Oppskrift på kalkun
Slik lager du kalkun med stuffing og Waldorf-salat
Kalkun blir stadig mer populært i Norge, og her viser vi deg hvordan den blir best.
Kalkun som middagsmat er kanskje noe vi mest forbinder med Thanksgiving i USA. Amerikanerne spiser også gjerne kalkun til jul.
De senere årene er også kalkun blitt stadig mer populært i Norge.
Nyttårsaften er den store kalkundagen i Norge, men stadig flere spiser også kalkun på julaften. Kalkun er faktisk nå den tredje mest populære julemiddagen etter ribbe og pinnekjøtt.
Det er selvsagt ingenting i veien for å spise kalkun ellers om året, enten det er snakk om bryllup, konfirmasjon, åremålsdag eller rett og slett en vennemiddag en lørdagskveld.
Stuffing til kalkun
Beregn omkring en halv kilo kalkun per person. Først må kalkunen tines, og det tar gjerne to døgn i kjøleskapet.
Med kalkunen følger det som oftest med en pose med innmat, og den kan du koke kraft på og lage saus.
Ta kalkunen ut av kjøleskapet et par timer i forveien når du skal tilberede den, slik at den når romtemperatur. Tørk godt av den både inni og utenpå.
Hvis du skal ha i stuffing, skal du gjøre det nå.
Les også: Slik lager du stuffing til kalkun
Husk at hvis du stuffer kalkunen, resulterer det i litt lengre steketid. Det går også an å steke stuffingen for seg i en form med alufolie over.
Unngå at kalkunen blir tørr
Forvarm ovnen til 160-180 C. Bind opp lårene på kalkunen. Smør kalkunen inn med smør eller olje, salt og pepper. Urter er også godt. Spesielt timian og salvie passer til kalkun. Noen liker også estragon. Du må beregne omtrent en halv time steketid per kilo kalkun. Litt lenger hvis kalkunen er stuffet.
Mange opplever et problem med at bryst og lår krever forskjellig steketid. Brystet blir tørt mens lårene fremdeles ikke er ferdige. For å avhjelpe dette, kan du legge alufolie over brystet, og så fjerner du den når det gjenstår omtrent 20 minutter av steketiden, slik at du får crispy skinn på brystet.
Bruk steketermometer, og stikk det inn i den tykkeste delen av låret, men ikke i beinet. Ved 70 C er kalkunen ferdig.
For sikkerhets skyld bør du stikke en skarp kniv inn ved lårfestet og sjekek fargen på saften som renner ut. Er den blank, er kalkunen ferdig. Er det fremdeles litt rødfarge, må du steke litt til.
Waldorf-salat og annet tilbehør til kalkun
Det finnes mange slags tilbehør man kan ha til kalkun. Vi har allerede vært inne på stuffing. Kokte poteter fungerer fint, eller du kan steke poteter i ovnen ved å legge dem rundt kalkunen.
Vanlige kokte grønnsaker, som rosenkål, gulrøtter, erter, aspargesbønner, blomkål etc er alle gode som tilbehør. Mange synes det er godt med Waldorf-salat, og her har du en enkel og klassisk oppskrift: Oppskrift på waldorfsalat til kalkunen
En vri på dette, er å serve kokte grønnsaker til kalkunen om kvelden, og så spiser du kalkunrestene kalde neste dag til lunch med Waldorf-salat.
Her er oppskriften på kalkun: