Test: Mercedes-Benz EQS SUV 450 og 580 4Matic

Selv i kjølig vær og rundt halvfullt batteri lader komfortmesteren lynraskt

Det blir knapt større og mer luksuriøst enn dette. Vi har testet de to mest aktuelle utgavene av Mercedes nye gigant-SUV. Og dyrest er ikke alltid best.

Pluss ikon
<b>MASSIV:</b> Den nye EQS SUV gjør et staselig inntrykk, men vekt og lengde er ikke bare av det positive. 
MASSIV: Den nye EQS SUV gjør et staselig inntrykk, men vekt og lengde er ikke bare av det positive.  Foto: Terje Bjørnsen
Publisert

Det er noe eget når Mercedes setter foten ned og bestemmer seg for å bygge det beste av det beste på fire hjul. Når de – som i dette tilfellet – tilsynelatende har tatt med seg det «største av det største» i prosjektbeskrivelsen, blir resultatet spektakulært.

Det blir også dyrt og tungt, for gigantomanien i elbil-verdenen fører også med seg noen mer uønskede bilegenskaper, noe vi skal komme tilbake til litt senere i denne testen.

Men la oss først se nærmere på våre to testbiler. Vi fikk anledning til å kjøre de to hovedmodellene i EQS SUV-utvalget, først 580-varianten under vinterlige testforhold, og siden 450-utgaven med sommerdekk og vårlige testforhold.

Det gir ikke bare en fin sammenligning av hva du kan forvente fra de to modellversjonene, men også hvordan temperaturforskjeller påvirker forbruk og rekkevidde, selv i den ypperste elbildivisjonen.

<b>KOMFORT:</b> Det er få andre biler som kan måle seg med EQS SUV når det gjelder førsteklasses langturskomfort. 
KOMFORT: Det er få andre biler som kan måle seg med EQS SUV når det gjelder førsteklasses langturskomfort.  Foto: Terje Bjørnsen

Enorme ytelser

I bunn og grunn er det liten forskjell mellom 450 og 580, bortsett fra ytelsene. Førstnevnte skilter med 265 kW/360 hk og 800 Nm fra sine to elmotorer, mens 580 har 400 kW/555 hk og 858 Nm dreiemoment.

Det kan kort oversettes til at 450 har masse krefter, mens 580 har for mye krefter – i alle fall i forhold til biltypen og egenskapene for øvrig.

Selv med piggfri vinterdekk gjør 580 0–100 km/t unna på 4,7 sekunder, mens 450 gjør det samme på 6,0 sekunder med sommerskoene på.

I forbikjøringstestene er 580 et drøyt sekund kvikkere enn 450, men du vil aldri oppleve sistnevnte som kraftløs, for å si det mildt.

<b>KJENT STIL:</b> Selv i vår digitale tidsalder er instrumentutformingen i velkjent Mercedes-stil.
KJENT STIL: Selv i vår digitale tidsalder er instrumentutformingen i velkjent Mercedes-stil. Foto: Terje Bjørnsen

Kompromissløs komfort

Nå er ikke vi motstandere av godt motoriserte biler, men at en bil som fort tipper tre tonn med litt last og personer om bord skal akselerere slik at passasjerene både kan bli bilsyke eller påføres nakkeslengskader – det virker en smule unødvendig. Særlig når det koster deg rundt 220 000 kroner ekstra, som heller kan brukes til å investere i fint og kostbart ekstrautstyr.

<b>SKJERMBASERT:</b> Med så mange innstillingsmuligheter er knapper og brytere uaktuelt. Relativt god betjeningslogikk gjør at hovedfunksjonene er lett tilgjengelig. Men en del ting bør stilles inn når bilen står i ro. 
SKJERMBASERT: Med så mange innstillingsmuligheter er knapper og brytere uaktuelt. Relativt god betjeningslogikk gjør at hovedfunksjonene er lett tilgjengelig. Men en del ting bør stilles inn når bilen står i ro.  Foto: Terje Bjørnsen

Men bevares, hvis du vil ha påfuglfjærene på og kunne skryte på deg den raskeste av de raske EQS SUV-modellene, gjerne for oss.

Har du råd til en bil med startpris i området 1,3 til 1,5 millioner, spiller sikkert ikke noen hundretusenlapper en rolle likevel.

Hadde EQS SUV gått i retning av kompromissløs sportslighet, ville farten i 580-modellen vært mer på sin plass. Men fra det øyeblikket du bestiger tronen i en bil som best kan beskrives som en borg, skjønner du at det ikke er målet med EQS SUV.

Gjennomført

Det eneste kompromissløse her er alt som har med komfort å gjøre. Fra den minste interiørdetalj til de grunnleggende bilegenskapene er gjennomført slik bare Mercedes kan.

Det aller viktigste har med understellsoppsettet å gjøre. I komfortinnstilling er den silkemykt, slik at det i noen tilfelle tenderer til duvende.

I stedet for bråakselerasjon inviterer kjørefølelsen heller til å leke limousinsjåfør, der skvulping i champagneglassene i baksetet er noe du vil unngå for enhver pris.

<b>LIMOUSINEAKTIG:</b> Fin sittekomfort også i baksetet, selv om det neppe blir kamp om å sitte i midtsetet. 
LIMOUSINEAKTIG: Fin sittekomfort også i baksetet, selv om det neppe blir kamp om å sitte i midtsetet.  Foto: Terje Bjørnsen

Forsøk du deg på ivrig svingkjøring – særlig i 580 med vinterdekk – gir bilen mildt overbærende beskjed om at ikke står på programmet.

Ikke sportslig

Ok, du kan selvsagt velge sportsligere oppsett i bilinnstillingene, men det medfører bare at bilen kjennes en smule fastere i fisken, ikke noe som nærmer seg sportslighet i ordets rette betydning.

<b>FØRSTE KLASSE:</b> Nydelig lydanlegg og elektrisk setejustering i baksetet hører med til opplevelsen. 
FØRSTE KLASSE: Nydelig lydanlegg og elektrisk setejustering i baksetet hører med til opplevelsen. 

Med tørr asfalt og sommerhjul i 450-versjonen kan man la seg imponere over hva Mercedes tross alt får til med en 5,2 meter lang luksusbil på rundt 2,9 tonn. Selv om den ikke er laget for svingkjøring, oppfører den seg trygt og stabilt.

Bakhjulsstyring er selvsagt med på å gjemme bort vekt og størrelse, men det kjennes uansett veldig I-lands-aktig ut at du nå må ha bakhjulsstyring for å kunne parkere på en normal norsk parkeringsplass.

<b>TA PLASS:</b> Hvis du går tom for bagasjeplass her, er det på tide å sjekke hva som står på pakkelisten. 
TA PLASS: Hvis du går tom for bagasjeplass her, er det på tide å sjekke hva som står på pakkelisten.  Foto: Terje Bjørnsen

Uendelige valgmuligheter

Komfortfølelsen tar du med deg hele veien gjennom innredningen. Det er stor plass, selv i ekstrasetene på syvseters-modellen, og elektrisk lengdejustering av baksetet hjelper med å porsjonere ut plassen der den trengs mest.

Både bak- og forseter har førsteklasses sittekomfort og reguleringsmuligheter, og gjennom den store betjeningsskjermen i midten har du tilgang til en myriade av ulike innstillinger på alt fra massasjeseter, og luftrensing til oseaner av bakgrunnsbelysninger.

De to bilene er som natt og dag innvendig: 580 med mørkt interiør i tysk «doktor professor-stil», mens den lyse innredningen i 450 tenderer mer i retning av Kardashians.

Særlig fordi LED-lys oppsettet i vår testbil var satt til en slags rosa-lilla-blanding som i alle fall jeg ikke assosierer med Mercedes.

<b>BLING:</b> Juryen diskuterer fortsatt om lyst interiør og rosa-lilla stemningsbelysning er helt Mercedes. Du har uansett utallige valgmuligheter. 
BLING: Juryen diskuterer fortsatt om lyst interiør og rosa-lilla stemningsbelysning er helt Mercedes. Du har uansett utallige valgmuligheter.  Foto: Terje Bjørnsen

Du kan jo se på interiørbildene av bilen og gjøre deg opp en egen mening om det. Uansett, valgmulighetene skorter det ikke på.

Mørkere: Denne stilen er mer Mercedes slik vi kjenner merket.
Mørkere: Denne stilen er mer Mercedes slik vi kjenner merket. Foto: Terje Bjørnsen

Forbløffende forskjell

Vi kommer selvsagt ikke unna Mercedes' nye luksus-SUV uten litt elbilprat. Ser man på fabrikkstallene for rekkevidde og forbruk er de to bilene i praksis identiske, 450 marginalt bedre med sine 2,08 kW på mila og 595 kilometers rekkevidde mot 580 med 2,09 og 594.

Det var fortsatt et snev av vinter i luften da vi kjørte 580, med en snittemperatur i testperioden på minus tre grader, mot 14 grader med 450.

Det er fortsatt forbløffende hvor stor innvirkning dette har på forbruk og rekkevidde, særlig siden bilene i utgangspunktet skal være identiske på dette området.

<b>VIRKELIG RASK:</b> Hurtiglading er ikke bare et fint ord når det kommer til denne bilen. Selv i kjølig vær og rundt halvfullt batteri gulper den i seg nesten 170 kW.
VIRKELIG RASK: Hurtiglading er ikke bare et fint ord når det kommer til denne bilen. Selv i kjølig vær og rundt halvfullt batteri gulper den i seg nesten 170 kW. Foto: Terje Bjørnsen

Rundt regnet 25 prosent forskjell synes vi er mye, og viser at dette er et område bilprodusentene må arbeide mer med.

Vi er ikke veldig overrasket, dessverre, og tommelfingerregelen om cirka 30 prosent forskjell mellom vinter og sommer holder fortsatt mål.

Gulper i seg

Et gigantisk batteri på drøyt 108 kWh sørger likevel for at du som eier av EQS SUV sjelden vil lide av akutt rekkeviddeangst.

Vinterkjøringen med 580 ga 420 km maksimal rekkevidde, mens 450 på en mild vårdag klarte 535 km - ikke minst hjulpet av et forbruk ned mot to kWh per mil.

Bilens vekt og dimensjoner tatt i betraktning er det et hyggelig resultat.

Dessuten har EQS SUV et annet ess i ermet når den skal briljere på langtur: På en dertil egnet superlader og med forvarming av batteriet går hurtiglading som en lek.

Selv i seks minusgrader så vi godt over 160 kW ladefart, og klarte 10-90 prosent på 40 minutter.

Det er en snittfart på drøyt 130 kWh, og er totalt sett det beste vi har registrert over et så bredt register under vinterlige forhold.

Vi Menn Bil mener:

Den er tung, dyr og man kan diskutere meningen med superytelsene i 580-versjonen. Først og fremst fordi dette er så langt unna sportslig som det er mulig å komme. I stedet får du overdådig luksus, et hav av plass, førsteklasses komfort og glimrende langturegenskaper. Noe både rekkevidde og ladefart bidrar til.

TESTDATA

Bilmerke Mercedes-Benz Mercedes-Benz

Modellbetegnelse EQS SUV 450 4Matic EQS SUV 580 4Matic

Sommer/Vinterdekk (S/V) S V

Dekkmerke Goodyear Nokian

Dekkmodell Eagle F1 Hakka R5 SUV

Dekkdimensjon 275/45-21 H 275/45-21 T

0–100 km/t, sek: 6,0 4,7

60–100 km/t: 3,2 2,1

80–120 km/t: 4,1 2,7

Støy 50 km/t, dBA:* 58,0 56,0

Støy 100 km/t, dBA:* 65,0 63,0

Rekkevidde i test, km:** 535 420

Testforbruk, kWh/mil:** 2,02 2,47

Misvisning 100 km/t 98 96

* 450-modell målt med sommerdekk, 580-modell målt med vinterdekk
** 450-modell kjørt ved +14 grader, 580-modell kjørt ved -3 grader

TEKNISKE DATA

Bilmerke Mercedes-Benz Mercedes-Benz

Modellbetegnelse EQS SUV 450 4Matic EQS SUV 580 4Matic

Motor: 2xEL

Effekt, kW/hk: 265/360 400/544

Dreiemoment, Nm: 800 858

Egenvekt, m/fører, kg: 2880 2885

Tilhengervekt, kg: 1800

Lengde/bredde/høyde, cm: 513/196/172

Bagasjerom, liter: 645–2100

Standard dekkdimensjon: 275/45-21

Batterikapasitet, kWh: 108,4

Rekkevidde, WLTP km: 595 594

Forbruk, WLTP, kWh/mil: 2,08 2,09

0–100 km/t, fabrikk, sek: 6,0 4,6

Toppfart, km/t: 210 210

Pris fra, kr: 1 270 000 1 490 000

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 32 2023

Denne saken ble første gang publisert 26/05 2023.

Les også