Test: Audi S6 Avant e-tron
Brikkene faller på plass
Det tar ikke mer enn noen mil før den ekte Audi-følelsen endelig brer seg bak rattet i en elbil. Men helt perfekt er det fortsatt ikke.

Dette er utvilsomt en av de nye bilmodellene det knytter seg størst spenning til i 2025. Når Audi lanserer sin A6 og S6 Avant e-tron, er det den første modellen med en direkte forbindelse til en av merkets tradisjonsbærere og mest ikoniske modeller.
Det er vel og bra med Q4 og Q6, men det er først med en stasjonsvogn i premiumklassen Audi virkelig er tilbake der de hører hjemme.
Les også: Her kan du lese vår første prøvekjøring av Audi A6 e-tron og S6 e-tron
Audi A6 Avant og den sportslige S6-utgaven er viktige av flere grunner: Bilen skal fylle et av mange tomrom i Audis elektriske modellutvalg her i Norge. I gode, gamle dager med A1, Q2, A3, Q3, A4, A5 og Q5 hadde Audi et stort spekter der de kunne tilby det lille ekstra mange bilkunder kunne ta seg råd til.
I en større sammenheng er A6 den tredje i rekken av klassiske stasjonsvogner som utfordrer SUV-dominansen. Så langt har BMW i5 bommet, mens VW ID.7 klarer seg bra.
Les også: Test: BMW i5 M60 Touring xDrive: Endelig et fullgodt familiealternativ til elektrisk SUV

Har truffet blink
Førsteinntrykket er entydig: Audi har truffet blink med sin nye stasjonsvogn. Formatet – lang, lav og bred – passer perfekt, og gir et helt annet visuelt inntrykk og mer kjøreglad opplevelse fra førerplass enn de mange SUV-modellene i klassen. Lav, smal front og en nesten coupéaktig avslutning på hekken skiller bilen fra de mer fornuftsmessige formene på BMW i5 Touring og VW ID.7 stasjonsvogn.
Les også: Test: VW ID.7 GTX stasjonsvogn: Vi har fått en ny elbil-favoritt
Den sportslige S6-modellen står først på startstreken. Det skiller mindre mellom de elektriske standard- og sportsmodellene enn det gjorde i utgavene med forbrenningsmotor – både pris og ytelsesmessig.

Det er ikke mer enn rundt 100 000 kroner i prisforskjell mellom en A6 Avant og S6 Avant i Tech Pro utstyrsversjon. Maks effekt er på 462 mot 551 hk, og 0-100 km/t er oppgitt til 4,5 og 4,1 sekunder. Ingen skjellsettende forskjeller, med andre ord.
Må ha dype lommer
Vår testbil er en S6 Avant e-tron Tech Pro til 1 017 000 kroner, med utstyr som løfter totalprisen til 1,2 millioner. Da har bilen ekte sports- og Audi-følelse både innvendig og utvendig. De av oss som ikke har like dype lommer, kan skaffe seg en greit utstyrt A6 med quattro for anslagvis 850-900 000 kroner. Fortsatt ingen folkebil, men hakket mer oppnåelig.

Audi skal ha skryt for at premiumfølelsen – med noen unntak – gjør at bilen forsvarer en prislapp i de høyere skylag. I løpet av våre 700 testkilometer er vi innom alt fra vårlig motorvei til vinterlige småveier.
Hele tiden med det samme kjøreinntrykket: Dette er en bil med sportslig fortegn, der fast fjæring, presise veiegenskaper og en bastant kvalitetsfølelse er hovedingredienser. God stabilitet på hovedveier, og passe leken på svingete vinterveier – her er det er lett å trives bak rattet.

Luftfjæring og ulike innstillinger i «drive select» gjør at du kan tilpasse egenskapene etter egne ønsker. I «comfort» er bilen fortsatt temmelig sportslig. I «dynamic» er Nürburgring neste stopp, og fjæringen ubehagelig på ujevn vei.
Løsningen for oss ble å sette en kombinasjon av sportslige, balanserte og komfortable innstillinger i «individual». Da er det bare å klikke inn det oppsettet de gangene «comfort» blir for pudding-aktig og «dynamic» for brutalt.
Bare ha et lite øye på høydeinnstillingen på luftfjæringen: På lav innstilling hadde testbilen en tendens til å skrape borti snø- og brøytekanter.
Det svake punktet
Vi nevnte noen unntak fra premiumfølelsen, og støynivået er for høyt i en bil med denne prislappen, særlig når vi tar de øvrige kvalitetene med i betraktningen. På motorvei blir dekkstøy på grov asfalt elefanten i rommet, eller i Audi-kupeen for å være mer presis.
Når vi sammenligner Audi S6 Avant e-tron mot andre biler vi har testet, kommer den dårligere ut enn flere naturlige konkurrenter – faktisk også enn rimeligere biler som ID.7 stasjonsvogn.
Vi skal ikke konkludere 100 prosent før vi har kjørt A6-varianten på sommerdekk, men at S6 har omtrent samme støynivå på vinterdekk som BMW i5 M60 har på sommerdekk er ikke noe godt tegn.

Skiller noen centimeter
Det tøffe utseendet går til en viss grad ut over plassutnyttelsen. Likevel gir Audi S6 Avant e-tron gode stor- og familiebilvibrasjoner. Vi har sjekket våre interiørmål opp mot i5 Touring, ID.7 stasjonsvogn og Q6 e-tron: Det skiller noen centimeter her og der, men hovedinntrykket er gode plassforhold i for- og baksete. Alle bilene tilbyr tilstrekkelig takhøyde og kupebredde.
VW ID.7 stikker av med seieren for benplass i baksetet, og har seks centimeter mer å rutte med enn Audi S6, uten at den kjennes trang. Sittekomforten kunne imidlertid vært bedre, for sittehøyden er såpass lav at det blir rumpa ned og knærne opp. Ikke ideelt på langtur.

De offisielle bagasjeromsmålene viser at S6 er minst med 502 liter, Q6 følger med 514 liter mens BMW og VW kan skilte med henholdsvis 570 og 605 liter. Akkurat hvor den plassen blir borte er uklart, for våre mål viser at de tre stasjonsvognene har temmelig like og sjenerøse mål på lengde og bredde. Audi Q6 er typisk SUV, med 10 cm kortere bagasjerom og åtte centimeter mer takhøyde enn S6.
Lading og rekkevidde
Audi S6 Avant e-tron har et batteri på 94,9 kW, og skal ifølge WLTP-normen komme 619 km før det sier stopp. Under våre lett vinterlige testforhold (mellom 2 til -7°) må vi nøye oss med 450 km og et forbruk på 2,1 kWh/mil i snitt. Det er akseptabelt, biltype og kjøreforhold tatt i betraktning. Variasjonen i forbruk er ganske stor – fra 1,8 kWh/mil ved pen landeveiskjøring, til 2,6 kWh/mil på motorvei.
Hurtiglading skal gå raskt, med toppfart på 270 kW og 10-80% på 21 minutter. Det har vi vært tett på i Q6 og SQ6 med tilsvarende batteripakke. Tross forvarming av batteriet og 250 kW-lader, kom vi ikke i nærheten av det.

I stedet fikk vi en relativt flat ladekurve på rundt 130 kW. Det føyer seg inn i et mønster der vi opplever at hurtiglading ikke alltid fungerer etter oppskriften. Trøsten i dette tilfellet er at lading fra 10-80% likevel går unna på drøyt 30 minutter.
Vi Menn Bil mener:
Det er hyggelig å ønske Audi A6 og S6 Avant tilbake som elbil. Den store, luksuriøse stasjonsvognen har ikke mistet egenskapene vi husker med glede fra tidligere utgaver. Her handler det om høy kvalitetsfølelse, flotte kjøreegenskaper og et nydelig førermiljø. Legg til et elegant utseende, og de fleste ingrediensene for tysk premiumbil er på plass. Skal vi pirke litt – og det skal vi til denne prisen: Støynivået er i overkant, noen billige plastdetaljer og ikke den største plassen i klassen. Men aller viktigst: Dette er et utmerket alternativ til overfloden av elektriske SUV-modeller.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn