OPPSKRIFT PÅ LUSSEKATTER

Verdens beste lussekatter

Med denne oppskriften blir lussekattene himmelsk gode.

LUSSEKATTER: Her får du oppskriften.
LUSSEKATTER: Her får du oppskriften. Foto: Kristine Ilstad
Først publisert Sist oppdatert

– Jeg elsker lussekatter, de er Luciadagens store høydepunkt, sier Kristine Ilstad som har kakebloggen Det søte liv.

Kristine har en oppskrift på verdens beste boller.

– Dette er en veldig god oppskrift som gir en fantastisk konsistens på bollene. Jeg bruker den samme oppskriften til lussekatter, bare med masse safran, sier hun.

Det er en litt annerledes oppskrift på gjærdeig enn vanlig, og kan kanskje virke underlig på en som er vant til å bake boller på tradisjonelt vis. Oppskriften finner du lenger ned i artikkelen.

Oppskriften bruker blant annet melis i stedet for sukker, melken skal få et oppkok før den blandes i deigen, og deigen trenger ikke heves før bollene trilles ut.

Må være safran i lussekatter

Lussekattene må lages med safran. Gurkemeie, selv om det kan gi den samme gulfargen, er absolutt ikke et alternativ.

– Gurkemeie er et fint krydder som er godt til mye, men i lussekatter er det faktisk ikke greit i det hele tatt. Da kan man heller la være, sier hun.

Hun har omtrent det samme forholdet til margarin: Har du ikke smør, er det bedre å la det være.

– Jeg bruker alltid smør når jeg baker, aldri margarin. For meg handler det om smak og kvalitet. Og kalorimessig blir det jo det samme, sier hun.

Les også: Koster 100 000 per kilo – derfor er safran så hinsides dyrt

Baketips til lussekatter

– Jeg liker å ha skikkelig god safransmak på bollene. Jeg har skrevet 1 gram malt safran i oppskriften, som tilsvarer 2 små poser à 0,5 gram, men ofte bruker jeg større mengder. Jeg har også testet oppskriften med ekte safrantråder. De knuser jeg sammen med litt sukker før jeg har det i smørmelken for at safransmaken og den gule fargen skal spre seg enda bedre i hele deigen.

Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og ikke løs og klissete.

Det er ikke nødvendig å heve denne deigen før du baker ut Lussekattene. Bollene må imidlertid etterheve godt før steking for at du skal får den ekstra myke og luftige konsistensen.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

– Jeg liker aller best å lage S'er fordi de er så enkle å forme og gir passe store boller. Antallet Lussekatter avhenger av hvor store du lager dem, men jeg pleier å få ca. 30 stk.

Ikke noen markup/edit-modus definert for desktop

Pass nøye på bollene under stekingen. De skal stekes på nokså høy varme, så pass på at de ikke blir for mørke på toppen.

Lussekattene er fine å fryse. Varm dem et par minutter i ovnen etter at de er tint, så smaker de som nystekte igjen.

Les også: Oppskrift på seks småkaker du kommer til å spise opp med en gang

Oppskrift på verdens beste lussekatter

Ingredienser:

1 liter melk

300 g smør

250 g melis

1 gram malt safran (se tips)

100 g gjær

1,5 kg hvetemel

Pensling:

1 egg

1 ss melk

Pynt:

rosiner

Fremgangsmåte:

Ikke noen markup/edit-modus definert for desktop

Kok opp melk, smør og melis. Ta kjelen av platen og rør i safran.

Avkjøl blandingen til den er fingervarm - 37°C. NB! Dette tar en stund!

Rør gjæren ut i væsken. Bland i hvetemelet. Elt deigen til den er smidig.

Hev deigen hvis du ønsker, eller start med en gang med å trille ut deigen og forme Lussekatter.

Legg bollene på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i 1 time.

Pynt med rosiner og pensle over med egg som er lett pisket sammen med litt vann.

Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 7-10 min, til bollene er gylne og gjennomstekte.

Så er det bare å finne fram glitter og lys, og nyte det aller beste med Luciadagen: Lussekattene!

Les også: Oppskrift på lussekatter uten gluten og melk