalget.

Tekniske data

BMW M8 Coupé Competition

Motor, cm³: 4395

Gir: 8-trinns M Steptronic

Effekt, hk ved o/min: 625/6000

Dreiemoment, Nm ved o/min: 750 1800–5800

Egenvekt, u/fører, kg: 1885

Lengde/bredde/høyde, cm: 487/191/136

Akselavstand, cm: 283

Bagasjerom, liter: 420

Standard dekkdimensjon: 275/35 R20 (foran) 285/35 R20 (bak)

Forbruk, WLTP, l/mil: 1,11

CO₂-utslipp, g/km: 252

0–100 km/t, fabrikk, sek: 3,2

Toppfart, km/t: 305

Pris fra, kr: 2 200 500

Pris testbil, kr: 2 480 805

Utvalg ekstrautstyr: Bowers & Wilkins Diamond surround anlegg (44 200 kroner), BMW Night Vision med persongjenkjenning (23 900 kroner), karbonkeramiske bremser (87 400 kroner), M Driver’s Package (24 400 kroner) og M Carbon-eksteriørpakke (53 700 kroner)

Les også: Elbilen kan fås med alt nordmenn liker

Denne saken ble første gang publisert 15/05 2020, og sist oppdatert 30/07 2024.

Les også