Test: Audi Q4 e-tron Sportback 50 quattro

Har det nødvendige lille ekstra

Var noen bekymret for om Audi skulle klare å skille seg ut i konsernets nye elbil-trekløver? I så fall var det ubegrunnet. 

Pluss ikon
<b>SMEKKER:</b> Sportback-versjonen er forbeholdt Audi, og vi tror det kan bli en suksess­faktor for Q4. 
SMEKKER: Sportback-versjonen er forbeholdt Audi, og vi tror det kan bli en suksess­faktor for Q4.  Foto: Terje Bjørnsen
Sist oppdatert

Plattform- og modultankegang er ikke noe nytt i VW-konsernet, og brer om seg i enda større grad når det kommer til elektriske biler.

Enhver bilprodusent med blikk på bunnlinjen (og det har alle) vil gjøre dette så enkelt og effektivt som mulig.

Også fordi differensiering på batteripakker og elmotorer ikke nødvendigvis er noe kundene merker særlig på selve bilegenskapene.

Første tanke er at det dermed blir vanskeligere å være premiummerke. Noe av det du før kunne skille deg ut på, som motor og drivlinje, gir nå liten forskjell i hvordan bilen oppleves å kjøre.

<b>FJONG:</b> Det er en helt annen stil og kvalitets­følelse over Audi-interiøret sammenlignet med de to andre familie­medlem­mene. 
FJONG: Det er en helt annen stil og kvalitets­følelse over Audi-interiøret sammenlignet med de to andre familie­medlem­mene.  Foto: Terje Bjørnsen

Dyrere, selvsagt

Audi Q4 e-tron kommer i flere forskjellige utgaver med omtrent samme tekniske spesifikasjoner som Skoda Enyaq og VW ID.4. Riktignok mangler versjonen med den svakeste motoren, men viktigere for Q4-kundene er nok at de får velge begge de firehjulsdrevne versjonene – enten med 195 kW/265 hk (som i Enyaq) eller 220 kW/299 hk (som i ID. 4). 

Uansett skal det være litt dyrere å velge finbilen Audi, og eksempelvis koster vår Business-utgave snaut 540 000 kroner – eller rundt 90 000 mer enn startprisen på ID. 4 GTX med tilsvarende drivlinje. Men når testbilen har fått en omfangsrik, men tidvis nødvendig ekstrautstyrspakke, ender prislappen på 707 000 kroner. Men skal du ha prestisjebil, er det vel bare fint at den er dyrere enn naboens VW, eller?

Så når Audi lanserer Q4 e-tron, en mindre og rimeligere bil en gigantsuksessen e-tron, lurer i alle fall jeg på hvordan den skal skille seg ut fra søsknene Skoda Enyaq og VW ID.4.

Sportback skiller seg ut

Det viser seg at jeg ikke hadde behøvd å ofre en kalori på de tankene. Siden Skoda ble innlemmet i konsernet for rundt 30 år siden, har man øvd seg på dette – hver dag, hele året.

Litt nytt er det likevel, for på de litt større modellene har Audi fått lov til å holde på med sitt.

Det har for eksempel ikke vært noen felles plattform mellom SUV-modeller som Q5 på den ene siden, og søsknene Tiguan og Kodiaq på den andre. Og det er jo biler Q4, ID. 4 og Enyaq er temmelig tett på.

Når motorer og batteripakker er like, blir selvsagt innpakningen et vesentlig punkt. Her er Sportback-modellen vi kjører en viktig brikke, for det mer coupéaktige, sportslige karosseriet finner du ikke hos de to andre.

<b>SØMMER SEG:</b> Det er noe eget med stramme, sportslige Audi-seter. Ikke vanske­lig å komme i flytsonene her. 
SØMMER SEG: Det er noe eget med stramme, sportslige Audi-seter. Ikke vanske­lig å komme i flytsonene her.  Foto: Terje Bjørnsen

Q4 e-tron blir mer familielik i standard SUV-utgave, men her har du i alle fall muligheten. Og spør du oss er Q4 Sportback blitt en vellykket designøvelse.

Fremstår ulike

Neste punkt på premiumlisten er interiøret og den opplevde kvalitetsfølelsen. Dette er et område Audi har vært blant de aller beste på siden slutten av 90-tallet, og de dribler ikke foran egen 16-meter denne gangen heller.

Jeg kan ikke huske at noen av de mest kjente plattformkameratene (Golf, Octavia og A3) i konsernet noensinne har fremstått som så ulike innvendig.

<b>DYPT:</b> Tar du ut den løse gulvplaten, blir bagasjerommet ekstra dypt. Volumet er bra og kun coupéformen gir litt mindre fleksibilitet enn i SUV-versjonen. 
DYPT: Tar du ut den løse gulvplaten, blir bagasjerommet ekstra dypt. Volumet er bra og kun coupéformen gir litt mindre fleksibilitet enn i SUV-versjonen.  Foto: Terje Bjørnsen

Audi flotter seg med futuristisk design, elementer fra langt dyrere Audi-modeller og en kvalitetsfølelse som hugd i granitt.

Så kan du selvsagt bade i kostbare utstyrselementer. Det er for eksempel mulig at sportssetene i vår testbil er i slekt med de andre to, men det kan vi ikke merke og i hvert fall ikke se. Og da er mye gjort.

<b>STANDARDVARE:</b> Betjeningsskjermen kjenner vi igjen blant annet fra e-tron. Logikken er god, men fingermerker synes godt på svart bakgrunn. 
STANDARDVARE: Betjeningsskjermen kjenner vi igjen blant annet fra e-tron. Logikken er god, men fingermerker synes godt på svart bakgrunn.  Foto: Terje Bjørnsen

Klassisk Audi

Når det kommer til den grunnleggende kjørefølelsen er mye likt, men overraskende nok også mer forskjellig enn jeg hadde trodd.

Selvsagt – ser du på alle testresultatene for ID. 4 GTX (samme batteri/drivlinje) og Q4 e-tron – er de så like som du kan få det.

Men på en eller annen måte – jeg skjønner ikke helt hvordan – oppleves Q4 e-tron som den mest kompakte, sportslige og underholdende bilen av de tre. Akkurat slik det skal være. Så Audi – beklager at jeg tvilte, for dette kan dere.

<b>GREI ELBIL:</b> Den hverken kommer lengst, lader fortest eller akselererer raskest. Men elbil­egenskapene holder likevel god standard.
GREI ELBIL: Den hverken kommer lengst, lader fortest eller akselererer raskest. Men elbil­egenskapene holder likevel god standard. Foto: Terje Bjørnsen

DOMMEN

Det er ekstra schwung over Audis bidrag i den mellomstore SUV/crossoverklassen. Dermed faller brikkene i merkevare­puslespillet pent på plass for Q4, ID. 4 og Enyaq. Men det koster å flotte seg, Audi-versjonen er merkbart mye dyrere enn tekniske sett like Skoda- og VW-versjoner.

TEKNISKE DATA

Motor:  2xEL

Effekt, kW/hk:  220/299

Dreiemoment, Nm:  460

Egenvekt, m/fører, kg:  2215

Tilhengervekt, kg:  1200

Lengde/bredde/høyde, cm:  459/187/161

Bagasjerom, liter:  535–1460

Standard dekkdimensjon:  235/55-19

Batterikapasitet, kWh:  76

Rekkevidde, WLTP km:  461

Rekkevidde i 200 km test:  415

Forbruk, WLTP, kWh/mil l/mil:  17,9

0–100 km/t, fabrikk, sek:  6,2

Toppfart, km/t:  180

Pris fra, kr:  493 700

TESTDATA

0–100 km/t, sek:  6,3

60–100 km/t, kickdown:  3,2

80–120 km/t, kickdown:  4,1

Støy 50 km/t, dBA:  61,5

Støy 80 km/t, dBA:  66,0

Støy 100 km/t, dBA:  68,5

Testforbruk, kWh/mil:  1,77

Misvisning 100 km/t:  97

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 50 2021

Denne saken ble første gang publisert 21/09 2021, og sist oppdatert 21/09 2021.

Les også