Eksotisk mat

Kjendiskokkenes verste matopplevelser: – Arne Brimi laget det verste jeg har spist i hele mitt liv

Dette er hva tre kjente norske kokker og matentusiaster mener er deres verste møte med mat.

<b>HAR SPIST MYE RART:</b> Bent Stiansen har spist mye forskjellig eksotisk mat opp igjennom kokkekarrieren, men det er én matopplevelse han ikke lett glemmer.
HAR SPIST MYE RART: Bent Stiansen har spist mye forskjellig eksotisk mat opp igjennom kokkekarrieren, men det er én matopplevelse han ikke lett glemmer. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Først publisert Sist oppdatert

– Det vi synes er motbydelig henger tett sammen med vår biologi, forteller kuratoren ved Disgusting Foods museet i Malmø til New York Times.

Alle har egne opplevelser, minner og tanker om hva de synes er ekkelt å spise.

Men hva synes noen av Norges mest kjente kokker og matentusiaster er det ekleste de har spist opp igjennom deres karrierer med alskens smaker?

Har spist mye forskjellig

Kokken Bent Stiansen som driver Michelin-restauranten Statholdergaarden i Oslo, har flere historier om forskjellig eksotisk mat han har spist.

<b>VERSTE SMAKEN:</b> Det verste Bent Stiansen har spist fikk han servert i Norge av kokken Arne Brimi.
VERSTE SMAKEN: Det verste Bent Stiansen har spist fikk han servert i Norge av kokken Arne Brimi. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Stiansen sier han blant annet har spist «verdens seigeste» krokodille i Washington D.C., gresshopper i Thailand og suppe laget på en ferskt slaktet slange i en bakgate i Hong Kong under en direktesending på Dagsrevyen.

– Slangesuppen var faktisk ganske god, sier Stiansen.

Den aller verste matopplevelsen

Men av de aller verste matopplevelsene hans var en litt uvanlig rett laget her i Norge.

– Det aller verste jeg har spist er en speket bjørnefot hos kokken Arne Brimi i 1990. Det er det jævligste jeg har spist i hele mitt liv. Den ble speket i en byggrynskasse på turisthotellet Fossheim i Lom. Det var harskt, jævlig og helt ufyselig. Det er bjørnefettet som gir det den ekle smaken, sier Stiansen.

Han sier han tviler på at Arne Brimi syntes det var noe godt heller.

– Au, ja. Det var ikke noe godt. Bjørnefoten hadde en veldig rar smak, sier Brimi til Klikk.no.

– Det var ikke et eksperiment å speke bjørnefoten, det var mer en kuriositet, sier han.

Brimi forteller at det var fra tiden han var en del av kokkelandslaget, som var med på besøk i Lom, og at han ville lage noe gøy de kunne smake på.

– Jeg hadde fått kjøtt fra to bjørner, og den ene fetere bjørnen som jeg endte opp med å speke, smakte virkelig ikke godt. Men det kan jo være kokkens skyld også, ler han.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Han sier at bjørnefot ikke er noe du serverer som et gastronomisk måltid, men det er artig å ha smakt det. Og forteller at alle som var der bare spiste en liten flik av bjørnefoten.

Redd for matforgiftning

<b>HUSKER GODT BJØRNEFOTEN: </b>Arne Brimi er enig i Bent Stiansen om at speket bjørnefot kan være noe av det verste han også har smakt. Her sammen med Arne Hjeltnes til høyre.
HUSKER GODT BJØRNEFOTEN: Arne Brimi er enig i Bent Stiansen om at speket bjørnefot kan være noe av det verste han også har smakt. Her sammen med Arne Hjeltnes til høyre. Foto: Vidar Ruud / NTB

Brimi kommer også på andre ting han husker har vært vanskelig å spise.

– Da jeg var med i TV-serien Gutta på tur, dro vi til Kazakhstan. Der spiste vi mye kokt, saltet, gammelt hestekjøtt. Vi drakk også noe gjæret hestemelk, sier Brimi.

– Det er en del av deres kultur, men jeg takler ikke smaken. Samtidig var jeg redd for matforgiftning som følge av hvordan kjøttet hadde vært oppbevart, sier han.

Les også: Ti retter du aldri kommer til å bestille

Råtten hai

Hakárl, som det heter på Island, betyr fermentert hai, også ofte kalt råtten hai. Og det er en naturlig forklaring på hvorfor den må være «råtten» før man kan spise den.

<b>RÅTTEN HAI:</b> Hakárl er en Islandsk delikatesse, men det er ikke noe for hvem som helst.Her henger masse hakárl til tørk.
RÅTTEN HAI: Hakárl er en Islandsk delikatesse, men det er ikke noe for hvem som helst.Her henger masse hakárl til tørk. Foto: Wikicommons

Haier inneholder nemlig giftig urinsyre i kroppen som fjernes ved fermenteringsprosessen.

For å fermenteres graves haien ned i sand med vekt på slik at væsken blir presset ut. Dette kan ta alt fra 6 - 12 uker avhengig av sesongen. Deretter graves haien opp og henges til tørk i flere måneder.

– Jeg har spist sånn råtten hai, sier Brimi.

Og forteller at det har en forferdelig ammoniakk-smak, og at det var som å få en «flamme på tunga».

Blant internasjonale kokker har Gordon Ramsay måttet spytte ut biten med råtten hai han spiste under programmet «The F Word».

Og den nå avdøde kokken Anthony Bourdain sier ifølge Wall Street Journal, at det er den mest motbydelige og forferdelige tingen han har smakt i hele sitt liv.

Kiviak

Kiviak er en tradisjonell rett på Grønland blant inuittene. Det innebærer å fermentere en type alkefugl inne i selskinn, hvor de passer på å presse ut mest mulig luft. Deretter syr de igjen, og forsegler med selfett, som skal holde fluene unna.

– De tar ikke av fjærene på fuglen eller noe. De legger bare hele alkefugler inn i skinnsekken, sier Brimi (Se Intagram-bildet).

Etter fuglene har fermentert i flere måneder spises de rå.

– Smaken er ikke noe spesielt god, men bedre enn den råtne haien, synes Brimi.

Les også: Test av frysetørret turmat

Rå reinsdyrhjerne

<b>VANLIG MAT KAN VÆRE EKKELT:</b> Matentusiast Andreas Viestad sier at det ikke er de typisk ekle tingene som gjør han mest kvalm.
VANLIG MAT KAN VÆRE EKKELT: Matentusiast Andreas Viestad sier at det ikke er de typisk ekle tingene som gjør han mest kvalm. Foto: Foto: Heiko Junge / Scanpix

Matentusiast Andreas Viestad som opprettet matkultursenteret Geitmyra i Oslo og restauranten St. Lars, er kjent for å utfordre smaksløkene.

Han sier ikke at det nødvendigvis er det vi nordmenn anser som de typisk ekle tingene, som har vært det ekleste å spise for ham.

– Jeg har spist levende larver på reise i Sør-Amerika, og det er litt ekkelt når de ligger der og beveger seg, men selve smaken er ikke så verst.

– Og en gang i Sibir fikk jeg servert rå reinsdyrhjerne, og selv om det var et lite sjokk, var smaken ok.

Men Viestad sier det er mye eklere med helt vanlig mat som er dårlig tilberedt.

– En slapp bensinstasjonburger eller sånn ferdigpizza som er nesten sursøt i smaken. Eller italiensk salat - det er mye verre enn larver for meg, sier Viestad.

Casu Marzu – osten som kan spise deg levende

<b>CASU MARZU:</b> En ulovlig og farlig ost, som blir ansett som en delikatesse i Sardinia
CASU MARZU: En ulovlig og farlig ost, som blir ansett som en delikatesse i Sardinia Foto: Wikicommons

Blant andre retter som er kjent for å ikke være spesielt appetittvekkende, er retten casu marzu fra Italia.

Det er en type pecorino-ost, laget av sauemelk, som går forbi fermenteringsprosessen og over til nedbrytningsfasen. Osten blir på det tidspunktet introdusert til en spesiell larve som infiserer osten.

Konsistensen på osten skal da visstnok bli nesten som en væske som begynner å sive ut.

EU har gjort osten ulovlig å lage av hygieniske årsaker. Å spise osten kan også gi vemmelige konsekvenser på kroppen. Larvene kan blant annet overleve magesyren i kroppen og gi deg noe som heter myiasis, hvor larvene begynner å spise innsiden av kroppen din.

Det har derimot ikke hindret noen italienere i å selge osten på det svarte marked, hvor prisen kan være dobbelt så mye som for en vanlig pecorino.

Ifølge nettmagasinet Food and Wine er selve smaken av osten ikke så vond, og smaker litt som en godt modnet gorgonzola. Men det du egentlig smaker er avføringen til larvene.

Les også: Kamelsprit i Gobiørkenen