Musserende til 17. mai

Vinekspertens tips til bobler på 17. mai: – Sjeldent god

Her er fem musserende viner i forskjellige stiler og ulike prisklasser som passer som hånd i hanske til 17. mai-feiringen.

BOBLER TIL 17. MAI: Dette er vinanmelder Arnie Stalheims utvalgte musserende viner til 17. mai-festen. Alle er å finne i Vinmonopolets basisutvalg.
BOBLER TIL 17. MAI: Dette er vinanmelder Arnie Stalheims utvalgte musserende viner til 17. mai-festen. Alle er å finne i Vinmonopolets basisutvalg. Foto: Vinmonopolet/Getty Images
Sist oppdatert

Etter nyttårsaften er vel 17. mai den store bobledagen her i Norge. Og boblene brukes ikke bare som aperitiff; det blir stadig mer populært med koldtbord, tapas, antipasti eller charcuterie til frokost, brunch eller lunch, og da er ofte musserende vin et godt kompromiss til å drikke på tvers av forskjellige typer mat.

Fem anbefalte viner til 17. mai

Blant våre fem anbefalte musserende viner finner du litt av hvert, både hva gjelder stilarter og prisklasser. Vi kommer ikke utenom Champagne, og her har vi valgt standardvinen til Charles Heidsieck, som holder høyt kvalitetsnivå år ut og år inn.

Engelske musserende er blitt en svær greie i Norge, så vi har tatt med Kings Grove, en vin produsert av den kjente produsenten Hattingley Valley.

Pet Nat, rosé og Crémant til 17. mai

Pet Nat (hvor man tapper vinen på flasker mens den fremdeles gjærer, og dermed skaper bobler) blir stadig mer populært. Vi skulle gjerne også hatt med en rosa musserende, og vi får både Pet Nat og rosé i samme flaske fra den østerrikske produsenten Toni Hartl.

Crémant er også populært, og da ofte Crémant de Bourgogne, som er den typen musserende som ofte ligner mest på Champagne. Vi har gjort en liten vri, og valgt en Crémant d’Alsace fra produsenten Bestheim.

Alkoholfritt til 17. mai

NoLo-trenden er stadig på fremmarsj (altså viner og andre drikker med ingen eller lav alkohol). Ikke bare er det stadig flere voksne som drikker alkoholfritt; det kan også være greit med alkoholfritt hvis det er barn til stede.

Alkoholfrie viner har inntil nylig vært belemret med rare og uvedkommende dufter og smaker, men heldigvis virker det som det utvikles teknikker for å lage stadig bedre alkoholfrie viner. Vår utvalgte, Strauch Blanc Pur, er et godt eksempel på at man nå kan få friske og rene viner uten alkohol.

Vinene er i basis

Innenfor våre fem viner ble det ingen prosecco eller cava denne gang, men det kan jo være greit å prøve noe nytt?

Nærmere omtale av de fem utvalgte vinene finner du nedenfor. De er alle i polets basisutvalg, da denne artikkelen blir publisert så tett opp mot 17. mai at du ikke rekker å handle viner i bestillingsutvalget.

Charles Heidsieck Brut Réserve

GODT KJØP: Charles Heidsieck Brut Réserve.
GODT KJØP: Charles Heidsieck Brut Réserve. Foto: Vinmonopolet

En på alle måter flott champagne, og verdt pengene.

92 poeng

Varenummer: 3761801

Prosent alkohol: 12,0

Råstoff: 40% Chardonnay, 40% Pinot Noir, 20% Pinot Meunier

Produsent: Charles Heidsieck

Pris: 549,90

Fra Frankrike/Champagne.

Strågul med meget svakt grønnskjær. Veldig fine bobler. Eple og sitron i duften med hint av brøddeig, urter, krydder og mineraler.

Ganske rik og kompleks i munnen med flott intensitet og friskhet. Meget lang ettersmak. Velbalansert og godt skrudd sammen. Flott vin.

Drikk 2024-2034.

Passer til aperitiff og fingermat. Også god til middagsretter som fisk og skalldyr med smør- eller fløtebaserte sauser. Lys fugl som kylling eller kalkun med kremet sopp, er også godt. Spekemat også, om du vil.

Strauch Blanc Pur

GODT KJØP: Strauch Blanc Pur.
GODT KJØP: Strauch Blanc Pur. Foto: Vinmonopolet

En sjeldent god alkoholfri musserende.

87 poeng

Varenummer: 16376301

Prosent alkohol: 0,0

Råstoff: 100% Riesling

Produsent: Strauch

Pris: 209,00

Fra Tyskland.

Strågul med svakt grønnskjær og med fine bobler. Frisk og fruktig duft av eple og sitron med innslag av fersken og hint av gjærbakst, urter og blomster.

Ganske lett i munnen med veldig frisk syre og en ganske lang ettersmak. Skikkelig flott vin til å være alkoholfri.

Drikk 2024-2029.

Passer til aperitiff og fingermat. Også til lettere sjømatretter.

Kings Grove Brut Reserve

GODT KJØP: Kings Grove Brut Reserve.
GODT KJØP: Kings Grove Brut Reserve. Foto: Vinmonopolet

Fin og meget frisk engelsk musserende til ganske hyggelig pris.

88 poeng

Varenummer: 17124201

Prosent alkohol: 12,0

Råstoff: 46% Chardonnay, 32% Pinot Noir, 20% Pinot Meunier, 2% Frühburgunder

Produsent: Hattingley Valley

Pris: 329,70

Fra England.

Strågul med meget svakt grønnskjær. Fine bobler. Tiltalende duft av eple og sitron med hint av kjeks, brioche, urter, blomster og mineraler. Middels til god fylde, saftig med meget frisk syre. Lang ettersmak. Fin vin til prisen.

Drikk 2024-2032.

Passer til aperitiff og fingermat. Også god til middagsretter som fisk og skalldyr med smør- eller fløtebaserte sauser. Lys fugl som kylling eller kalkun med kremet sopp, er også godt. Spekemat også, om du vil.

Bestheim Crémant d’Alsace Brut

Foto: Vinmonopolet

Ren og frisk musserende fra Alsace og til hyggelig pris.

86 poeng

Varenummer: 17064501

Prosent alkohol: 12,0

Råstoff: 51% Pinot Blanc, 25% Auxerrois Blanc, 16% Riesling, 8% Pinot Gris

Produsent: Bestheim

Pris: 179,70

Fra Frankrike/Alsace.

Ganske blek strågul med svakt grønnskjær. Fine bobler. Fruktig duft av eple og sitron med innslag av brøddeig og hint av krydder, nøtter og blomster. Middels fyldig med ren fukt og frisk syre. Ganske lang ettersmak.

Drikk 2024-2028.

Passer til aperitiff og fingermat.

Pet Nat Rosé by Toni Hartl 2022

GODT KJØP: Pet Nat Rosé by Toni Hartl 2022.
GODT KJØP: Pet Nat Rosé by Toni Hartl 2022. Foto: Vinmonopolet

En skikkelig frisk og ren Pet Nat rosé fra Østerrike.

87 poeng

Varenummer: 17124101

Prosent alkohol: 11,0

Råstoff: 50% Pinot Noir, 30% Chardonnay, 10% Furmint, 10% Syrah

Produsent: Toni Hartl

Pris: 247,50

Fra Østerrike.

Ganske blek rosa på farge. Veldig fine bobler. Fruktig duft av jordbær, rips og sitrus med hint av blomster, urter, kamfer og nøtter. Ganske lett i munnen med ren frukt, frisk syre og god lengde. Rent og pent til å være Pet Nat.

Drikk 2024-2028.

Passer til aperitiff og fingermat, samt lettere sjømatretter og lys fugl.

Denne saken ble første gang publisert 15/05 2024, og sist oppdatert 15/05 2024.

Les også