Sunnhetseksperimentet

Hvor sunn går det an å bli på 30 dager?

Hvor sunn og lykkelig kan man spise seg på 30 dager? Christopher Sjuve tester seg selv.

MINIMIZE ME: Matentusiast Christopher Sjuve lurer på om et svært sunt kosthold vil gjøre han lykkeligere.
MINIMIZE ME: Matentusiast Christopher Sjuve lurer på om et svært sunt kosthold vil gjøre han lykkeligere. Foto: Foto: Cecilie Holtan/Lene Rian
Sist oppdatert
GRØNT VALG: En gang pådro den tidligere tv-kokken seg sjokoladeallergi, fordi han hadde spist altfor mye sjokolade i løpet av kort tid. Nå er han forberedt på å velge epler.
GRØNT VALG: En gang pådro den tidligere tv-kokken seg sjokoladeallergi, fordi han hadde spist altfor mye sjokolade i løpet av kort tid. Nå er han forberedt på å velge epler. Foto: Foto: Cecilie Holtan

Sjuves eksperiment: "Minimize me"

  • Kokk og matentusiast Christopher Sjuve er svært glad i mat, noe som etterhvert har vist seg som noen ekstra kilo på kroppen.
  • Fra og med neste uke skal Sjuve leve på et svært sunt kosthold i 30 dager. I denne dietten er fete og usunne ingredienser som rømme, creme fraiche, sukker, juice, øl, pasta, loff og øl forbudt. Sjuve skal kutte kraftig ned på inntaket av sukker og karbohydrater. I stedet blir det mye proteiner og grønnsaker. Usunt, mettet fett skal erstattes med sunt umettet fett.
  • Leserne kan følge Sjuve i hans omleggelse til det sunne kostholdet. Daglig skal Sjuve fremover presentere en sunn matrett på klikk.no som han selv har testet ut.

- Kan man bli jævlig glad om man spiser fryktelig sunt? Er det sånn at om jeg bare spiser én sukkerert til, så når jeg den ultimate lykke? undrer Christopher Sjuve. Han er redaksjonssjef på Klikk Mat og en sann matentusiast.

Mandag begynner han sitt mateksperiment her på Klikk.no:

Hvor frisk og lykkelig kan han bli på bare 30 dager ved å spise utelukkende sunn mat?

Sukker, smør, juice og øl er blant godsakene som er bannlyst. Sjokoladen og potetgullet må vike til fordel for gulrøtter og nøtter. Og helst bør han trene innimellom. Det kan bli tøft for en matelsker som Sjuve.

Heldigvis får han gode råd og støtte på veien fra ernæringsekspert Cathrine Borchsenius fra dinkost.

Minimize me

Sjuve har tidligere ledet «Sjuves kjøkken» på VGTV. Han har også bemerket seg som tv-kokk i NRK-programmet «Sommeråpent» og bidratt til flere matbøker.

Helt siden Sjuve så den amerikanske dokumentaren «Super Size me», hvor Morgan Spurlocks helse og humør forfalt kraftig ved å leve på mat fra McDonald's i 30 dager, har Sjuve hatt lyst til å gjøre det motsatte: Leve utelukkende sunt i 30 dager og se hva som skjer med kropp og sinn.

Slutt på sukker og smør

- Det blir jo helt uutholdelig. Helt grusomt. Jeg spiser sjokolade hver dag, og står det en bolle med potetgull foran meg så spiser jeg det. Nå kan jeg bare spise pålegg og toppingen av pizzaen, og det blir ingen øl og juice, sier Sjuve.

Omleggingen av kostholdet vil også medføre at han skal spise mye oftere enn det han gjør i dag. Å spise minst tredje til fjerde time er en utfordring som den matglade kokken anser som veldig positiv.

Fetere enn en wienerpølse

USUNT OG SUNT: Hvilken kurv ville du ha valgt?
USUNT OG SUNT: Hvilken kurv ville du ha valgt? Foto: Foto: Cecilie Holtan

I forkant har Sjuve tatt en omfattende test på en kroppsscanningsmaskin på en helseklinikk. Denne måler blant annet prosentvis fett i kroppen. I tilegg har kokken tatt flere blodprøver i forkant av eksperimentet.

Når 30-dagersdietten er slutt vil Sjuve ta de samme testene om igjen, for å se om det sunne regimet har ført til forandringer.

Les også:

De dummeste slankekurene

Hold deg slank etter slankekuren

- Testen viste nedslående resultater, som for mye fett rundt innvollene og usunt forhold mellom hofte og mage. Hvis denne maskinen skal elske meg, må jeg gå ned 6 kilo i fett. Med mindre jeg bygger opp muskler, men det akter jeg ikke å gjøre, sier Sjuve, og konstaterer at kroppen hans inneholder mer fett enn en wienerpølse.

- Ich bien ein Wiener. En wienerpølse inneholder 20 prosent fett. Kroppen min inneholder 21, 6 prosent fett, konstaterer Sjuve.

Hjelp fra ernæringsekspert

Ernæringsekspert Cathrine Borchsenius fra dinkost har satt opp en liste over hvilken type mat og drikke Sjuve kan innta, og hva som er fy-fy.

- Resultatene fra prøvene han tok var som jeg trodde. Han er ganske normal, men kan gå ned noen kilo i vekt, forteller Borchsenius, som tidligere har hjulpet mennesker ned i vekt i TV2-programmet "Sunt og godt".

GOD STØTTE: Ernæringsrådgiver Cathrine Borchsenius har gode råd til Christopher Sjuve.
GOD STØTTE: Ernæringsrådgiver Cathrine Borchsenius har gode råd til Christopher Sjuve.

Ernæringsekspertens råd

1. Spis alltid frokost, og spis hver 3-4 time.

2. Pass på at du får i deg mindre kalorier enn du forbruker.

3. Unngå sukker og kutt ned på andre raske karbohydrater som lyst brød, pasta og ris.

4. Få i deg nok grønnsaker og fiberrik mat.

5. Få i deg nok proteinrik mat som kjøtt, fisk, kylling, egg, belgfrukter og magre melkeprodukter.

Hun mener man ikke trenger å være en helsefreak for å leve sunt. Det holder å følge den gylne middelvei, og finne et opplegg man kan følge resten av livet.

- Det blir morsomt å se om han tar utfordringen å lage mat med en sunnere type fett. Det blir mindre rømme og crème fraiche som kokkene liker å ha i maten. Det blir nok den største utfordringen for Christopher, i tillegg til det å spise ofte nok, sier Borchsenius.

Følg med på klikk.no for å se hvordan Christopher Sjuve takler det sunne regimet.

Les også:

Dag 1: Minimize me. Supersunn på 30 dager?

Dag 2: Minimize me. Ich bin ein Wiener?

Dag 3: Minimize me: Nye morgenvaner

Boost fettforbrenningen

Spis sunnere på 1-2-3

Hold vekten med frokost

Slik blir du kvitt kiloene

- Står det en bolle med potetgull på bordet så spiser jeg det, konstaterer Christopher Sjuve. Fra og med nå kan han se langt etter den usunne snacksen.
- Står det en bolle med potetgull på bordet så spiser jeg det, konstaterer Christopher Sjuve. Fra og med nå kan han se langt etter den usunne snacksen. Foto: Foto: Cecilie Holtan

Denne saken ble første gang publisert 12/09 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også