Prøvekjørt: Skoda Elroq

Leverer solid kvalitetsfølelse - og et prisdilemma

Lillebroren til Skoda Enyaq frister med masse fornuft og fine egenskaper. Likevel er det vanskelig å finne det avgjørende kjøpsargumentet. Til slutt kommer jeg frem til en for meg svært uventet konklusjon ...

<b>RETT UNDERSTELL:</b> Med adaptivt understell oppleves Elroq som rene luksusbilen i komfortinnstilling. 
RETT UNDERSTELL: Med adaptivt understell oppleves Elroq som rene luksusbilen i komfortinnstilling.  Foto: IvoHercik.com
Først publisert Sist oppdatert

Det var vanskeligere å være motorjournalist før. Tror jeg. Den første testkjøringen av en ny bilmodell var som å gå til en nyåpnet restaurant: suge inn atmosfæren, innredningen og interiørdesignet. Hva forsøkte produktet å være? Hvilke kunder ønsket man?

Deretter var det bare å kaste seg over opplevelsen, la svingene komme mot en, kjenne smakene, samspillet mellom råvarer, krydder og tilberedning. Eller rettere sagt samspillet mellom fører og maskin på veiene som ble tilbudt. Motoren var en opplevelse i seg selv. Det samme var girkassen. Det var nødvendig med en solid erfaringsbank for å kunne plassere og bedømme nyheten i forhold til forrige modell og konkurrenter. I hvilken retning hadde nykommeren orientert seg? Bedre på noe, dårligere på annet?

<b>UNDERTEGNEDE:</b> Vår mann på Mallorca, der splitter nye Skoda Elroq ble prøvekjørt. 
UNDERTEGNEDE: Vår mann på Mallorca, der splitter nye Skoda Elroq ble prøvekjørt.  Foto: Alrik Söderlind

Forskjellen mellom ulike merkers motorer og styringer var som mellom håndlaget pasta og hurtigkokt makaroni. Det var virkelig prøvekjøring, hvor man nøt og smakte på den nye bilen i timer for deretter å forsøke å formidle hele opplevelsen. Følelsen avgjorde karakteren. Opplevelsen var det sentrale.

En annen øvelse

Nå, før testkjøringen av nye Skoda Elroq, bruker jeg flere timer på å sammenligne de tekniske dataene med konkurrentene. Hvordan står det til med rekkevidde, lading og forbruk? Hva koster utstyret? Hva er standard? Hvor stort er batteriet? Og kanskje mest interessant, hvilken versjon (batteristørrelse og motor) gir mest valuta for pengene? Det er litt som om jeg skulle laget et Excel-ark for å sammenligne næringsverdiene, fettinnholdet og opprinnelsen til råvarene i matretten på den nyåpnede restauranten. Og selvsagt prisen per gram kjøtt, eller hva det nå er man spiser.

<b>PRAKTISK SUV-PYNT:</b> Plast rundt hjulbuene og tersklene gjør bilen mindre sårbar. Det er bra. En firehjulsdrevet 85-versjon kommer våren 2025. Svingradiusen er 9,3 meter. Bra!. 
PRAKTISK SUV-PYNT: Plast rundt hjulbuene og tersklene gjør bilen mindre sårbar. Det er bra. En firehjulsdrevet 85-versjon kommer våren 2025. Svingradiusen er 9,3 meter. Bra!.  Foto: IvoHercik.com

Er alle funksjonene på plass, som kreves for at det skal være en moderne og god elbil? Som varmepumpe, forvarming av batteriet, en god app, navigasjon som virkelig kan beregne reise- og ladepauser, og hvordan er det med ladekurven? Hvordan står nykommeren i teknologikrigen som pågår? Og ikke minst – er prisen bra for hva man får i form av teknologi og utstyr? Noen ganger kan den billigste versjonen være et kupp sammenlignet med konkurrentene, mens den dyreste er sjanseløs.

Les også: Prøvekjørt: Skoda Enyaq RS og Enyaw L&K: Nå kommer den med utstyret som har vært savnet

Høy kvalitetsfølelse

Hvordan bilen er å kjøre? Hmmm, det kommer i den moderne forbrukermotorjournalistikken i andre rekke, synes jeg. Alle elbiler har en fantastisk jevn, stille og myk motorgang. Girkasse finnes ikke, og i prinsippet er alle vidunderlige hverdagsbiler.

Akselerasjonen kan være bra eller virkelig bra. Styringen lett eller involverende. Fjæringen er kanskje det som skiller mest. Hele greia blir litt som å lage en sammenligningstabell for en mengde nye vaskemaskiner og krysse av funksjoner, se på designet og prøve noen knapper. Testvaske? Er det egentlig nødvendig?

<b>GOD LÅRSTØTTE:</b> Bra baksete med godt lårstøtte og tilstrekkelig med plass for en voksen på over 180 cm. På gulvet finnes det en smart oppbevaringsboks som lett kan fjernes hvis man er tre der bak.
GOD LÅRSTØTTE: Bra baksete med godt lårstøtte og tilstrekkelig med plass for en voksen på over 180 cm. På gulvet finnes det en smart oppbevaringsboks som lett kan fjernes hvis man er tre der bak. Foto: IvoHercik.com

En bil er fortsatt en opplevelse, som starter med det visuelle. Så da vi lander på Mallorca for å suge inn den nyeste skapelsen fra Skoda, er det tross alt spennende. Følelsesinntrykkene og alle fakta skal blandes sammen til en konklusjon som skal serveres på tekstens siste linje. Smaker den like godt som det koster?

Skoda kaller designet «Solid Modern», og jeg godtar det. Den ligner veldig mye på forbrenningsmotor-motstykket og søskenbilen Karoq. Kløktig og robust, med slitesterke plastlister ved hjulhusene og dørtersklene. Ordentlige fysiske dørhåndtak – takk skal du ha. Det er kun fraværet av en tradisjonell grill og lys i to etasjer som avslører at dette er noe nytt.

<b>BEDRE ENN AUDI:</b> Trivelig interiør med god kvalitetsfølelse. Rattet er for eksempel finere enn i nye Audi A6 e-tron – med sine fysiske kontroller. 13-tommers berøringsskjerm og et utvalg knapper. 
BEDRE ENN AUDI: Trivelig interiør med god kvalitetsfølelse. Rattet er for eksempel finere enn i nye Audi A6 e-tron – med sine fysiske kontroller. 13-tommers berøringsskjerm og et utvalg knapper.  Foto: IvoHercik.com

For øvrig er det ekstremt tradisjonelt og uspennende. Interiøret overrasker absolutt ingen som har sett inn i en Skoda Enyaq – og det er ikke dårlig i det hele tatt. Et lite instrumenthus med en god skjerm, ratt og rattknapper med god fysisk følelse, et sett fysiske hurtigkommandoer for ulike innstillinger på skjermen, og en generelt høy kvalitetsfølelse i bygg- og materialvalg, som for eksempel slår konkurrenten Kia EV3 og – hold deg fast – nye Audi A6 e-tron!

Les også: Prøvekjørt: Audi A6 e-tron Avant: Den blir vanskelig å komme utenom

Genial løsning

Man sitter utmerket med solide justeringsmuligheter for sitteposisjonen, og rattet kan justeres ekstremt mye både i lengde- og høydeledning. Topp! Men hvis man er litt langbent og/eller liker å sitte nær rattet, treffer høyre kne det bølgende «instrumentbordet». Utsikten er god, og sidespeilene er uvanlig solide, noe som er litt overraskende i en tid der mange jager lav luftmotstand ned til minste detalj. Luftmotstandskoeffisienten oppgis til 0,26, som er et slags snitt for klassen.

SMART: Jeg liker løsningen med plass til ladekabelen i et nett under hattehyllen.
SMART: Jeg liker løsningen med plass til ladekabelen i et nett under hattehyllen. Foto: IvoHercik.com

I baksetet sitter man minst like godt som foran, med fin lårstøtte, tilstrekkelig plass og et behagelig og høyt ryggstøtte. Bagasjerommet tilbyr ifølge de tekniske dataene plass til 470 liter, noe som er bra for klassen, og i tillegg en like genial som enkel løsning på «ladekabelproblemet»: under hattehyllen er det et nett der ladekabelen kan stappes inn.

Lett tilgjengelig selv om bagasjerommet er fullt av last. Noen konkurrenter har en enda bedre løsning i form av en frunk under panseret foran, men VW-konsernets MEB-plattform har åpenbare pakningsproblemer og fyller hele rommet foran med elektronikk, varmesystemer og annet. Plassmesterne Tesla har for eksempel en frunk på 80 liter i Modell 3 – som er en lavere bil enn Elroq.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Velg adaptivt understell

Så langt er opplevelsen litt bedre enn forventet og i topp for klassen. Hvis man da ikke synes at anretningen ser for konvensjonell og trist ut. Tid for kjøring. Den svakeste motoralternativet med 170 hk er selvsagt tilstrekkelig for alle hverdagsbehov – hvis man bruker vanlige forbrenningsmotorbiler som referanse. Akselerasjonen er myk og behagelig. 0–100 km/t går på 9,0 sekunder. Dessverre mangler mellomversjonen med 204 hk under testkjøringen, men opplevelsen ventes å være identisk, bortsett fra at akselerasjonen i høyere hastigheter og i motbakker vil føles litt raskere.

<b>TRYGG OG ROBUST:</b> «Solid Modern» kaller Skoda den nye designen. Ser trygg og robust ut. Men kanskje ikke så spennende? cW 0,26.
TRYGG OG ROBUST: «Solid Modern» kaller Skoda den nye designen. Ser trygg og robust ut. Men kanskje ikke så spennende? cW 0,26. Foto: IvoHercik.com

Styringen er lett og ganske uinteressant, mens fjæringen heller mot det komfortable uten at karosseriet krenger. Det store batteriet under gulvet gir som alltid i elbiler en herlig lavt tyngdepunkt, og innebærer at chassiset ikke behøver å stives opp til tross for at Elroq er bygget litt i høyden. Understyring – overstyring? Slike tanker gjør man seg ikke lenger når det gjelder elbil. Det finnes ulike kjøreprogrammer, og i sportsmodus blir styringen noe mer presis og litt tyngre. Bra for kjøreopplevelsen.

Den foreløpig kraftigste versjonen med bakhjulsdrift og 286 hk er underholdende kvikk uten at den på noe som helst måte føles Tesla-kvikk. Men kanskje enda viktigere for bilopplevelsen er at man kan velge DCC-chassis, det justerbare adaptive understellet som gjør underverker i så mange VAG-biler.

<b>DEN MEST ATTRAKTIVE:</b> Den mest attraktive versjonen kommer i salg i midten av 2025. Elroq 85x har to elmotorer og firehjulstrekk. 82 kWt batteri (77 kWt netto) skal gi 560 kilometer rekkevidde. Forbruket er oppgitt til 1,52 kWt per mil. Maks ladehastighet er 175 kW. Toppfarten er 180 km/t og sprinten fra null til hundre skal den greie på 6,6 sekunder. Den kan trekke henger på 1200 kilo. 
DEN MEST ATTRAKTIVE: Den mest attraktive versjonen kommer i salg i midten av 2025. Elroq 85x har to elmotorer og firehjulstrekk. 82 kWt batteri (77 kWt netto) skal gi 560 kilometer rekkevidde. Forbruket er oppgitt til 1,52 kWt per mil. Maks ladehastighet er 175 kW. Toppfarten er 180 km/t og sprinten fra null til hundre skal den greie på 6,6 sekunder. Den kan trekke henger på 1200 kilo.  Foto: IvoHercik.com

Skal du ta ett eneste tilvalg, er det DCC-understell til 11 500 kroner du skal velge, selv om standardfjæringen egentlig er god nok. I mykeste innstilling er Elroq en luksusbil-lignende opplevelse, og man kan justere understellet nøyaktig som man vil, til en ganske sportslig stivhet. Bilen får da en annen nerve og blir virkelig morsom og kvikk å kjøre.

Sa jeg at lydnivået på de spanske veiene oppleves som behagelig lavt? Og at svingradiusen er herlig snau – 9,3 meter? Kanskje det kuleste med kjøreopplevelsen? Det er ikke mye mer å rapportere fra selve opplevelsen, hvis man da ikke inkluderer skjermen, som har fått en oppdatering som gjør at den føles mer moderne enn i gamle Enyaq. Den er langt fra like brukervennlig og elegant som Teslas infotainment, men helt grei. Legger man til 25 500 kroner får man i tillegg en bra head-up-display, LED-belysning, bedre lydanlegg (som er bra) og litt annet.

Og nå er vi ved temaet valuta for pengene og elbilegenskaper – det som jeg mistenker avgjør de fleste elbilkjøp.

Knallhard konkurranse

Elroq 50 er rimeligste versjon og koster fra 299 900 kroner. Det inkluderer 170 hk og et batteri på 52 kWh, noe som gir en beskjeden WLTP-rekkevidde på 374 kilometer. Forvarming av batteriet er inkludert, men varmepumpe mangler, i likhet med muligheten for å forvarme kupéen via appen. Dette koster 12 700 kroner ekstra. Min kjappe analyse er at dette ikke er veldig konkurransedyktig. For dyr i forhold til rekkevidde og «alt annet». Jeg ville stert vurdert en Kia EV3 til 359 900 kroner med 434 kilometer rekkevidde (WLTP).

<b>SJENERØSE JUSTERINGSMULIGHETER:</b> Komfortable og solide forseter. Elektrisk justering og massasje koster ekstra. Justeringen av rattet er uvanlig sjenerøs.
SJENERØSE JUSTERINGSMULIGHETER: Komfortable og solide forseter. Elektrisk justering og massasje koster ekstra. Justeringen av rattet er uvanlig sjenerøs. Foto: IvoHercik.com

Les også: Prøvekjørt: Kia EV3: Seiler opp som en tøff konkurrent

Et steg oppover i prislisten og vi lander på Elroq 60 til rundt 350 000 kroner (Forventet salgsstart januar 2025). Da får du 204 hk og et batteri på 62 kWh. 418 kilometer WLTP-rekkevidde, og raskere hurtiglading med en maks på 165 mot 145 kW. Nå begynner det å se lysere ut.

Den foreløpig dyreste versjonen med 286 hk og et batteri på 82 kWh, har en rekkevidde på 574 kilometer og kan lade med solide 175 kW. Den koster fra 440 200 kroner og kommer med masse utstyr. Skal du ha det adaptive understellet koster det 11 500 kroner ekstra. Da får du også med progressiv styring og sportsratt med varme. Da har du en virkelig fin elbil. Men for denne summen er konkurransen knallhard.

<b>VOLUM:</b> Bagasjerommet tar 470 liter, 15 liter mindre enn Enyaq. Bakseter med 60:40-splitt og skiluke. 
VOLUM: Bagasjerommet tar 470 liter, 15 liter mindre enn Enyaq. Bakseter med 60:40-splitt og skiluke.  Foto: Produsenten

Les også: Førsteinntrykk: Xpeng G6: Skal ta opp kampen med Norges mest solgte bil

Hva med en litt større og mer romslig Xpeng G6 med 800-voltsystem, 340 hk og masse utstyr, som koster fra 387 778 kroner med bakhjulsdrift, 476 630 med AWD? Eller en Tesla Model Y Long Range AWD til 449 990 kroner? Eller hvorfor ikke storebror Skoda Enyaq 85 – med samme batteri – til 492 900 kroner, som jeg finner på Skodas hjemmeside?

Ikke gunstig priset, men ...

Nei, hverken den dyreste eller den billigste versjonen av Elroq er spesielt gunstig priset. Versjonen i midten er heller ikke et kupp. Prisen på versjonen med firehjulsdrift - med forventet salgsstart sommeren 2025 - er ikke klar.

Men hvis du liker den ukompliserte utstrålingen og den trygge VAG-følelsen og merket Skoda – og at bilen er bygd i Europa – kan det være elbilen for deg. Konklusjonen er kort og godt at nye Elroq langt fra er en spennende og eksotisk rett, men totalt sett en moderne representant for husmannskost. En god elbil som du kjøper på følelsen. Hvem ville ha trodd det? (Og den konklusjonen ville jeg ikke trukket med stor sikkerhet uten å ha kjørt og opplevd bilen).

Tekniske data

Skoda Elroq 50

Motor:  EL

Fremdrift:  Bakhjulsdrift

Effekt, kW/hk:  125/170

Dreiemoment, Nm:  310

Egenvekt, kg: 1956  

L/B/H, cm:  449/188/165

Akselavstand, cm:  277

Bakkeklaring, cm: 18,6

Bagasjerom, liter:  470 - 1580

Tilhengervekt, kg:  1000

Taklast, kg: 75

Batteri, netto, kWh: 52

Rekkevidde, WLTP km:  357-375

Maks ladehastighet, DC:  145

Ladetid 10–80 %, DC, min: 25

Forbruk, WLTP, kWh/mil:  1,58

Standard dekkdimensjon: 235/55R19

0–100 km/t, fabrikk, sek: 9,0

Toppfart, km/t:  170

Pris fra, kr: 299 900

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn