test av akevitt til jul

Test av årets juleakevitter: Seks får terningkast seks

Nivået på norske juleakevitter er skyhøyt. Dette er julens beste akevitter.

JULEAKEVITT: Vi Menn har testet 25 av årets juleakevitter. Hele seks akevitter får toppkarakter.
Publisert Sist oppdatert

Tradisjonen tro tester Vi Menn et større utvalg juleakevitter. I år er 25 akevitter til vurdering av testpanelet, som har fått hjelp av en ordentlig akevitt-kjenner i Hans Ingi «Hansi» Tryggvason, styremedlem i Norske Akevitters Venner.

– Jeg håper vi er ferdige med konjakk her i landet. Det er jo en del som sverger til det fortsatt, men det er jo bare tull med alle de gode akevittene vi har. Akevitter med lang lagring som har vært lagret på flere fat, og avsluttet på et dessertvinfat, sier «Hansi».

Han forter seg å legge til at akevitten svært gjerne også kan erstatte vodka og gin i en rekke drinker.

– En blank akevitt kan man lage en AT med, en Akevitt-tonic, gjerne med en dillkvist, foreslår han.

– Man trenger i grunnen bare akevitt i barskapet, smiler han.

Hansi mener man godt kan ha flere akevitter i julen, aller helst noe som passer til alle måltider.

– Ta 2 centiliter akevitt og 20 centiliter juleøl til hvert måltid, til forrett, hovedrett, dessert og til kaffen. Til fiske og lettere smaker, kan man starte med en blank akevitt, der man kjenner karve og sitrus. Til hovedretten kan man finne seg en akevitt som har vært på sherryfat, og de krydderne man liker. Det er et utrolig bredt spekter av krydderier. Selv om det dessverre ikke er slik at akevitt er et digestiv, så er det i hvert fall sant at her blir én pluss én til tre. Mat og akevitt gir en ekstra dimensjon, forklarer han.

Han fortsetter med å anbefale velbalanserte akevitter til jule­tallerken og ribbe, og litt mer spennende ting til peiskosen.

– Det er så mye morsomme ting man kan drikke. Men slutt med å ha akevitten i fryseren, avslutter han.

Med seg i smakspanelet har vi brennevinsjournalist Peter Nagy og undertegnede, journalist Mats Schjølberg Ulshagen.