test av akevitt til jul

Test av årets juleakevitter: Seks får terningkast seks

Nivået på norske juleakevitter er skyhøyt. Dette er julens beste akevitter.

JULEAKEVITT: Vi Menn har testet 25 av årets juleakevitter. Hele seks akevitter får toppkarakter.
JULEAKEVITT: Vi Menn har testet 25 av årets juleakevitter. Hele seks akevitter får toppkarakter. Foto: Mats Schjølberg Ulshagen / montasje
Først publisert Sist oppdatert

Tradisjonen tro tester Vi Menn et større utvalg juleakevitter. I år er 25 akevitter til vurdering av testpanelet, som har fått hjelp av en ordentlig akevitt-kjenner i Hans Ingi «Hansi» Tryggvason, styremedlem i Norske Akevitters Venner.

– Jeg håper vi er ferdige med konjakk her i landet. Det er jo en del som sverger til det fortsatt, men det er jo bare tull med alle de gode akevittene vi har. Akevitter med lang lagring som har vært lagret på flere fat, og avsluttet på et dessertvinfat, sier «Hansi».

Han forter seg å legge til at akevitten svært gjerne også kan erstatte vodka og gin i en rekke drinker.

– En blank akevitt kan man lage en AT med, en Akevitt-tonic, gjerne med en dillkvist, foreslår han.

– Man trenger i grunnen bare akevitt i barskapet, smiler han.

Hansi mener man godt kan ha flere akevitter i julen, aller helst noe som passer til alle måltider.

– Ta 2 centiliter akevitt og 20 centiliter juleøl til hvert måltid, til forrett, hovedrett, dessert og til kaffen. Til fiske og lettere smaker, kan man starte med en blank akevitt, der man kjenner karve og sitrus. Til hovedretten kan man finne seg en akevitt som har vært på sherryfat, og de krydderne man liker. Det er et utrolig bredt spekter av krydderier. Selv om det dessverre ikke er slik at akevitt er et digestiv, så er det i hvert fall sant at her blir én pluss én til tre. Mat og akevitt gir en ekstra dimensjon, forklarer han.

Han fortsetter med å anbefale velbalanserte akevitter til jule­tallerken og ribbe, og litt mer spennende ting til peiskosen.

– Det er så mye morsomme ting man kan drikke. Men slutt med å ha akevitten i fryseren, avslutter han.

Med seg i smakspanelet har vi brennevinsjournalist Peter Nagy og undertegnede, journalist Mats Schjølberg Ulshagen.

Atlungstad Smalahoveakevitt – 43%

Peter: Mandig og skarp, den ­passer nok godt til smalahoved.

Hansi: Akevitt på steroider, som skriker deg i trynet. Grønne urter og sherrytoner. God sødme.

Passer til: Pinnekjøtt og smala­hoved.

Gilde Ekstra ­Modnet ­Juleaquavit – 41,5%

Mats: Forførende og fin. Lang, fin ettersmak.

Hansi: Rosiner, melkesjokolade.

Passer til: En liten rute ­k­­okesjokolade og en sigar.


Løiten Juleaquavit – 41,5%

Peter: Sånn jeg vil ha det. Frisk appelsin og sterk. ­Etter­modningen har kommet senere.

Hansi: Søtlig, karve, appelsin, anis. Veldig velbalansert og elegant. God varme og bra sødme.

Passer til: Aperitiff, julekaker.

Gammel Opland – 41,5%

Peter: Nesten for perfekt. ­Fatsødme, men problemer med smakene over det. En akevitt for både bestemor og lillegutt.

Hansi: Marmelade, zest, tørket frukt, mye fat. Den som har vært høyest på sødme og rundhet.

Passer til: Dette er en avec som passer foran peisen, men også til røkt kjøtt, og melkesjokolade.

Atlungstad Akevitt til Rakfisk – 41,5%

Peter: Vaniljesødme, osteaktighet og søt. Burde nok vært testet med rakfisk.

Hansi: Distinkt og kraftig, noe anis og varmer mye. Bra at de synliggjør norsk ­matkultur. Spis mer rakfisk!

Passer til: Rakfisk og ost.

Oslo Håndverks­destilleri ­Juleakevitt – 40%

Mats: Veldig rund smak, som er litt kort. Men innsmigrende sødme, denne skuffer definitivt ikke.

Hansi: Vaniljetoner fra fatet, ingen andre tilsetninger, og den fungerer veldig bra.

Passer til: I drinker og til ­juletallerken.


Simers Bohemens jul – 40%

Peter: Karve og anis, litt femi.

Hansi: Sødme, behagelig og gode krydder.

Passer til: Lutefisk, og til ­forretter.


Brennevins-Grova Høgtids Akevitt – 40%

Mats: Denne lukter som en blank akevitt.

Hansi: Sitrus, blomst, grønne urter og kamomille. Kjølige ­krydder, lett og elegant.

Passer til: Fisk og forretter.

Nissedram – 41%

Peter: Nydelig fløteaktig klementin, med en lang, god ettersmak.

Hansi: Dadler, rosin, karamell, knekk og honning. Nydelig sødme. Denne er fin til avec.

Passer til: Dessert, sjokolade, mandelkake.

Brennevins-Grova – 40%

Mats: Appelsin på etiketten, der i hvert fall ikke løgn, det er godt med sitrus på denne.

Hansi: Røde, søte epler, rund munnfølelse, kort ­avslutning. Marmelade på smak. ­Elegant. Lettdrukken for dem som ikke er så glade i akevitt enda.

Passer til: Fin inngangsakevitt, bra til forrett.


Lysholm Høytid – 40%

Mats: Fløteaktig, brent appelsin, hint av sjokolade.

Hansi: Bra sødme, god, lang ettersmak, behagelig zest. ­ Appelsinmarmelade.

Passer til: Godribba, og dessert.


Atlungstad Brut Aquavit – 41%

Mats: Frisk, rund, mye sitrus, litt kanel og litt tynn.

Hansi: Stjeneanis, varm brennevinssmak.

Passer til: Juletallerken.


Hellstrøms ­Juleaquavit – 40%

Hansi: Sherry, søtlig, rosin og behagelig munnfølelse. Hint av anis, velbalansert. Bra sødme, kompleksitet, balansert krydderbilde, restsødme som går igjen.

Peter: Imponert, denne var ­kjempegod. Frisk, skarp og strøken.

Passer til: Denne går også bra til alt.


Håvaldsen ­Juleaquavit – 40%

Peter: Ikke mye ettersmak på denne litt klinisk.

Hansi: Ikke søtlig, bredt krydderbilde. Anis, sherry, tørt. Snill ettersmak. Litt overraskende at den har vært på to fat.

Passer til: Julepølse, den hvite.


Flåklypa Spesial ­Juleakevitt – 40%

Mats: Dette var i hvert fall ­Fireball. Vulgær, dette var bom.

Hansi: Litt sprit, litt kanelbolle.

Passer til: Denne gir du til ­svigermor.


Strand jul – 40%

Peter: Godteri, nesten likøraktig.

Hansi: Fusel, hetvin, multer, ­kaffebær og sukker. Det er jul i nesa, men ikke typiske smaker. Kompleks, kul, god og varm.

Passer til: Denne er bra til ­dessert.

Atlungstad ­Juleaquavit – 40%

Peter: Ikke tunge fataroma, men frisk og litt røff. Går fint til ­ribbefettet. Renser fint.

Hansi: Varme krydder, rosen­pepper, stjerneanis, litt bær på smak. Multer. Velbalansert og lang ettersmak.

Passer til: Alt, for dem som vil prøve noe helt annet.


Gilde Juleaquavit – 40%

Peter: En god matakevitt, ­plankekjøring av en akevitt.

Hansi: Litt peppermynte, søtlig, behagelig, oransje sitrus. Denne kjøper du først, så supplerer du med de andre etter behov.

Passer til: Alt.

Arvesølvet ­Juleakevitt – 40%

Mats: Mandarin, elegant, delikat.

Hansi: Blomstrete, velbalansert, lett anis og sitrus, og bra ­rest-sødme.

Passer til: Allround, kan drikkes gjennom hele måltidet, og etter.


Bivrost Jólablót – 40%

Mats: Litt for sydlandsk. Litt ouzo, litt fireball.

Hansi: Kanel, appelsin. Fin aroma.

Passer til: Juleribbe.


Meir Jul Aquavit – 40%

Peter: Sødme, skarp og rund, alt på en gang.

Hansi: Sherryfat, appelsin, litt granbar på nesen. Flott balansert. Rund og behagelig i munnen.

Passer til: Pinnekjøtt, ribbe, dessert, hele julemiddagen helt til nyttårsaften.


Jul på Helgeland – 40%

Mats: Smaker lit såpete, litt kvalm.

Hansi: Sitrusskall, grønn ­kardemomme og mye sprit.

Passer til: Feit mat.


Berentsen ­Juleaquavit – 38%

Peter: Frisk og klar, denne var positiv.

Hansi: Mye karve og anis, men rund, fin og mild.

Passer til: Lettere juleretter, sild og koldtbord.

Berentsens Nissens Reserve Juleaquavit – 40%

Peter: Svært god fataroma.

Hansi: Mandarin, vaniljetoner. Anis, krydder og bra fylde. En smak som ligger lenge.

Passer til: Peiskos, ribbe og ­juletallerken.


Fandens Julekveld – 40%

Mats: Her er det mye som skjer. Smaker litt godtebutikken, litt Kongen af Danmark.

Hansi: Lakrisrot, tørr kanel, sedertre og varmtoner. Ikke min favoritt.

Passer til: Den kan drikkes alene, og når du drikker alene.