Test: Vin
Dette er de beste nye vinene i januar 2021
Her er de beste vinkjøpene fra polets januarslipp.
Så er det tid for nyhetsslipp på polet igjen. Det er lansert 76 nye produkter i sortimentene basis, test og parti nå i januar, og av dem er det 56 viner.
Det er et bredt utvalg viner som lanseres, både geografisk og stilmessig.
Det er blant annet et stort utvalg av burgundere, mange av dem med priser i området 300-500 kroner. Flere av dem er ganske flotte, men kvalitetsmessig forsvarer de ikke prisen.
Fem gode kjøp
Vi har i våre utvalgte viner heller gått for dem som gir best kvalitet for pengene, noe som også kan være greit for dem som måtte ha slunkne kontoer i januar.
Vi har plukket ut to hvite burgundere fra den rimeligere enden av prisskalaen, og tre rødviner fra henholdsvis Argentina, Spania og Sør-Afrika, som passer til vinterens kraftige kjøtretter.
Nærmere omtale av vinene finner du nedenfor. Vinene er listet etter poeng, og der hvor flere viner har samme poengsum, listes den billigste først. Vi har også tatt med noen ord om hvilken mat som passer til de enkelte vinene.
Goldmine Patina Syrah 2018
Fyldig og god australsk rødvin som passer til vinterens kraftige kjøttretter.
89 poeng
Varenummer: 12437601
Prosent alkohol: 14,6
Råstoff: 100% Syrah
Produsent: Goldmine Farms
Pris: 275,20
Fra Sør-Afrika/Swartland.
Meget dyp og tett rød, som brekker mot fiolett.
Fin, rik og moden duft av bjørnebær og krekling med innslag av lakris og urter. Også hint av trekrydder fra fatene.
Fyldig i munnen med rik og sødmefull frukt, passe balanserende syre og en lang ettersmak med fine tanniner. Fatpreget gjør seg igjen gjeldende i avslutningen. Drikk 2021-2028.
Denne vinen passer til kraftige retter av rødt kjøtt, både okse, lam og vilt, gjerne i form av gryteretter.
Les også: Oppskrifter på fem enkle og gode velkomstdrinker
Celeste 2017
God og lett eikepreget spansk rødvin til rike kjøttretter.
87 poeng
Varenummer: 4356301
Prosent alkohol: 14,5
Råstoff: 100% Tempranillo
Produsent: Miguel Torres
Pris: 192,70
Fra Spania/Ribera del Duero. Dyp rød på farge.
Moden duft av mørke bær med hint av fiken, lakris, tobakk og trekrydder fra eikefatene.
God fylde med fin fruktsødme, passe balanserende syre og en lang ettersmak med fine tanniner. Hint av eik igjen i avslutningen. Drikk 2021-2028.
Passer til rødt kjøtt, både okse, lam og vilt, gjerne gryteretter også.
Lequin-Colin Bourgogne Côte d’Or Chardonnay 2019
Fin og prisgunstig hvit burgunder, som er glimrende til fisk og skalldyr.
87 poeng
Varenummer: 4907201
Prosent alkohol: 12,5
Råstoff: 100% Chardonnay
Produsent: René Lequin
Pris: 195,30
Fra Frankrike/Burgund.
Strågul på farge. Frisk duft av eple og sitron med hint av fersken, urter, mineraler og trekrydder fra fat.
Fin og ganske rik munnfølelse med ren frukt, moderat syre og en ganske lang ettersmak. Drikk 2021-2024.
Passer til fisk og skalldyr. Dropp de spicy, asiatiske variantene her, og gå heller for klassisk fransk (eller norsk).
Les også: Slik lager du de klassiske filmdrinkene
Pasarisa Malbec 2018
Et monster av en argentinsk rødvin, som takler de kraftigste og mest smaksrike kjøttrettene.
87 poeng
Varenummer: 12539601
Prosent alkohol: 14,5
Råstoff: 100% Malbec
Produsent: Catena Zapata
Pris: 204,20
Fra Argentina/Valle Calchaqui.
Meget dyp og tett fiolett, nesten svart. Rik duft av mørke bær med innslag av lakris og urter.
Stor fylde med rik frukt, passe balanserende syre og en lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner. Drikk 2021-2028.
Denne vinen takler de aller kraftigste og meste smaksrike kjøttrettene: pepperbiff, oksehaleragu, BBQ spareribs etc.
Les også: Slik lager du perfekt Aperol Spritz
La Chablisienne Bourgogne Chardonnay 2017
En frisk og ren hvit burgunder til fisk og skalldyr.
85 poeng
Varenummer: 4680501
Prosent alkohol: 12,5
Råstoff: 100% Chardonnay
Produsent: La Chablisienne
Pris: 169,40
Fra Frankrike/Burgund. Strågul med svakt grønnskjær.
Frisk duft av eple og sitron med hint av nøtter, urter og mineraler.
Middels til god fylde med ren frukt, ganske frisk syre og bra lengde. Drikk 2021-2024.
Passer til fisk og skalldyr, men styr unna spicy asiatisk, og gå heller for klassisk fransk/norsk.