Et hav av muligheter

Blir verdens råeste cruiseskip

Assosierer du ferie primært med soling og bading i basseng, pluss en del restaurantbesøk, så er kanskje «Icon of the Seas» drømmestedet. Der er alt dette samlet på 365 x 65 meter.

<b>BADELAND:</b> Icon of the Seas byr på noen temmelig luftige opplevelser i det våte element. 
BADELAND: Icon of the Seas byr på noen temmelig luftige opplevelser i det våte element.  Foto: Royal Carribean
Først publisert Sist oppdatert

Skipet har så mange bassenger at det overgår mange av badelandene på land. Derfor står også barnefamiliene, gjerne i selskap med besteforeldre, i fokus.

– Det vil bli den beste familieferien i verden, sier Michael Bayley, CEO og president i Royal Carribean International, om «Icon of the Seas».

Med en lengde på 365 meter og en bruttotonnasje på 250 800 tonn blir Royal Carribeans «Icon of the Seas» verdens største cruiseskip når det etter planen skal sjøsettes sent neste år.

Skipet blir det første i Royal Carribeans nye Icon-klasse og er nå under konstruksjon ved det finske verftet Meyer i Turku som har bygget flere av verdens største cruiseskip.

<b>STØRST:</b> Med sine 365 meter og bruttotonnasje på 250 800 tonn, blir Icon of the Seas verdens største cruiseskip. 
STØRST: Med sine 365 meter og bruttotonnasje på 250 800 tonn, blir Icon of the Seas verdens største cruiseskip.  Foto: Royal Carribean

Opplevelsesøy

«Icon of the Seas» har 20 dekk, et mannskap på 2350 og plass til opptil 7600 gjester. Det er nok til at mesteparten av innbyggerne i Oppdal kan dra på tur sammen.

De kunne da ha hygget seg i verdens største badeland til sjøs med seks rekordartede sklier. Som 66 grader bratte Pressure Drop, som gir tilnærmet fritt fall akkurat som Magasuget i Bø Sommarland.

Eller Frightening Bolt, den høyeste fallsklia til sjøs. I tillegg har skipet sklier med navn som Storm Surge, Storm Chasers og Hurricane Hunter.

<b>REKORDARTET:</b> Om bord finner du verdens største badeland til havs med seks rekordartede sklier. 
REKORDARTET: Om bord finner du verdens største badeland til havs med seks rekordartede sklier.  Foto: Royal Carribean

Alle de skrekkinngytende skliene er en del av området Thrill Island som også inkluderer et bølgebasseng helt akter. Thrill Island omfatter også Crown’s Edge, en vandring på utsiden av skipet, der du er sikret med sele og tau, men der du på et tidspunkt vil sveve 50 meter over havoverflaten.

<b>DIMENSJONER:</b> Royal Pool blir verdens største basseng til havs. 
DIMENSJONER: Royal Pool blir verdens største basseng til havs.  Foto: Royal Caribbean

Swim & Tonic

På området Chill Island kan du nyte det våte element uten å måtte oppsøke skliene. Det finnes blant annet et infinitybasseng på et av de øverste dekkene helt akter. Lenger inn på skipet ligger Royal Bay Pool, verdens største basseng til havs. Swim & Tonic har selvsagt egen bar som du kan svømme til.

<b>RETT I BAREN:</b> Swim &amp; Tonic-bassenget har selvsagt egen bar.
RETT I BAREN: Swim & Tonic-bassenget har selvsagt egen bar. Foto: Royal Caribbean

Surfside er tiltenkt småbarnsforeldrene som kan slappe av i bassenget Water’s Edge mens de holder øye med avkommet som leker i Splashaway Bay og Baby Bay. Noen få skritt unna finnes restauranter, barer, en karusell og et Social020-område for ten­-
åringer.

The Hideaway ligger 40 meter over havet og omfatter strand­barer med forskjellige temaer, boblebad og flotte utsiktsområder. Flottest er det kanskje på solterrassen helt akter som også har et infinitybasseng – og egen bar selvfølgelig.

<b>KUPPEL:</b> AquaDome ligger på 18. dekk. 
KUPPEL: AquaDome ligger på 18. dekk.  Foto: Royal Caribbean

AquaDome ligger helt forut på øverste dekk og byr på skipets beste utsikt. Under en diger glasskuppel bestående av 673 plater har du nesten 360 graders utsyn, i tillegg til fossefall, barer og restauranter. Om kvelden forvandles AquaDome til en scene for diverse underholdning og uteliv.

Park og stakittgjerde

«Icon of the Seas» tar med seg elementer fra andre RCI-skip, som Royal Promenade, en gate som strekker seg gjennom store deler av skipet og som selvsagt er større enn i andre RCI-skip. Royal Promenade vil ha mer enn 15 restauranter, kafeer, barer og lounger.

<b>GRØNT:</b> Central Park har tusenvis av naturlige planter og trær. 
GRØNT: Central Park har tusenvis av naturlige planter og trær.  Foto: Royal Carribean

I tillegg kommer Central Park som har 20 prosent mer trær og vegetasjon enn noe annet RCI-skip. Andre gjengangere er minigolf, stor klatrevegg og skøytebane.

«Icon of the Seas» skal ha 28 forskjellige romtyper designet for enhver type turist. Skipet vil ha rom laget for familier på tre, fire, fem eller flere, som Family Infinite Balcony og Surfside Family Suite, der barnerommene er adskilt fra de voksnes.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Øverst på prislisten troner et treetasjes Ultimate Family Townhouse med hvitt stakittgjerde og egen postboks.

<b>FAMILIEFERIE:</b> Bestiller du Ultimate Family Townhouse til familien, får du tre etasjer for deg selv helt akter. 
FAMILIEFERIE: Bestiller du Ultimate Family Townhouse til familien, får du tre etasjer for deg selv helt akter.  Foto: Royal Caribbean

På naturgass

Ifølge Royal Carribean skal «Icon of the Seas» være et ferieikon. Cruiseskip har imidlertid ikke vært ikoner på bærekraft og miljøhensyn på grunn av enorme CO₂-utslipp, og ved at de bærer med seg fremmede arter i ballasttankene.

Ifølge Sjøfarts­direktoratet ansees utslipp av fremmede arter fra ballastvann som en av de største truslene mot lokalt biologisk mangfold i havet, som for eksempel i en norsk fjord.

Når ballastvannet tømmes i en havn eller i et kystområde, kan organismer fra ballastvannet etablere seg i det nye miljøet og ødelegge det lokale plante- og dyrelivet.

<b>LUKSUS:</b> Det er trolig mulig å finne seg til rette i suiten Royal Loft. 
LUKSUS: Det er trolig mulig å finne seg til rette i suiten Royal Loft.  Foto: Royal Caribbean

«Icon of the Seas» skal imidlertid ha orden på noen av de største utfordringene med cruiseskip. Drivstoffet er ikke tungolje eller annet fossilt brennstoff, men LNG (liquefied natural gas). Seks maskiner på flytende naturgass produserer til sammen 67 500 kilowatt.

Skipet har i tillegg et system for rensing av ballastvann, noe som riktignok ble pålagt alle skip da en ny konvensjon fra FNs sjøfartsorganisasjon IMO ble ratifisert i 2017. Dessuten produserer skipet 90 prosent av ferskvannet som trengs om bord ved omvendt osmose som avsalter sjøvann.

Det nye RCI-skipet vil seile fra Miami til Karibia når det settes inn i drift tidlig i 2024.

<b>PÅ KANTEN:</b> Crown´s Edge blir en luftig vandring. 
PÅ KANTEN: Crown´s Edge blir en luftig vandring.  Foto: Royal Caribbean

«Icon of the Seas» er ikke den eneste giganten RCI sjøsetter i 2024. Våren samme år skal også 362 meter lange «Utopia of the Seas» sjøsettes. Det blir det sjette og siste i Oasis-klassen og er under konstruksjon ved Chantiers de l’Atlantique-verftet i Saint-Nazaire i Frankrike. Også «Utopia of the Seas» vil ha flytende naturgass som drivstoff.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 56 2022