HER GÅR DU I LAND I SOMMER

30 fantastiske havner

Hvor skal du gå i havn i sommer? Her er 30 forslag

Pluss ikon
Svenner Fyr
Svenner Fyr
Sist oppdatert

Det ligger an til en rekordsommer for småbåttrafikken. Etterspørselen og omsetningen av båter og båtplasser er stor, ifølge Finn, og tendensen bekreftes av båtbransjen.

I en spørreundersøkelse blant norske båteiere som Norstat har gjort for Securmark, som er en del av Redningsselskapet, oppgir én av tre at de vil bruke båten mer denne sommeren (2020) enn tidligere år.

Det kan derfor bli ekstra mange båter på fjorden i år. Men hvor legger du til?

Det finnes mange fantastiske naturhavner og gjestehavner langs den norske kysten. Vi har plukket ut 30 favoritter fra sør til nord.

Villa Malla 
Villa Malla 

VILLA MALLA

Mer norsk idyll, reisemål og alt fra nesten 80 år med Vi Menn

I Vi Menns digitale arkiv Vi Menn+ finner du alle blader, bilag og spesialer som er utgitt siden første utgave i 1951. Klikk deg inn for et godt tilbud!

Med helipad og vannscootere på kritthvit sandstrand får du den litt underlige følelsen av at en bit fra Miami Beach har revet seg løs, drevet over havet og grunnstøtt ved Filtvet fyr.

Men nei, ved siden av den gamle fyrlykten som vokter innseilingen til indre Oslofjord er det skapt et unikt serveringssted med smak av Middelhav og med loungestemning. Legg til, slapp av og nyt dagen er vår eneste formaning.

HORTEN

Horten 
Horten 

Her er det stolt marinetradisjon. På bildet representert ved Kanalen som ble gravd ut midt på 1800-tallet for å kunne slepe fartøy ut i fjorden ved ugunstige vindforhold.

Restaurert og gjenåpnet i 1998. Marinemuseet på Karljohansvern burde være ekstra interessant for fritidsbåtfolket.

ÅSGÅRDSTRAND

Åsgårdstrand 
Åsgårdstrand 

Sørlandsbyen på Oslofjordens vestside virker litt beskjeden om du stimer av sted mot Tønsberg eller Oslo. Men ta gjerne turen inn til småhussjarm og et besøk i Edvard Munchs hus.

Det ligger en kort spasertur forbi seilforeningen. Gjesteplassene er plassert bak den solide ytre moloen og har en ytre og indre del. På sørsiden av båtplassene er et fint friområde med gressplen og bademuligheter.

STAUPER

Stauper 
Stauper 

Midt i Tønsbergfjorden, mellom Tjøme og Østerøya finner du godværsparadiset Stauper. Innseilingene til naturhavna er trange og tidvis grunne, men vel inne mellom blankskurte svaberg er det verdt fin-navigeringen. Her er det fin sandbunn og mange fortøyningspåler.

Ikke noe sted å satse på når det blåser, men definitivt når havet ligger blankt.

VERDENS ENDE

Verdens Ende 
Verdens Ende  Foto: Visit Vestfold

Det er ingen ulykke å havne på Verdens Ende. Tvert imot kan det være en befrielse etter å ha krysset i røff sjø i Ytre Oslofjord. Verdens Ende ligger helt ute på sydspissen av Tjøme utenfor Tønsberg, og er nok mest kjent for vippefyret som er bygget opp av rullestein hentet fra Tjømes strender i 1932.

Tar du spaserturen ut på de ytterste svabergene, så skjønner du hvorfor stedet heter Verdens Ende. En gang i tiden lå Norges største akvarium på Verdens Ende, men det er for lengst jevnet med jorden.

I 2015 ble den gamle funkisrestauranten som tronet øverste på stedet revet, og erstattet med et nytt bygg. Der ligger restauranten Verdens Ende Spiseriet, som også driver kiosken Handleriet nede ved havna. Det er bygget moderne sanitæranlegg på området.

SKJÆRHALDEN

Skjærhalden 
Skjærhalden  Foto: Tore Meek

Ytterst på østsiden av Oslofjorden ligger Skjærhalden, den mest travle båthavnen på idylliske Hvaler. Skjærhalden er siste stopp på sydspissen av Hvaler før man krysser grensen til det store utland. Er man usikker på beliggenheten er Homlungen fyr et godt holdepunkt på vei inn mot havnen.

Gjestehavnen har plass til 140 båter og har et yrende liv i sommermånedene. På brygga finner man de viktigste butikkene i tillegg til et eget Vinmonopol, restauranter og torgsalg i høysesongen.

I servicebygget Kornmagasinet er det toaletter, dusjer og vaskemaskiner. Turområder og badestrender finnes i nærheten, dessuten er det akvarium på bryggen der barna kan se livet under vann.

STAVERN

Stavern 
Stavern 

Fyret på Stavernsodden er et kjent syn for alle som passerer de urolige farvannene rundt Rakkebåene. Perfekt plassert i leia mellom sør- og østland er Stavern et naturlig stoppested. God hjulpet av lun geografi og hyggelig trehusbebyggelse er dette en perle i seg selv.

I tillegg har du en rommelig gjestehavn med 200 plasser, gode fasiliteter og mulighet for påfyll både av båt og mannskap i umiddelbar nærhet. At Stavern har et bra aktivitetsprogram i juli hjelper også på.

SVENNER

Svenner
Svenner Foto: Simen Sorhaug

I havet like utenfor Stavern klamrer Svenner fyr seg fast i klippeformasjonene. Alle som seiler langs vestfoldskysten har et forhold til Svenner.

De særegne, bratte og nesten 30 meter høye blankskurte knausene gir et ugjest­mildt førsteinntrykk.

Ganske i kontrast til den lune atmosfæren i fyrhavna. Kystlaget har tilrettelagt for overnatting i steinhuset slik at også folk uten turbåter kan få en natt ved havet. For båtfolk er dette en typisk godværs­havn, siden det er vanskelig både å gå ut og inn om det blåser opp.

NEVLUNGHAVN

Nevlunghavn
Nevlunghavn

Hvis sørvesten er frisk, byr lille Nevlunghavn på kjærkommen ly for vind og bølger. Enten du kommer vestfra over Langesundsfjorden, eller østfra over Rakkebåene. Bak moloen er det fiskemottak og flere serveringsmuligheter.

Som de fleste andre små, idylliske havner kan båtplass være et problem. Det er satt av 35 gjesteplasser, men det kan være smart å ta en telefon til Nevlunghavn Fisk og Sjømat før du satser på dette som stopp for kvelden.

STRÅHOLMEN

Stråholmen 
Stråholmen 

Rett på nordsiden av Jomfruland finner du den særegne Stråholmen. Den er en del av Vestfoldraet og før kartplotterens tid krevde den grunne innseilingen tålmodighet og utkikk i baugen.

Vel på plass ved moloen med noen besøksplasser på utsiden og noen på innsiden finner du en nydelig sandstrand og fine turmuligheter. Fasilitetene er som i en naturhavn.

KRAGERØ

Kragerø
Kragerø

Kragerø er en av de livligste byene langs kysten i juli. Det betyr fart og moro, men også kamp om bryggeplassene. De store øyene og skjærgården rundt gjør at Kragerø for et voldsomt innrykk i ferietiden og det er travelt og trangt i havneområdet midtsommers.

«Kreppa» er navnet på sjøens E18 som starter nordøst for byen mellom Langøy og Gumøy. Båttrafikken er omtrent like tett som biltrafikken i fellesferien, men i motsetning til sin landbaserte slektning er Kreppa naturskjønn med mange fine steder og bebyggelse underveis.

Et unikt trekk ved Kragerø-skjærgården er at du har alt fra lune innlandsfjorder til de ytterste holmene og svabergene. Enten du går i land på Stråholmen, Jomfruland eller som her i Portør.

VALLE

Valle
Valle

Helt nord i Kragerøsjøgården finner du Valle. Litt overdrevet det nærmeste du kommer en gjestehavn med eget shoppingsenter.

I alle fall er det ikke så mye annet i nærområdet, men den rommelige gjestehavna, en velassortert matbutikk, stor marina og gode serveringsmuligheter gjør Valle til et effektivt stoppested.

RISØR

Risør
Risør

Den hvite svane ved Skagerak ligger helt ute i havkanten. Det finnes knapt bedre sørlandsidyll enn i Risør, det er nærmest bare å sette foten på brygga så er du i sentrum. Du kan legge til både i indre og ytre havn, for overnatting er det best på utsiden.

Ved gjestebrygga er det matservering på Kastloss, og mulighet for å slukke tørsten på Peterhead pub. Og vil du oppleve en helt spesiell middag, tar du turen ut til Stangholmen fyr der det både er havrestaurant, kro og flere konserter i juli.

LYNGØR

Lyngør
Lyngør

Det fabelaktige tettstedet sør for Risør har ikke bare sin sjarmerende beliggenhet å by på. Rett sørvest, på utsiden av Askerøya og innsiden av Gåsholmen ligger en av de største og best beskyttede naturhavnene på denne delen av kysten. Du er ikke alene her i juli.

SANDØYA

Sandøya
Sandøya

Mellom Arendal og Risør finner du et flott uthavnsområde mellom Klåholmene og Kvernskjærene, sør for den større Sandøya. Mellom blankskurte svaberg ut mot Skagerak har naturen laget et fin nett av trange sund og lune sandbukter. I juli får du kjøpt fersk hjemmebakst hos Brød og Vind tvers over sundet på Sandøya.

ARENDAL

Arendal
Arendal

Seilskutebyen har langt mer ved seg enn en travel gjestehavn og folkelivet i Pollen. Tar du hele rundturen med Havøysund og Galtesund, en «Arendals» og et par ferske fiskekaker er ettermiddagen sikret.

Jerkholmen er et av de siste stedene du ser noe til endemorenen som strekker seg fra Mølen på Helgeroa, dukker opp på Jomfruland, Målen og Tromlingene til Jerkholmen. Farvannet er grunt, men en lettbåt ordner trygg i landstigning.

En typisk godværsdag i juli kan du legge turen til den populære badestranden på Merdø som også kan nås med rutebåt fra Pollen om du ikke har båt selv eller vil la båten ligge i gjestehavna mens andre tar seg av navigasjonen.

Merdø har stolt los-historie og Merdøgård museum er noe du bør ta med deg på turen.

HESNESØY

Hesnesøy
Hesnesøy

Rett utenfor Grimstad finner du denne godt bevarte plassen. Mest kjent fra Henrik Ibsens dikt om Terje Vigen, ikke minst fordi stedet representerte et typisk lossamfunn fra tidlig 1800-tall.

Hvis du er riktig interessert kan du oppsøke hustuftene nord på Kvaløya som sies å være bostedet til losen som var modellen for Terje Vigen-skikkelsen

LILLESAND

Lillesand
Lillesand

Hvis du gir oss den umulige oppgaven og velger oss et favorittsted langs sørlandskysten blir svaret Lillesand. Her ønskes du velkommen av en stor gjestehavn og koselig småby som ligger åpent mot sjøen. Det kan den fordi havnebassenget ligger usedvanlig godt beskyttet for alle vindretninger.

Med Blindleia rett sør og bra utvalg i servering og aktiviteter på land er ingen sørlandstur komplett uten stopp her.

UVÅRKILEN

Uvårkilen
Uvårkilen

Kysten mellom Kristiansand og Farsund er en av våre favorittstrekninger. De fleste østlendinger snur hjemover i Kristiansand og den særegne skjærgården mellom Sørland- og vestland har et helt eget preg.

Dermed er det bedre plass og mange spennende steder å gå i land. Denne gangen har vi valgt oss Uvårkilen, rett vestover fra Ny Hellesund.

FLØRLI

Flørli
Flørli

Rett sørøst for Stavanger finner du den 42 km lange Lysefjorden, mest kjent for Prekestolen, Kjerag og Therese Johaug som vinner Lysebotn opp hvert år.

Det er en helt særegen opplevelse å ta turen innover med båt, enten det er i din egen eller i turistbåt fra Stavanger. Det er ikke så lett å finne gode ankringsmuligheter her, men det lille stedet Flørli har flere fine bryggeplasser og gode aktivitetsmuligheter.

Her er det overnatting, bespisning og den gamle Flørli kraftstasjon i jugendstil fra 1918. De spreke kan prøve seg på trappen som går 740 høydemeter opp langs den gamle rørgaten med 4444 trinn. Garantert møre lår og skranglete knær dagen etter.

SKUDENESHAVN

Skudeneshavn
Skudeneshavn

Byen helt sør på Karmøy er en gjenganger i våre «best of»-kåringer av steder å gå i land. I hovedsak bygget opp under sildefisket på midten av 1800-tallet er dette et preg som er usedvanlig godt tatt vare på den dag i dag.

Når du ankommer havna og tar deg en tur i det gamle sentrum er det som å vandre i en tidsmaskin.

RØVÆR

Røvær
Røvær

Ut i havet, nordvest for Haugesund er Røvær et av disse stedene der du føler at tiden går for halv maskin. Hit kommer du enten med egen båt, eller rutebåt og her du flere overnattingsmuligheter å velge mellom. Det er fint å gå tur på øya og fra Bråvarden ser du helt til Folgefonna på fine dager.

ROMSA

Romsa
Romsa

Rundt 10 nautiske mil sydøst for Leirvik, finner du Romsaøyene. Alle de fire øyene som utgjør øygruppen, er friluftsområde og godt tilrettelagt for båtfolket. Her er det bra med brygge- og tilleggingsplasser, samt fine fiskemuligheter både fra båt og svaberg.

Her har det bodd folk i rundt 2000 år, før øyene ble fraflyttet på 1960-­tallet. Noe av det mest spennende er derfor å ta seg en tur i land og oppdage det historiske området, med gamle veier, ruiner og det godt bevarte Haukelandstunet.

GLESVÆR

Glesvær
Glesvær

Et gammelt handelssted og tidligere det viktigste fiskeværet på Sotra vest for Bergen. Det får stå som eksempel på et av mange slike langs hele vestlandskysten. Som sjøfarende østlendinger på besøk er det alltid spennende å gå i land slike steder, og imponerende hvor godt de holdes i hevd.

BALESTRAND

Balestrand
Balestrand Foto: De historiske

Sentralt i Sognefjorden ligger vakre Balestrand. Småbåthavnen ligger idyllisk til med parkområdet. Her finner du noen gjesteplasser og tilgang på strøm, vann og renovasjon. Du har også tilgang til servicebygg med dusj og vaskerom. Fra båten har du flott utsikt til Esefjorden og Esefjella. Unn deg et glass eller måltid på fanatiske Kviknes Hotel.

KNUTHOLMEN

Knutholmen
Knutholmen Foto: De historiske

Kalvåg, sør på Bremangerlandet har utviklet seg til litt av en perle for turister og båtfolk. Knutholmen med hotell og restaurant er selve navet i det fine, tradisjonsrike fiskeværet.

Restauranten har opparbeidet seg et meget godt ry, og vil sikkert by på kjærkommen avveksling fra lapskaus og Toro-suppe om bord.

Har noen behov for trygt land under føttene er det mulighet for overnatting på hotell og i rorbu. Gjestehavna ligger sentralt i Kalvåg, med bunkringsmuligheter og alle de fasilitetene du forventer.

Selsøyvik
Selsøyvik Foto: Norsk Folkemuseum

SELSØYVIK

Selsøyvik Handelssted i Rødøy kommune i Nordland er et av de få handelsstedene som fortsatt er i daglig drift. I den lune vika finner du gjestehavn til cirka 20 båter, drivstoffanlegg med fylling både på land og på flytebrygga, landhandel og overnattingsmuligheter.

Det er også mulig å bruke dusj og WC, samt vaskemaskin og tørketrommel i servicebygget. De eldste husene er over 200 år gamle og alle er fredet av Riksantikvaren.

KLOKKERGÅRDEN

Klokkergården
Klokkergården Foto: Vist Helgeland

Herregården ligger ved foten til det kjente landemerket Rødøyløva på Helgelandskysten, og tilbyr både overnatting og restaurant i flotte omgivelser.

Kommer du sjøveien, finner du en cirka 300 meter lang flytebrygge fordelt på tre pirer. Du har tilgang til vann, strøm og renovasjon, og ved kaia er det benker, bord og griller til disposisjon.

Ferske brød kan leveres om morgenen. I Losvika er det mulig å bunkre diesel og bensin. Her er også matbutikk.

Myken
Myken

MYKEN

Fyret og fiskeværet ligger langt til havs, nord på Helgelandskysten. Et fascinerende sted der båt er eneste fremkomstmiddel. Med rundt 17 nautiske mil til nærmeste fastland er du garantert at Myken ikke er et sted alle andre drar til.

Stedet har for øvrig et eget whiskydestilleri, som er verdens nordligste i sitt slag. Det produseres også gin. Det er fortsatt fastboende på Myken og med rutebåt kan man komme seg hit uten egen båt.

Rutetidene gjør at man er avhengig av å overnatte, men utvalget av steder er rikholdig. Blant annet kan du bo i den gamle fyrvokterboligen. Les mer på myken.no

SOMMARØY

Sommarøy
Sommarøy

Vi kommer ikke unna et havnepotpurri uten et besøk langt nordpå. Det er noen år siden vi var på Sommarøy vest for Tromsø, men inntrykket sitter fortsatt sterkt i. Den nordnorske magien i blandingen av landskap, lys og hav gjør sitt til det.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 36 2020

Denne saken ble første gang publisert 19/07 2021, og sist oppdatert 19/07 2021.

Les også